Autor Wątek: Wydawnictwo Lost In Time  (Przeczytany 520807 razy)

Offline Rodrigues

Odp: Wydawnictwo Lost In Time
« Odpowiedź #2085 dnia: Cz, 03 Październik 2024, 19:38:23 »
Death dodawał zdjęcia swojego egzemplarza. Wygląda na całkiem dobrze wykonany.
Także jakaś część nakładu była ok. Ja swój tomik oddałem dzisiaj i poprosiłem o zwrot kasy.
https://forum.komikspec.pl/komiksy-japonskie/studio-jg/msg284592/#msg284592

Offline parsom

« Odpowiedź #2086 dnia: Cz, 03 Październik 2024, 20:32:51 »
Lekkie krzywizny ok, ale ja mówię o przypadkach gdzie przygrzbietowa część bloku jest na normalnym poziomie (zostaje jeszcze jakiś wystający fragment okładki) a ta część od strony otwieranej zrównuje się z krawędzią okładki. Trochę tego u nich za dużo, zwłaszcza w tytułach jak Toppi.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2087 dnia: Pt, 04 Październik 2024, 08:57:22 »
Parsom, jeżeli masz aż tak widoczna wadę, to reklamuj. Sprawdziłem swoje egzemplarze Toppiego i są krzywizny, ale delikatne (nawet nie zwróciłem na to wcześniej uwagi).

Offline parsom

« Odpowiedź #2088 dnia: Pt, 04 Październik 2024, 09:11:29 »
Nie pamiętam gdzie kupiłem, nie sprawdziłem od razu po zakupie i mam za swoje.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #2089 dnia: Pt, 04 Październik 2024, 18:17:59 »
A ma ktoś prostego Leviathana? Zastanawiałem się nawet czy nie reklamować, ale podobno cały nakład jest skopany.
Chodzi o mangę od Studia JG? To ja mam prostego, ale i tak reklamuję, bo na okładce są jakieś pęcherzyki - zgrubienia, na których obłazi lakier...

Offline michał81

« Odpowiedź #2090 dnia: Nd, 06 Październik 2024, 10:25:26 »
Czytał ktoś tego Local Mana? Wygląda intrygująco, ale jak to Seeley to boję się, że będzie dużo woke i SJW.
Zdecydowanie polecam. Jedna z ciekawszych pozycji jakie ostatnio wydano w kwestii komiksów superbohaterskich. SJW nie uświadczyłem (przynajmniej w moim odczuciu), natomiast jest spora satyra na komiksy z lat 90 gdzie panowały "extreme i edgy". Zasadniczo jest to bardziej komiks zbliżony do Odrodzenia, gdzie mamy małomiasteczkowy klimat z grubszą intrygą w tle. Punktem wyjściowym jest powrót na wieś głównego bohatera, który był kiedyś członkiem drużyn superbohaterskiej i z pewnych przyczyn został z niej wyrzucony (wyjaśnia się to bardzo szybko, bo już w drugim zeszycie, a z czasem zostaje bardziej rozwinięte). Oczywiście to co się wydarzyło nie sprzyja jego popularności, a w spokojnym do tej pory mieście zaczynają dziać się wydarzenia i morderstwa, które jeszcze bardziej pogłębiają ten kryzys. Sporo camoesów z innych serii Image na okładach backupów*, ale głównie w specjalnych zeszycie, który jest stylizowany na crossover. Fabularnie jest duży potencjał, dużo pomysłów (pod kątem narracyjnym i wykorzystania komiksowego medium), rysunkowo też jest świetnie, bo główna historia jest inaczej rysowana niż backupy, które są stylizowane na rysunki z lat 90, albo są czarno białe nawiązujące do komiksów niezależnych i mam nadzieje, że twórcy dowiozą do końca, bo mnie wciągnęło. Osobiście uważam, że więcej wyciągną z tego komiks osoby znające komiksy superbohaterskie głównie z lat 90, właśnie przez te nawiązania, ale osoba niezaznajomiona z tematem też wg mnie będzie dobrze się bawić, przez intrygę oraz relacje pomiędzy postaciami.

*co prawda piszę o backupach, ale jest to integralna części historii przybliżającej przeszłość bohaterów, tylko celowo jest to stworzone w tym stylu
« Ostatnia zmiana: Nd, 06 Październik 2024, 10:47:16 wysłana przez michał81 »

Offline LukCook

« Odpowiedź #2091 dnia: Nd, 06 Październik 2024, 12:39:00 »
Mnie też Local Man bardzo się podobał. Historia wciąga od pierwszych stron, nawiązania do uniwersum Image i spora dawka humoru.

Co do woke i SJW, nic nie wpadło mi w oko. Przez nawiązanie do lat 90 jest krwawo a przekleństwa są przekleństwami a nie krzaczkami  ;D

Moim zdaniem LiT wydało SH roku w Polsce.

Offline Dracos

« Odpowiedź #2092 dnia: Nd, 06 Październik 2024, 14:16:37 »
Nie wiem jak tam z SH ale dla mnie na pewno wydało Fantasy roku. Właśnie skończyłem Excalibur Kroniki i podzielam zachwyty ludzi piszących recenzje tego komiksu. Retelling znanej legendy, o Merlinie, Excaliburze, Avalonie i Morganie. Każdy zna ją w jakiejś wersji więc bardzo trudno imo jest aby scenarzysta na jej podstawie nakreślił taką historię żeby była angażująca od początku do końca, a w tym przypadku nie dość że się udało to jeszcze finał zaskoczył. Umiejętne wplecenie mitów celtyckich do historii plus ciekawa szata graficzna (co do której mam ambiwalentne uczucia czasami twarze postaci są okropne, a jednocześnie spójne z resztą albumu) daje  w finale bardzo przyjemny tytuł fantasy. Jeśli komuś legendy arturiańskie bądź szerzej fantasy jest bliskie polecam przeczytać raczej się nie zawiedzie. Ode mnie 8/10 może nawet 9 /10 jeszcze nie zdecydowałem :)

Offline Lobo

« Odpowiedź #2093 dnia: Nd, 06 Październik 2024, 14:43:57 »
Jestem w trakcie czytania Excalibur i przychylam się do opinii, super komiks

Online kosmoski

« Odpowiedź #2094 dnia: Nd, 06 Październik 2024, 21:06:38 »
Również polecam Excalibur. To album kompletny, ze świetnie poprowadzonymi postaciami, przyjemną warstwą graficzną i mimo że bazujący na dość dobrze znanej historii, to jednak potrafiący zaskoczyć.

Offline rapr

« Odpowiedź #2095 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 08:43:30 »
20 listopada premiera czwartego tomu Parszywego Drania we Francji (https://www.bedetheque.com/BD-Un-putain-de-salopard-Tome-4-506704.html), ciekawe kiedy w Polsce? Może LiT zaskoczy jeszcze w tym roku?
Nie widzę za to zapowiedzi drugiego integrala Tango, który miał być chyba w październiku :(

Offline Lobo

« Odpowiedź #2096 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 10:42:12 »
A jakieś infoo Cesarzowej Charlotte albo Katedrze Otchłani?

Offline tomsawyer

• Polubień: 332
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #2097 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 11:01:41 »
Jeśli idzie o portfolio LiT to dla mnie obecnie najlepsze wydawnictwo. Mogliby jednak trochę zwolnić bo idą na zderzenie z moją zdolnością kredytową ;).
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Online Necr09

« Odpowiedź #2098 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 11:30:38 »
A jakieś info o (...) Katedrze Otchłani?

Rok temu pytałem, czekają aż we Francji wyjdzie 5 tom żeby wydać 3-5 łącznie
FGO: 758,469,198

Offline Lobo

« Odpowiedź #2099 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 11:43:18 »
Nie tylko dla Ciebie najlepsze 🙂

Jeśli idzie o portfolio LiT to dla mnie obecnie najlepsze wydawnictwo. Mogliby jednak trochę zwolnić bo idą na zderzenie z moją zdolnością kredytową ;).