Autor Wątek: Wydawnictwa kontra kolekcje  (Przeczytany 246837 razy)

Odp: Wydawnictwa kontra kolekcje
« Odpowiedź #1110 dnia: Pt, 17 Grudzień 2021, 17:25:07 »
Ja od dawna mówiłem...

Łapsia w górę. Dobry żart tynfa wart, czy jakoś tak to szło

Offline Szekak

« Odpowiedź #1111 dnia: Pt, 17 Grudzień 2021, 17:53:37 »
Powtarzam - trzeba było kupować test Spider-Mana, byłoby więcej Kolekcji. Ja od dawna mówiłem, ze jak tylko chmurka wyjdzie na niebo, to Egmont przytnie superhero. I nie będzie dalszych pozycji w stylu McFarlane'a. No i teraz będziemy zbierać, to co zasialiście. A Hachette oprócz Kolekcji X-Men ma jeszcze możliwość wydania Ultimate, Origins czy Legends. I ja obstawiam, że coś z tego w tym roku zobaczymy po polsku.
Trzeba bylo nie falszowac wynikow innych kolekcji, to by kolekcja scianolaza miala sie dobrze.

No ja tez obstawiam, ze cos wyjdzie, razem z kolekcja dredda.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Online michał81

« Odpowiedź #1112 dnia: Pt, 17 Grudzień 2021, 17:59:49 »
No ja tez obstawiam, ze cos wyjdzie, razem z kolekcja dredda.
Nie zapominajmy o kolekcji AVP, AD2000 i kolekcji Westernów. Jest tyle ich do wydania. Pewnie Hachette nie ma wolnych "slotów".

Offline Mruk

« Odpowiedź #1113 dnia: Pt, 17 Grudzień 2021, 18:15:13 »
Czyli znowu to co mówił TK - gdyby od razu na okładce była wydrukowana realna cena po rabacie, a nie obecna okładkowa, można by spokojnie tam kupować, bo i wybór jest niezły.

Można powtarzać, powtarzać i powtarzać w kółko, i guzik to daje.

Cena okładkowa jest uzależniona od zmowy marżowej polskich dystrybutorów. Skutkiem tego ten sam komiks w jednym sklepie kosztuje 50 zł, a w drugim 30. Praktycznie żaden wydawca, nawet tak wielki jak Egmont, nie jest w stanie narzucić swoich warunków, innych niż ogólnodostępne. Jedyne co może wydawca to zabronić promocji, wtedy wszędzie kosztuje 50 zł. Tylko czy o takie rozwiązanie warto walczyć?

A nie, przepraszam, jeden jest w stanie. Studio Lain. Studio dystrybuuje się tylko w tych miejscach, które nie dokładają 100% marży, ale przez to sprzedaż (i nakład) są małe, a ceny duże.

Jest jeszcze Labrum/Libertago czy Hachette / Eaglemoss. Strategia dokładnie odwrotna - akceptują wysoką marżę dystrybutora jednocześnie zabraniają jakichkolwiek promocji - czyli nie współpracują z dystrybutorami dającymi rabaty albo tych rabatów zakazują w umowach. Kupując komiks zgadzasz się na 100% marży (100% ceny hurtowej czyli 50% ceny detalicznej).

Wszelkie nawoływania typu "drukujcie od razu ceny ze zniżkami" oznaczają po prostu naiwność i niezrozumienie rynku. To trochę tak jakby prosić operatora internetu aby wysyłał fakturę bez VATu, bo internet jest za drogi. W dużym uproszczeniu - to jest niewykonalne, bo to praktycznie wcale nie zależy od wydawcy.

« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Grudzień 2021, 18:44:12 wysłana przez Mruk »

Offline misiokles

« Odpowiedź #1114 dnia: Pt, 17 Grudzień 2021, 19:37:11 »
Pikanterii dodaje fakt, że jeszcze parę miesięcy temu imć B-zyl był przeciw jednolitej cenie książki. Tu wychodzi szydło z worka :)

Offline Death

« Odpowiedź #1115 dnia: Pt, 17 Grudzień 2021, 19:42:15 »
Libertago chyba jednak nie zabrania promocji, bo już wiele ich albumów miało rabat na Gildii. Dlatego to tak wkurzało tych, którzy kupowali na premierę.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1116 dnia: Pt, 17 Grudzień 2021, 19:50:17 »
Pikanterii dodaje fakt, że jeszcze parę miesięcy temu imć B-zyl był przeciw jednolitej cenie książki. Tu wychodzi szydło z worka :)

Eeee - i dalej jestem. Jak to że chciałbym by można było stacjonarnie kupować za tyle co w internecie, jest niby poparciem jednolitej ceny książki?? Tantis ma po 24 zł, tania książka po 26 zł, Bonito po 28 zł itd. Ale żaden z nich nie ma tych 39.99 zł. Bo to jest cena sztuczna a realna jest niższa o te plus minus 30%. Ale nie jest to jedna cena.

Offline Mruk

« Odpowiedź #1117 dnia: Pt, 17 Grudzień 2021, 20:10:59 »
Eeee - i dalej jestem. Jak to że chciałbym by można było stacjonarnie kupować za tyle co w internecie, jest niby poparciem jednolitej ceny książki?? Tantis ma po 24 zł, tania książka po 26 zł, Bonito po 28 zł itd. Ale żaden z nich nie ma tych 39.99 zł. Bo to jest cena sztuczna a realna jest niższa o te plus minus 30%. Ale nie jest to jedna cena.

Możesz sobie nazywać, że ta jest realna a ta jest sztuczna (zresztą to jest zrozumiałe, bo przecież ja też nie kupuję komiksów po cenach okładkowych, dla mnie też realna jest cena rzędu 25 zł). Ale nie jest możliwe, żeby ta książka miała od razu nadrukowaną cenę 24, 26 ani 28. Nie przy takich warunkach dystrybutorów.

Generalnie jako klienci mamy dwa wyjścia (jasne, tak naprawdę nikt nas nie pyta o zdanie): pogodzić się, że w jednym miejscu kosztuje 24, w drugim 28 a w trzecim 39,99 albo uchwalić ustawę o jednolitej cenie i wszędzie kupować po 39,99. Inaczej nie da rady.

Libertago chyba jednak nie zabrania promocji, bo już wiele ich albumów miało rabat na Gildii. Dlatego to tak wkurzało tych, którzy kupowali na premierę.

Możliwe, wiem, że Relax był bez żadnej zniżki i nie sądzę, żeby to był pomysł Gildii.

Być może najpierw był zakaz promocji, a potem sam wydawca zobaczył, że słabo idzie, więc przecenił.

Swoją drogą nigdy nie rozumiałem wydawców typu Amber ze Star Warsami. Wydaja książki za 30 zł o których z góry wiadomo, że po roku będą w taniej książce za 12 zł. Mam wrażenie, że Libertago idzie podobną ścieżką - jak się dobrze sprzedaje, to trzyma cenę, jak słabo - opuszcza, ale koncentruje się na tu i teraz. Nie zastanawia się, jak takie promocje wpływają długofalowo, na przykład że zniechęcają do kupowania zaraz po premierze...
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Grudzień 2021, 20:16:39 wysłana przez Mruk »

Offline Arne

« Odpowiedź #1118 dnia: Pt, 17 Grudzień 2021, 20:21:00 »
Hachette oprócz Kolekcji X-Men ma jeszcze możliwość wydania Ultimate, Origins czy Legends. I ja obstawiam, że coś z tego w tym roku zobaczymy po polsku.
Jeśli tak obstawiasz, to przyjmuję zakład 😃
Jestem na 200 procent pewien, że w "tym" roku nie zobaczymy od Hachette już żadnej nowej komiksowej kolekcji.
1 stycznia zgłaszam się po wygraną w tym zakładzie 😁

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1119 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 07:13:06 »
To nie Egmont tak wydawał tylko Marvel - Egmont bazuje przecież na oryginalnych wydaniach więc to wina Marvela, a nie Egmontu jak są wydane Infinity War czy War of Kings.

Eeee w WKKM event Infinity został przepleciony z zeszytami serii Avengers i New Avengers. Dokładnie tak jak w Daredevilu 7 Shadowland z zeszytami Daredevilla 509-512. I tak w sumie powinno być. Tylko zamiast tych zeszytów Shadowlandu które już mam, wolałbym dostać te zeszyty Heroes for Hire i innych tie-inów, których nie mam.

@DOWN
A może wydawnictwo przestałoby kleić premiery z dublami i zacząć wydawać to oddzielnie? Punisher, Daredevil, Ultimate Spider-Man. Ile można?
« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Grudzień 2021, 08:10:27 wysłana przez Bazyliszek »

Offline laf

« Odpowiedź #1120 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 07:39:49 »
Tylko zamiast tych zeszytów Shadowlandu które już mam, wolałbym dostać te zeszyty Heroes for Hire i innych tie-inów, których nie mam.
To załóż własne wydawnictwo, uzyskaj licencję, wydaj w jednym egzemplarzu (ze swoim bezcennym autografem na wklejce) i przestań w końcu smęcić!!!

Offline xanar

« Odpowiedź #1121 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 08:37:22 »
@UP @UP  :)
Co ma wspólnego Infinity z tematem Daredevila ::) Rozumiem, że Haczet wydał duble po Egmoncie tylko w innej kolejności, ale to już nie przeszkadza, przecież zamiast tego mógłby wydać tie-iny bez Eventu i Avengersów ;D ale oczywiście takie, żeby nie było dubli po Egmoncie oczywiście  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

« Odpowiedź #1122 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 13:18:42 »
Spokojnie laf nie daj się wciągnąć prowokatorowi do bazylandii.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1123 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 14:26:19 »
Teraz tylko pytanie, czy kolejny tom zaczynający run Waida będzie miał 12 czy 18 zeszytów. Bo niestety na to, żeby miał tylko 6 nie mogę liczyć, bo to Egmont. :/ Jak to będzie 12 to będę mógł te 6 nowych odpuścić i czekać na kolejny tom. Jak więcej, to niestety raczej kupię, przepłacając.

Offline xanar

« Odpowiedź #1124 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 15:07:14 »
Egmont powinien to wydać w zeszytach, wtedy każdy wziąłby takie jakie chce.
Twój komiks jest lepszy niż mój