Autor Wątek: Wydawnictwo Ongrys - seria do wydania w Polsce  (Przeczytany 28422 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kadet

Odp: Wydawnictwo Ongrys - seria do wydania w Polsce
« Odpowiedź #105 dnia: Śr, 15 Styczeń 2020, 20:46:18 »
Myślicie, że do czwartku dobijemy do 200?

No i dwie stówki pękły! Dziękuję wszystkim głosującym za podzielenie się opinią :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Ongrys

« Odpowiedź #106 dnia: Pt, 17 Styczeń 2020, 11:48:25 »
Drodzy czytelnicy!

Bardzo dziękujemy za Wasze propozycje i Wasze głosy.

Czołówka listy prezentuje się następująco:

Wielki Martwy (siódmy i ósmy album)
Rozbitkowie Czasu (Jean-Claude Forest, Paul Gillon)
Bruno Brazil
Kroniki Zatrzymanej Ziemi / Le Monde d'Arkadi (Caza)
Marine (Corteggiani, Tranchand)
Aria
Jonathan (Cosey)
L'Âge d'ombre (Caza)
Rachel rising (T. Moore)
Pewnego razu we Francji (Fabien Nury)
Sergio Toppi – Kolekcja
Bob Morane
Ian Kaledine
Flash Gordon (Al Williamson)
Tetfol
Hombre (Antonio Segura, José Ortiz)
La Saga SF Gimeneza czyli "L'Etoile Noire", "Gangrène", "Mutante" i "Titania" w integralu
Adèle Blanc-Sec / Adela (Jacques Tardi)
Buddy Longway
Cygan (wznowienie)

Bruno Brazilem (w końcu to Vance!) byliśmy zainteresowani od jakiegoś czasu i wszystko wskazuje, że ukaże się niezależnie od tej ankiety. Dowiadywaliśmy się także o Marine - w tej chwili żaden wydawca nie dysponuje licencją i materiałami. Szukaliśmy bezpośrednio autorów, ale z tego co piszą oni także nie posiadają materiałów cyfrowych, więc nie będzie to takie łatwe. Ale nie składamy kopii.

Pozostałymi seriami z ww czołówki Ongrys na razie się nie interesował, więc jeśli cokolwiek stąd opublikujemy, to będzie to efekt ankiety.

Wiadomo, że w przypadku Iana Kaledine i Tetfola też może być problem z dostępnością licencji i materiałów - dowiemy się.

Przyznam, że Waszą propozycję "Sergio Toppi – Kolekcja" razem z innymi propozycjami wpisałem na listę ankiety bez zbytniego wgłębiania się cóż to takiego dokładnie. Skoro znalazła się w czołówce - bardzo proszę osoby znające temat o dokładniejsze informacje - co to za kolekcja i kto jest jej pierwotnym wydawcą, żebyśmy wiedzieli czego szukać.

Chciałem zadać podobne pytanie o Cazę i Kroniki zatrzymanej Ziemi, ale Tuco już wszystko wyjaśnił, za co bardzo dziękuję.

Mamy wyniki ankiety i będziemy się dowiadywać o dostępność licencji i materiałów z czołówki. Myślę - że jakieś pozycje w wyniku ankiety się ukażą. Ile, jakie i kiedy - czas pokaże.
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Styczeń 2020, 13:08:59 wysłana przez Ongrys »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: Pt, 17 Styczeń 2020, 11:56:47 »
Super. Bardzo fajnie wygląda ta lista, dużo ciekawych tytułów. Mam nadzieję, że coś z niej uda się wydać, bo Kapral dostanie padaki po co ta ankieta ;)

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: Pt, 17 Styczeń 2020, 13:12:43 »
Czyli Ongrys zainteresował się pozycjami, które zajęły miejsca 4, 8, 11, 13 i 15 (miejsce 3 i tak miał w planach).
Nie no, w sumie to bardzo logiczne i w stu procentach zgodne z głosowaniem klientów :)

Offline xanar

« Odpowiedź #109 dnia: Pt, 17 Styczeń 2020, 13:20:03 »
Tak, popatrzyłem na tą ankietę i tak nie wiele z tego wyniki, na pierwszym miejscu jest tytuł z 3%, może zmniejszyć to do nie wiem 10 pozycji i jeszcze raz zrobić.
Twój komiks jest lepszy niż mój

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: Pt, 17 Styczeń 2020, 14:14:01 »
Czyli Ongrys zainteresował się pozycjami, które zajęły miejsca 4, 8, 11, 13 i 15 (miejsce 3 i tak miał w planach).
Nie no, w sumie to bardzo logiczne i w stu procentach zgodne z głosowaniem klientów :)

Skąd tym razem wyciągnąłeś wniosek, że zainteresowali się akurat tymi pozycjami, a pozostałymi już nie?

Offline misiokles

« Odpowiedź #111 dnia: Pt, 17 Styczeń 2020, 14:21:17 »
Kapral sugeruje że Ongrys w latach 2020-2030 wyda tylko trzy pozycje z pierwszej trójki (które miał w planach) i tyle,nic innego już nie wyda. Dajcie mu lizaka za odkrycie chytrego planu wydawnictwa.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: Pt, 17 Styczeń 2020, 14:27:15 »
Skąd tym razem wyciągnąłeś wniosek, że zainteresowali się akurat tymi pozycjami, a pozostałymi już nie?

A skąd wniosek, że ja twierdzę, że się nie zainteresował?  ;D  :o  8)
Chyba stąd samąd :)

Kapral sugeruje że Ongrys w latach 2020-2030 wyda tylko trzy pozycje z pierwszej trójki (które miał w planach) i tyle,nic innego już nie wyda.

Czyli to była ankieta na całą przyszłą dekadę? Że też można aż takie dyrdymały wypisywać, byle nie przyznać się, że (cytując Strachy Na Lachy) ktoś was robi w...   ;D  :o  8)
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Styczeń 2020, 14:32:28 wysłana przez Kapral »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Pt, 17 Styczeń 2020, 14:39:38 »
Że też można aż takie dyrdymały wypisywać...

No też nie mogę w to uwierzyć. Ale cóż, taki już jesteś i trzeba się z tym pogodzić.

Offline stachel

« Odpowiedź #114 dnia: Pt, 17 Styczeń 2020, 14:59:41 »
Kapral, to chyba Ciebie życie robi w... W szczególności logika. Ankieta nie była ułożona z pozycji, które wydawnictwo planuje wydać w najbliższej dekadzie, a z propozycji czytelników. Same wydawnictwo także ma swoje upodobania, jakąś znajomość rynku i ankieta ma ich wspierać w wyborach. A to, czy coś jest 1 czy 10 przy tylu pozycjach ma niewielkie znaczenie.

Offline szuwarek

« Odpowiedź #115 dnia: Pt, 17 Styczeń 2020, 15:01:42 »
Przyznam, że Waszą propozycję "Sergio Toppi – Kolekcja" razem z innymi propozycjami wpisałem na listę ankiety bez zbytniego wgłębiania się cóż to takiego dokładnie. Skoro znalazła się w czołówce - bardzo proszę osoby znające temat o dokładniejsze informacje - co to za kolekcja i kto jest jej pierwotnym wydawcą, żebyśmy wiedzieli czego szukać.

Są dwie rzeczy.

Pierwsza to nie tyle "Kolekcja", co "Kolekcjoner". Seria liczy 5 tomów. Były wydane integrale (na pewno po angielsku, francusku i włosku).
https://www.bedetheque.com/serie-3782-BD-Collectionneur-Toppi.html
https://www.bedetheque.com/BD-Collectionneur-Toppi-Integrale-116191.html

Druga to The Collected Toppi. Wyszły na razie po angielsku bodajże trzy integrale z planowanych siedmiu. Nie wiem czy w oryginale były wydawane w integralach czy tylko w albumach.
https://www.goodreads.com/book/show/42934111-the-collected-toppi-vol-1?from_search=true&qid=OkjFb5KiwF&rank=1
https://www.goodreads.com/book/show/43905989-the-collected-toppi-vol-2?from_search=true&qid=OkjFb5KiwF&rank=2
https://www.goodreads.com/book/show/48944755-the-collected-toppi-vol-3?from_search=true&qid=OkjFb5KiwF&rank=3
Kilka historii z zawartych w tym cyklu ukazało się w Albumie Magia i Miecz wydanym w 2015 r. przez efemerydę wydawniczą - Wydawnictwo Znakomite.

Jedno i drugie zdecydowanie warte wydania. Ze względu na rysunki Toppiego bardzo wskazane byłoby wydanie w formacie większym niż A4!!!
Moim zdaniem jako pierwszy lepszy byłby Kolekcjoner - 1 integral i mamy całość. The Collected Toppi (Toppi Zebrany?) to co prawda zbiór krótszych historii i można je czytać oddzielnie, ale że jest to seria wydawnicza tworząca całość, to lepiej zostawić ją na drugi rzut.

Mam nadzieję, że Toppi jak najszybciej ujrzy światło dzienne :)

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: Pt, 17 Styczeń 2020, 15:07:36 »
Kapral, to chyba Ciebie życie robi w... W szczególności logika. Ankieta nie była ułożona z pozycji, które wydawnictwo planuje wydać w najbliższej dekadzie, a z propozycji czytelników. Same wydawnictwo także ma swoje upodobania, jakąś znajomość rynku i ankieta ma ich wspierać w wyborach. A to, czy coś jest 1 czy 10 przy tylu pozycjach ma niewielkie znaczenie.

Ty mi nie tłumacz rzeczy, o których ja pisałem od początku tego wątku. Ja to wszystko wiem i dlatego uważam, że cała ta ankieta to bzdura na resorach.

Bo bez względu na to, czy jakiś komiks zdobył dużo głosów, czy mało, to Ongrys go wyda... albo nie wyda :D

Offline tomsawyer

• Polubień: 332
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #117 dnia: Pt, 17 Styczeń 2020, 18:23:47 »
Kolego Kapralu, pozwól, że wyjaśnię w prostych słowach o co tu chodzi. Wydawnictwo Ongrys ma swoje pomysły na tytuły, które chcieliby wydać. Te pomysły to wypadkowa preferencji wydawcy, zapotrzebowania rynku i szacowanej opłacalności wydania konkretnych pozycji. Jeśli wszystko dobrze wypali, pojawi się zysk, który umożliwi poszerzenie oferty, o tytuły, które nie były ujęte pierwotnie w planie wydawniczym. Ankieta, w której bierzemy tu udział, jest instrumentem sondażu wśród czytelników, co chcieliby zobaczyć w przyszłości na swoich komiksowych półkach. Wydawca dość czytelnie określił swoją rynkową niszę i wydanie tytułów zbieżnych z jego profilem, które pojawiły się w ankiecie, daje dużą szansę na sukces finansowy.
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: Pt, 17 Styczeń 2020, 19:31:41 »
Wydawnictwo Ongrys ma swoje pomysły na tytuły, które chcieliby wydać.

No więc ja bardzo bym chciał te pomysły poznać. I dopiero z tych pomysłów (realnych, jak mniemam) warto byłoby zrobić plebiscyt.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: Pt, 17 Styczeń 2020, 20:28:09 »
Kolego Kapralu, pozwól, że wyjaśnię w prostych słowach o co tu chodzi.

Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że rzucasz grochem o ścianę?  ;D