Autor Wątek: Wydawnictwa kontra kolekcje  (Przeczytany 246980 razy)

Odp: Wydawnictwa kontra kolekcje
« Odpowiedź #1125 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 15:49:30 »
W zeszytach źle bo nie można na półce postawić.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1126 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 15:57:41 »
Egmont powinien dodawać slipkejsy na 10 sztuk zeszytów.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - REWOLUCJA - Dołącz do gry!
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/z-jakiego-komiksu-jest-ten-kadr-edycja-19-rewolucja/

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1127 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 15:59:13 »
Zeszytówki za max 15 zł w obiegu kioskowym to ja bym akurat kupował :P

Offline xanar

« Odpowiedź #1128 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 16:26:51 »
UP@ UP@ UP@  :)

Dadzą grubsze okładki oraz papier i się postawi :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1129 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 17:11:12 »
Zeszytówki za max 15 zł w obiegu kioskowym to ja bym akurat kupował :P

Egmont raz rzucił do kiosków dwa oryginalne zeszyty DC, spięte na miękko. Ale to nie wypaliło, bo powtórzył je z wydań zbiorczych, które dostępne były w księgarniach internetowych. I skończyło się tylko na jednym numerze. Gdyby tak wydał jakąś premierową serię, to mogłoby się udać. Chociaż... Ich kioskowy Spider-Man dla dzieci też poległ sromotnie.

W swoim dublu następnego Daredevila, Egmontowi nawet nie chce się zmienić okładki, tak jak w "Wojnie Domowej". A przecież są alternatywy.
« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Grudzień 2021, 17:19:34 wysłana przez Bazyliszek »

Offline xanar

« Odpowiedź #1130 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 19:01:39 »
Marnujesz się na tym forum, ja to chciałbym zobaczyć jak spełnia się ten twój geniusz wydawniczy w praktyce.
Komunikat Bazlylian-comics:
- Nie wydamy całego runu Waida bo w 2016 można było kupić pierwsze sześć zeszytów, także macie używki na aukcjach i Soula też nie wydamy od początku bo było w 2019 pierwszych pięć zeszytów.  ;D ;D ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Maragast

« Odpowiedź #1131 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 20:33:23 »
Eeee w WKKM event Infinity został przepleciony z zeszytami serii Avengers i New Avengers. Dokładnie tak jak w Daredevilu 7 Shadowland z zeszytami Daredevilla 509-512. I tak w sumie powinno być. Tylko zamiast tych zeszytów Shadowlandu które już mam, wolałbym dostać te zeszyty Heroes for Hire i innych tie-inów, których nie mam.

@DOWN
A może wydawnictwo przestałoby kleić premiery z dublami i zacząć wydawać to oddzielnie? Punisher, Daredevil, Ultimate Spider-Man. Ile można?

Przecież niejedna osoba i to już nieraz próbowała Ci tłumaczyć, że wydawnictwom takim jak Egmont czy Mucha Marvel sprzedaje licencje na wydane przez nich tomy - wydawnictwa te nie mogą zmieniać zawartości takich tomów - Marvel wydał Infinity War czy War of Kings jak wydał i taką licencję sprzedał Egmontowi i Egmont musiał to tak wydać. 7 tom Dredevila Marvel wydał "po kolei" i taką licencję sprzedał Egmontowi i tak to Egmont wydał. Jedyne co Marvel może robić to łączyć dwa czy trzy tomy w jeden ale już wewnątrz połączonych tomów kolejność jest niezmieniona.

Kolekcja funkcjonuje na innych zasadach i Marvel sprzedaje im zupełnie inną licencję - dlatego w WKKM mogli wydać Nieskończoność po kolei ale już Egmont nie mógł bo Marvel sprzedał im inną licencję.

Jesteś naprawdę tak głupi, że tego nie rozumiesz czy tylko udajesz???

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1132 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 20:36:32 »
Przecież niejedna osoba i to już nieraz próbowała Ci tłumaczyć, że wydawnictwom takim jak Egmont czy Mucha Marvel sprzedaje licencje na wydane przez nich tomy - wydawnictwa te nie mogą zmieniać zawartości takich tomów - Marvel wydał Infinity War czy War of Kings jak wydał i taką licencję sprzedał Egmontowi i Egmont musiał to tak wydać. 7 tom Dredevila Marvel wydał "po kolei" i taką licencję sprzedał Egmontowi i tak to Egmont wydał. Jedyne co Marvel może robić to łączyć dwa czy trzy tomy w jeden ale już wewnątrz połączonych tomów kolejność jest niezmieniona.

Kolekcja funkcjonuje na innych zasadach i Marvel sprzedaje im zupełnie inną licencję - dlatego w WKKM mogli wydać Nieskończoność po kolei ale już Egmont nie mógł bo Marvel sprzedał im inną licencję.

Jesteś naprawdę tak głupi, że tego nie rozumiesz czy tylko udajesz???

Nie wiemy jak wyglądają umowy Egmontu z Marvelem ani Hachette z Marvelem, możemy się tylko domyślać z większym bądź mniejszym prawdopodobieństwem trafienia. Natomiast Egmont wydawał już rzeczy inaczej niż Marvel, choćby Daredevil 0, nie było takiego wydanie w USA jeśli dobrze pamiętam i takich przykładów trochę kojarzę, więc obrażanie jest zupełnie nie na miejscu, nawet gdybyś miał rację, a moim zdaniem nie masz.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1133 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 22:57:12 »
@UP
Exactly Maragast

Nasz Egmont wydał już kilka swoich składaków i to już od dawna tnie, lub klei wg swoich zapatrywań. Tak już było przy JLA 4 a potem było jeszcze sporo kolejnych takich komiksów. Zasady na jakich powstają takie kompilacje, lub ścięcia, są dla nas czytelników nieznane. Znaczy ja już tu pisałem jak ja widzę dlaczego tak jest, więc nie będę się powtarzał.

Offline donT

« Odpowiedź #1134 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 23:02:50 »
@UP
...nie będę się powtarzał.

No, byloby super, gdybys mogl.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1135 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 23:24:22 »
Co do tego, że Egmont niby nie może ingerować w wydania, to oczywista bzdura, ale osobiście dalej po tych wszystkich dyskusjach, nie rozumiem dlaczego mieliby swoje wydania dostosowywać do wydań jakiegoś innego wydawcy?

Offline Maragast

« Odpowiedź #1136 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 23:51:35 »
Tom 0 Daredevila to połączenie różnych tomów ale bez ingerencji w ich skład - tak jak podwójne tomy z Marvel Now 2.0 - dwa tomy złożone w jeden ale kolejność identyczna jak w poszczególnych tomach.
Każdy tom Egmontu bazuje na zagranicznym wydaniu Marvela bez ingerencji w skład tomu poza możliwością połączenia kilku tomów w jeden.

Poza tym chyba po raz pierwszy ktoś na tym forum pisze cokolwiek w obronie Bazyla - wielkie zaskoczenie :o

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1137 dnia: Śr, 29 Grudzień 2021, 00:28:16 »
To pokaż mi oryginalne wydanie, na którym bazuje np. 10 tom "Punishera Max".

TK sam mówił, że mogliby sami składać tomy, ale prostsze i szybsze jest dla nich opieranie się na gotowcach, dlatego w pierwszej kolejności puszczają rzeczy, które mają już gotowe wydanie, licząc na to, że inne ciekawe tytuły z listy do wydania w międzyczasie doczekają się oryginalnych zbiorczych - ale jeżeli nie, to nie zamyka możliwości ich wydania u nas.

Tu nie chodzi o obronę Bazyla, to samo bym odpisał, gdyby to on był autorem posta - obchodzi mnie treść wiadomości, a nie kto ją napisał.

Offline michał81

« Odpowiedź #1138 dnia: Śr, 29 Grudzień 2021, 12:09:47 »
To pokaż mi oryginalne wydanie, na którym bazuje np. 10 tom "Punishera Max".
Takie wydanie istnieje - Punisher MAX Complete Collection Book 6. Jest minimalna zmiana względem oryginału.
« Ostatnia zmiana: Śr, 29 Grudzień 2021, 12:11:58 wysłana przez michał81 »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1139 dnia: Śr, 29 Grudzień 2021, 12:19:30 »
Tom 0 Daredevila to połączenie różnych tomów ale bez ingerencji w ich skład - tak jak podwójne tomy z Marvel Now 2.0 - dwa tomy złożone w jeden ale kolejność identyczna jak w poszczególnych tomach.
Każdy tom Egmontu bazuje na zagranicznym wydaniu Marvela bez ingerencji w skład tomu poza możliwością połączenia kilku tomów w jeden.

Poza tym chyba po raz pierwszy ktoś na tym forum pisze cokolwiek w obronie Bazyla - wielkie zaskoczenie :o

No to łącząc różne inne wydania (tomy, zeszyty) można zrobić dowolny mix wydań, a z nich własny tom. To tylko potwierdza, że Egmont nie musi opierać się konkretnie na jednym wydaniu z Marvela.