Autor Wątek: Wydawnictwa kontra kolekcje  (Przeczytany 226746 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Wydawnictwa kontra kolekcje
« Odpowiedź #375 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 20:05:34 »
@UP
Gdyby w takiej formie jak ten zdublowany McFarlane wyszła od Egmontu np. Saga Klonów z wydarzeniami po AMS TM Semic 12/98 to ja brałbym ja w ciemno. Mam nadzieję, że Egmont naprawdę nie będzie się kopał i z tą Kolekcją i nie zacznie znowu wydawać tych samych historii 3 miechy przed Hachette.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #376 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 20:06:51 »
Tym samym można mu podsunąć serię Peter Parker: The Spectacular Spider-Man od Zdarskiego. Zasugerować coś z symbiotami. Spokojnie znajdzie się masa rzeczy, które kolekcja ominęła, a warto na nie zwrócić uwagę zanim zrobi to ktoś inny. Jeśli dobrze zakombinuje to Egmont może wykorzystać popularność kolekcji na swoją korzyść.
No i wykorzysta puszczając Spider-Man/Deadpool (9 tomów) a do tego już nic na pewno nie dojdzie z Pająkiem.
Że tak się powtórzę  :)

Offline bogi1

« Odpowiedź #377 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 20:12:59 »
a do tego już nic na pewno nie dojdzie z Pająkiem.
Że tak się powtórzę  :)

Jak się run Spencera zacznie to może dojdzie jeszcze te nowy ''Friendly Neighborhood Spider-Man'' ?

JanT

• Gość
« Odpowiedź #378 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 20:14:36 »
Ale wtedy to się już kolekcja będzie kończyć :)

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #379 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 20:15:33 »
Gdyby w takiej formie jak ten zdublowany McFarlane wyszła od Egmontu...

W jakim sensie ten McFarlane jest "zdublowany"?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #380 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 20:17:52 »
@UP
No przecież "Zmysły" Hachette wyszły 24 kwietnia, a McFarlane Egmontu 25 maja. Minimum półdubel.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #381 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 20:18:57 »
No przecież "Zmysły" Hachette wyszły 24 kwietnia
U ciebie na wsi się nie liczy  ;D &%& wyszło.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #382 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 20:21:39 »
Ja wiem że Gdańsk to mała miejscowość, ale proszę nie obrażać przysiółków. "Zmysły" Hachette na pewno były bardziej dostępne niż kolekcjonerski Thorgal czy Szninkiel.

@DOWN
Lublin, Zamość, Chełm, Puławy, Biała Podlaska, Słupsk, Bytów, Chojnice, Starogard Gdański i inne Kolportery z tych dwóch województw.
« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Lipiec 2019, 20:26:04 wysłana przez Bazyliszek »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #383 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 20:57:29 »
@UP
No przecież "Zmysły" Hachette wyszły 24 kwietnia...

Dziwne, objezdziłem Bydgoszcz, Toruń, Wrocław, Poznań - nigdzie nie mieli Zmysłów...

Edit: Poza tym, Egmont zapowiada we wrześniu 2018 Spider-mana McFarlane, a siedem miesięcy później, Hachette startuje z kolekcją - przypadek? Dla mnie perfidne działanie na niekorzyść Egmontu, może zemsta za Conana, kto wie...
« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Lipiec 2019, 21:06:15 wysłana przez ramirez82 »

Offline SawiK

« Odpowiedź #384 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 22:31:38 »

Hej Bazyli "Zmysły" Hachette wyszły 24 kwietnia,,
To rodzi u mnie takie pytania:
I Haszetowe wydanie:
Wyszły w ilu województwach?  I le mamy województw?
A może tylko iluś tam miastach? Pytać ile mamy miast?
II Egmotowe wydanie:
Wyszło w ilu  województwach? I le mamy województw?
A może tylko iluś tam miastach? Pytać ile mamy miast?

Kto pierwszy zapowiedział już wiemy 8)

Offline death_bird

« Odpowiedź #385 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 22:33:31 »
Sądzę, że Tomasz Kołodziejczak nie powinien wdawać się w rywalizację z kolekcją. To już sprawa przegrana. Trochę ugrał wydając wcześniej Spider-Mana McFarlane, ale teraz gdy wiadomo, że wyjdą tomy Pająka, nie warto szarpać się na zbędne konkurowanie. Myślę, że sprawa nie jest do końca stracona. Tomasz Kołodziejczak może wyciągnąć z niej masę wniosków, a najważniejsze jest to żeby zapobiegać.

Ja tam się nie znam na polityce wydawniczej, ale tak mi się widzi, że gdyby Kołodziejczak (czyt. Egmont) zaczął wydawać to samo co ma wydawać kolekcja, ale w takiej wersji w jakiej rzucili McFarlane`a i w tempie np. tom na kwartał to kolekcję by zaorał.
Nie wierzę w to, że na kolejnego tasiemca z panoramą rzucą się te same (ani nawet takie same) "miliony" wyposzczonych czytelników, które zrobiły wyniki WKKM. Rynek jest już w innym miejscu niż w roku premiery pierwszej komiksowej kolekcji Hachette. Komiksiarze sprzed tamtych paru lat dojrzeli, pokolenie TM-Semic ma już za sobą pierwsze zachłyśnięcie nadmiarem dobra i selekcjonuje na co wydawać ciężko zarabiane złotówki, a dodatkowo nie wierzę, że "generation next" jest w stanie wygenerować taki popyt jak my te 7 lat temu, bo to my - sieroty po Semicu (;D)- byliśmy bazą i podstawą tamtego sukcesu. Wydając równolegle do kolekcji, ale na te kilka tygodni przed nią Egmont mógłby jej przetrącić metaforyczny kręgosłup.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #386 dnia: Wt, 09 Lipiec 2019, 02:01:27 »
@SawiK
Jak rzucili tylko 350 zbiorczych Thorgali i 750 kolekcjonerskich Szninkli na całą Polskę, to jest wszystko ok. Ale jak "Zmysły" są dostępne w dwóch dużych województwach, to już to nie jest premiera ogólnopolska, tak? Ja wystawiałem, inni wystawiali ten komiks, nówki sztuki. Kto chciał, to mógł się zaopatrzyć w lepsze wydanie i nie był skazany czekać jeszcze miesiąc na Egmont.

@ramirez82
Jak już dojechałeś do Bydgoszczy, to trzeba było pociągnąć jeszcze te parę kilosów na północ do Kwidzyna i byś sobie kupił.
« Ostatnia zmiana: Wt, 09 Lipiec 2019, 02:04:08 wysłana przez Bazyliszek »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #387 dnia: Wt, 09 Lipiec 2019, 04:50:04 »
I wszystko jasne, wystarczy test potraktować jak ekskluzywną edycję limitowaną...

Offline Murazor

« Odpowiedź #388 dnia: Wt, 09 Lipiec 2019, 05:53:55 »
I kupowac u bazyla, zeby cena byla odpowiednia.

Offline Teli

« Odpowiedź #389 dnia: Wt, 09 Lipiec 2019, 08:49:42 »
Jak rzucili tylko 350 zbiorczych Thorgali i 750 kolekcjonerskich Szninkli na całą Polskę, to jest wszystko ok. Ale jak "Zmysły" są dostępne w dwóch dużych województwach, to już to nie jest premiera ogólnopolska, tak? Ja wystawiałem, inni wystawiali ten komiks, nówki sztuki. Kto chciał, to mógł się zaopatrzyć w lepsze wydanie i nie był skazany czekać jeszcze miesiąc na Egmont.

Jak już dojechałeś do Bydgoszczy, to trzeba było pociągnąć jeszcze te parę kilosów na północ do Kwidzyna i byś sobie kupił.

Zawsze mnie zastanawiało czy jak zmienili by rejon testów na losowe województwa np. Małopolskie i Lubuskie to czy Bazyl udał by się na wycieczkę objazdową po tamtejszych kioskach żeby wesprzeć  taki "ogólnopolski" test :)