Autor Wątek: Wydawnictwa kontra kolekcje  (Przeczytany 247090 razy)

Offline michał81

Odp: Wydawnictwa kontra kolekcje
« Odpowiedź #825 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 20:43:19 »
SBM leży po całości? A żółte paski w Noir? A te twoje uproszczone grzbiety? A komiksy odwrotnie wklejone w okładki @michał81?? Paprochy na czarnych marginesach, tłach itp? To jest dobra jakość??
Ja pamiętam jak płakałeś na innym forum, kiedy było przesunięcie na Silver Surferze w WKKM. Zapomniałeś już o tym? Pamiętam jak w WKKM w tomie New X-men były wklejone źle strony. Zapomniałeś o tym? KSM leży i kwiczy w kwestiach korekty tego nie da się czytać, bo takie zarzuty stawiałeś WKKDC w której takich błędów co tom nie było.
Wyjaśnij mi jak to logicznie możliwe, że na samym początku 2015 roku DC Deluxe miało 3 tomy, których tytuły były dość różnorodne. Ale już od wakacji 2015 aż do czerwca 2016 po Flashpoint DC Deluxe to były tylko i wyłącznie pozycje z niemieckiej listy Eaglemoss. Przez okrągły rok. Pszypadeq? Nie sondze.Bo TK wiedział już że będzie polska edycja WKKDC, bo dobrze im szło w Niemczech.
Ale co mnie obchodzi co było wydawane w Niemczech. Podaj konkretne linki z 2015 z polskiej zapowiedzi kolekcji.
Jest już wydana brytyjska wersja SBM. I tam Kingpin jest.
Ale co mnie obchodzi co jest w UK. Podaj mi tu link do zapowiedzi polskiej.
Polska edycja powtarza ponad 95% tomów z tej edycji.
Czyli nie w 100%, zatem Kingpin równie dobrze może się nie ukazać. Po za tym Hachette wiedząc jak wygląda sytuacja może ten tom zmienić. Sam piszesz, że potrzebna jest konkurencji, więc Hachette jest sam sobie winien, że nie wydał tego wcześniej.
I było tu pisane, że War & Love w amerykańskim wydaniu Millera na którym bazuje Egmont, było w 4 tomie. A u nas trafiło to do 3 tomu? Po co? Na co? Powinni to zostawić w 4 tomie, gdzie są same duble po Kolekcjach, tak jak w 1 tomie Millera.
Bazyl wiesz, że wydawanie komiksów planuje się z dużym wyprzedzeniem, a nie na kolanie? Po za tym jeśli nie będzie przedłużenia KSM (jak nie było kolekcji Spider-man, a teraz kolekcji X-men), to nawet lepiej, że Egmont zrobił to w ten sposób, bo czytelnicy będą mogli przeczytać tą historie po polsku i nie będzie im "wciskane" w tomie 4, gdzie są historie z innych kolekcji. Cały czas o tym pisałeś w innych wątkach, że ci Egmont "wpycha" komiksy które masz już w kolekcji.
« Ostatnia zmiana: Nd, 15 Listopad 2020, 20:45:08 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #826 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 20:59:15 »
I dalej tak robi, bo teraz ten DD i Kapitan Hydra 1 to ulepy i na przyszły rok DD też zapowiadają się ulepy. Egmont powinien wydać Diabła Stróża oddzielnie, a premierowy Marvel Knights DD oddzielnie. I wtedy byłoby ok.

Wszystkie działania Egmontu opierały się na tych zagranicznych listach kolekcyjnych. Mimo iż uważasz, że nie istnieją, to właśnie z nich mieliśmy szereg dubli w DC Deluxe czy zapowiedź Rękawicy Nieskończoności. Nie wiem czego udajesz i się zasłaniasz jakimiś "oficjalnymi zapowiedziami". To co było w UK, było i w WKKM PL i będzie dalej w SBM PL. Zwłaszcza, że tamta kolekcja jest już zamknięta i więcej tytułów nie będzie.

Offline xanar

« Odpowiedź #827 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 21:01:35 »
Weź podaj kraj, w którym są te twoje kolekcje i tak wydają jak ty chcesz, czyli np. bez pierwszego trade'a bo kiedyś tam było w kolekcji.  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #828 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 21:19:18 »
Proszę cię bardzo - Egmont Polska wydając Wolverine & X-Men od tomu 4, zamiast od pierwszego zeszytu tej serii. I Schizm już nawet pomijam. Albo Wolverine: Trzy miesiące do śmierci, ale bez poprzedniego vol. 5 pokazującego jak stracił czynnik gojący.

Czy ja mam pretensje że Egmont Polska wydaje sobie Kapitana Hydrę, Daredevila czy inne serie? A niech se wydaje. Tylko niech będzie konsekwentny. Albo wydaje trejdy jak wyszło w oryginale, albo wszystko składa po dwa tomy. A nie, że raz tak, raz tak wg swojego widzimisie. Tzn. tak, żeby swój dubel spiąć z premierą i zmuszać innych do podwójnego wydawania pieniędzy. Ty mi wskaż inne wydawnictwo które tak robi.

A ten opis serii Superman/Batman jest doprawdy rozczulający. Na własnej stronie Egmont chwali się, że wydał 8 tomów, mimo iż wydał tylko 5 (zakładka Seria poniżej okładki komiksu). To ja chromolę takie "oficjalne" materiały które wprost kłamią.

https://egmont.pl/Superman-Batman.-Zemsta.-Tom-4.,607006,p.html?gclid=Cj0KCQiAwMP9BRCzARIsAPWTJ_GQtUdPpVtPXwvfsYwLDD1QzYeWIntgaO0vxrhuc0gBsUpQwbzne0kaAsRZEALw_wcB#details
« Ostatnia zmiana: Nd, 15 Listopad 2020, 21:20:54 wysłana przez Bazyliszek »

Online Castiglione

« Odpowiedź #829 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 21:21:55 »
I dalej tak robi, bo teraz ten DD i Kapitan Hydra 1 to ulepy i na przyszły rok DD też zapowiadają się ulepy. Egmont powinien wydać Diabła Stróża oddzielnie, a premierowy Marvel Knights DD oddzielnie. I wtedy byłoby ok.
Może gdyby Hachette nie szatkowało tych runów i teraz nie musieli się bać o sprzedaż poszczególnych tomów, to by tak nie łączyli.

Wszystkie działania Egmontu opierały się na tych zagranicznych listach kolekcyjnych. Mimo iż uważasz, że nie istnieją, to właśnie z nich mieliśmy szereg dubli w DC Deluxe
Hmm... a może po prostu wzięli trochę bardziej znanych i lepiej ocenianych komiksów i akurat pokrywały się one z kolekcją, która w zamierzeniu powinna się chyba składać z bardziej znanych i lepiej ocenianych komiksów?

czy zapowiedź Rękawicy Nieskończoności.
Premiera dwóch z najbardziej kasowych filmów w historii kina, w których jednym z głównych wątków jest Rękawica Nieskończoności pewnie nie miała nic wspólnego z zapowiedzią tego komiksu przez Egmont?
« Ostatnia zmiana: Nd, 15 Listopad 2020, 21:26:24 wysłana przez Eguaroc »

Offline SawiK

« Odpowiedź #830 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 21:23:48 »
Bazyl Ty weź chłopie poleć do Smoleńska i rozwiąż problem który trapi miliony Polaków a nie jakieś Egmonty i kolekcje, marnujesz tu się, marnujesz 😁

Offline death_bird

« Odpowiedź #831 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 21:26:06 »
I tym właśnie kończy się karmienie trolla.
Pawiem na kilka stron.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

« Odpowiedź #832 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 21:27:08 »
  Ja bym wolał rozwiązanie tajemnicy Maczu Pikczu. Chociaż z drugiej strony co innego może za tym stać niż zakulisowe knowania...

Daj spokój death_bird, przecież ten debilny temat i tak nie służył do niczego innego niż do poczytania równie debilnych wynurzeń Bazyla na temat który nie ma absolutnie żadnego znaczenia, dla każdego zdrowego na umyśle czytelnika komiksów.
« Ostatnia zmiana: Nd, 15 Listopad 2020, 21:29:33 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

Offline celtic

« Odpowiedź #833 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 21:35:59 »
@Bazyl

Bo raczej, że przestaniesz pierd**ić od rzeczy, nie ma co liczyć...

SŁUCHAM?

Przecież wtedy Egmont wydawał Sandmana, Kaznodzieję, Ligę Niezwykłych Dżentelmenów, Strażników, Top 10...

Sprawdź na jakim papierze został wydrukowany Daredevil.
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline celtic

« Odpowiedź #834 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 21:39:24 »
Nie to, że źle, że Egmont wydaje komiksy wtedy co Kolekcje, tylko, że chce wydawać dokładnie te same tytuły. Albo, że blokuje Kolekcjom dane pozycje, a potem sam ich i tak nie wydaje. Nie wiem czemu udajecie, że nie rozumiecie o co mi chodzi. Gdyby ktokolwiek inny wydał jakiś losowo wybrany tytuł wyrwany ze środka runu Johnsa w GL, to byście piany dostali. Ale że zrobił to Egmont, to nabraliście wody w usta.

To samo było w Superman & Batman - miały być w Kolekcji pierwsze dwa tomy gdzieś z początku, to na szybcika wydano to samo, uderzono w sprzedaż Eaglemoss, a potem serię urwano po 5 tomie. Rzeczywiście - bardzo ok w stosunku do czytelników. Albo wyrwanie War & Love z 4 tomu DD, tylko po to by zmieszać premiery z dublem w jednym zeszycie i by wpłynąć na sprzedaż tomu SBM z Kingpinem.

Niemcy to mają przesrane, Hatchette dubluje praktycznie wszystko co wcześniej u nich Panini wydało

https://comicspriceguide.com/publishers/panini-germany-deutschland
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #835 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 21:41:03 »
Sprawdź na jakim papierze został wydrukowany Daredevil.

Ach, mówisz o jakości wydania. Chyba coś jak Batman Rok Pierwszy?

Offline xanar

« Odpowiedź #836 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 21:41:43 »
Proszę cię bardzo - Egmont Polska wydając Wolverine & X-Men od tomu 4, zamiast od pierwszego zeszytu tej serii. I Schizm już nawet pomijam. Albo Wolverine: Trzy miesiące do śmierci, ale bez poprzedniego vol. 5 pokazującego jak stracił czynnik gojący.

No ale to nie jest odpowiedź na pytanie.

Jakby ci wydali od pierwszego zeszytu to pisałbyś, że dublują kolekcje czy jakieś inne głupoty.

Przecież oni zaczynali od paru serii i nie wiedzieli czy to się będzie sprzedawać, zresztą każdy mógł to zacząć wydawać, ale jakoś nikt nie chciał, zasadniczo to gdyby nie Egmont to w ogóle być tego nie dostał i też byłoby źle, pisałbyś zapewne, że Egmont nic nie wydaje  :)
A z tym Schizm to nie wiem o co ci chodzi, zresztą w kolekcji dostałeś.

Twój komiks jest lepszy niż mój

« Odpowiedź #837 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 21:44:23 »
A z tym Schizm to nie wiem o co ci chodzi, zresztą w kolekcji dostałeś.

No właśnie dlatego napisał, że pomija bo już sam nie wie co gada i nie kojarzy czy Schizm pasuje do jego teorii czy nie.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #838 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 21:45:07 »
Jak wam się chce? Nie lepiej komiks przeczytać? OD LAT cały czas to samo :)

Chociaż sobie laiki dawajcie żeby coś z tego było  ;D
« Ostatnia zmiana: Nd, 15 Listopad 2020, 21:46:49 wysłana przez JanT »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #839 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 21:54:01 »
Jak wam się chce? Nie lepiej komiks przeczytać? OD LAT cały czas to samo :)

Nie lubię tego robić publicznie, ale muszę przyznać rację JanowiT :(