Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 564851 razy)

Offline Popiel

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #2115 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 21:06:59 »
No to jakieś jaja są, nie mówcie, że to forum to nie jest stan umysłu.

Wydawca nie powinien dodrukowywać dobrze sprzedającego się komiksu, bo KTOŚ BĘDZIE MIAŁ A NIE TYLKO JA, JA, A KUPIŁEM ŻEBY JA TYLKO MIEĆ GO I ŻEBY ZAZDROŚCILI MI, ŻE MAM A ONI NIE HAHA!!!111one

Kilkadziesiąt postów o dodruku, "etyce", chciejstwie itp. A o samym komiksie ze trzy opinie na krzyż. Ale mam! A wuja tam czytać, opasłe tomiszcze w folijce na półeczce i styknie. Mam, oni nie. Najlepiej!

Jprdl, ludzie, to naprawdę trąci flanelową paranoją.

Offline parsom

« Odpowiedź #2116 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 21:08:11 »
Na Asterisosa Polypa nie będzie. Tłumaczył to już kiedy Szymon Holcman, próbowałem ja, przymiarki robił Timof, Marcin z LiT.

Wymogi dotyczące produkcji komiksu nie pozwalają na produkcję poniżej KILKU TYSIĘCY SZTUK.
Chodzi o 4 punkty narzucone przez Autora. 3 spełnimy, 4 nie mamy najmniejszych szans. Chodzi o papier z recyklingu, którego u nas nie ma. Musielibyśmy zaimportować go dla jednego tytułu.
Koszta druku poszybowałyby do poziomu dla nas nieosiągalnego.

Z ciekawości - nie można tego załatwić drukując z innymi w jakiejś Hiszpanii?

Online Leyek

« Odpowiedź #2117 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 21:13:52 »
Co jest głupiego w tym co piszę?
Czy to jest głupie?

Piłem właśnie głównie do tego:
Więcej plusów niż minusów, a wszystkim nam powinno zależeć na tym aby komiksy swoją popularność rozszerzały, jeśli jest takowa możliwość.

No to jest "wyjściowa" głupota większości Twoich wypowiedzi. "Droga" jest cały czas dostępna! W wydaniu uboższym aż (!) o 16 stron (ale bogatszym o kolor). Myślisz, że nieczytelnik komiksów nie kupi tej wersji, bo była (kiedyś) dostępna lepsza? On o tej "lepszej" nawet nie będzie wiedział!! A nawet jakby wiedział i miał wybór to pewnie w 90% wybierze kolor! Więc Twój koronny argument upada. Dodruk w żaden, podkreślam żaden sposób nie wpłynie na popularność komiksu w PL.

Ulżyło?

Offline Death

« Odpowiedź #2118 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 21:31:56 »
Jest taki fajny cytat: "Ale to ty dzwonisz".
To przecież wydawnictwo dzwoniło, że jest super limitowane wydanie, a potem napędzało fomo tekstami, że kupujcie, bo się prawie wyprzedało. Więc najmniej bym obwiniał tych, którym się nie podoba ewentualny dodruk. To nie oni dzwonili. Po prostu odebrali telefon.

Offline Popiel

« Odpowiedź #2119 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 21:35:55 »
Ulżyło?

Bardzo. Bo wiesz, śmiech to strasznie ożywcza sprawa. A zawsze bardzo bawi mnie, kiedy ktoś wchodzi w posiadanie dzieła kultury nie po to, by się nim cieszyć, doceniać pieczołowitość rysunków, niuanse scenariusza, zamysł artystyczny itp. - a tylko po to, żeby prężyć pytonga - JA MAM, INNI  NIE.

Nie kumam - zuboży komuś odbiór "Drogi" świadomość, że ma ją kilkaset osób więcej niż pierwotnie? Obedrze to w jakiś sposób dzieło z jakości? Zdeprecjonuje je do tego stopnia, że ten ktoś w ogóle kopnie komiks, podrze go, wyrzuci "bo jak oni też mają, to ja już nie chcę, hatfu!"

Jest taki fajny cytat: "Ale to ty dzwonisz".
To przecież wydawnictwo dzwoniło, że jest super limitowane wydanie, a potem napędzało fomo tekstami, że kupujcie, bo się prawie wyprzedało. Więc najmniej bym obwiniał tych, którym się nie podoba ewentualny dodruk. To nie oni dzwonili. Po prostu odebrali telefon.

Cytat stary, znacznie starszy, niż pierwotne plany Mandioci. "Droga" okazała się sukcesem, nie tylko w Polsce, kooperanci zaplanowali dodruk, głupi by się nie podpiął. Rozumiem Twój ból, bo nie utrzymałeś ciśnienia w gumie i kupiłeś w Krakowie dodatkowy egzemplarz, na którego korzystną sprzedaż szanse zmalały. Cóż - tym razem to akurat ty zadzwoniłeś, zanim ktokolwiek chciał odebrać.

« Ostatnia zmiana: So, 06 Kwiecień 2024, 21:41:52 wysłana przez Popiel »

Offline mandioca

« Odpowiedź #2120 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 21:36:12 »
@parsom

Włosi wydali w 2020 - leży.
Hiszpanie w 2014 - dostępny.
W iluś krajach wydają ten komiks wydawnictwa z grupy Penguin Random House, największej grupy wydawniczej na świecie. Taki Egmont Group x10.

Nie mają parcia. To nie jest komiks dla małych wydawców, to jest prawdziwie limitowany komiks;)))

Chociaż w Brazylii jakoś omijali wymogi wydawnicze ale tam wydawał firma z grupy PRH, czyli i tak w rodzinie zostało.

Nie na nasze możliwości.

Offline Death

« Odpowiedź #2121 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 21:38:32 »
Jeszcze zapomniałem się odnieść do tego:
A o samym komiksie ze trzy opinie na krzyż.
Wiesz dlaczego? Bo ci, którzy zamówili cały pakiet 6/6 i najbardziej wsparli wydawnictwo do teraz nie dostali paczek. Kurtyna. :)

Z ciekawości - nie można tego załatwić drukując z innymi w jakiejś Hiszpanii?
O, to, to, to!
« Ostatnia zmiana: So, 06 Kwiecień 2024, 21:41:23 wysłana przez Death »

Offline Enceladus

« Odpowiedź #2122 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 21:41:33 »
Piłem właśnie głównie do tego:
Więcej plusów niż minusów, a wszystkim nam powinno zależeć na tym aby komiksy swoją popularność rozszerzały, jeśli jest takowa możliwość.

No to jest "wyjściowa" głupota większości Twoich wypowiedzi. "Droga" jest cały czas dostępna! W wydaniu uboższym aż (!) o 16 stron (ale bogatszym o kolor). Myślisz, że nieczytelnik komiksów nie kupi tej wersji, bo była (kiedyś) dostępna lepsza? On o tej "lepszej" nawet nie będzie wiedział!! A nawet jakby wiedział i miał wybór to pewnie w 90% wybierze kolor! Więc Twój koronny argument upada. Dodruk w żaden, podkreślam żaden sposób nie wpłynie na popularność komiksu w PL.

Ulżyło?

Misiaczku :* aby więcej takich (jak moje) "głupot" ;) było na tym forum...
(szkoda tylko, że szerzej nie chciałeś spojrzeć na prawdziwe głupoty - no ale one są niewygodne) ;)

hmm ale skąd Twoja wiedza i taka pewność, że:
Dodruk w żaden, podkreślam żaden sposób nie wpłynie na popularność komiksu w PL.
??
Używasz szklanej kuli? Czy może, Ty po prostu to wiesz i basta?

Nie musisz odpowiadać, idę po zimnego porterka i coś z moją obejrzę w tv, bo rozmowa z Tobą nie ma najmniejszego sensu... (gdzieś umyka tutaj radość z obcowania z komiksem).
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline Death

« Odpowiedź #2123 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 21:43:38 »
W sumie to zróbcie już ten dodruk i zajmijmy się kolejnymi komiksami.

Offline Popiel

« Odpowiedź #2124 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 21:47:26 »
Jeszcze zapomniałem się odnieść do tego:Wiesz dlaczego? Bo ci, którzy zamówili cały pakiet 6/6 i najbardziej wsparli wydawnictwo do teraz nie dostali paczek. Kurtyna. :)
Wydawnictwo pisało, skąd wynika opóźnienie wysyłek i nie ma tu o czym deliberować. Przedpłacający mają taniej ale później, ja miałem wcześniej choć drożej. Coś za coś, prosta sprawa.

A w ogóle skąd pomysł, że tylko ci opóźnieni w dostawie będą o tym pisać, a nie różni inni? Ach no tak, na tym forum raczej mało kto pisze o treści komiksów...

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2125 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 21:52:48 »
No to jakieś jaja są, nie mówcie, że to forum to nie jest stan umysłu.

Wydawca nie powinien dodrukowywać dobrze sprzedającego się komiksu, bo KTOŚ BĘDZIE MIAŁ A NIE TYLKO JA, JA, A KUPIŁEM ŻEBY JA TYLKO MIEĆ GO I ŻEBY ZAZDROŚCILI MI, ŻE MAM A ONI NIE HAHA!!!111one

Kilkadziesiąt postów o dodruku, "etyce", chciejstwie itp. A o samym komiksie ze trzy opinie na krzyż. Ale mam! A wuja tam czytać, opasłe tomiszcze w folijce na półeczce i styknie. Mam, oni nie. Najlepiej!

Drugie zdanie od wydawcy gdzie przyznał się do błędu i które powinno jak nie zamknąć temat to przynajmniej dać powód do wyrozumiałości u odbiorców w tym temacie:

"Po drugie, już wiem, że błędem było użycie zamiennie słów specjalna i limitowana."

Offline mandioca

« Odpowiedź #2126 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 21:55:55 »
Jeśli zamówiłeś pakiet 6/6 jak już od miesiąca informujemy (najmniej 5 x na tym forum) jest spóźnienie o ok. dwa tygodnie ze względu na trzeci tom Alvara Mayora.

W zamian za Twoją hojność dostajesz dodatkowe 5% na kolejne zamówienie o czym poinformuje Cię piękna karta zaprojektowana przez Rafała Szłapę.

Offline khomaniac

« Odpowiedź #2127 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 22:01:28 »
Ja do hobby komiksowego trafiłem ze świata planszówek i jestem zszokowany tym jakie tutaj mamy kontrowersje :D

W planszówkach inwestujesz na wspieraczce (np. Kickstarter) kilkaset złotych za grę z dodatkami tylko dla wspierających (Kickstarter-exclusive), z obietnicą że cena na wspieraczce będzie tą najniższą. Czasem czekasz lata (tak, tak np. 4 lata) aż gra zostanie ukończona, wydrukowana i rozesłana do wspierających. A później standardowo okazuje się, że dodatki ekskluzywne jednak są do kupienia u wydawcy, a gra kosztuje tyle samo co na wspieraczce. A czasem jest szybciej w sklepach niż u wspierających xd Mandioca, jak znacie Ignacego Trzewiczka, to z nim pogadajcie jak się interesy robi xd

Na dodruku tracą tylko spekulanci, bo jak ktoś chce mieć swój egzemplarz na półce, to raczej ma gdzieś czy jego limitki jest 500 czy 1500 na rynku.

Offline Midar

« Odpowiedź #2128 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 22:01:51 »
A w ogóle skąd pomysł, że tylko ci opóźnieni w dostawie będą o tym pisać, a nie różni inni? Ach no tak, na tym forum raczej mało kto pisze o treści komiksów...
Ta dyskusja wynikła z zadanego przez Wydawcę, na Facebooku pytania typu „Co myślicie o dodruku limitowanej wersji Drogi, bo jest ku temu okazja?”, więc ludzie odpowiadają, co myślą i dlaczego. Na tym Forum sporo osób pisze o treści komiksów, więc sobie wybierz takie posty i poczytaj, zamiast pisać swoje mentorskie uwagi.
Zwrócę Ci również uwagę, że też jesteś użytkownikiem i współtwórcą tego Forum i moim zdaniem większość Twoich postów nie dotyczy treści komiksów.
« Ostatnia zmiana: So, 06 Kwiecień 2024, 22:04:31 wysłana przez Midar »

Offline starcek

« Odpowiedź #2129 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 22:06:38 »
[...]

No ale według kolegi @starcek jestem januszem i spekulantem*, bo kupiłem komiks w wersji cz-b w ciągu 3 (!!!!) miesięcy przedsprzedaży (i nawet go jeszcze nie mam), bo uwierzyłem, że to jedyna szansa na jego zdobycie.
[...]

Bynajmniej, według mnie jesteś najlepszym kumplem turucorpa, bo podobnie jak on nie potrafisz czytać słowa pisanego ze zrozumieniem. Na szczęście w innym wątku inny wydawca "wyjaśnił" skąd się biorą te problemy, więc luz.

Mam nadzieję, że jak najszybciej dostaniesz swój egzemplarz, a wydawca w kolejnym wydaniu np. poucina kawałki rogów w nowym nakładzie, żeby ta pierwsza limitka była prawdziwą limitką. No i oczywiście żeby komiks spełnił twoje oczekiwania.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.