Szkoda WK jednak muszę się przyznać, że od jakiegoś czasu polityka tego wydawnictwa nie była dla mnie zrozumiała. Chodzi mi głównie o:
- chwalenie się w mediach społecznościowych podpisanymi umowami, po czym cisza w sprawie ich wydania (dalsze tomy "Pewnego razu we Francji", komiksy Arta Spigelmana, z których wyszedł tylko wcześniej wydany Maus),
- porzucenie, właściwie bez słowa wytłumaczenia, wielu wydawanych wcześniej tytułów, które wydaje się były kołami napędowymi wydawnictwa ("Kot Rabina", "Azymut"). Trudno, teraz wydadzą je Timof i Kurc, a WK sie zwija
Wielka szkoda, bo swego czasu WK było jednym z moich ulubionych wydawnictw i jestem mu winny podziękowania za wspaniałe "Wieże Bois Maury", "Kota Rabina", "Comanche" czy "Codzienną walkę". Osobiście lubiłem też "Rani" i mam nadzieję, że jakieś wydawnictwo postanowi ją wydać dalej (Taurus, czy Kubusse chyba najbardziej pasują). No i co ze Spiegelmanem?
Co do wydawnictwa Okami, to wydali dwa tomy bardzo fajnego tytułu shounen "Radiant", także mi też ich szkoda