Autor Wątek: Wydawnictwa kontra kolekcje  (Przeczytany 239597 razy)

Odp: Wydawnictwa kontra kolekcje
« Odpowiedź #630 dnia: Pn, 14 Październik 2019, 18:56:34 »
Ludzie, jak wy czytacie te komiksy jak macie problem ze zrozumieniem tak bardzo prostego konstruktu myślowego? Spiderman Slotta jest "oryginalnym" Spidermanem, ta historia jest bezpośrednią kontynuacją tego Spidermana napisanego przez Lee i Ditko, ten Bendisa nią nie jest, jest jego nową interpretacją na dodatek przygniecioną kamieniem grobowym. Część ewentualnych kupujących będzie się na to patrzeć. Nigdzie się nie czepiłem komiksu jako takiego, przecież napisałem że jest dobry.

Offline Marvelek

« Odpowiedź #631 dnia: Pn, 14 Październik 2019, 19:13:01 »
Ludzie, jak wy czytacie te komiksy jak macie problem ze zrozumieniem tak bardzo prostego konstruktu myślowego? Spiderman Slotta jest "oryginalnym" Spidermanem, ta historia jest bezpośrednią kontynuacją tego Spidermana napisanego przez Lee i Ditko

Co nie zmienia faktu, że Slott odciął się kompletnie od tego co pisali poprzednicy, a tym samym od całej mitologii postaci. Szyld jest tutaj mniej ważny.

talibo

• Gość
« Odpowiedź #632 dnia: Pn, 14 Październik 2019, 19:23:37 »
Co nie zmienia faktu, że Slott odciął się kompletnie od tego co pisali poprzednicy, a tym samym od całej mitologii postaci. Szyld jest tutaj mniej ważny.
Moment, a kto napisał Spisek klonów? Czy czasem nie był to Slott?

Offline Marvelek

« Odpowiedź #633 dnia: Pn, 14 Październik 2019, 19:26:59 »
Moment, a kto napisał Spisek klonów? Czy czasem nie był to Slott?

Mam na myśli konstrukcję postaci i to co ją określa, nie zaś sięganie po jakieś wzorce fabularne, które na dobrą sprawę pojawiły się już w Superiorze.

« Odpowiedź #634 dnia: Pn, 14 Październik 2019, 19:32:49 »
Co nie zmienia faktu, że ja o niebie a Wy o chlebie. Dla kogoś szyld może być mniej ważny, a dla kogoś bardziej.

Offline Marvelek

« Odpowiedź #635 dnia: Pn, 14 Październik 2019, 19:40:38 »
Co nie zmienia faktu, że ja o niebie a Wy o chlebie. Dla kogoś szyld może być mniej ważny, a dla kogoś bardziej.

Może i masz rację, ale to tak jakby oceniać książkę wyłącznie po okładce.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #636 dnia: Pn, 14 Październik 2019, 19:49:42 »
Może i masz rację, ale to tak jakby oceniać książkę wyłącznie po okładce.

Albo lepiej: jakby stwierdzić, że Egmont zakończy wydawanie Daredevila na Millerze, bo... bo tak.  ::)

« Odpowiedź #637 dnia: Pn, 14 Październik 2019, 19:55:43 »
Ale to znowu nie jest kwestia żadnych ocen, tylko tego co ma się ochotę czytać. Bez jaj, gotowym założyć się staropolskim zakładem "o flaszkę", że na Millerze Daredevil się nie skończy.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #638 dnia: Pn, 14 Październik 2019, 19:58:49 »
Nie no, z tym DD to tak dla jaj se wyskoczyłem ;) Też byłem pewien, że Egmont będzie dalej go wydawał, ale Marvelek mnie wczoraj uświadomił, że jednak nie :(

Offline Marvelek

« Odpowiedź #639 dnia: Pn, 14 Październik 2019, 20:05:14 »
Nie no, z tym DD to tak dla jaj se wyskoczyłem ;) Też byłem pewien, że Egmont będzie dalej go wydawał, ale Marvelek mnie wczoraj uświadomił, że jednak nie :(

Co nie jest zapowiedziane, tego nie ma i to nie moje słowa, tylko TK - zapewne byś je usłyszał, gdybyś tak głęboko nie przesiadywał w jego tyłku. Według mojej opinii na runie Millera Egmont zakończy wydawanie DD wcześniej wydając ewentualnie Born again i TMwF. Była to opinia wyrażana już wcześniej, zresztą nie tylko przeze mnie. Masz inną opinię, bo TK stwierdził, że coś mu się chodzi po głowie - ok, mam nadzieję, że to nie była wesz i rzeczywiście wyda Ci wszystkie runy w DD. Jak i tak tego nie kupię, bo mam już omnibusy :)

« Odpowiedź #640 dnia: Pn, 14 Październik 2019, 20:12:03 »
Pokój panowie. Będzie Waid.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #641 dnia: Pn, 14 Październik 2019, 20:15:00 »
Ciekawa "logika". Na podobnej sobie stwierdzę, że Sleeper i DMZ będą ostatnimi seriami Vertigo, jakie wyda Egmont. Co z tego, że takie stwierdzenie to kompletny idiotyzm? Kto twierdzi inaczej, tzn. że siedzi w dupie TK.

Offline Marvelek

« Odpowiedź #642 dnia: Pn, 14 Październik 2019, 20:26:55 »
Ciekawa "logika". Na podobnej sobie stwierdzę, że Sleeper i DMZ będą ostatnimi seriami Vertigo, jakie wyda Egmont. Co z tego, że takie stwierdzenie to kompletny idiotyzm? Kto twierdzi inaczej, tzn. że siedzi w dupie TK.

Proszę żebyś nie manipulował moimi słowami. Nie twierdzę, że siedzisz w tyłku TK, bo masz inne zdanie niż ja, tylko odnoszę się do Twoich w dużej mierze bezkrytycznych postów na temat polityki wydawnictwa, które wszystko co robi jest piękne i mądre, do tego dopowiadasz do słów TK coś czego nie powiedział. Podczas spotkanie pytanie o Daredevila było niekonkretne, bardzo ogólnikowe i taka była też odpowiedź TK. Wybacz, ale powiedzenie, że coś chodzi mu po głowie tak jak wiele innych tytułów, nie jest równoznaczne z zapowiedzią. Uważam, że seria "Nieustraszony" nie będzie kontynuowana, a jeśli pojawi się coś z DD to jeszcze jeden tom zbiorczy Millera, choć ja bardziej wierzę w osobne wydanie tych tytułów (akurat są trzy, więc kolejny rok, półtora z głowy), ewentualnie wznowią "Diabła stróża", który też wyszedł w serii Visionares. Powtarzam: to jest moja opinia, nie musisz się z nią zgadzać, tylko po cholerę podczas rozmowy o Spider-Manie atakujesz mnie ni z tego ni z owego?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #643 dnia: Pn, 14 Październik 2019, 21:04:05 »
Mucha 7 bitych lat jednocześnie opracowywała WKKM, wydawała swoje komiksy (hi Wojno Domowa :) ) i współpracowała z innymi wydawnictwami. Teraz nie ma kolekcji a mimo to mkolek mówi że by nie mogła opracowywać kolejnej. I to abstrahując już od faktu, że SBM dla Hachette robią inni ludzie, Conana sz.p. Lipski i @Motyl a Transformers jeszcze ktoś inny. Kooperantów Hachette ma jak mrówków, a może sobie nowych, jak pokazało wygrzebanie pracowników TM Semic, znaleźć. To nie jest problem. Kłopotem jest wiadomo kto (jak zawsze) oraz "niezrozumiałe" tarcia na linii Panini - polskie Hachette. Ja tego na logikę pojąć nie mogę. Może być brazylijska/portugalska/hiszpańska edycja tej Kolekcji. A polska ma kłopoty z wystartowaniem w całym kraju. Przy popularności Pająka w Polsce jest to niezrozumiałe.

Dobra - ja zakładam że w styczniu optymistycznie-realistycznie będzie relauch, polska edycja Kolekcji wyjdzie i znowu będzie opad szczęk jak przy SBM czy Conanie.

I nie "dzieciaku" a "Stary dziadzie" już pasuje bardziej. Nie wyzywaj majkelus.
« Ostatnia zmiana: Pn, 14 Październik 2019, 21:09:30 wysłana przez Bazyliszek »

« Odpowiedź #644 dnia: Pn, 14 Październik 2019, 21:16:19 »
Skoro może być brazylijska/portugalska/hiszpańska edycja tej Kolekcji a nie może być polskiej to dosyć prosto byłoby założyć, że się test średnio sprzedał. Nieprawdaż stary dziadzie?