Autor Wątek: Wydawnictwa kontra kolekcje  (Przeczytany 225417 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szekak

Odp: Wydawnictwa kontra kolekcje
« Odpowiedź #780 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 16:32:43 »
Ciekawe czemu test sprzedał się dobrze, a kolekcja poniżej oczekiwań... czyżby dlatego, że bazyl fałszował wyniki testu rozprowadzając egzemplarze rzucone na dany region na cały kraj? Czy po dodaniu do tego faktu, że nie kupował on kolekcji Transformers i Star Wars można uknuć tezę, że to bazyl jest winny upadku kolekcji na naszym ukształtowanym przez Egmont rynku?!
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #781 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 16:35:15 »
Mówię, że przyjmuję odpowiedzialność, za nieudany test Kolekcji LL i Spider-Mana. Za słabo się starałem, a wy za mało ode mnie kupowaliście. :) ramirez82 poszedł do Motyla a nie do mnie i to dlatego. :)

Offline xanar

« Odpowiedź #782 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 16:37:46 »
Egmont nie wydawał komiksów przed WKKM - źle
Egmont wydaje komiksy jak jest WKKM - źle
Egmont wydaje komiksy jak nie ma WKKM - źle

Zasadniczo to każdy mógł zacząć wydawać komisy przed WKKM jak nikt tego nie robił, można było zawłaszczyć  cały rynek nawet 8zayliszek Ltd. mogło to zrobić albo jakaś firma, dziwna sprawa, ale pewnie TK blokował wszystkich żeby nikt nic nie wydawać  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Szekak

« Odpowiedź #783 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 16:38:03 »
Mówię, że przyjmuję odpowiedzialność, za nieudany test Kolekcji LL i Spider-Mana. Za słabo się starałem, a wy za mało ode mnie kupowaliście. :) ramirez82 poszedł do Motyla a nie do mnie i to dlatego. :)
Ty przyjmij odpowiedzialnosc lepiej za udany test Transformers i słabą ich sprzedaż co zaowocowało wycofaniem się H z kolekcji. :)
Piękno jest w oczach patrzącego.

« Odpowiedź #784 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 16:38:23 »
A ja uważam, że dobrze jest, jak jest kilku graczy na rynku. Jak mamy jakąś konkurencję i wybór. I uważam że zdecydowanie jest u nas miejsce na rynku i na komiksy w kioskach/salonkach i na regularne tytuły od tradycyjnych wydawnictw. Ale nie w sytuacji, gdy jedno z dominujących wydawnictw podkłada nogi konkurencji, zamiast po prostu wydawać swoje tytuły. Tu leży IMHO pies pogrzebany, a nie że rynek jest niby wg ciebie płytki. Bo gdyby taki był, to Egmont też by jeszcze bardziej ograniczał liczbę wydawanych tytułów a nie ją zwiększał. I to nawet podczas kryzysu.

Halo Bazyl......kszzzz....kszzzz......zgłoś się........kszzzzz......tu rzeczywistość.........kszszzzzzz....mamy zakłócenia........straciliśmy łączność............kszszzzzzzzz.........powtarzam zgłoś się.............powiedz czy mnie słyszysz???.................................................................................uj w kosmosie nikt nie usłyszy twojego krzyku.

Jakich znowu kilku graczy? Nie ma miejsca na kilku i już nie będzie, sytuacja sprzed 2015 roku to ewenement który się nie powtórzy, w sumie nawet żaden ewenement bo było tego wtedy po prostu sporo mniej, boom na superhero dopiero się rozpoczynał. W olbrzymich Stanach prawie dziesięciokrotnie większych od naszego kraju dalej o wiele bogatszych i z o wiele bardziej rozwiniętą kulturą komiksu (można powiedzieć w kraju w którym taka kultura wogóle została stworzona) istnieją tylko dwie duże korporacje zajmujące się komiksami superbohaterskimi i jedna sporo mniejsza czyli Valiant. Do tego z reguły jeden-dwa tytuły tego gatunku mają w swoim portfelu więksi gracze pokroju Image, Dark Horse, IDW czy Dynamite  i kilkanaście malutkich wydawnictw z równie malutkimi nakładami dostępnymi głównie w sprzedaży wysyłkowej.

Offline SawiK

« Odpowiedź #785 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 16:39:43 »
Egmont wyda OŁK będzie to dubel po dublu ale: Wydanie Tm-Semic nie straci ani na wartości ani na jakości. Wydanie Kolekcyjne to inna bajka. Do tej pory po ile to słabiutko wydane komiksiidlo chodziło, chyba zdzierali 40zl+. Zaraz się zacznie Januszowa sraczka i każdy będzie chciał to sprzedać, Egmont wjedzie i cyl za 20zl nikt haczetow nie będzie chciał kupować. Świetnie to kolekcje się ugruntowuja na naszym rynku, zeszyty Semica są więcej warte i kolory jakieś takie lepsze 😁 Chwała ze Kingdom Come wznawia Tomek K a nie jakas kolekcja. Tytuł będzie dłużej dostępny, lepiej wydany, tanszy i na półce widoczny. Nie z jakimś kłykciem albo kokiem hipermena z panoramy 😂

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #786 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 16:43:34 »
A mi się taki np. JSA Golden Age podoba w wydaniu kolekcyjnym. Mój egzemplarz jest bez zarzutu. Oraz jak wiele razy było przypominane - na tytuły pokroju Plastic Man czy Hawkman nie mogliśmy liczyć inaczej niż dzięki Kolekcjom, bo w Polsce nikt inny by tego nie wydał.

Ciekawe czy doczekamy się np. New Gods, skoro na pierwszego Kirby'ego Egmont wybrał średniawych Przedwiecznych.

Offline michał81

« Odpowiedź #787 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 16:55:10 »
Czytałeś Przedwiecznych? Nie są średniawi. Co by nie mówić scenariusz do góry ciagną bardzo rysunki Kirbiego. Na sam scenariusz trzeba też patrzeć przez pryzmat kiedy komiks powstatwał i tego że Kirby może nie był super scenarzystą, ale miał pewną wizję co chce opowiedzieć i wg mnie to się mu udało.

Komiksy DC to inna bajka, patrzac co sie wydarzyło przy DC Odrodzeniu, zwiększeniu ceny WKKDC czy wydawaniu obecnie tylko prawie Batmana powtórzę to kolejny raz. Komiksy DC poza Batmanem u nas się nie sprzedają, wiec przytaczanie jakiś pojedynczych tomów z kolekcji nie ma sensu. A samo Kingdom Come pewnie wyszło by wczesniej gdyby Egmont nie czekał na decyzje w sprawie WKKDC czy będzie przedłużona czy też nie, co było bardzo ok względem czytelników jak i wydawcy kolekcji.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #788 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 17:07:47 »
Komiksy DC poza Batmanem u nas się nie sprzedają
Sprzedają się tylko gorzej. Niektóre nawet miały dodruki  :o

Offline MarcusSz

« Odpowiedź #789 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 17:11:21 »
Ale nie w sytuacji, gdy jedno z dominujących wydawnictw podkłada nogi konkurencji, zamiast po prostu wydawać swoje tytuły. Tu leży IMHO pies pogrzebany, a nie że rynek jest niby wg ciebie płytki.

I wreszcie dowiedzieliśmy się co Bazyl na prawdę myśli o Hachette - podkłada nogi innym, a swojego nic wydać nie umie, żeruję tylko na Marvelu itp. Niech wydadzą wreszcie coś "swojego"!
Dobrze że choć Egmont wydaje swoje rzeczy jak np. Nowe przygody Kajka i Kokosza, Bradl, czy komiksy z konkursu im. Christy.

Offline michał81

« Odpowiedź #790 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 17:15:35 »
Sprzedają się tylko gorzej. Niektóre nawet miały dodruki  :o
OK, sprzedają się poniżej oczekiwań, poza Batmanem i Strażnikami. Teraz lepiej?

JanT

• Gość
« Odpowiedź #791 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 17:16:36 »
Jak coś miało dodruk sprzedało się poniżej oczekiwań?

Offline michał81

« Odpowiedź #792 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 17:20:36 »
Jak coś miało dodruk sprzedało się poniżej oczekiwań?
Inaczej, a czy to nie był czasem pierwszy tom cały czas wychodzącej serii? No chyba tak. To są szczególne przypadki.

Offline xanar

« Odpowiedź #793 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 17:23:58 »
Zależy kiedy było wydawane, mam takie podejrzenia, że jak zaczynali wydawać to były mniejsze nakłady niż teraz.
np. Liga sprawiedliwości z new52 nr 1,2,3 były dodrukowane bo mam nowe logo.
Twój komiks jest lepszy niż mój

JanT

• Gość
« Odpowiedź #794 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 17:24:51 »
Inaczej, a czy to nie był czasem pierwszy tom cały czas wychodzącej serii? No chyba tak. To są szczególne przypadki.
Nie tylko pierwsze tomy. TK też ostatnio chwalił sprzedaż DC Black Label a tam nie tylko Batman.

Zależy kiedy było wydawane, mam takie podejrzenia, że jak zaczynali wydawać to były mniejsze nakłady niż teraz.
np. Liga sprawiedliwości z new52 nr 1,2,3 były dodrukowane bo mam nowe logo.
Na pewno Uniwersum/Odrodzenie ma większe nakłady. Tak jak Marvel NOW ma większe nakłady niż Klasyka Marvela.
« Ostatnia zmiana: Nd, 15 Listopad 2020, 17:26:39 wysłana przez JanT »