Autor Wątek: Wydawnictwa kontra kolekcje  (Przeczytany 246253 razy)

Offline Szekak

Odp: Wydawnictwa kontra kolekcje
« Odpowiedź #210 dnia: So, 15 Czerwiec 2019, 16:51:04 »
Szkoda, że Egmont jest zmuszony skasować serie DC, niestety kolekcje zabijają wydawanie komiksów w Polsce...
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Marvelek

« Odpowiedź #211 dnia: So, 15 Czerwiec 2019, 16:53:39 »
W teorii to, że raz - część kupujących odpuściłaby to wydanie ze względu na obecność tego komiksu w kolekcji, dwa - poprzednia seria nie sprzedała się zbyt dobrze, co jest prawie pewne ze względu na brak Moon Knighta w zapowiedziach na ten rok.

Ale komuną zajechało - mamy wolny rynek i nikt nie będzie wstrzymywał wydanie jakiegoś tytułu, bo TK może będzie chciał to wydać za kilka albo kilkanaście lat.
« Ostatnia zmiana: So, 15 Czerwiec 2019, 16:55:28 wysłana przez Marvelek »

« Odpowiedź #212 dnia: So, 15 Czerwiec 2019, 17:03:47 »
   Bazyl ja wiem, że ty żyjesz w alternatywnej linii czasowej w roku 2012 w świecie na którym się nie przewraca kartek w kalendarzu, ale my tu nie o tym. Samo fakt, że użyłeś wyrażenia "w końcu" sprawia, że sam odpowiedziałeś na własne pytanie. Oczywiście, że kolekcje przeszkadzają Egmontowi w wydawaniu komiksów a Egmont kolekcjom i nie ma w tym żadnego paradoksu, gwarantuję Tobie, że gdyby Egmont nie wydawał superhero to WKKM nie zwinęłoby właśnie żagli.
   Poza tym nie wiem na ile świadomym czytelnikiem jesteś i na ile rozumiesz to co czytasz, ale podejrzewam że mogą być z tym problemy. Nie wiem czy zauważyłeś, ale obecne superhero jest pisane w zupełnie innej formie niż te starsze. Dawniej komiksy to odrębne opowieści często pojedyncze zeszyty z osobnymi historiami, gdzie serie pisane były przez kilkadziesiąt zeszytów i nawet jeżeli kontynuowały wątki z poprzednich to robiły to w sposób nienachalny. W całej pierwszej 120 na palcach jednej ręki można policzyć ilość gwałtownie przerwanych historii, większość z tych tomów nawet wyrwana ze środka runów można czytać jako całkowicie autonomiczne historie. Sytuacja się zmienia kiedy kolekcja wchodzi w Marvel Now a serie zamieniają się w często kilkunasto-odcinkowe seriale z jedną główną osią fabularną i wątkami pobocznymi i tego nie da się czytać w taki sposób jaki proponuje to kolekcja. Skończyłem właśnie czytanie Avengers Arena i sama książeczka jest całkiem ok, tyle że zakończenie wygląda jakby ktoś tam użył siekiery i otrzymujemy niecałą połowę opowiadania. I co ja mam teraz z tym zrobić dokupić sobie 10 oryginalnych zeszytów? A może jakieś 1 tpb i 2 zeszyty? Pełno tego w ostatniej 50-ce, a dalej byłoby jeszcze więcej.

Ale komuną zajechało - mamy wolny rynek i nikt nie będzie wstrzymywał wydanie jakiegoś tytułu, bo TK może będzie chciał to wydać za kilka albo kilkanaście lat.

Ja wiem, że fala upałów ale wypij szklankę zimnej wody włącz wiatraczek schłodź głowę i zastanów się co chciałeś powiedzieć.
« Ostatnia zmiana: So, 15 Czerwiec 2019, 17:05:32 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #213 dnia: So, 15 Czerwiec 2019, 17:05:00 »
W teorii to, że raz - część kupujących odpuściłaby to wydanie ze względu na obecność tego komiksu w kolekcji
Przecież wydawał pełno tomów niedługo przed kolekcją 121-150 :)

« Odpowiedź #214 dnia: So, 15 Czerwiec 2019, 17:08:00 »
No to trzeba by się go zapytać czy te tomy które wiadomo było, że się ukażą w kolekcji sprzedawały się tak dobrze jak to o których wiadomo było że się w kolekcji nie pojawią.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #215 dnia: So, 15 Czerwiec 2019, 17:18:23 »
Egmont też wyda teraz jakieś fragmenty X-Men Lee & Claremont a np Mucha mogła chcieć to wydać całe. I co? g%^o  ;D Tak działa rynek.

WKKM się skończyła i prawie wszystko z tych lepszych rzeczy doczekało już się pełnych wydań. Nawet jak ktoś nie wyda czegoś zaraz po kolekcji to wyda później a w tym czasie co innego :)

I na pewno Egmont nie wydał Spider-Mana Straczynskiego przez WKKM (bo takie głosy są od dawna) bo teraz jakoś wydają Capa Bru gdy cały pierwszy tom się dubluje.
« Ostatnia zmiana: So, 15 Czerwiec 2019, 19:01:40 wysłana przez JanT »

« Odpowiedź #216 dnia: So, 15 Czerwiec 2019, 17:26:13 »
Cały czas o tym mówię, dalsza część WKKM to w większości podstawowe serie z ANAD, Egmont to wyda lub już wydał w całości a nie po połowie albo po 2/5 i kontynuowanie tej kolekcji nie miało już najmniejszego sensu.

Janek z tym Kapem Brubakera to nie zapomnij jednak spojrzeć na numerację tych komiksów z WKKM.
« Ostatnia zmiana: So, 15 Czerwiec 2019, 17:28:46 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #217 dnia: So, 15 Czerwiec 2019, 17:28:03 »
A wiedziałeś co jest w tomie 201?  :) Earth X i Onslaughta też na pewno szkoda.

Janek z tym Kapem Brubakera to nie zapomnij jednak spojrzeć na numerację tych komiksów z WKKM.
Ale pierwszy Straczynski był wcześniej :) Daredevila wydali po dużo mniejszym okresie gdy też cały tom się dubluje.
« Ostatnia zmiana: So, 15 Czerwiec 2019, 17:31:11 wysłana przez JanT »

« Odpowiedź #218 dnia: So, 15 Czerwiec 2019, 17:29:36 »
No widziałem.

No to wydali jeden pośród kilku z którymi czekali sporo dłużej. Jak to przed laty stwierdził śp. Smoleń "kiedyś normą była większość a nie margines".
« Ostatnia zmiana: So, 15 Czerwiec 2019, 17:33:00 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #219 dnia: So, 15 Czerwiec 2019, 17:34:06 »
No widziałem.
Więc nie koniecznie musiał być ANAD a jak było widać teraz (151-170) mogą wydać wcześniej te późniejsze tomy + ten Earth X, Onslaught i kilka premierowych ANAD. Ale już się skończyło i trzeba się cieszyć że wyszło aż tyle bo gdzie indziej mieli tylko 120 czy 135 :)

Oby tam dalej w tym 200+ jakaś c^$^a była bo Bazyl nam tu nie da żyć  ;D

No to wydali jeden pośród kilku z którymi czekali sporo dłużej.
A skąd masz pewność że czekali? Nawet jeśli czekali to w tym czasie wydali np Punishera MAX czy Runaways a tamto musiałoby wejść na miejsce czegoś :)
« Ostatnia zmiana: So, 15 Czerwiec 2019, 17:45:51 wysłana przez JanT »

Offline Gascon200

« Odpowiedź #220 dnia: So, 15 Czerwiec 2019, 21:54:28 »
Przecież klasyki praktycznie nikt nie wydaje i wydawał nie będzie. Egmont puszcza jakieś pojedyncze tomy (z końca 80 :) ) a to co będzie z X-Men to mega żal. Pełno tytułów wychodzi które były w kolekcjach i już praktycznie wszystko (poza Spider-Manem Straczynskiego) z tych dobrych :)

A co z takim Marvels, Ostatnimi Łowami Kravena czy Ultimates? :)

Offline OokamiG

« Odpowiedź #221 dnia: So, 15 Czerwiec 2019, 23:26:00 »
UP
Są to pozycje, które bezwzględnie zasługują na wznowienie. Ale wyobraźcie sobie jakiegoś tam redaktora, czy researchera z Egmontu. Szuka ciekawych pozycji do wydania po polsku znajduje takie Marvels i widzi,  że było już wydane kilka lat temu no i automatycznie taki tytuł mam mniejsze szanse niż taki wybitny i zasługujący na pozycje w klasyce Dr. Strange. Wg. mnie jakiś kanon superhero, ze względy na jego popularność i znaczenie, powinien działać jak Mistrzowie Komiksu.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #222 dnia: So, 15 Czerwiec 2019, 23:32:12 »
Przed WKKM Marvels wydała Mucha a Ultimates Egmont :)

Offline OokamiG

« Odpowiedź #223 dnia: So, 15 Czerwiec 2019, 23:37:27 »
I to powoduje, że nowi fani, którzy wskoczyli po WKKM czy Now, do komiksów mają mieć utrudniony do nich dostęp? Bo było tam kiedyś jakieś prehistoryczne wydanie ? :)

JanT

• Gość
« Odpowiedź #224 dnia: So, 15 Czerwiec 2019, 23:41:55 »
A czemu np Mucha nie wznawia Wroga Publicznego? Nigdy nie będziesz miał ciągle dostępnego wszystkiego.
Niektórych DC Deluxe też już nie ma i Egmont nie ma zamiaru ich dodrukowywać.
« Ostatnia zmiana: So, 15 Czerwiec 2019, 23:53:53 wysłana przez JanT »