Autor Wątek: Wydawnictwa kontra kolekcje  (Przeczytany 245349 razy)

Online xanar

Odp: Wydawnictwa kontra kolekcje
« Odpowiedź #1395 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 22:59:54 »
Ja słyszałem, że TK ma zostać szefem Hachette na Polskę  ;D

A kto to jest ten każdy ? Jak już to "atakuje" jedną osobę, która atakuje obsesyjnie TK oraz komentuje komentarze tejże osoby i wyrażam swoje zdanie ;D
To co mam prawo do własnego zdania czy tylko ty masz ;D ty bojowniku o wolność.
A największą patologią to ty tu jesteś, pochwal się z ilu miejsc cię pobanowali ::)

W realnym świecie takie zachowanie jak tutaj nie potrwało by długo, bo jakbyś w jakimś kręgu znajomych jednemu obrabiał cały czas dupę za jego plecami to zapewne dostałbyś w$^%&#& i nauczyłbyś się normalnie zachowywać.
A w intrenecie to cię zbanują na jednym forum to sobie pójdziesz na kolejne i tak bez końca.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline death_bird

« Odpowiedź #1396 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 23:42:37 »
Bazyl Macierewiczem forum komikspeca.

Macierewicz od 2010 może mieć jakąś traumę i fiksację, ale biorąc pod uwagę jego życiorys jest to bardzo, ale to bardzo niesmaczne porównanie.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1397 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 11:29:29 »
A dlaczego nie wystartowała kolekcja Spider-mana? Bo Egmont ogłosił odpalenie Epików S-m, na które i tak musieliśmy poczekać do 2021

Exactly. Kurde, ta moja przeprowadzka na wybrzeże sprawiła po jednym Spider-Manie McFarlane'a cały test się załamał. Gdybym znał wtedy wyniki sprzedaży Hachette, to zrobiłbym wtedy o wiele więcej w tej sprawie. Tak jak z Conanem i Transformers. A ja radosny i niczego nieświadomy pojechałem se na WTK 2019 z myślą, że restart Kolekcji Spider-Mana, to tylko formalność. A jednak wszystko zostało storpedowane. 

Do tej pory myślałem że kolekcja Spidermana nie ukazała się bo jej test sprzedał się słabo. A tu proszę, TK ją znowu zablokował. Czy może Hachette przestraszyło się TK? Co jest w sumie dziwne, bo kolekcja miałaby szansę zjeść epiki na śniadanie.

Ale odpowiedz mi, dlaczego się sprzedała słabo? I to jeszcze w czasie jak schodziły ciągle na raz WKKDC, WKKM i SBM?? To jak z tym zbożem z Ukrainy - jeśli ktoś nagle wprowadził podobny towar, w konkurencyjnej cenie, to sprzedaż dotychczasowego się załamała.

Tyle, że gdybyśmy dostali wtedy Kolekcję Spider-Mana, mielibyśmy już ją w całości i np. wszystkie zeszyty ASM z przedziału 200-300 z choćby całym runem Sterna.

To samo w przypadku X-Men. Millestones zablokował Kolekcję X-Men, która wychodzi we Francji. W rezultacie zamiast sprawnych Kolekcji z przewidywalnymi tytułami i regularnym trybem wydawniczym, dostaliśmy droższe, wolniejsze i mniej pewne wersje Egmontu, czyli Epici i Punkty Zwrotne. Ja uważam, że na tym straciliśmy.

Offline michał81

« Odpowiedź #1398 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 11:44:49 »
To samo w przypadku X-Men. Millestones zablokował Kolekcję X-Men, która wychodzi we Francji. W rezultacie zamiast sprawnych Kolekcji z przewidywalnymi tytułami i regularnym trybem wydawniczym, dostaliśmy droższe, wolniejsze i mniej pewne wersje Egmontu, czyli Epici i Punkty Zwrotne. Ja uważam, że na tym straciliśmy.
Niestety Bazylu ale kolekcja X-men nie weszła w tryb testów całkowicie z innego powodu. Ale nadal wymyślaj te swoje spiskowe teorie.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1399 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 11:46:43 »
Tyle, że gdybyśmy dostali wtedy Kolekcję Spider-Mana, mielibyśmy już ją w całości i np. wszystkie zeszyty ASM z przedziału 200-300 z choćby całym runem Sterna.

Jo, trochę płyniesz.
Serio ta kolekcja miała zbierać 300 numerów ASM po kolei?
Z tego co pamiętam po tomach startowych to każdy opowiadał inną historyjkę, w dodatku nie zawsze w całości i nie zawsze z osi czasu ASM.

A na X-Men w ramach kolekcji kioskowej nigdy bym nie liczył. A już na pewno na to, że będzie szła z komiksami chronologicznie, bez dziur.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1400 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 12:04:08 »
@UP
HugoL3 z całym szacunkiem - czytaj to co napisałem. Wyraźnie wspominam o STU zeszytach 200-300 a nie trzystu. Jest lekkie przesuniecie, bo to by były zeszyty 224-334 i brakowałoby zeszytów 201-223, 228. Zawartość 60 tomów hiszpańskiej edycji Kolekcji Spider-Mana, pokazuje, że tak by było.

https://es.wikipedia.org/wiki/La_colecci%C3%B3n_definitiva_de_Spiderman

https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/kolekcja-spider-mana/msg13139/#msg13139
« Ostatnia zmiana: Wt, 23 Maj 2023, 12:37:38 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Crono

« Odpowiedź #1401 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 12:10:59 »
A na X-Men w ramach kolekcji kioskowej nigdy bym nie liczył. A już na pewno na to, że będzie szła z komiksami chronologicznie, bez dziur.
Bez dziur to tylko Marvel wydaje :D Ale przyznasz, że we Francji kolekcja ta wygląda zacnie:
https://www.senscritique.com/liste/x_men_la_collection_mutante/3337066

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #1402 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 12:33:32 »
Exactly. Kurde, ta moja przeprowadzka na wybrzeże sprawiła po jednym Spider-Manie McFarlane'a cały test się załamał.

Cóż za skromność. Ego juź pewnie opuszcza Drogę Mleczną...

Offline Cringer

« Odpowiedź #1403 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 12:52:56 »
Ale odpowiedz mi, dlaczego się sprzedała słabo? I to jeszcze w czasie jak schodziły ciągle na raz WKKDC, WKKM i SBM?? To jak z tym zbożem z Ukrainy - jeśli ktoś nagle wprowadził podobny towar, w konkurencyjnej cenie, to sprzedaż dotychczasowego się załamała.
Strasznie nie lubię porównań nie związanych z tematem. Z zasady są one nietrafne i mają jedynie zamaskować brak wiedzy osoby je przytaczającej. Bo jeśli znałbyś odpowiedź na moje pytanie to nie pisałbyś o zbożu z Ukrainy. A tak patrząc na dane to mamy:
- test kolekcji Spidermana 2019 rok
- start epiców 2021 rok.
Więc jak się ma to do zboża?

Online xanar

« Odpowiedź #1404 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 13:00:12 »
No zboże było w 2023 r.  :)
Co dwa lat coś się dzieje, zboże pasowało :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1405 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 13:11:27 »
@Cringer
Ale Spider-Man Todda McFarlane od Egmontu już był. Został zapowiedziany w lutym a wydany 22 maja 2019 roku na WTK/KW. Czyli prawdopodobnie wiedziano już o teście Kolekcji Spider-Mana który wyszedł 10 kwietnia (Pamiętamy!). Na dodatek na spotkaniu na Targach została rzucona obietnica o większej liczbie klasycznego Spider-Mana od Egmontu. I to oczywiście był zbieg okoliczności, że to się zbiegło z Kolekcją. Jasne. A potem jak test się nie udał, to 2 lata Egmont nic nie robił. Jak z Blackest Night.

Zapomnijcie teraz o takich rzeczach, przeciez ruszy kolekcja a wiec ostrozny Egmont nic przez 2 lata poza USM nie wyda..

Post okazał się proroczy.

« Ostatnia zmiana: Wt, 23 Maj 2023, 13:18:35 wysłana przez Bazyliszek »

Offline michał81

« Odpowiedź #1406 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 13:19:26 »
Spider-Man Todda McFarlane został zapowiedziany na MFKiG 2018 na rok 2019.
https://paradoks.net.pl/read/36023-egmont-na-mfkig-zapowiedzi-20182019

Dla przypomnienia, bo Egmont powtarzał to wiele razy: Oni mają plany z wyprzedzeniem rocznym, czyli musieli to planować już 2017. Bazyl kolejny raz sugerujesz, że wydanie jakiegoś komiksy załatwia się w 5 minut.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1407 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 11:59:31 »
Bazyl, po pierwsze "52" w jednym tomie miałoby 1216 stron, po drugie co oni by zrobili z twoimi 400 zł (ewentualnie jako cena po 30% rabacie)? Na co by to starczyło? Nazwa komiksu to "52", nic z Batmanem w tytule (Batmana tam w dodatku nie uświadczysz, pojawia się może jako Bruce Wayne na chwilę) :-)
 Atom sobie życzy niecałe 785 zł za omnibus z tym komiksem, Azyl 441 zł. Czemu Hachette tego nie wyda w swojej kolekcji? Właśnie się ukazały, w ramach "Bohaterów i Złoczyńców", pierwsze komiksy (np. JSA, JLA), których akcja dzieje się po tym zacnym, cotygodniowym evencie, więc czemu nie uwzględniono tego w planach na pierwszą 100-kę. Może po prostu wymiękli bo musieliby wydać to w czterech tomach po 300 stron. To tzw. max-seria i nie wydasz jednego tomu a potem odpuścisz, musisz wydać całość albo sobie darować. Liczę że tam w UK będą mieli na tyle przyzwoitości, że jak wyniki sprzedaży będą zadowalające i zaczną wydawać tomy od 101-go, to coś na to zaradzą i zdecydują się na publikację "52".

"52" ukazało się w niemieckiej wersji WKKDC jako wydanie specjalne w 2 tomach. W Polsce Eaglemoss podpisało umowę na redakcje i opracowywanie Kolekcji z Egmontem Polska i to on zajmował się kolejnymi tomami. Gdy za granicą zaczęły wychodzić wydania specjalne, to Eaglemoss poprosiło o to i Egmont. Tylko co się ukazało? Jedyne z dostępnych Wydań Specjalnych które były już wcześniej publikowane (i to nie tak dawno) w Polsce. Było wtedy kilka tytułów do wyboru, ale trafiło na właśnie ten tytuł. Pszypadeg? Plus jeszcze to, że w Niemczech WS kosztowały dwukrotność normalnego tomu, a u nas nie wiadomo skąd wyskoczyła trzykrotna cena.

Cała idea WS w polskiej WKKDC się załamała, bo nikt nie kupował tego zdublowanego komiksu. A całe opracowanie Kolekcji ogarniał Egmont Polska.

Online xanar

« Odpowiedź #1408 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 12:20:25 »
No i ?
Równie podobną głupotę można napisać o WKKM, jak Mucha się tym zajmowała to bardzo dobrze się sprzedawało, ale jak przestali to było coraz gorzej a została wygaszona  :)
Czyli wina Muchu - Motylu zniszczyliście kolekcję  ;D ;D ;D

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1409 dnia: Pn, 02 Październik 2023, 14:26:08 »
Ale ludzi najbardziej bolą Twoje wzmianki o tym, co E powinno wydać i w jaki sposób - co wycinać (bo już masz w kolekcji) albo co łączyć.
Ja też nie zawsze wiem, jak wydano coś na zachodzie, ale po kilku latach pisania tutaj i obserwacji rynku wiem, że Egmont z reguły wydaje 1 do 1 tomy w taki sposób, w jaki zmontowano je w oryginale.
Michal81 zawsze służy pomocą i wrzuca te oryginalne wydania, z reguły rozbudowane o wiedzę jakich skanów tam użyto itd itp, ja takiej wiedzy nie mam, też nie zawsze mam możliwość wyszukania tego. Albo nie chce mi się tego robić - bo nie spędza mi to specjalnie snu z powiek czy to będzie wydane w 5 czy 8 tomach. Ale fajnie, że są ludzie na forum, co potrafią takie łamigłówki rozwiązać.
I kiedy kolejny raz powtarza się taki wątek i Ty go podejmujesz, znowu jest ta sama przepychanka - dajesz hasło, ludzie tłumaczą że tak się nie da, ty dalej swoje bo masz na półce tom sprzed 15 lat albo stary rozwalający się zeszyt z lat 90.
Przeciez Pan TK bardzo elegancko Ci odpowiedział czemu Egmont nie jest w stanie wydać wszystkiego co byś chciał mieć po polsku. A Ty dalej brniesz w to samo. Wiem, że wszyscy mamy jakieś marzenia, ale że jeszcze Ci się nie znudziło dzielenie się tym na forum..

A co do defektów i innych takich to ja osobiście nie widzę nic złego w takich postach, ale chyba duża grupa tu na forum ma Ci za złe, że dostrzegasz takie wady tylko w pozycjach wydanych przez Egmont. Gdy zrobi to Hachette to milczysz, a wszyscy wiedzą że jesteś odbiorcą i nabywcą ich kolekcji.

Przykro mi, że "ludzi bolą". Egmont coś zapowiada, ja to oceniam. To jest forum dyskusyjne i każdy wyraża swoje zdanie o komiksach na polskim rynku. Nikomu nie każę się ze sobą zgadzać, ale mam też prawo tutaj narzekać.

Egmont wydaje komiksy 1 do 1, poza tymi których tak nie wydaje. I akurat zazwyczaj są to zmiany na niekorzyść klientów innych wydawnictw. Kiedyś wydali JLA 4 wycinając z oryginalnego wydania "Ziemię 2". Ale zostawili cenę, jakby ta "Ziemia 2" tam była. 90% wydań 1 tomu Punisher Marvel Knight to 12 zeszytów "Witaj w Domu Frank". Ale u nas dorzucono jeszcze 5 dodatkowych zeszytów z drugiego tomu. Jak zaczęli drukować Daredevila Bendisa, to były prośby, żeby wydać tam wszystkie regularne zeszyty, ale zostały one wtedy wycięte. Potem do nich wrócili tylko, że na doczepkę dokleili do nich Diabła Stróża, zamiast podzielić to na 2 tomy. Gdzie indziej było takie wydanie?? Albo, że do Imperatywu Thanosa doklejono 2 tomy Annihilatorów? nie znalazłem takiego zagranicznego wydania, ale poproszę link, jeśli się mylę. Do DD Millera tom 3 dołożono Love and War, mimo, że w oryginalnej serii na której się wzorowano, była ona w 4 tomie. I takie właśnie ruchy mnie wkurzały i pisałem o tym.

Nie mów mi o tym, ze się nie da, bo jeśli Egmontowi to pasuje, to pokazuje, że się da. I ta sytuacja się powtarza i TK tylko ignoruje krytykę.
Jeśli zeszyty z lat 90-tych ci się rozwalają, to przykro mi z tego powodu. U mnie trzymają się w porządku, wystarczy ich nie niszczyć.

Wiem, że Egmont nie może wydać wszystkiego po polsku co ja bym chciał. Doskonale to wiem, sam TK to powiedział, że nie może, inni też to wiedzą. No to dlaczego uparli się w tym Egmoncie, żeby najpierw drukować to co już po polsku zostało wydane, skoro zdają sobie sprawę ze swoich ograniczonych mocy? To mnie złości - że duble wychodzą kosztem premier i o tym piszę. Chociaż teraz już raczej z tego zejdę, skoro ceny komiksów tak bardzo wzrosły. Zatem im mniej pozycji, tym mniej wydatków. Ale to, że z chwilą ogłoszenia Kolekcji BiZ Egmont postanawia wrócić po ponad 2 latach do porzuconych Latarni Johnsa mnie autentycznie wpienia. Bo świadczy o tym, że nie stosują własnych słów.

Przeczytałem ostatnie numery i MO i BiZ. I w tematach o tych Kolekcjach wyraźnie napisałem, że tam była zamiana podpisów, a gdzie indziej niebieskie ramki zafarbowały mi białe strony dodatków. Czytam ile mogę i jak widzę wady to o nich pisze, bez względu na wydawnictwo.