Autor Wątek: Wydawnictwa kontra kolekcje  (Przeczytany 225421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AntekSocjalny

Odp: Wydawnictwa kontra kolekcje
« Odpowiedź #1380 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 21:08:00 »
Nie, nie powinien być wydany na pół. Został wydany tak jak trzeba i tylko Ty masz z tym problem. Sprzedaj wybrakowany egzemplarz z kolekcji i kup jedyny prawilny z Egmont.

Offline xanar

« Odpowiedź #1381 dnia: Pt, 31 Marzec 2023, 21:22:16 »
Ja mam z tym problem, bo uważam, że gdybym było w (prawdopodobnie) ostatnim 12-14 zeszytów jak we wszystkich poprzednich 12 tomach, to mógłbym tego komiksu po prostu nie kupować. Jak jest 22 zeszyty to już za dużo tracę treści. Powtarza się sytuacja z Imperatywu Thanosa. Ten komiks powinien być podzielony na pół - 150-160 USM w jednym i Ultimate Fallout i Avengers w drugim albumie. Wtedy nie musiałbym płacić za to co już mam na półce.
Nadal nie musisz płacić, po prostu nie kupuj, poczekaj aż kolekcja ci resztę wyda.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1382 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 14:39:31 »
Ultimate Fallout i Avengers w drugim albumie

Co to za mutant? Jakby mieli to zatytułować, aby ludzie połapali się co to jest?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1383 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 15:51:15 »
Może to brzmi jak jakaś paranoja, ale chyba faktycznie zaczynam wierzyć w to że Egmont zablokował wydawanie kolekcji Pająka przez Hachette. Podobnie mogło być z kolekcją X-Men. Dobrze że Egmont nie chciał wydawać Transformers, bo dostalibyśmy góra dwa tomy jak Power Rangers🙂
A co do Brood sagi, byłoby wyśmienicie, gdyby zawartość tego tomu pokrywała się z epikiem.

No bo to jest trochę dziwne. Ledwo padła wieść, że TK wreszcie odchodzi, a tu Mucha rzuca że wyda Ghost Ridera, X-Men Jima Lee i Brood Sagę Claremonta. I to z rocznym wyprzedzeniem. W którym poprzednim roku były od nich tak obfite zapowiedzi Marvela z continuuity??

Offline Motyl

« Odpowiedź #1384 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 16:24:12 »
Bazyl, lubię cię, ale czasami jak coś palniesz, to nie wiadomo, czy się śmiać, czy płakać. Jakbyś nie zauważył, to była rozmowa, że o GR Mucha zaczęła myśleć dawno temu, a na początku poprzedniego roku doszło do finalizacji pomysłu. Natomiast co do mutantów, to wyobraź sobie, że to też nie jest tak, jak myślisz, że przekręcisz numer do licencjodawcy i powiesz: co tam ziomki, dacie prawa do siedemnastego runu, szóstego tomu, piątego podkurka Thora na jutro? Zapamiętaj, że w przeciwieństwie do Egmontu czy Hachette Mucha jest bardzo małym wydawcą i u niej termin od wyrażenia chęci wydania czegoś, przez pozyskanie praw, ogłoszenie zapowiedzi i w końcu wydanie komiksu to nie miesiąc czy dwa. Rok, dwa, a czasem dłużej. Więc pleciesz trzy po trzy. Podziel się może wrażeniami o komiksach, które ostatnio przeczytałeś, albo walnij szczegółową tyradę na temat, czemu nie lubisz rysunków Allreda w X-Statix (a przy okazji też Darwyna Cooke'a i Duncana Fegredo), bo będzie to ciekawsze, niż te niestworzone rzeczy, które wypisujesz. To forum o komiksach, czy forum o teoriach spiskowych, niepotwierdzonych i wyssanych z palca informacjach?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1385 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 16:52:21 »
@UP
Motyl, no weź się nie unoś na mnie bo też cię lubię. To już nie można mieć swoich poglądów na temat zakulisowych działań TK na polskim rynku komiksowym? To są oczywiście tylko moje teorie na temat tego co się dzieje na rynku. Oczywiście mogę nie mieć racji, bo nie wiem co tam się w Egmoncie, czy Hachette i Musze dzieje. Ale jak TK często sobie żartował "Po co ta konkurencja tyle wydaje?" to chyba ja mogę sobie jakąś psychologiczną kontrpropozycję wysnuwać na własne potrzeby.

O tym, że proces wydawniczy Muchy jest długi, boleśnie się przekonałem podczas 2 lat zbierania Age of Apocalypse. Ale super że wyszła wreszcie, dzięki temu można myśleć o Kolejnych tytułach, jak właśnie Venom Zabójczy Obrońca czy Śmierć Jean DeWolff. I za to temu wydawnictwu jestem bardzo wdzięczny.

A rysunki Allreda mi się po prostu nie podobają. Obejrzałem je w SS, obejrzałem w DD i mówię nie. Co to za podkreślanie tuszem oczu u mężczyzn? Czemu wszystko wygląda jak rysunki z mojego starego podręcznika do angielskiego? Pop Art jest ok, ale nie w takich dawkach - przynajmniej dla mnie.

Offline Motyl

« Odpowiedź #1386 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 17:01:34 »
Cytat: Bazyliszek
To już nie można mieć swoich poglądów na temat zakulisowych działań TK na polskim rynku komiksowym? To są oczywiście tylko moje teorie na temat tego co się dzieje na rynku.

Pewnie, że możesz, czasem napiszesz coś z sensem, a czasem nie :) Tylko w twoim wypadku granica między sensowną teorią a ułudą jest niebezpiecznie cienka, a niekiedy się zaciera. Toteż fajnie jest dyskutować o czymś realnym niż fantazjować :)

Offline radef

« Odpowiedź #1387 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 17:06:58 »
Zapamiętaj, że w przeciwieństwie do Egmontu czy Hachette Mucha jest bardzo małym wydawcą i u niej termin od wyrażenia chęci wydania czegoś, przez pozyskanie praw, ogłoszenie zapowiedzi i w końcu wydanie komiksu to nie miesiąc czy dwa. Rok, dwa, a czasem dłużej. Więc pleciesz trzy po trzy.
Jakby co, w przypadku dużych wydawnictw też zwykle to trwa tyle samo, choć z trochę innych powodów. Bardzo, ale to bardzo rzadko się zdarza, żeby od rzucenia pomysłu do ostatecznego wydania komiksu minęło mniej niż pół roku, a zwykle to jest ok. kilkanaście miesięcy.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Motyl

« Odpowiedź #1388 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 17:12:04 »
Jakby co, w przypadku dużych wydawnictw też zwykle to trwa tyle samo, choć z trochę innych powodów. Bardzo, ale to bardzo rzadko się zdarza, żeby od rzucenia pomysłu do ostatecznego wydania komiksu minęło mniej niż pół roku, a zwykle to jest ok. kilkanaście miesięcy.

Doskonale to wiem, znam przypadki, gdy upłynęło dużo czasu od wyrażenia chęci wydania czegoś, do finalnej realizacji (jakieś 3-4 lata). Szczęśliwie komiks się ukazał niedawno.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1389 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 17:12:43 »
@radef
Chyba że jest to Rękawica Nieskończoności zobaczona w zapowiedziach Hachette, to okres wydania jest od kwietnia do grudnia jednego roku. :)

Jak mówię @Motyl - to są moje przemyślenia i teorie na temat tego co widzę na rynku. Nie mówię, ze to prawda objawiona i nie każę się komukolwiek ze mną zgadzać, jeśli uważa inaczej. Wyrażam swój pogląd.

Offline Midar

« Odpowiedź #1390 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 20:42:18 »
To już nie można mieć swoich poglądów na temat zakulisowych działań TK na polskim rynku komiksowym?
To nie są poglądy, to obsesja.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1391 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 21:07:34 »
Ja bym to nazwał urojeniami.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline xanar

« Odpowiedź #1392 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 21:17:44 »
No to jest tak, jak z tym zamachem smoleńskim, jest teza, że był zamach i do tego ponad dwadzieścia teorii w zależności od potrzeby.

- TK - już jak się okazało wszystkich blokuje, nie tylko Hachette.
- TK odchodzi i już nikogo nie blokuje, bo przypadkiem Mucha coś ogłosiła ;D bo te prawa to pewnie w jeden dzień załatwili, pewnie jak się dowiedzieli, że TK odchodzi z filmiku na youtube  ;D

To już nie można mieć swoich poglądów na temat zakulisowych działań TK na polskim rynku komiksowym? To są oczywiście tylko moje teorie na temat tego co się dzieje na rynku. Oczywiście mogę nie mieć racji, bo nie wiem co tam się w Egmoncie, czy Hachette i Musze dzieje. Ale jak TK często sobie żartował "Po co ta konkurencja tyle wydaje?" to chyba ja mogę sobie jakąś psychologiczną kontrpropozycję wysnuwać na własne potrzeby.
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

No i tak można szyć bez końca, tylko żeby takie głupoty pisać, to albo nie ma się o niczym pojęcia, albo to kwestie zdrowotne.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #1393 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 21:30:30 »
No to jest tak, jak z tym zamachem smoleńskim, jest teza, że był zamach i do tego ponad dwadzieścia teorii w zależności od potrzeby.
Bazyl Macierewiczem forum komikspeca.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1394 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 21:53:59 »
Jak michał81 przez 8 ostatnich lat pisze o kolekcjach Hachette, że są niepotrzebne, potem że komiksy od Carrefoura że są niepotrzebne, teraz że Brood Saga od Muchy jest niepotrzebna to to nie jest obsesja? A xanar to już jest patologia, bo atakuje każdego kto mu się nie podoba. Ja komentuje kolejne ruchy Egmontu i wyrażam swoje zdanie. Czasem trafię, czasem nie trafię. Nie podoba się wam, co piszę, to mnie dodajcie do ignorowanych, nie czytajcie moich postów, skoro WY uważacie je za niepoważne. Ja często mam tak z wieloma innymi postami. Ale nie pęka mi żyłka i nie rzucam się od razu gnoić innego forumowicza. Bo uważam, że każdy ma prawo do swojego zdania.

TK odchodzi. Ja życzę polskiemu oddziałowi jak najlepiej, bo chcę dalej dostawać dużo fajnych komiksów po polsku. Mam nadzieję, że pod nowym kierownictwem wreszcie wypracuje się dobra, własna i koherentna strategia wydawnicza. I że będę miał jak najmniej powodów do narzekania i krytyki.