Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 493292 razy)

Offline 79ers

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #2490 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 18:52:25 »
Gdyby dali ilustracje Dore z Inferno to byłoby w sam raz.
A gdyby tak jedno z wydawnictw zdecydowało się na "artbooki" Gustave Dore  ;D ;D ;D

Offline parsom

« Odpowiedź #2491 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 19:19:02 »
Słowem - chciałbyś żeby wydali wydanie ilustrowane Dantego. Ale to samo da się powiedzieć np. o Don Kichocie.

Offline 79ers

« Odpowiedź #2492 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 19:31:21 »
Również. Same albumy z twórczością ilustratorską GD można kupić z zagranicy, ale gdyby cały ten majdan : Biblia, Krucjaty, Boska Komedia, Don Kichot, Londyn, Fantastyczne stworzenia, Raj utracony i inne, wyszły w jednolitym formacie i oprawie po naszemu to  ;D ;D ;D ;D

Offline LukCook

« Odpowiedź #2493 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 12:24:09 »
Dobra, wyłączamy letnią promocję. Zostawiamy do jutra jeszcze Alvara Mayora, ale UWAGA:
nie jest żadną tajemnicą, że jesteśmy fanami futbolu, a już hiszpańskiego w szczególności.
Zatem, jeśli jutro Hiszpania wyeliminuje Francję i awansuje do finału EURO 2024 to WSZYSTKIE hiszpańskie komiksy sprzedajemy z 50% rabatu!
Przez jedną dobę!

Vamos!!!
Hiszpania w finale EURO2024! Świętujemy:)))
Z tej okazji 24-godzinna promocja na hiszpańskie komiksy!
- Opowieści makabryczne
- Ogień
- Gniew
- Krew barbarzyńcy
- Niebo w głowie.

Offline Itachi

« Odpowiedź #2494 dnia: Cz, 11 Lipiec 2024, 19:53:29 »

Będzie slip  8)

Kogo typujecie jako gości na emefce?  :o

Edit.

Marc Torices - twórca Corneliusa
« Ostatnia zmiana: Cz, 11 Lipiec 2024, 20:38:33 wysłana przez Itachi »
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2495 dnia: Cz, 11 Lipiec 2024, 20:39:37 »
Kogo typujecie jako gości na emefce?  :o

Na wrzesień są tylko 2 premiery także ten... nie trzeba typować.

Online Koora

« Odpowiedź #2496 dnia: Cz, 11 Lipiec 2024, 20:39:50 »
Jednym z gości będzie zapewne Marc Torices od Corneliusa.
To z jednego z postów na FB: "Premiera na MFKIG. Wtedy też poznacie Marca Toricesa."

Offline Itachi

« Odpowiedź #2498 dnia: Wt, 16 Lipiec 2024, 22:41:11 »
Być może bardziej wnikliwi obserwatorzy zauważyli nowe logo w stopce "Don Kichota z Manczy". Już niedługo to logo pojawi się ponownie. Kraków i Poznań połączyły siły by wydać na polskim rynku jeden z najbardziej oryginalnych amerykańskich komiksów ostatnich lat. Coś jakby David Lynch dostał za zadanie wyreżyserowania Archiwum X, ale dojechał z obyczajówką, za bardzo postraszył, w kilku miejscach przesadził z pigułami.
Efekt wyszedł tak dobry, że nikt nie uwierzył, że to Lynch! Bo przecież typ nie potrafi sensownego filmu zrobić, a tu...jest sens!

Długo wybieraliśmy komiks z USA. Nie pchaliśmy się na ten rynek, ale w końcu trzeba było zajść tam gdzie wszyscy w końcu muszą iść na polowanie.
Chcieliśmy i świetną historię, i odlotową formę, żadnych wielkich mięśni, giwer i wyświechtanych dialogów.
Miał być kop! Jak Ameryka to w ostrogach i na pełnej!

"ULTRASOUND" Conora Stechschulte tłumaczyć będzie Agata Ostrowska.

376 stron komiksu, w którym zwroty akcji to naprawdę zaskakujące i przewrotne momenty komiksu.
Co więcej, umówiliśmy się z Conorem, że Gosia Wowczak zaprojektuje oprawę, z wyklejką i kapitałką i detalami, które uzna za stosowne.

Wierzymy w młode polskie talenty, a Gośka ma talent.

Zdecydowanie, wracamy do czytania komiksów. Duże, mocne historie:
"Kobane Calling"
"Spluń trzy razy"
"Szczęśliwe życie smutnego psa Corneliusa"
"Ardalen".

A teraz "Ultrasound"! To będzie killer na początek 2025.
PS. Alians krakowsko-poznański ma jeszcze jednego asa w rękawie, nieprawdaż Adam Parchimowicz ?;)

https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline parsom

« Odpowiedź #2499 dnia: Wt, 16 Lipiec 2024, 22:51:37 »
Matko Boska, jak Mandioca coś napisze, to nie ma bata we wsi... Komentatorstwo chyba jednak mocno wchodzi w krew.

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #2500 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 08:28:22 »
Czasem lepiej nie pisać jak później wychodzą jakieś wypociny, jak to zdanie o Lynchu.

Ja wiem, że trzeba jakoś reklamować swoje komiksy, ale chyba nie ma potrzeby deprecjonowania przy okazji innych twórców, zwłaszcza takich. Bo później to nie pozostaje nic innego jak przewrócić oczami od bezsensownych hiperboli, no ale jak ktoś chce się ośmieszać, to nie moja sprawa. Komiksy i tak kupię, mądrych wpisów czytać nie muszę, ale to trochę tak jakby dystrybutor nowego polskiego filmu zapowiedział, że jego dziełko jest zajebiste, nie takiego gówno jak filmy Hasa i Wajdy.
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Lipiec 2024, 08:33:51 wysłana przez arczi_ancymon »

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #2501 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 08:52:03 »
Matko Boska, jak Mandioca coś napisze, to nie ma bata we wsi... Komentatorstwo chyba jednak mocno wchodzi w krew.
W przytoczonym wpisie mimo wielu słów nie dowiadujemy się za wiele o zapowiadanym tytule - dowiadujemy się jaki był proces decyzyjny, jakieś niesprecyzowane rozważania o technikaliach i niezwiązane z tematem bezsensowne dywagacje o Lynchu (ich autorowi najwyraźniej umknęło to, że "Z Archiwum X" było inspirowane "Miasteczkiem Twin Peaks", nawet Duchovny dostał tam role, bo wcześniej wystąpił u Lyncha). Może warto by wspomnieć coś o komiksie?
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Lipiec 2024, 09:47:19 wysłana przez Deepdelver »

Online Sędzia

« Odpowiedź #2502 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 10:31:09 »
W przytoczonym wpisie mimo wielu słów nie dowiadujemy się za wiele o zapowiadanym tytule - dowiadujemy się jaki był proces decyzyjny, jakieś niesprecyzowane rozważania o technikaliach i niezwiązane z tematem bezsensowne dywagacje o Lynchu (ich autorowi najwyraźniej umknęło to, że "Z Archiwum X" było inspirowane "Miasteczkiem Twin Peaks", nawet Duchovny dostał tam role, bo wcześniej wystąpił u Lyncha). Może warto by wspomnieć coś o komiksie?

Dla mnie z kolei przytoczony opis to jest dokładnie to czego potrzebuję od wydawcy, żeby ocenić czy mnie komiks zainteresuje, czy nie.

"Coś jakby David Lynch dostał za zadanie wyreżyserowania Archiwum X, ale dojechał z obyczajówką, za bardzo postraszył, w kilku miejscach przesadził z pigułami. " oraz "Chcieliśmy i świetną historię, i odlotową formę, żadnych wielkich mięśni, giwer i wyświechtanych dialogów. Miał być kop! Jak Ameryka to w ostrogach i na pełnej!"  mówią wszystko, co potrzeba. Czego byś chciał więcej, streszczenia?

Offline Brvk

« Odpowiedź #2503 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 10:58:03 »
Mandioca ma świetne teksty marketingowe. Niemal każda zapowiedź jest elektryzująca, wygląda intrygująco i wróży nie lada ucztę. W związku z tym Mandioca przoduje u mnie w liczbie rozczarowań - wydali sporo bardzo dobrych komiksów, ale niemal żaden nie spełnił obietnic i oczekiwań.
Nie dali mi jeszcze żadnego nokautującego komiksu. Ale przyznaję, że cały czas mocno przykuwają moją uwagę zapowiedziami.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #2504 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 11:05:25 »
Dla mnie z kolei przytoczony opis to jest dokładnie to czego potrzebuję od wydawcy, żeby ocenić czy mnie komiks zainteresuje, czy nie. Czego byś chciał więcej, streszczenia?
Ja się z opisu dowiedziałem tyle, że będzie coś w a la Twin Peaks, które wydawca uznaje za bezsensowne, ale jednocześnie jest zachwycony fabułą zapowiadanego komiksu i jego formą (którą w pewnym zakresie mogę sam ocenić po zamieszczonych grafikach i nie dostrzegam efektu wow). Gdyby taka rekomendacja miała mi wystarczać do zakupu, to musiałbym kolekcję trzymać w hangarze. :)