Autor Wątek: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu  (Przeczytany 37967 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kadet

Odp: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu
« Odpowiedź #345 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 22:02:29 »
Jednocześnie obnaża to brak wizji w wydawnictwie, kiedy powtarza druk komiksów po TM Semic 25 lat od ich zniknięcia

Przypominam, że ten "powtórzony druk" (trzy tomy "Knightfall") w 2022 r. zajął czwarte, siódme i ósme miejsce na liście TOP 30 komiksów Egmontu pod względem wygenerowanych obrotów (przegrywając tylko z "Kajkiem i Kokoszem"), czyli a) przyniósł wydawnictwu mnóstwo zysków, b) ludzie go chcieli, bo dużo go kupili.

Jeśli to jest brak wizji, że wydają komiksy, które ludzie lubią i które dobrze się sprzedają, to ja boję się zapytać, jak miałaby wyglądać obecność wizji ;)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline JanJ

« Odpowiedź #346 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 22:15:14 »
A półdubli nigdy nie zaakceptuję.

No chyba, że to Lucky Luke czy inny Szninkiel, którego nie kupiłeś gdy wydawali wcześniej. Sorry, ale to gadanie o dublach jest śmieszne.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #347 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 22:25:00 »
Egmont to mainstreamowy hegemon, ale w tym co robi jest solidny. Kiedy bierze się za jakąś serię to w większości przypadków jest konsekwentny, dzięki czemu nie tylko dostajemy tłuste kolekcje Sandmana (z seriami pobocznymi), Hellblazera, Kaczogrodu, Thorgala, Asteriksa, Kajka i Kokosza, Baśni itp. ale i są one regularnie dodrukowywane. Za to (oraz za utrzymywaniu na rynku pewnej części klasyki komiksu) go szanuję, choć tytuły z jego oferty kupuję już bardzo sporadycznie, bo stawia na ofertę bardzo bezpieczną.

A żeby konkurować z mainstreamem trzeba znaleźć nisze oraz mieć pomysł i indywidualną optykę - takich wydawnictw też nam nie brakuje (ostatnio najlepiej rynek czytają LiT, Studio Lain i Mandioca, takie mam wrażenie). Żyjemy w ciekawych komiksowych czasach i poza drożyzną nie mamy wielu powodów do narzekań.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #348 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 22:31:24 »
True - robiłem tak, ale na to już macham ręką. Dla mnie to strata czasu, ale przemyślałem sprawę.
Mam prośbę, zrób przysługę światu i machnij ręką też na inne półduble, bloki kolekcji i tym podobne :)

Jednocześnie obnaża to brak wizji w wydawnictwie, kiedy powtarza druk komiksów po TM Semic 25 lat od ich zniknięcia, lub ciągle istniejącej konkurencji.
:o Zdajesz sobie sprawę, że ilość wartościowego SH jest ograniczona i duble wznowienia wą fajną rzeczą przyciągającą nowe pokolenia?

Żyjemy w ciekawych komiksowych czasach i poza drożyzną nie mamy wielu powodów do narzekań.
Nie zapominaj o klęsce urodzaju.