Autor Wątek: Ustawienie komiksów na półkach  (Przeczytany 53417 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Takesh

Odp: Ustawienie komiksów na półkach
« Odpowiedź #180 dnia: Pn, 17 Październik 2022, 22:16:57 »
Ja te wielkie i ciężkie kładę grzbietem w dół. Jak stoją prosto, to zazwyczaj grawitacja wyginała je w dół. A tak komiks nie odkształca się.

Inna inkszość to ta, że tak prezentować się na półce raczej nie będą.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #181 dnia: Pn, 17 Październik 2022, 22:32:47 »
To nie są cegły tylko duży format, mowa o Artist Edition np. 38x48 cm.

Ło Panie. To w sumie rozwiązanie Bazyla dobre - a żeby nie wystawało można z Kellaxami zastosować (głębokość 39 cm)
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline hansior

« Odpowiedź #182 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 08:39:20 »
Nie widzę problemu w tym, żeby komiksy wystawały z półki. W ogóle mi to nie przeszkadza. Ja mam przeciwne podejście - przeszkadza mi, gdy komiks stoi w pozycji nienaturalnej wobec takiej do jakiej został zaprojektowany. Jeśli Wam to nie przeszkadza i wolicie go ułożyć tak, jak sobie wymyśliliście to pod rozwagę podsunę przykład układania książek stosowany przez moją żonę. Ona nie dopuszcza by napis na grzbiecie był do góry nogami i z dołu do góry. Dlatego część książek leży okadką do ziemi i stoi z okładką do góry nogami.

Offline Murazor

« Odpowiedź #183 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 09:05:15 »
Ona nie dopuszcza by napis na grzbiecie był do góry nogami i z dołu do góry. Dlatego część książek leży okadką do ziemi i stoi z okładką do góry nogami.
Z takich wesołych inwecji to moi znajomi układają ksiązki kolorami, więc wszystko jest wymieszane, ale czerwone grzbiety sa obok siebie, zielone obok siebie itd ::)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #184 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 09:14:39 »
Z takich wesołych inwecji to moi znajomi układają ksiązki kolorami, więc wszystko jest wymieszane, ale czerwone grzbiety sa obok siebie, zielone obok siebie itd ::)

Dobrze, że kolekcji Hachette nie kupują (chyba ;) ).

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #185 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 10:51:37 »
Mi też nie przeszkadza jeśli szeroki komiks trochę wystaje. Ale to już kwestia kasy - ja kupiłem najtańszą bieda wersję Billego, z 28 cm szerokości. Można przecież kupić 40 cm szerokości (jak mebel po lewej obok na zdjęciu) i problem się rozwiązuje. Tylko to grube tauseny już kosztuje. :)

Oczywiście można regulować wysokość półek w górę i w dół, tylko wtedy ta ostatnia robi się niska i co w nią włożysz, jeśli nie zbierasz Gigantów? ;) Wolę w miarę podobną wysokość wszystkich półek.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #186 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 10:55:11 »
Oczywiście można regulować wysokość półek w górę i w dół, tylko wtedy ta ostatnia robi się niska i co w nią włożysz, jeśli nie zbierasz Gigantów? ;)

Mangi, książki, niektóre komiksy Timofa i Kultury Gniewu, niektóre komiksy niezależne, komiksy od Tore itd., itp., świat się nie kończy na superhero i kaczkach ;)

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #187 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 11:07:19 »
Często słyszę tutaj o regałach Billy.
Polecam coś odmiennego: szafę PAX. Dwie wysokości, ale w najgłębszym wariancie mamy głębokość 58 cm - wejdzie wszystko. Mieszczą się komiksy w dwóch rzędach. Kolor biały, półki dokupowane osobno, ale regulowane. Z drzwiami i bez. Szerokość 50 cm sprawdzi się chyba najlepiej.
Oczywiście tylko dla tych, dla których względy ekspozycyjne nie są priorytetem i o ile pasuje do chałupy. Ja nie trzymam swoich zbiorów na widoku, więc dla mnie to najlepszy mebel na przechowywanie.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #188 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 11:59:54 »
@UP
Nie, nie, nie, nie. 58 cm to za dużo. Co to za pomysł by ustawiać komiksy w dwóch rzędach? Przecież wtedy zasłaniasz połowę swoich komiksów i nie możesz się nimi napawać, leżąc na kanapie w pokoju z komiksami. Czy ty w ogóle wiesz co znaczy bycie komiksiarzem? :D

40 cm Kallaxa lub szerokiego Billego jest idealne. W głębi stawiasz komiksy, przed nimi figurki, Lego, małe ramki ze zdjęciami, bibeloty, świeczki zapachowe czy co tam jeszcze lubisz. I wtedy widać oba rzędy. I tak powinno być.

Offline Teli

« Odpowiedź #189 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 12:14:35 »
świeczki zapachowe

Nie dość że ryzykujesz pożarem to jeszcze Ci komiksy przejdą jakimś lawendowym syfem.
Ta rada brzmi jak próba sabotażu na konkurencyjnych kolekcjach.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #190 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 12:19:30 »
Ja nie mówię żeby je zapalać na tych półkach, tylko trzymać te których nie używamy w danej chwili.
Ostatnio kupiłem jeszcze szafę z Ikei - strasznie jedzie szwedzkim śledziem. :) Tam świeczka by się przydała.

Offline Voitas

« Odpowiedź #191 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 12:50:26 »
Figruki przed komiksami to można stawiać nawet w Billy na 28 cm głębokości :) Muszę w końcu fotki zrobić swoich regałów :)

Offline maxim1987

« Odpowiedź #192 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 15:24:43 »
W głębi stawiasz komiksy, przed nimi figurki, Lego, małe ramki ze zdjęciami, bibeloty, świeczki zapachowe czy co tam jeszcze lubisz
Może jak ktoś lubi takie pierdolety-kurzołapki (ja nie).
Mam regał głęboki na 55 cm, robiony na zamówienie. Układam w dwóch rzędach - w głębi pozycje wysokie (A4 i więcej), z przodu zwykle książki lub komiksy w formacie amerykańskim. Wszystko dobrze widać.

Offline Sybirak14

« Odpowiedź #193 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 15:31:43 »
Przy 2 tys komiksów, myślę, że nie jest problemem umieszczać  część z nich w drugim rzędzie. Ważne, że komiksy są pod ręką. Rozkmina jest raczej, jak wygospodarować  miejsce w domu dla nowych komiksów, czy część z nich pakować do skrzyń, pudeł i wynieść na strych, czy zapychać regały u dzieci :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #194 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 21:51:01 »
Dlatego ja pozytywnie zaskoczyłem się Billym. Mam 3 metry wysokości mieszkania i zestaw z dwiema nadstawkami wchodzi idealnie, plus jeszcze na samej górze można postawić komiksy lub książki o wysokości do 28 cm. Wreszcie spełniam swoje marzenie o regale na całej ścianie od podłogi, po sufit. I tak powinno być.