Autor Wątek: Wydawnictwa kontra kolekcje  (Przeczytany 247046 razy)

Online xanar

Odp: Wydawnictwa kontra kolekcje
« Odpowiedź #750 dnia: So, 25 Lipiec 2020, 12:04:55 »
To że Egmont zablokował coś tam w Hachette (np Avengers TRO czy Secret Wars) bo nie mogli tego wydać wcześniej to jest 100% Inne tytuły które miały być tu i tu zawsze późnił były w WKKM czy SBM (np Czarna Wdowa z SBM czy Śmierć Wolverinea w WKKM)

Tu też macie potwierdzenie https://forum.komikspec.pl/kosz/odp-kolekcja-spider-mana-2254/msg79485/#msg79485

Tylko teraz pytanie, niech już będzie, że "zablokowali" te parę tytułów, kolekcje to głownie biorą prenumeratorzy (szczególnie na tym etapie), taki standardowy klient wiedząc, ze Egmont wyda to np. miesiąc później i taniej, raczej wiadomo co kupi.
Wg Bazyla najlepiej było jakby jedną cześć Secret Warsów wydał Egmont a drugą Hachette, jedna byłaby na miękko a druga na twardo z kawałkiem panoramy, wydaje mi się, że raczej takich praktyk w normalnych krajach się nie stosuje.

Egmont wie z pół roku albo i lepiej co będzie wydane i kiedy (przynajmniej ja jako randowmowy klient wiem to z oficjalnego katalogu), Hachette podaje parę tytułów do przodu, teraz pytanie czy oni nie widzą co będą wydawać za miesiąc czy dwa, czy raczej sensowniejsi ludzie tam pracują i wiedzieli, że tych Secret Warsów z pół roku nie będą wydawać. 
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #751 dnia: So, 25 Lipiec 2020, 12:32:23 »
@UP
Nie. Chodziło o to, że w WKKM PL Times Run Out w 3 tomach wyszedłby na przełomie sierpnia i września 2018 a ich Tajne wojny we wrześniu. A wydanie Egmontu zaplanowano dopiero na listopad/grudzień. I to się Egmontowi nie podobało, że Hachette zaczęło ich wyprzedzać w eventach i dlatego zaczęli ich blokować poprzez Panini.
Ja właśnie bardziej chciałem mieć TRO w 3 tomach na twardo, zamiast w czterech miękkich. Osobiscie uważam, ze lepiej by było właśnie, gdybym mógł sobie wybrać czy eventy z MN i MN 2.0 kupiłbym sobie na twardo czy na miękko. Czyli np. Tajne Wojny i TRO od WKKM a te zeszyty Avengers pomiędzy Orginal Sin i SW od Egmontu. Tak jak zrobiłem to z zeszytami okołoInfinitowymi. Gdyby czytelnicy mieli wybór, to by było z korzyścią dla nich. Ale nie dla Egmontu, który jak zawsze dąży do monopolu i dlatego utrącił WKKM. Ale nie wyda tych Klasyków, które w UK ukazały się w kolejnych tomach.

I wiadomo z góry co wychodziło w WKKM, skoro polski oddział wydał wszystko co mógł z brytyjskiej listy tytułów z Wikipedi. Nią się nawet Egmont posługiwał, bo 3 tygodnie po tym jak w kwietniu 2018 dodano na nią Infinity Gauntlet, to Egmont zapowiedział ten sam komiks na grudzień 2018.

Teraz dostałeś listę tytułów WKKM UK do 250 tomu. I gdyby nie brutalne przerwanie Hachette PL wydałoby to samo.

Offline Szekak

« Odpowiedź #752 dnia: So, 25 Lipiec 2020, 12:38:54 »
Jak wygladaloby niebrutalne przerwanie? xD

Super, ze H brutalnie przerwalo kolekcje z powodu niskiej sprzedazy, w koncu moglem przestac kupowac pozostajac komplecista. :D
Piękno jest w oczach patrzącego.

Online xanar

« Odpowiedź #753 dnia: So, 25 Lipiec 2020, 13:13:36 »
@UP
Nie. Chodziło o to, że w WKKM PL Times Run Out w 3 tomach wyszedłby na przełomie sierpnia i września 2018 a ich Tajne wojny we wrześniu. A wydanie Egmontu zaplanowano dopiero na listopad/grudzień. I to się Egmontowi nie podobało, że Hachette zaczęło ich wyprzedzać w eventach i dlatego zaczęli ich blokować poprzez Panini.
Ja właśnie bardziej chciałem mieć TRO w 3 tomach na twardo, zamiast w czterech miękkich. Osobiscie uważam, ze lepiej by było właśnie, gdybym mógł sobie wybrać czy eventy z MN i MN 2.0 kupiłbym sobie na twardo czy na miękko. Czyli np. Tajne Wojny i TRO od WKKM a te zeszyty Avengers pomiędzy Orginal Sin i SW od Egmontu. Tak jak zrobiłem to z zeszytami okołoInfinitowymi. Gdyby czytelnicy mieli wybór, to by było z korzyścią dla nich. Ale nie dla Egmontu, który jak zawsze dąży do monopolu i dlatego utrącił WKKM. Ale nie wyda tych Klasyków, które w UK ukazały się w kolejnych tomach.

I wiadomo z góry co wychodziło w WKKM, skoro polski oddział wydał wszystko co mógł z brytyjskiej listy tytułów z Wikipedi. Nią się nawet Egmont posługiwał, bo 3 tygodnie po tym jak w kwietniu 2018 dodano na nią Infinity Gauntlet, to Egmont zapowiedział ten sam komiks na grudzień 2018.

Teraz dostałeś listę tytułów WKKM UK do 250 tomu. I gdyby nie brutalne przerwanie Hachette PL wydałoby to samo.

No trochę faktów Avengers: Czas się kończy:
Tom 1 - 28.03.2018
Tom 2 - 20.06.2018
Tom 3 - 22.08.2018
Tom 4 - 17.10.2018

Coś ci nie poszło z tymi datami.

Czyli to Hachette chciało zablokować Egmont i to brutalnie.

Już powijam fakt, że jak zaczęli wydawać Marvel now to raczej oczywistą oczywistością było, że run Arvengers raczej zamierzają wydać od początku do końca.

Rynek UK czy USA czy jakikolwiek inny to nie jest rynek polski, no niem dlaczego u nas nie może wydać czegokolwiek np. z FF.

No i co z tego, że jest lista z UK to jest lista z UK jak sam zauważyłeś, u nas mogli wywalić to co zaczął wydawać Egmont i dać te twoje klasyki. Masz jakiś problem z akceptacją rzeczywistości, przestało się im opłacać to przestali wydawać.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #754 dnia: Nd, 26 Lipiec 2020, 19:25:22 »
Po prostu to jest najgorsze. Jakby Egmont nie wracał do komiksów i sobie wydawał, to co sobie wydawał do 2013-2015, to byłby spokój. Nie byłoby żadnych wojenek, żadnego podkładania nogi. I miałbym nowe wydanie i Kingdom Come i Earth X i Maximum Security i wielu innych fajnych klasyków i eventów. A tak muszę czekać i czekać aż może się łaskawy TK zlituje i wyda to co klienci by chcieli, a nie to co on myśli że powinniśmy kupić, jak Ultimate czy Eternals.

Online xanar

« Odpowiedź #755 dnia: Nd, 26 Lipiec 2020, 20:09:28 »
Możesz mieć pretensje do ludzi, którzy nie chcieli kupować kolekcji.

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #756 dnia: Nd, 26 Lipiec 2020, 21:11:48 »

I miałbym nowe wydanie i Kingdom Come i Earth X i Maximum Security i wielu innych fajnych klasyków i eventów. A tak muszę czekać i czekać aż może się łaskawy TK zlituje i wyda to co klienci by chcieli

Nadal nie rozumiem dlaczego jaraja cię takie komiksy poziomem pukajace w dno od spodu jak Maximum Security. Tak samo nie rozumiem, jak można uważać wydawanie tylko pierwszych tomów serii bez ich kończenia jako działanie pozytywne, a wydawanie do końca większości serii jako coś złego, ale ok, może wynudzily cię tak, że na drugi tom nie masz ochoty, co przy doborze tytułów w kolekcjach jest dość prawdopodobne.

No i TK wciskający Ultimate xD
Ultimate Spider-Man to świetny wybór, zamknięta seria, od początku do końca, brak konieczności znajomości uniwersum, wysoki poziom serii przez całość jej trwania. Ultimate X-Men to akurat średni wybór, ale powiedz co innego mogli wydać - zanim wyskoczysz z Messiah Complex, to przypomnij sobie, że mówimy o serii z pierwszoplanowymi mutantami, a nie oneshotach. Mogliby jeszcze wcisnąć Ultimate FF, bardzo fajna seria.

A takich rzeczy jak Kingdom Come się doczekamy, w przeciwieństwie do kolekcji Egmont nie zawija się z biznesem komiksowym w tym roku i muszą rozłożyć genialne tytuły na przyszłe lata, żeby się z nich nie wypłukać. No i jak wydadzą to w solidnym standardzie, a nie na marnym Eaglemossowym papierze z okropnym fragmentem panoramy zamiast estetycznego grzbietu.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #757 dnia: Nd, 26 Lipiec 2020, 21:32:23 »
Nie bój, nie bój @phalanx. Egmont też ucina, jakby choć Batman & Superman, kilka serii z DC, WW, CW, Wolverine and the X-men. Green Laterna wydali tylko Blackest Night bez reszty tomów. Jeszcze cię tu mogą zaskoczyć.

A zamiast Ultimate X-Men, to mogliby dalej pociągnąć klasycznego Spider-Mana, skoro tom z McFarlane'm się wyprzedał. Ale tego nie robią, bo zagrożenie Kolekcją Spider-Mana przeszło. Dark Avengers starczyłoby na kilka tomów. Iron Man albo Hulk. Są możliwości poza Ultimate. A Kompleks Mesjasza i resztę, to może się Mucha zlituje i to wyda.

W Kolekcjach WKKM i WKKDC miałem pełną listę tytułów i gwarantowany komiks w kiosku co dwa tygodnie. Wiedziałem co mnie czeka. Natomiast Klasyka Marvela i DC Deluxe to są niewiadome.

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #758 dnia: Nd, 26 Lipiec 2020, 21:45:35 »

Nie bój, nie bój @phalanx. Egmont też ucina, jakby choć Batman & Superman, kilka serii z DC, WW, CW, Wolverine and the X-men. Green Laterna wydali tylko Blackest Night bez reszty tomów. Jeszcze cię tu mogą zaskoczyć.

A zamiast Ultimate X-Men, to mogliby dalej pociągnąć klasycznego Spider-Mana, skoro tom z McFarlane'm się wyprzedał. Ale tego nie robią, bo zagrożenie Kolekcją Spider-Mana przeszło. Dark Avengers starczyłoby na kilka tomów. Iron Man albo Hulk. Są możliwości poza Ultimate.

W Kolekcjach WKKM i WKKDC miałem pełną listę tytułów i gwarantowany komiks w kiosku co dwa tygodnie.

No, kilka serii zostało zamknięte przez sprzedaż i pisałeś o tym już tyle, że każdy wie że Egmont zły, ale Wolverine and the X-Men? Gdzie to jest ucięte? Po prostu zaczyna się tam gdzie zaczęło się Marvel Now, normalna sprawa. Do Blackest Night sam mam problem, ale run Johnsa mam w całości w oryginale, polecam ten sposób radzenia sobie z problemem braku tytułów w Polsce.

Tytuły które wymieniłeś - który z nich jest o X-Men? Bo mam wrażenie, że żaden, ale może to jakieś problemy ze wzrokiem albo pamięcią. I znowu tu widzę zasadę, tak jak na wikipedii w kilka kliknięć da się przejsc do artykulu o austriackim akwareliscie, tak w przypadku Bazyliszka da się jednym fikołkiem logicznym przejść z dowolnego tematu do blokowania kolekcji przez Egmont. Akrobata ;)

Pełna lista tytułów? Chyba Morrison pisze 2020 i znowu miesza z rzeczywistościami, bo ja jestem z tej w której listę tytułów podawali kawałkami na BOKu zamęczając biedna panią. A zamiast gwarantowanego komiksu w kiosku co dwa tygodnie zdecydowanie wolę dostępność tego komiksu w normalnych sklepach aż do wyprzedania nakładu, no ale gusta gusciki

Online xanar

« Odpowiedź #759 dnia: Nd, 26 Lipiec 2020, 21:49:13 »
A co było z Batman & Superman ?
WW z Rebirth wydali wszytko co Rucka pisał, W Deluxie może jeszcze wydadzą
nie wiem co to CW
Blackest Night wydali event tak jak inne eventy z DC
Wolverine and the X-men początek wydali ci w WKKM, powinieneś być uradowany przecież cały czas o to walczysz, nie wiem co ci tu ucięli.
Iron Man albo Hulk - najwyraźniej się nie sprzedają, albo specjalnie sobie krzywdę robią żeby mniej zarobić.

W Kolekcjach WKKM i WKKDC miałem pełną listę tytułów i gwarantowany komiks w kiosku co dwa tygodnie. Wiedziałem co mnie czeka.
No i co cię czeka na ciebie w kiosku  ::)

A zamiast gwarantowanego komiksu w kiosku co dwa tygodnie zdecydowanie wolę dostępność tego komiksu w normalnych sklepach aż do wyprzedania nakładu, no ale gusta gusciki
Patrząc na to gdzie są kolekcje, raczej większość tak woli.
« Ostatnia zmiana: Nd, 26 Lipiec 2020, 21:52:57 wysłana przez xanar »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #760 dnia: Nd, 26 Lipiec 2020, 21:57:28 »
Nie zrozumiałem że chcesz mutantów. No to przecież Onslaught pozostaje na parę tomów. X-Factor z oryginalnymi pięcioma X-Men w składzie z lat 90-tych, X-Force vol 1 Cable'a. Cable & Deadpool. Decymacja. O - tą ostatnią serię o samym Magneto też bym kupił. No i jakby wydali po kolei Kompleks Mesjasza, Wojnę Mesjasza, Utopię i Drugie Nadejście, to byłbym zadowolony. A teraz w Marvel 2.0 jest X-Men Gold i Red. Są możliwości i wszystko lepsze od Ultimate X-Men.

Wolverine and the X-Men wydali od 4 tomu (wiem że to początek Marvel Now, ale co im szkodziło złożyć trzy poprzednie?). Nie wydali W&XM vol.2, pominęli Wolverine vol. 5 gdzie traci czynnik gojący i od razu przeskoczyli do 3 Miesięcy do Śmierci. To nie jest idealna kolejność.
« Ostatnia zmiana: Nd, 26 Lipiec 2020, 22:00:36 wysłana przez Bazyliszek »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #761 dnia: Nd, 26 Lipiec 2020, 22:02:29 »
W Hachette ze 100 pierwszych tomów i to jest idealna kolejność  ;D

Nie odpisujcie mu już w ogóle bo to sensu żadnego nie ma tylko 10 raz to samo wałkowane.

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #762 dnia: Nd, 26 Lipiec 2020, 22:04:57 »
Nie zrozumiałem że chcesz mutantów. No to przecież Onslaught pozostaje na parę tomów. X-Factor z oryginalnymi pięcioma X-Men w składzie z lat 90-tych, X-Force vol 1 Cable'a. Cable & Deadpool. Decymacja. No i jakby wydali po kolei Kompleks Mesjasza, Wojnę Mesjasza, Utopię i Drugie Nadejście, to byłbym zadowolony. A teraz w Marvel 2.0 jest X-Men Gold i Red. Są możliwości.

Wolverine and the X-Men wydali od 4 tomu (wiem że to początek Marvel Now, ale co im szkodziło złożyć trzy poprzednie?). Nie wydali W&XM vol.2, pominęli Wolverine vol. 5 gdzie traci czynnik gojący i od razu przeskoczyli do 3 Miesięcy do Śmierci. To nie jest idealna kolejność.

Onslaught - kto to kupi poza piętnastoma fanatykami lat 90, z których połowa odpadnie po pierwszym tomie?

Serie z lat 90, poprzeplatane milionami crossoverów, miniserii i tym podobnych - tak, to zdecydowanie lepszy pomysł niż jednolita seria z gotowymi dobrymi wydaniami

X-Force, Cable, Cable&Deadpool - pierwsze dwie serie są nierozerwalnie związane z trylogia Mesjasza, z którą nic wspólnego nie ma wspomniana przez ciebie Utopia, Cable&Deadpool to nawet nie jest seria o X-Men

Decimation to okres w Marvelu a nie konkretny komiks, co mają wydać? Kilkanaście zeszytów z każdej serii o mutantach po House of M?

Gold i Red - mówimy cały czas o klasyce, nie wciskaj totalnie znikąd czegoś z ostatnich lat
.
Wolverine and the X-Men vol 2 jest cienkie i totalnie zbedne, sytuacji z solowym Wolverinem nie znam, bo totalnie mnie nie interesuje ta postać, ale nie widziałem żadnych narzekan na brak vol 5 i przejście od razu do śmierci. Czyżby kolejna wyimaginowana oblężona twierdza?

Dorzuc jeszcze kilka serii, których nawet nie czytałeś, chętnie zdemontuje kolejne pomysły.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #763 dnia: Nd, 26 Lipiec 2020, 22:16:34 »
Co będę dorzucał, jak już parę wymieniłem. Ok, rozumiem, że tobie się podobają Ultimate X-Men, ja bym wolał jakąś serię, czy komiks z 616. Mamy inne zdanie na ten temat i ja szanuję twoją opinię. A Onslaughta kupili by pewnie ci sami, którzy wzięli teraz Age of Apocalypse.

Offline misiokles

« Odpowiedź #764 dnia: Pn, 27 Lipiec 2020, 09:50:42 »
A Onslaughta kupili by pewnie ci sami, którzy wzięli teraz Age of Apocalypse.
Nie masz pojęcia (ani ja!), ile tych co wzięli pierwszy tom Age of Apocalypse wezmą drugi a nie odsprzedadzą pierwszy :)