Autor Wątek: Wydawnictwa kontra kolekcje  (Przeczytany 236630 razy)

Online Bazyliszek

Odp: Wydawnictwa kontra kolekcje
« Odpowiedź #735 dnia: Pt, 24 Lipiec 2020, 17:56:50 »
Większość kolekcji to jednak mini serie, albo wyciągnięte z serii osobne story-arki które można spokojnie czytać. Dopiero koło sto dwudziestego WKKM dojechano do nowości i zaczęto walić po kilka pierwszych zeszytów oderwanych od całości i wyrwanych z kontekstu, co raczej stanowiło gwóźdź do trumny.

Nie. Gwóźdź do trumny stanowiło podkładanie nogi przez konkurencję poprzez blokowanie tytułów za pośrednictwem Panini. Albo dobra - jak się upierasz, że Hachette zamknęło WKKM przez niską sprzedaż - co jest nieprawdą, to powiedz mi, dlaczego nie zamknięto też SBM, która wydaje w ten sam sposób?

Offline xanar

« Odpowiedź #736 dnia: Pt, 24 Lipiec 2020, 18:07:01 »
Ile można to samo cały czas pisać, bo nie wydaje tego samego po Egmoncie tylko w kawałkach i do tego drożej, czy taki argument do ciebie trafia czy jest za bardzo skomplikowany i dalej będziesz szerzyć tą paranoje blokowania nie popartą żadnymi dowodowymi tylko swoimi urojeniami.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Szekak

« Odpowiedź #737 dnia: Pt, 24 Lipiec 2020, 18:08:01 »
Nie. Gwóźdź do trumny stanowiło podkładanie nogi przez konkurencję poprzez blokowanie tytułów za pośrednictwem Panini. Albo dobra - jak się upierasz, że Hachette zamknęło WKKM przez niską sprzedaż - co jest nieprawdą, to powiedz mi, dlaczego nie zamknięto też SBM, która wydaje w ten sam sposób?
Jeszcze nie zamknięto, a zamknie się szybciej niż WKKM, bo tak jak i przy WKKM i tutaj przy kolejnych przedłużeniach też się wykrusza część prenumeratorów, aż w końcu przestanie to być opłacalne. Wróć do brania leków.
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Lipiec 2020, 19:24:05 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #738 dnia: Pt, 24 Lipiec 2020, 18:22:13 »
Zakończy się bo liczy tylko 130 numerów. Ma bardziej zamkniętą formę, niż WKKM, które opiera się na tytułach, a nie na postaciach. Skoro w UK liczyła tyle numerów i jej nie przedłużyli poza 130, to liczę, że tym razem uda się to normalnie zamknąć w Polsce.

Już przytaczałem odpowiedź od pani redaktor z Hachette na mój mail. Panini zaczęło im blokować tytuły. A dlaczego zaczęło to robić, to można się łatwo domyślać. Ale dobra - @Larry ma swój punkt widzenia na tą sprawę, ja mam swój. Ale naprawdę logika podpowiada - gdyby decydowała sprzedaż, to w sumie trzeba by zamknąć wszystkie Kolekcje komiksowe Hachette, skoro Conan i Transformers mają jeszcze niższą sprzedaż niż WKKM i SBM.
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Lipiec 2020, 18:24:01 wysłana przez Bazyliszek »

« Odpowiedź #739 dnia: Pt, 24 Lipiec 2020, 18:26:00 »
Nie wycieraj sobie buzi logiką. Zielonego pojęcia nie masz jak ona działa.

Offline xanar

« Odpowiedź #740 dnia: Pt, 24 Lipiec 2020, 19:11:08 »
To daj cytat z tego maila, że TK blokuje czy ktoś inny.

Tak sobie tłumacz, WKKM w zamyśle była planowana na 60 numerów a że się sprzedawała to szyli dalej, w SBM dokładnie można zrobić to samo np. dać drugi tom z tym samym bohaterem tylko innym materiałem (oczywiście jak się będzie sprzedawać).
Ty nie rozumiesz jeden podstawowej sprawy, że to jest interes i jak się nie sprzedaje to nikt do tego nie będzie dokładał, lepiej wymyślać teorie z kosmosu (bo jak w innym kraju było 500 numerów to u nas też musi być), w sumie jak ty sobie bierzesz za punkt odniesienia jakąkolwiek infolinie i twierdzisz, że tak musi być "bo pani z Hachette" tak mi powiedziała, no nie na jak pani tak powiedziała no tak musi być, najmocniej przepraszam.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #741 dnia: Pt, 24 Lipiec 2020, 19:37:18 »
Nie biorę BOKu, tylko panią redaktor z Hachette, która wie co się dzieje w redakcji Hachette Polska. Nie wiem dlaczego miałaby być mniej wiarygodna, niż słowa przedstawiciela Egmontu czy Mucha Comics. Oni też zapowiadają co wydadzą i że jak ktoś im nie chce ustąpić praw np. do Providence, to tego nie wydadzą.

Szanowny Panie,

Bardzo dziękujemy za maila i za miłe słowa na temat naszej kolekcji.

Podjęliśmy decyzję o zakończeniu kolekcji na numerze 170. Jesteśmy związani umowami z właścicielem licencji, zatem niestety, ale nie możemy nic więcej zrobić w tej sprawie.

To Panini nie pozwoliło im dalej wydawać WKKM, a nie niska sprzedaż. Oczywiście, że nie powie wprost że to Egmont blokuje, ale któż inny mógłby to być?

Offline xanar

« Odpowiedź #742 dnia: Pt, 24 Lipiec 2020, 19:43:20 »
Przecież to jest jakiś korpo mail, weź mi powiedź dlaczego ich "zablokowali" przy 170 a nie 60, 80 czy 120 numerze ?
Przecież dla Egmontu wcześniejsze "blokowanie" przy np. 100 byłoby lepsze po co czekał do 170, przecież to bez sensu.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #743 dnia: Pt, 24 Lipiec 2020, 19:59:25 »
Proste - liczyli że się wreszcie skończy. Dlatego do 60 numeru wydawali tylko DC. Potem zaczęli wydawać Marvel Now bo na nim miała się WKKM skończyć. A jak się dalej nie kończyła, to się wkurzyli i zaczęli dzwonić Panini. I najpierw blokowali tylko pojedyncze tytuły, potem całe Tajne Wojny. W końcu tak im zaczęli uprzykrzać życie, że Panini Hachette Polska nie przedłużono licencji. I wtedy już musieli to urwać, nie ze swojej winy.

Offline MarcusSz

« Odpowiedź #744 dnia: Pt, 24 Lipiec 2020, 20:05:30 »
I wtedy już musieli to urwać, nie ze swojej winy.

Raczej ze swojej, po prostu widać nie chcieli płacić - Panini jest jak każda inna firma, dla nich liczy się kasa i gdyby Hachette chciało odpowiednio zapłacić, to by dalej mogło WKKM wydawać, ale widać, nie chciało płaćić i tyle  :P

Offline xanar

« Odpowiedź #745 dnia: Pt, 24 Lipiec 2020, 20:09:38 »
No ale dlaczego od razu nie zablokowali po 60, przecież tak byłoby lepiej mniej konkurencji lepszy pieniądz, jaki sens było czekać do 170, przecież to 4 lata, w tym Egmoncie to muszą jacyś niekompetentni ludzie pracować po co czekali 4 lata skoro mogli od razu zablokować, dramatyczny ten Egmont, powinni wszystkich pozwalniać.

Raczej ze swojej, po prostu widać nie chcieli płacić - Panini jest jak każda inna firma, dla nich liczy się kasa i gdyby Hachette chciało odpowiednio zapłacić, to by dalej mogło WKKM wydawać, ale widać, nie chciało płaćić i tyle  :P
To nie możliwe, tak na pewno nie było.

Offline SawiK

« Odpowiedź #746 dnia: Pt, 24 Lipiec 2020, 20:17:30 »
No przecierz to oczewiste że TK miał wykupić-wydłużając dla Haszet licencje by kolekcja szła dalej  ;D ;) 😂

JanT

• Gość
« Odpowiedź #747 dnia: So, 25 Lipiec 2020, 09:36:19 »
To że Egmont zablokował coś tam w Hachette (np Avengers TRO czy Secret Wars) bo nie mogli tego wydać wcześniej to jest 100% Inne tytuły które miały być tu i tu zawsze późnił były w WKKM czy SBM (np Czarna Wdowa z SBM czy Śmierć Wolverinea w WKKM)

Tu też macie potwierdzenie https://forum.komikspec.pl/kosz/odp-kolekcja-spider-mana-2254/msg79485/#msg79485
« Ostatnia zmiana: So, 25 Lipiec 2020, 09:38:13 wysłana przez JanT »

Offline xanar

« Odpowiedź #748 dnia: So, 25 Lipiec 2020, 10:33:57 »
Co to za figura ten "The Next One" ?
« Ostatnia zmiana: So, 25 Lipiec 2020, 10:41:39 wysłana przez xanar »

Offline Arne

« Odpowiedź #749 dnia: So, 25 Lipiec 2020, 10:54:43 »
O ile dobrze podejrzewam, to kolejne "wcielenie" Aniona. ;)