Autor Wątek: Wydawnictwa kontra kolekcje  (Przeczytany 228681 razy)

ukaszm84

• Gość
Odp: Wydawnictwa kontra kolekcje
« Odpowiedź #1290 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 13:42:36 »
Przymusem nie, ale jest nieuczciwą praktyką wydawniczą. Jeśli nie chcę żeby mój regał wyglądał brzydko, to wydawnictwo rżnie mnie na kasę, bo muszę kupić komplet, również z dublami po Egmoncie.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1291 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 22:46:46 »
To Egmont się ciągle podpina pod Kolekcje zamiast normalnie wydawać swoje tytuły.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1292 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 22:48:43 »
To kolekcja mi zdublowała Kryzys na Nieskończonych Ziemiach zamiast wydać tylko te zeszyty, których nie było u Egmontu.

Offline 79ers

« Odpowiedź #1293 dnia: So, 07 Styczeń 2023, 23:02:34 »
Największą wadą Komiksowa poza cenami i brakiem danej pozycji na rynku są próby sprzedaży tego samego po raz n-ty.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1294 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 14:55:39 »
To kolekcja mi zdublowała Kryzys na Nieskończonych Ziemiach zamiast wydać tylko te zeszyty, których nie było u Egmontu.

KnNZ byłby w WKKDC tylko Egmont wyprzedził.

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #1295 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 15:15:53 »
W sumie to zawsze trochę mnie dziwiło narzekanie, że coś będzie źle wyglądało na półce, bo grzbiet jest brzydki albo jest fragmentem panoramy. To znaczy jasne, ładny grzbiet zawsze lepszy i z tym się zgadzam, ale jakoś żaden nigdy nie przeszkadzał mi na tyle, żeby być z niego aktywnie niezadowoloną.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1296 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 15:31:29 »
No to była ironia w nawiązaniu do tego, że Egmont kogokolwiek zmusza do kupowania dubli, bo znajdują się tam część nowego materiału. Tak samo Hachette mnie "zmusza" do dubli żeby mieć panoramę. Wiadomo, że nikt nikogo do niczego nie zmusza i faktycznie nie sądzę żeby ta ironia trafiła do zaplanowanego odbiorcy.

Offline celtic

« Odpowiedź #1297 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 15:37:31 »

Jakoś wcześniejsze wydania Luthora, Wrogów publicznych, Catwoman nie przeszkodziło im wydać duble po Egmoncie.
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline xanar

« Odpowiedź #1298 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 18:02:56 »
Te wydania Muchy co były przed WKKM to też wyprzedzili, czy to już nie ;D ;D ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1299 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 18:57:00 »
O dobrze, ze mi Luthora przypomniałeś @celtic jako 11 komiks z niemieckiej Listy wydany przez Egmont niedługo przed premierą polskiej edycji WKKDC.

Mucha wydawała te komiksy dwa razy drożej. Dlatego jej wydanie Wojny Domowej z 2013 roku leżało u nich na magazynach 4 lata aż do premiery filmu. I po tym wypadeczku już sobie odpuścili własne wydanie Wojny Hulka i spokojnie dalej opracowywali WKKM. Co z tego, ze wydali pierwsi te kilka eventów, skoro przez cenę niewiele osób to kupiło i im zalegało?

Offline xanar

« Odpowiedź #1300 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 19:21:05 »
No ale to się sprzedało czy dalej zalega ;D i te inne tytuły się wyprzedały czy dalej zalegają ;D
A teraz jak Egmonty są tańsze od kolekcji to nie ma problemu ;D zresztą wcześniej chyba też były :) niż te duble z kolekcji.
Czyli jak Mucha wydaje przed kolekcją to jej nie niszy zniszczyć i jak tłumaczy też nie  ::) Tylko Egmont sieje zniszczenie jak to robi  ;D

Offline SawiK

« Odpowiedź #1301 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 20:10:32 »
A co nas ma obchodzić co za kolekcja wychodzi w Niemczech czy na Antarktydzie 🥳

Offline xanar

« Odpowiedź #1302 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 20:17:45 »
Jak to :) , przecież to jest podstawa tej całej teorii o blokowaniu "bo na innej planecie to wyszło"  ;D ;D ;D

Offline Mertusor

« Odpowiedź #1303 dnia: So, 14 Styczeń 2023, 22:16:31 »
Wydaje mi się, że wydawnictwa i kolekcje dobrze się wzajemnie uzupełniają.
Kto lubi długo trwać przy historii, to może kupić serię tomów np. z Egmontu, a kto lubi nowinki, ma w kolekcjach wycięte najlepsze kąski.
Ponadto w kolekcjach pojawiają są pierwsze tomy serii (w każdym razie w BiZ), więc jak kogoś fabuła wciągnie, to sobie będzie kontynuował tomami wydanymi bez panoramy.
Czyli nawet nie ma tu wielkiego spięcia między komplecistami estetycznymi (panorama) a merytorycznymi (komplet historii).
Kolekcje wprawdzie sprawiają wrażenie chaotycznych, ale ciekawe co ma powiedzieć ktoś, kto chciałby kupić dziecku np. dwie części Batmana i zobaczy że tomów 1 i 2 jest po kilka?
(Egmont mógłby zrobić darmowe E-booki w PDF np. "Batman - instrukcja kupowania" bo bez przeprowadzenia studiów komiksologicznych można tylko dostać bólu głowy i się zniechęcić. Jakby ktoś wyszukiwał w ich sklepie np. Batmana to by mu też wyskakiwał ten e-book.)

Niewątpliwą zaletą kolekcji jest ładniejsza półka.
Gdybym miał miejsce, chętnie bym przyozdobił ścianę np. czymś takim
(2000 AD: The Ultimate Collection):

Obrazek bez podziału na tomy:

Dla koneserów rysunku link do strony autora, gdzie są szkice itp.:
https://2000ad.com/news/tag/boocook/

A jeszcze chętniej bym na ścianie wyeksponował to
(X-Men: The Essential Collection):

Obrazek bez podziału na tomy:

Podsumowując: wspaniale, że Egmont wydaje pełne serie i wspaniale, że pojawiają się fajne kolekcje. :-)

Offline kknd2

« Odpowiedź #1304 dnia: Nd, 15 Styczeń 2023, 13:14:29 »

A jeszcze chętniej bym na ścianie wyeksponował to
(X-Men: The Essential Collection):

Sam mam wielką chęć na tą kolekcje min dlatego że jest ułożona chronologicznie - przynajmniej we Francji
Niestety patrząc na działania Egmont/Hachette w tej kolekcji jest najwięcej dubli