Autor Wątek: Wydawnictwa kontra kolekcje  (Przeczytany 246268 razy)

Odp: Wydawnictwa kontra kolekcje
« Odpowiedź #240 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2019, 11:51:45 »
Wybacz, ale pleciesz teraz jakieś koszałki-opałki wyjdzie mnóstwo rzeczy (czyli 10 na krzyż) z których większość ukazała się 6-7 lat temu. Wydawca wprost mówi, że nie wydaje bo kolekcje. Będzie klasyczne DC jak się skończy WKKDC i będą Star Warsy jak się skończy kolekcja Star Wars, ale nie Ty "zweryfikowałeś" sprawę i stwierdziłeś, że kłamie. Z takiej pozycji łatwo dojechać do poziomu bazylowych paranoicznych wizji (nie)rzeczywistości.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #241 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2019, 11:56:55 »
"blokowanie" a "wydawanie" to chyba dwie różne rzeczy? Czy się mylę? Za to ty masz pewność że to wszystko by wyszło od razu gdyby nie WKKM  ;D Jeśli coś by wyszło to i tak kosztem czegoś innego. 6-7 lat temu? Kolekcja zaczęła się 6 i pół roku temu  :)

Tak samo Egmont teraz dociska rynek że inni wydawcy muszą zwalniać itp.
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Czerwiec 2019, 12:02:39 wysłana przez JanT »

« Odpowiedź #242 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2019, 11:58:53 »
  Nic takiego nie stwierdziłem.

Offline Arion Flux

« Odpowiedź #243 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2019, 12:03:07 »
Wybacz, ale pleciesz teraz jakieś koszałki-opałki wyjdzie mnóstwo rzeczy (czyli 10 na krzyż) z których większość ukazała się 6-7 lat temu. Wydawca wprost mówi, że nie wydaje bo kolekcje.

Ojej, Larry, jak Ty nic nie rozumiesz. Po prostu wydawcy kolekcje zablokowały myślenie i nie wydaje, bo myśli że kolekcje blokują, ale równocześnie - przez te swoja blokadę myślową - czasem wydaje: 10 na krzyż.

JanT, wytłumacz mu to, bo normalnie blokada mnie jakaś opada.

@DOWN: Ale ja, przynajmniej od czasu, kiedy podales tu na forum stosowne tytuły, przemyslalem sprawe wszchstronnie i juz nie uwazam, ze kolekcje definitywnie blokuja; co najwyzej moga niektore z tytulow "przyhamowywać" na rzecz tych jeszcze nie wydanych. Widzisz, przekonałeś mnie i jestem w stanie to przyznac.

A w ogóle to nawiązałeś do żartu. Chyba że nie skumałeś że żart?
Ale swoim postem poniżej to Ty nawiazales do mojego żartu bedacego odpowiedzia na post Larry'ego. Nie mow, ze nie skumałeś.
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Czerwiec 2019, 12:16:31 wysłana przez KukiOktopus »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #244 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2019, 12:06:11 »
czasem wydaje: 10 na krzyż.
Wyszło/wyjdzie prawie wszystko co najlepsze. Mają te słabe rzeczy też wydawać? Podaj mi choć jeden tytuł z kolekcji którego ktoś przez nią nie wyda?

Pamiętam też jak się oburzyłeś kiedyś że Egmont wznawia Wojnę Domową i zajmuje tym slot dla innej pozycji :)

A w ogóle to nawiązałeś do żartu. Chyba że nie skumałeś że żart?
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Czerwiec 2019, 12:12:22 wysłana przez JanT »

« Odpowiedź #245 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2019, 12:12:32 »
   W końcu wszystko kiedyś zostanie wydane, natomiast wydanie w kolekcji może oznaczać, że przez dłuższy czas jakiś tam tytuł nie będzie wydany w innej formie. Poza tym nie mowa o konkretnych tytułach tylko o tym czy kolekcje wpływają na plany wydawnicze innych firm i wpływają co jest oczywiste.

Nigdy nic takiego nie powiedziałem, mylisz mnie z kimś innym.

Offline misiokles

« Odpowiedź #246 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2019, 12:15:57 »
Czyli jednym słowem zgadzasz się z tym co pisał przed tobą JanT, ale nie przeszkodziło ci to napisać, że pisze bzdury ;)

JanT

• Gość
« Odpowiedź #247 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2019, 12:17:58 »
   W końcu wszystko kiedyś zostanie wydane, natomiast wydanie w kolekcji może oznaczać, że przez dłuższy czas jakiś tam tytuł nie będzie wydany w innej formie. Poza tym nie mowa o konkretnych tytułach tylko o tym czy kolekcje wpływają na plany wydawnicze innych firm i wpływają co jest oczywiste.
Dzięki WKKM było więcej pozycji i bardziej różnorodnie. Taki problem że coś wyjdzie później? W tym czasie wyjdzie co innego.

W WKKM i SBM wyszło/wyjdzie bardzo dużo tytułów których za cholerę nie wydaliby Egmont czy Mucha.
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Czerwiec 2019, 12:21:16 wysłana przez JanT »

« Odpowiedź #248 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2019, 12:20:16 »
Nie, nie zgadzam się. Dla mnie żadnego problemu nie ma, tyle że wydawca mówi że go coś blokuje, ale ty to "weryfikujesz" i wychodzi że nie blokuje. Ktoś z was dwóch w tym momencie chrzani od rzeczy.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #249 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2019, 12:24:56 »
Tylko o Kingdom Come (ale to już też Egmont wydał wcześniej) była mowa że nie wydadzą jak będzie w WKKDC i nie było a Egmontowi i tak się nie spieszy  :) Egmont co chciał to sobie wydawał pierwszy. Mucha też sobie wydała wcześniej Pulse i Iron Fist. Jak pisałem oni te list znają wcześniej. TK mówił że na rynku nie ma więcej miejsca na DC a nie że coś go blokuje.
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Czerwiec 2019, 12:26:29 wysłana przez JanT »

« Odpowiedź #250 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2019, 12:28:26 »
  Ale co wspólnego z tematem ma to czy im się spieszy czy nie? Powiedzieli, że jak będzie w WKKDC to nie wydadzą a jak nie będzie to wydadzą. I nie będzie i już zapowiedzieli, że wydadzą. Co takiego Egmont wydawał niby pierwszy? Komiksy z Marvel Now? To co miał serie bez jedynek puszczać? Hachette też podmieniało tomy, żeby z Egmontem się nie zderzać zbyt często.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #251 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2019, 12:32:05 »
Co takiego Egmont wydawał niby pierwszy?
Trochę tytułów z DC przed startem WKKDC.

Hachette też podmieniało tomy, żeby z Egmontem się nie zderzać zbyt często.
Zawsze na korzyść Egmontu.

Ale to wszystko pokazuje że wydawcy jak chcą to mogą wydać prawie w tym samym momencie bo nic nie jest zablokowane.

Co takiego jeszcze byś chciał z WKKM do wydania? Tylko realnego :) Niech będzie że ten Marvels i Spider-Man Straczynskiego (tu Egmont wolał Ultimate  :) )
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Czerwiec 2019, 12:35:53 wysłana przez JanT »

« Odpowiedź #252 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2019, 12:41:28 »
Trochę tytułów przed startem WKKDC? Te z DC Deluxe nawet nie 10 na krzyż tylko 3 na krzyż?

Hachette, nie podmieniało nic na korzyść Egmontu, bo nie istnieje po to aby robić dobrze Egmontowi tylko na swoją własną korzyść, bo wiedzieli że te tomy powtórzone się słabiej sprzedadzą. To właśnie pokazuje, że kolekcje blokują wydawanie pewnych tytułów wydawnictwom i na odwrót, bo pieniądze które czytelnicy mają przeznaczone na konkretny tytuł rozejdą się pomiędzy dwóch wydawców powodując wyprzedanie połowy potencjalnych sprzedanych egzemplarzy (przy założeniu, że sprzedają się równo), przecież to równie oczywiste jak to, że niebo jest niebieskie.

Offline Cringer

« Odpowiedź #253 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2019, 12:46:08 »
Nie, nie zgadzam się. Dla mnie żadnego problemu nie ma, tyle że wydawca mówi że go coś blokuje, ale ty to "weryfikujesz" i wychodzi że nie blokuje. Ktoś z was dwóch w tym momencie chrzani od rzeczy.
a rok czy dwa lata wcześniej ten sam wydawca mówił że kolekcje go nie blokują bo to inny rynek. Tak bardzo w słowa tego wydawcy bym nie wierzył, przypominam że kiedyś twierdził " W Polsce superhero się nie sprzedaje".
Koniec końców patrząc na rynek to konkurencja dobrze im zrobiła.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #254 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2019, 12:48:46 »
Hachette, nie podmieniało nic na korzyść Egmontu, bo nie istnieje po to aby robić dobrze Egmontowi
To czemu zawsze Egmont wydawał pierwszy tomy z Marvel NOW gdy nawet według zagranicznych list powinny być pierwsze od Hachette? Te co musiałyby być pierwsze od Hachette to znikły w ogóle jak Tajne Wojny czy Avengers: Czas się kończy. Czemu też wszystko co będzie wydawał Egmont znikło z listy 151-170? Mogli przecież im np Visiona zostawić :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Czerwiec 2019, 12:58:14 wysłana przez JanT »