Autor Wątek: Wydawnictwa kontra kolekcje  (Przeczytany 247332 razy)

Offline MaLKrSk

Odp: Wydawnictwa kontra kolekcje
« Odpowiedź #495 dnia: So, 07 Wrzesień 2019, 12:34:38 »
Ja się nie zdziwię jak w Łodzi Egmont zapowie jakiegoś Pająka, Może "Amazing Spider-Man by David Michelinie & Todd MacFarlane"? Omniak ma prawie 900 stron, ale jak podzielą na 2 tomy? Takie wydania bym przygarnął. Todd się sprzedał i to dobrze. Byliby głupi gdyby tego faktu nie wykorzystali. I w sumie wolałbym takie 400-500 stronicowe grubasy od Egmontu niż kolekcję.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #496 dnia: So, 07 Wrzesień 2019, 12:35:18 »
Spider Man Straczyńskiego pójdzie na bank i to tak na zdrowy rozum będzie kolejny tytuł po Ultimate.
Za parę ładnych lat :)

JanT

• Gość
« Odpowiedź #497 dnia: So, 07 Wrzesień 2019, 12:36:48 »
Ja się nie zdziwię jak w Łodzi Egmont zapowie jakiegoś Pająka, Może "Amazing Spider-Man by David Michelinie & Todd MacFarlane"?

Zapowie na pewno Pająka czyli Spider-Man/Deadpool  ;)

edit: Teraz z klasyki powinni zapowiedzieć co innego.
« Ostatnia zmiana: So, 07 Wrzesień 2019, 12:54:11 wysłana przez Mateusz »

« Odpowiedź #498 dnia: So, 07 Wrzesień 2019, 12:41:28 »
Za parę ładnych lat :)

Za parę ładnych lat? Przecież lecą z jednym tomem co kilka miesięcy. Ogólnie raz na kwartał to byłby chyba najrozsądniejsze tempo wydawania grubasów.
« Ostatnia zmiana: So, 07 Wrzesień 2019, 12:54:36 wysłana przez Mateusz »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #499 dnia: So, 07 Wrzesień 2019, 12:42:30 »
3 na rok a zostanie minimum 8 + Morales.
« Ostatnia zmiana: So, 07 Wrzesień 2019, 12:45:26 wysłana przez JanT »

Offline Marvelek

« Odpowiedź #500 dnia: So, 07 Wrzesień 2019, 12:45:21 »
Jednym z najważniejszych elementów kształtujących rynek a tym samym politykę wydawniczą jest konkurencja. Po kasacji kolekcji, które wbrew temu co wmawiało tutaj wiele osób, były dla Egmontu konkurencją (o czym na Komiksowej Warszawie podczas wykładu o komiksie w Polsce powiedział TK), bardziej spodziewałbym się zwolnienia i większego ignorowania czytelników. To przywilej monopolisty. Ale jak ostatecznie będzie, zobaczymy.

3 na rok a zostanie minimum 8 + Morales.

Zawsze mogą urwać serię, kto im zabroni? :D

Offline pawlis

« Odpowiedź #501 dnia: So, 07 Wrzesień 2019, 12:48:04 »
Może "Amazing Spider-Man by David Michelinie & Todd MacFarlane"? Omniak ma prawie 900 stron, ale jak podzielą na 2 tomy?
Pewno tak zrobią, jak zapowiedzą. 1. tom z pajęczakiem w symbioncie na okładce, drugi ze standardowym :).

« Odpowiedź #502 dnia: So, 07 Wrzesień 2019, 12:48:06 »
Seria leci trochę ponad rok a są już 4. Nawet jeżeli puszczą kontynuację z Milesem to napewno nie odstawią Petera, ani nie ograniczą się do wydawania obecnego ongoingu. Miles to nie Spider Man, ani razu nie słyszałem czy to u nas czy za gdziekolwiek indziej żeby ktoś go nazwał Spider Manem to zawsze jest Miles Morales.

Offline Marvelek

« Odpowiedź #503 dnia: So, 07 Wrzesień 2019, 12:49:44 »
Nawet jeżeli puszczą kontynuację z Milesem to napewno nie odstawią Petera, ani nie ograniczą się do wydawania obecnego ongoingu.

Skąd ta pewność? Petera wydają w serii Now, nie muszą iść z nim w klasyce.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #504 dnia: So, 07 Wrzesień 2019, 12:50:29 »
Pewno tak zrobią, jak zapowiedzą. 1. tom z pajęczakiem w symbioncie na okładce, drugi ze standardowym :).
A ja coś tam wiem i tak nie będzie  :)

Pewnie zapowiedzą Krucjatę Nieskończoność i jeszcze jednego one-shota.

Mają też sporo do kontynuowania:

Deadpool
Ultimate Spider
Cap
Punisher
Kosmos
edit:
Daredevil (o tym zapomniałem a podobno ma być coś dalej po Millerze)

Więc się nie napalajcie za bardzo :)

Ps.To też powinno być raczej przeniesione do tematu Egmont.

edit:

Kolega z forum zrobił ankietę na FB na którą kolekcje ludzie czekają Spider-Man czy Batman i na ponad 100 głosów jest prawie remis. Byłem przekonany że będzie prowadził Spider.
« Ostatnia zmiana: So, 07 Wrzesień 2019, 13:18:31 wysłana przez JanT »

« Odpowiedź #505 dnia: So, 07 Wrzesień 2019, 13:08:01 »
  Stąd, że zarówno u nas jak i na całym świecie ludzie kochają Petera Parkera Spider Mana. Nie bez powodu lecą u nas naraz dwie serie z nim i na dodatek wrzucają jednostrzałowce typu McFarlane czy Smith. Nie, nie będzie żadnego zwolnienia. Nie na tym wojna polega, jak się wróg wycofuje z okopów to się samemu w nie włazi.

Janku może i coś tam wiesz, ale często jednak nie wiesz, ja obstawiam jednak, że wjadą z dwoma nowymi regularnymi seriami na twardo, jedną będzie Batman drugą coś z Marvela? I to nie musi być koniecznie kwestia najbliższych kilku miesięcy i konwentu w Łodzi.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #506 dnia: So, 07 Wrzesień 2019, 13:09:19 »
Na kolejną serię w klasyce nie ma miejsca. Dwóch Spiderów w klasyce też nie poleci na pewno.

Z Old DC będzie więcej serii na twardo :)
« Ostatnia zmiana: So, 07 Wrzesień 2019, 13:15:01 wysłana przez JanT »

« Odpowiedź #507 dnia: So, 07 Wrzesień 2019, 13:24:10 »
  Ale co to znaczy nie ma miejsca? Tyle jest miejsca ile się sprzeda, tempo wydawania Egmontu nie jest wykute na mojżeszowych tablicach. Jak będzie im się bez problemu sprzedawać 10 grubasów na twardo w miesiącu to będą sprzedawać 10 w miesiącu. Dwie kolekcje się już zamknęły, w tym roku odpada jeszcze Star Wars, Conan jest już bliżej niż dalej. Spore środki na rynku zostaną uwolnione więc przyspieszą na 100%. Osobiście też obstawiam, że nie zaczną prędzej nowego długiego Pająka (a run Strczynskiego jest doyć długi), dopóki nie skończą z Peterem w Ultimate, ale kto wie? No a jednotomowe grubasy w stylu McFarlane pojawią się na bank.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #508 dnia: So, 07 Wrzesień 2019, 13:27:50 »
To przyspieszenie to będzie powrót Old DC. Z Klasyką tempo nie wzrośnie. Ktoś to wszystko też musi robić :)

Egmont do Klasyki podchodzi tak że najpierw był Spider, teraz X-Men i później jeszcze co innego.

Offline MaLKrSk

« Odpowiedź #509 dnia: So, 07 Wrzesień 2019, 13:29:01 »
Wiadomo, że dwóch serii z Pająkiem w Klasyce nie puszczą, ale jakiś pojedynczy tom raz na pół roku, tak jak z Toddem zrobili, mogliby dać. Ja aktualnie chciałbym aby jechali z całym Kapitanem Brubakera (nie tylko z tymi 3 tomami) i dali Pająka Moralesa po tych 12 tomach Ultimate (ale to i tak pewnie w 2021 roku). Na DC jakoś nie czekam, nie wiem czemu. Jedynie zdecydowałbym się chyba tylko na Green Lanterna Johnsa, ale to raczej nie realne.