Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 414824 razy)

Offline parsom

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #2505 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 11:08:51 »
Dla miłośników twórczości wydawcy - kolejna porcja:

W sposobie snucia opowieści przez Davide Reviatiego trzeba się rozsmakować. Ten autor we Włoszech cieszy się zasłużoną renomą. Reviati rozpakowuje treść jakby zabierał nas na piknik i z tobołka wyjmował pieczołowicie zapakowane i owinięte w chusty i serwety smakołyki.
Jest i wino, jest i ciasto, jest i makaron - o dziwo, jeszcze ciepły, facet potrafi pisać!
Wie kiedy wypuścić narracę z ograniczenia kadrami, kiedy wcisnąć ją ponownie w wąskie ramy kwadratu, kiedy wrzucić iście poetycki tekst, kiedy pokazać detale, a kiedy pozwolić Czytelnikowi na jego imaginowanie.
Lubimy takie komiksy, sami takich szukamy u naszych kolegów z innych wydawnictw.
"Spluń trzy razy" - preodery z zakładkami na stronie oraz (bez zakładek) w Gildia.pl - Księgarnia internetowa

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2506 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 11:13:40 »
Ja się z opisu dowiedziałem tyle, że będzie coś w a la Twin Peaks, które wydawca uznaje za bezsensowne, ale jednocześnie jest zachwycony fabułą zapowiadanego komiksu i jego formą (którą w pewnym zakresie mogę sam ocenić po zamieszczonych grafikach i nie dostrzegam efektu wow). Gdyby taka rekomendacja miała mi wystarczać do zakupu, to musiałbym kolekcję trzymać w hangarze. :)

Obyczajówka, pokręcona, Lynch, żadnych wielkich mięśni, giwer i wyświechtanych dialogów, Ameryka. Dla mnie to wystarczy, żeby wiedzieć, że to coś co chcę przeczytać. A czy spełni to oczekiwania? większość nie spełnia, ale to nie znaczy że nie należy przestać szukać i próbować. Takie teksty mają tylko robić wstępną selekcję.

Chętnie zobaczę hangar komiksów a la Twin Peaks żeby wiedzieć co kupić.

Offline Death

« Odpowiedź #2507 dnia: Pt, 26 Lipiec 2024, 15:37:37 »

« Odpowiedź #2508 dnia: So, 27 Lipiec 2024, 10:52:28 »
Info z fejsa
#meldunekzpreorderowegofrontu

Rzeczy mają się tak:
- Kobane Calling - w magazynie. A część ludzi nawet dostałą już powiadomienia o nadaniu paczek.
- Spluń trzy razy w literkowaniu (końcówa!). 568 stron ale czyta się jednym tchem. Katarzyna Skórska wróci niedługo z drugim tomem Alacka Sinnera i jeszcze jednym komiksem, który sama sobie wybrała:)
- Drakula w zasadzie gotowy do druku!
- Circus Magnum - też już na finiszu.
- Cornelius - ale skurwysyn nie komiks! Znowu pracuje para grafików, tym razem założyłem grupę roboczą z samym Autorem. Readme, które uwielbia drukować komiksy z czelendżem, dostało takowy:)
Jak już go wydrukujemy to będzie z górki;)

+++++++++++++++++++++++++++++++
Aha, żeby nie było, że czegoś zabraknie: zleciliśmy dodruki BLASTA 1 i 2. Będą przed emefką. Niewielkie serie ale razem więc nie wyjdzie nas to tak drogo jak myśleliśmy.

Co z "Drogą" bo się pokończyła? U nas jest jeszcze kilkanaście. Motyle Książkowe już pracują normalnie więc można zamówić i cieszyć się za 115 PLN a nie 150 jak pokazują internety.

Czy będzie dodruk? Tak, ale czekamy na innych wydawców, bo przypominam, że to kooperatywa, nigdy w życiu ten komiks nie kosztowałby 115 PLN na okładce, gdyby nie wspólny druk wielu wydawców.

Co z IV kwartałem?
- Ardalen - fantastycznego Miguelantxo Prado
- Sherlock Holmes - Berardi/Trevisan
- Alack Sinner II (z etui dla ok.120-130 egz)
- Piekło - twórców Don Kichota
- Droga - wydanie III, specjalne.

Online wilk

« Odpowiedź #2509 dnia: So, 27 Lipiec 2024, 11:57:30 »

Co z IV kwartałem?
- Ardalen - fantastycznego Miguelantxo Prado
- Sherlock Holmes - Berardi/Trevisan
- Alack Sinner II (z etui dla ok.120-130 egz)
- Piekło - twórców Don Kichota
- Droga - wydanie III, specjalne.
Nareszcie coś od Prado. Od czasu Nocy Nieskończonych minął szmat czasu. Czekam.

Offline Itachi

« Odpowiedź #2510 dnia: So, 27 Lipiec 2024, 12:08:21 »
Żenujące są te przekleństwa w oficjalnych komunikatach na portalach społecznościowych.
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2511 dnia: Wt, 13 Sierpień 2024, 12:08:46 »
z FB:

"Piękny prezent sprawiła nam na 30.urodziny Deena Mohamed, składając podpis na umowie na publikację Shubeik Lubeik w polskiej wersji językowej.
Ten kapitalny komiks przetłumaczy dla nas mieszkająca w Kairze Agnieszka Piotrowska, która doktorat poświęciła egipskiej literaturze.
Deena Mohamed napisała komiks, który w styczniu 2023 zrobił nam pierwsze półrocze.
Emocje, pomysł, postaci - o mój Boże, jak ta dziewczyna potrafi opowiadać historie.
Toż to ożywcza woda wśród zalewającej nas powtarzalności i schematyzmu.
W Wielkiej Brytanii komiks wyszedł pod tytułem Your wish is my command.
A samo Shubeik Lubeik znaczy tyle co Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem...
Wielka radość w naszej ekipie z racji pozyskania tego komiksu (dluuugo trwały rozmowy). Bez wsparcia @parczos komiks na pewno nie zostałby wydany. Dzięki!"

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2512 dnia: Wt, 13 Sierpień 2024, 15:30:59 »
A z komentarzy na FB wynika, że wydadzą również komiks In, nie kojarzę by wcześniej była o tym mowa.

To chyba to https://www.amazon.com/Graphic-Novel-Will-McPhail/dp/1529316111

Offline deFranco

« Odpowiedź #2513 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 14:08:20 »
Czy Alack Sinner jest na kredzie czy offsecie ?

Offline moai

« Odpowiedź #2514 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 22:10:06 »
Czy Alack Sinner jest na kredzie czy offsecie ?
offset

Offline kubisz

« Odpowiedź #2515 dnia: Pn, 19 Sierpień 2024, 20:54:56 »
Ostatnio trochę wypadłem z aktualności, próbuję nadrobić, no ale jak mnie to nie idzie...

Czy to:
https://mandioca.pl/pl/p/PREORDERY-Drakula-z-alternatywna-okladka/948
było już wysyłane? Ktoś dostał? Na stronie wydawcy data wydania 08.08.2024, na ich FB nie mogę znaleźć informacji o jakimkolwiek opóźnieniu. Na stronie Gildii - od 27.08.2024 (ale tu wiadomo, mogą dostać swój przydział później). Pomóżta proszę.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2516 dnia: Pn, 19 Sierpień 2024, 23:57:33 »
Nie dostałem. Przedłużali. Gdzieś było na fejsie, że do poniedziałku. Czyli do dzisiaj. Czyli albo już za późno, albo masz jeszcze 3 minuty XD.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2517 dnia: Wt, 20 Sierpień 2024, 06:38:07 »
Obstawiam że wpływ na obsuwę ma okres wakacyjny plus pakowanie printów mogło ich pokonać  :)

Offline kubisz

« Odpowiedź #2518 dnia: Wt, 20 Sierpień 2024, 21:06:58 »
Dzięki za informacje. Czyli trzeba jeszcze poczekać.

Online kostuch

« Odpowiedź #2519 dnia: Śr, 21 Sierpień 2024, 18:32:35 »