Autor Wątek: Ustawienie komiksów na półkach  (Przeczytany 53539 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Leyek

Odp: Ustawienie komiksów na półkach
« Odpowiedź #195 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 22:00:11 »
czy zapychać regały u dzieci :)

Dzieciaki to wszystkie zabawki rozwalają po podłodze to można korzystać z regałów ;)

Ja ze swojej strony polecam zamiast Billy'ego Kallaxa. Szczególnie jak szkoda kasy na regał na zamówienie. Można sobie stworzyć z nich dowolną wysokość i długość. Głębokość ok. 39 cm spokojnie pozwala z tyłu włożyć komiksy w formacie A4 a z przodu B5 i nie ma miejsca na zbieracze kurzu (figurki, świeczki itp.).

Parę fotek ze składania i łączenia też tutaj jeszcze wrzucałem: https://forum.komikspec.pl/nasze-komiksowe-kolekcje/nowy-nabytek-zakupowy/msg174928/#msg174928

Offline Takesh

« Odpowiedź #196 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 22:31:53 »
Ja kiedyś miałem otwarte szafki na komiksy. W domu rodzinnym komiksy miały swój pokój i niby luzik. Ale kurz jest i koniec. A przecieranie kilku tysięcy sztuk odpada. Syfu też nie toleruje, plus alergie.

W mieszkaniu miałem szafę 5×2,70 i głęboka na dwa rzędy a4 SC. Oczywiście już zamykana i przeszklona. Szafa ładna, gustowna, droższa,  robiła wrażenie i nie przeszkadzała. Ale szafy brakło...

Teraz mieszkam w domu i komiksy zajmują całe poddasze. Są jeszcze w kartonach, bo po przeprowadzce nie poukładałem wszystkiego. Na razie zostają kartony, ale poukładane tematycznie. Znaczy za parę miesięcy jak skończę...

Chciałem szafę zabudowaną na wymiar na dwie ściany, ale rok temu wycena wyrwała mnie z butów... Teraz pewnie jeszcze gorzej..

Teraz zostaje poddasze, ciepłe, przestronne. Jak będą fundusze, to może jeszcze będą szafy fajne. Ale tylko zamknięte. Przeszklone są super, bo kurz się nie zbiera, a widok jest... 8)

A teraz pytanie. Tylko szczerze. Wycieracie jakoś te komiksy w otwartych szafach? Bo że się brudzą, to nie mam wątpliwości. Chyba, że nie zwracacie na to uwagi. Jeśli tak, to jak długo? Albo do jakiej grubości kurzu?

Offline Eyeless

« Odpowiedź #197 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 22:36:54 »
Im mniejsza przestrzeń między górną krawędzią komiksów i półką nad nimi tym mniejsza szansa na kurz.
Dodatkowo jeśli są to półki a la Kallax to wkłada się  w tę przestrzeń jakiś komiks w poprzek i w razie czego czyszczenie można ograniczyć tylko do tej poprzecznej pozycji.

Półka z Predatorem u Leyka aż prosi się o tę pozycję od Taurusa z półki powyżej, za to Donżon pięknie chroni Muminki
:)
« Ostatnia zmiana: Wt, 18 Październik 2022, 22:40:58 wysłana przez Eyeless »

Offline starcek

« Odpowiedź #198 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 22:44:56 »
U mnie kurz skrzat usuwa.

A może ten kurz wciąż w powietrzu, bo na półce sporo jest miejsca w górę.

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Online Leyek

« Odpowiedź #199 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 22:45:31 »
@Takesh Robię podobnie jak @Eyeless. Na górze pozycje położone, a na górnej jeszcze często kartka papieru, szczególnie w tylnym rzędzie i to na niej się zbiera głównie kurz. Do tego dość często przejeżdżam odkurzaczem końcówką do kurzu jak sprzątam mieszkanie grzbiety i te pozycje co stoją nieosłonięte.
Zamknięta, a już w ogóle przeszklona super sprawa. Ale to by musiało być na wymiar. Na początku roku szukałem i porządnego nic nie znalazłem, dlatego zdecydowałem się na Kallaxy. Dodatkowo wielkie przeszklenia przy małych dzieciakach to nie jest zbyt pożądana rzecz ;)

PS. @Eyeless Predatory/Aliensy już stoją z tyłu, a na górze na nich kartka papieru :) A Donżona na fotce jest tylko obwoluta ;) Komiks był "w czytaniu" ;)

Offline Midar

« Odpowiedź #200 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 23:16:19 »
Ja sobie zbudowałem taki od podłogi do sufitu i dałem mocno wpasowane szklane drzwiczki, a kurz i tak się zbiera. Teraz buduję taki drugi, bo nawet ⅓ komiksów nie weszła.

Offline Itachi

« Odpowiedź #201 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 23:38:24 »
Ja kilka lat temu zrobiłem rozeznanie w swojej kolekcji. Popatrzyłem co mam, ile tego jest i w jakich rozmiarach. Zamówiłem szafę u znajomego kolegi, wydałem wtedy jakoś 1200 zł za całość, łącznie z dowozem i montażem. Do tej pory jestem z niej zadowolony, łącznie ma prawie 200 wkrętów.

Pomierzyłem tak, aby na górze znajdowały się mangi, poniżej klasyka Marvela/DC a na samym dole większe objętościowo wydania. Zostałem tak na tej jednej do tej pory :) Druga kiedyś się pojawi ale to po głębszym remoncie w domu.

Z kurzem nie mam praktycznie żadnego problemu, raz na pół roku przetrę wilgotną szmatką i mam z głowy.

Co ja bym dał za takiego sąsiada  8) Zajebiście to wygląda :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 18 Październik 2022, 23:41:44 wysłana przez Itachi »
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Midar

« Odpowiedź #202 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 23:52:28 »
Solidna ta Twoja szafa. Takie długie półki i w ogóle się nie uginają.

Offline tomek0810

« Odpowiedź #203 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 23:55:33 »
Nie mam zbyt wiele miejsca w mieszkaniu, zdecydowałem sie na ładny regał z kolekcji mebli Vox. Właśnie skończyło mi się miejsce.

Offline GoNzO

« Odpowiedź #204 dnia: Śr, 19 Październik 2022, 02:45:14 »
Ja sobie zbudowałem taki od podłogi do sufitu i dałem mocno wpasowane szklane drzwiczki, a kurz i tak się zbiera. Teraz buduję taki drugi, bo nawet ⅓ komiksów nie weszła.

Sam zbudowałeś? Czy takie można gdzieś kupić?
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline Midar

« Odpowiedź #205 dnia: Śr, 19 Październik 2022, 05:37:31 »
Sam zbudowałem (z pomocą szwagra). Jest wpasowany tak, że pod sufitem nie ma nawet 2 mm szpary. Na zdjęciu nie widać ale jeszcze jeden podział wchodzi za szafę. Wyszło drogo z powodu szkła. Miało być jeszcze podświetlenie ale odpuściłem.
« Ostatnia zmiana: Śr, 19 Październik 2022, 05:40:58 wysłana przez Midar »

Offline maxim1987

« Odpowiedź #206 dnia: Śr, 19 Październik 2022, 09:11:46 »
A teraz pytanie. Tylko szczerze. Wycieracie jakoś te komiksy w otwartych szafach? Bo że się brudzą, to nie mam wątpliwości. Chyba, że nie zwracacie na to uwagi. Jeśli tak, to jak długo? Albo do jakiej grubości kurzu?
Nie wiem, robi to żona  ;D

Offline pokia

« Odpowiedź #207 dnia: Śr, 19 Październik 2022, 13:24:49 »
Nie wiem, robi to żona  ;D
Jak żona robi porządek w moich ubraniach, to mi później czegoś brakuje. Dlatego wolę, żeby od komiksów trzymała się jak najdalej.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #208 dnia: Śr, 19 Październik 2022, 13:47:04 »
Witrynki dobra rzecz. Tylko są drogie jak cholera. Jakikolwiek mebel ze szkłem jest z miejsca dwa razy droższy. A jakby chcieć to jeszcze podświetlić, to od razu idzie półroczny budżet na komiksy na meble. W domu rodzinnym mam trochę witrynek ale takich z przełomu lat 80-tych i 90-tych. I co z tego. Swoją funkcję spełniają. Weszła mi do nich cała tona Gigantów WKKDC, Marvel Now. Jedyna wada to to, że mój stary pokój jest za mały żeby ustawić to tak, by całe WKKM weszło w jednym rzędzie.

Kurzem się nie przejmuję. :)

Offline 79ers

« Odpowiedź #209 dnia: Śr, 19 Październik 2022, 18:51:43 »
Sympatyczne, chociaż bałbym się o szkło pod komiksami.