Autor Wątek: Wydawnictwo Lost In Time  (Przeczytany 503525 razy)

Offline michał81

Odp: Wydawnictwo Lost In Time
« Odpowiedź #1335 dnia: So, 06 Maj 2023, 13:38:54 »
Nie mam podstaw podważać słów dwóch osób z Taurusa od których usłyszałem konkretną odpowiedź. Mogę podrążyć temat, popytać kilka osób tylko po co mi to? Mam się przemienić w bazyla, który będzie teraz twierdził, że wydawcy nas okłamują w każdym przypadku? Że zawyżają ceny? Chyba nie o to chodzi.
Nasz rynek jest specyficzny, bo jesteśmy przyzwyczajeni do wydań zbiorczych. Tylko, że któryś wydawca będzie czekał na takie opracowanie zbiorcze, to po prostu inny może kupić licencje i wydać pojedyncze albumy jak to jest we Franci czy Belgii. A zamrozić środki kupując licencje wcześniej i nie wydając, też nie jest dobrą opcją, bo można by je spożytkować na wydanie czegoś innego. Tym bardziej w obecnej sytuacji. Co do ceny za pojedyncze albumy to już inna kwestia.

Ja też bym chciał konkretne komiksy, aby się ukazały się u nas w konkretnej formie. Ostatnio jak to napisałem, to dostałem po uszach, więc cię rozumiem.
« Ostatnia zmiana: So, 06 Maj 2023, 13:40:47 wysłana przez michał81 »

Offline Itachi

« Odpowiedź #1336 dnia: So, 06 Maj 2023, 13:47:27 »
Może czasami warto przyjąć decyzję Wydawcy do zrozumienia i niekoniecznie w każdej z nich doszukiwać się drugiego dnia? Wydawcy jak czytelnicy, każdy może mieć inne priorytety i upodobania. Chill Panowie :)

Ja ufam LiT, bo wykonują zajebistą robotę i ufam sobie, że zgadłem tytuł z newslettera, bo nabrałem sporego apetytu na ten komiks :)
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Takesh

« Odpowiedź #1337 dnia: So, 06 Maj 2023, 15:52:37 »
Jesteśmy przyzwyczajeni do wydań zbiorczych? Serio? Bo ja nie. Od dziecka kupowałem pojedyncze zeszyty KiKa, Tytusa. Żbika, Tajemnicę maczety, Thorgala, Asreriksa, LL... Orbita, Pegasus, KAW. Potem E Slainy dorzucił, Cygana i całą resztę w pojedynczych albumach.

Dlatego z całą stanowczością JA NIE wychowałem się na zbiorczych, jak i spora ilość starych zgredów z mojego okresu.

Od ilu lat zbiorcze stały się jakaś większą liczbą? Kilku?

Rozumiem aspekt ekonomiczny, jak i miejsca na półkach, ale, serio, przesadzacie.

Offline Dracos

« Odpowiedź #1338 dnia: So, 06 Maj 2023, 16:01:09 »
Ale to jest raczej kwestia tego co się sprzedaje. Pojedyncze to większe ryzyko tak dla wydawcy jak i czytelnika że wejdzie w serię która zostanie urwana. Ja może też się wychowałem na pojedynczych, ale teraz wolę kupić od razu np Łupieżców Imperiów za 150 niż przez 3-4 lata (zakładając optymistycznie 2 albumy na rok) kupować pojedynczo po 40+ zeta 7 albumów żeby na końcu mieć rozkminę wydadzą nie wydadzą ostatni tom.

Offline michał81

« Odpowiedź #1339 dnia: So, 06 Maj 2023, 18:03:11 »
Jesteśmy przyzwyczajeni do wydań zbiorczych? Serio? Bo ja nie. Od dziecka kupowałem pojedyncze zeszyty KiKa, Tytusa. Żbika, Tajemnicę maczety, Thorgala, Asreriksa, LL... Orbita, Pegasus, KAW. Potem E Slainy dorzucił, Cygana i całą resztę w pojedynczych albumach.

Dlatego z całą stanowczością JA NIE wychowałem się na zbiorczych, jak i spora ilość starych zgredów z mojego okresu.

Od ilu lat zbiorcze stały się jakaś większą liczbą? Kilku?

Rozumiem aspekt ekonomiczny, jak i miejsca na półkach, ale, serio, przesadzacie.
A ja się wychowałem na zeszytach semica i komiks fantastyce. A jednak jedna z tych form wydawania prawie umarła, a druga jak widać z dyskusji wzbudza duże emocje, kiedy wydawcy wracają do wydawania pojedynczych 50-60 stronicowych tomów, a absurdem jest wydawania ich w HC co robi LiT i jak widać też po jednej z zapowiedzi Nagle.

Offline PawelC

« Odpowiedź #1340 dnia: So, 06 Maj 2023, 18:55:17 »
etam Nury... Bonhomme! oby to było to

Mam podobnie, bardziej mnie jara artysta w tym przypadku. Lata temu czytałem skanlację The Marquis of Anaon i bardzo mi się podobało, zarówno pod względem scenariusza jak i rysunków.

https://www.goodreads.com/book/show/25998815-the-marquis-of-anaon---volume-1---the-isle-of-brac

@LiT, może również byłby to tytuł do rozważenia do wydania u ans ;)?

Offline Lost In Time

« Odpowiedź #1341 dnia: Nd, 07 Maj 2023, 21:31:43 »
Newsletter LiT zaczął działać.

Fabien Nury powróci w drugiej połowie 2023 roku. Nie zdradzono o jaki tytuł chodzi, ale obstawię Charlotte impératrice.

https://www.amazon.com/Princesse-lArchiduc-Nury-Fabien/dp/220507783X
https://www.goodreads.com/book/show/41456430-la-princesse-et-l-archiduc

https://www.goodreads.com/book/show/54148608-l-empire

Itachi zgadł od razu, więc potwierdzamy – szykujemy Charlotte Impératrice Nury'ego i Bonhomme'a. ;)

W polskim wydaniu będą dwa tomy (każdy zawierający dwa tomy francuskiego wydania). Tłumacz już pracuje, także spodziewajcie się Charlotty w trzecim kwartale.

Link do przykładowych stron https://www.bedetheque.com/BD-Charlotte-Imperatrice-Tome-1-La-Princesse-et-l-Archiduc-336337.html

@LiT, może również byłby to tytuł do rozważenia do wydania u ans ;)?

Znamy te tytuły, ale wpierw zobaczmy, jak Bonhomme zostanie przyjęty przez czytelników. :)
Zapraszam na stronę wydawnictwa -> www.lostintime.pl
Facebooka -> www.facebook.com/lostintimepl/
Instagrama -> www.instagram.com/wydawnictwolostintime/

Offline Pinto

« Odpowiedź #1342 dnia: Nd, 07 Maj 2023, 21:46:37 »
A mogło być spokojnie w jednym tomie.

Offline Necr09

« Odpowiedź #1343 dnia: Nd, 07 Maj 2023, 22:08:49 »

o.0
Przecież tom 4 jeszcze nie wyszedł, więc jak miałoby to być w jednym tomie?
FGO: 758,469,198

Offline Lost In Time

« Odpowiedź #1344 dnia: Nd, 07 Maj 2023, 22:25:44 »

Nie tylko my byliśmy zainteresowani publikacją w Polsce, przez co czekanie na premierę czwartego tomu nie miało sensu.
Zapraszam na stronę wydawnictwa -> www.lostintime.pl
Facebooka -> www.facebook.com/lostintimepl/
Instagrama -> www.instagram.com/wydawnictwolostintime/

Offline badday

« Odpowiedź #1345 dnia: So, 13 Maj 2023, 19:33:16 »
Z rozmów na BookGame:
Kolejny Toppi pod koniec sierpnia.
Raczej nie "japoński".
LiT chce wydawać nie więcej niż 3 integrale na rok.
Materiałów jest na ok. 12 integrali.

Offline Lagroht

« Odpowiedź #1346 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 10:32:03 »
Tu bym widział ciekawy integral  https://www.bdfugue.com/furioso-ecrin-tomes-1-2

Offline Itachi

« Odpowiedź #1347 dnia: So, 20 Maj 2023, 20:22:23 »

ZAPOWIEDŹ

Często pytacie nas, jakie dzieło Sergia Toppiego wydamy jako następne.
Szykujemy nie lada gratkę dla miłośników włoskiego mistrza – artbook pt. "Bestiaire", poświęcony różnorakim bestiom – tak prawdziwym, jak i wyimaginowanym.
Będzie to pozycja niezależna od serii "Toppi. Kolekcja".
Forma wydania oraz dystrybucja jak w przypadku "Toppi. Kolekcja".
Objętość około 120-130 stron.

"Toppi. Galeria" ukaże się w niższym nakładzie i nie planujemy wznowień.

Więcej szczegółów podamy po ustaleniu terminu druku.

https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline michał81

« Odpowiedź #1348 dnia: So, 20 Maj 2023, 20:30:23 »
"Toppi. Galeria" ukaże się w niższym nakładzie i nie planujemy wznowień.
Patrząc po dyskusji jaka się właśnie odbywa w wątku Studia Lain, pewnie połowę nakładu wykupią spekulacji jak to się tam sugeruje ;)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1349 dnia: So, 20 Maj 2023, 20:32:39 »
Patrząc po dyskusji jaka się właśnie odbywa w wątku Studia Lain, pewnie połowę nakładu wykupią spekulacji jak to się tam sugeruje ;)

Studio Lain trendsetterem :)