Autor Wątek: Tore Oficyna Wydawnicza  (Przeczytany 113577 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 79ers

Odp: Tore Oficyna Wydawnicza
« Odpowiedź #345 dnia: Śr, 12 Październik 2022, 21:39:48 »
Pierwszy przypadek kiedy nie przeszkadza skakanie po całej serii  ;D

Miał ktoś do czynienia z kompilacjami Bonelli/DC?
* Batman/Dylan Dog
* Flash/Zagor
* Suicide Squad/NathanNever

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #346 dnia: Śr, 12 Październik 2022, 21:41:42 »
Ja jestem strasznie ciekawy jak się Tore sprzedają te ich albumiki. Jestem fanem i jest to jedyne wydawnictwo, od którego mam dosłownie wszystkie tytuły, więc chciałbym żeby się nie zwinęli nagle.

Offline 79ers

« Odpowiedź #347 dnia: Śr, 12 Październik 2022, 21:54:38 »
Dylan Dog, Julia, a teraz również Nathan Never - wszystkie te serie trafiają w moje gusta. Również kibicuję Tore i z tych 3 biorę wszystko co zechcą wypuścić.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #348 dnia: Śr, 12 Październik 2022, 23:13:49 »
Dylan Dog, Julia, a teraz również Nathan Never - wszystkie te serie trafiają w moje gusta. Również kibicuję Tore i z tych 3 biorę wszystko co zechcą wypuścić.

Zagor też bardzo spoko, choć jednocześnie też bardziej archaiczny. Poza Zagor Prolog, to już naprawdę niezły komiks, bez przymykania oka.

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #349 dnia: Cz, 13 Październik 2022, 00:35:50 »
Pierwszy przypadek kiedy nie przeszkadza skakanie po całej serii  ;D

Jeśli chodzi o polskie wydania komiksów Sergio Bonelli Editore to właśnie tak jest. Dylan Dog - wszyscy wydawcy wybierali odcinki i skakali po całej serii. Tore robi tak samo, co więcej Bonelli wydając wznowienia, tworząc np. nową nazwę (podtytuł) serii również wybiera. Klucz wyboru różny. Np. tak jest z "Julia - Z archiwum spraw kryminalnych" od 4 odcinka skaczą po serii.

Teraz Tore chce to zmienić i w przypadku Nathana Nevera, chcą wydawać po kolei.
* Przy okazji - świetny ten pierwszy Nathan, kupujcie, bo warto.  8) Ciekawe czy będą dublować wydane już komiksy z tej serii, czyli nr 9 i 10. Potem to dopiero 26.

Miał ktoś do czynienia z kompilacjami Bonelli/DC?
* Batman/Dylan Dog
* Flash/Zagor
* Suicide Squad/NathanNever

Nie mam, ale "Dylan Dog Batman nr 0" przeglądałem. Ten zeszyt jest w "kompilacji" Batman/Dylan Dog. Jeśli interesuje cię zawartość takiego zbiorczaka to np. Flash/Zagor = Zagor/Flash #0 + The Flash #123 + Zagor #55 + The Flash (2011) #8 i #9 = 112 str. Wszystkie zerówki mają po 32 str.
I jeszcze sprostowanie: Suicide Squad/NathanNever czegoś takiego nie widziałem, ale jest
Justice League/Nathan Never.

Ja jestem strasznie ciekawy jak się Tore sprzedają te ich albumiki. Jestem fanem i jest to jedyne wydawnictwo, od którego mam dosłownie wszystkie tytuły, więc chciałbym żeby się nie zwinęli nagle.

Takie ogólniki, ale mówili na MFKiG, że najlepiej schodzi Dylan, później Julia, a najsłabiej Zagor (podobnie i stary i nowy)
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #350 dnia: Pt, 14 Październik 2022, 09:50:51 »
Mam za sobą lekturę Nathana. To mi uświadomiło, jak bardzo brakowało mi dobrej komerchy SF: orbitalne bazy, futurystyczne miasta, wahadłowce, androidy, trochę egzystencjalizmu, dobre tła. Postacie, które nie potrzebują 50 stron, żeby zakreślić ich główne cechy.
Wszystko narysowane tak, że nie powstydziłby się tego żaden szkicownik Marvela.

Z jakichś głupich przyczyn 20 lat temu olałem ten tytuł, dlatego dziś mogę powiedzieć: "BETTER LATE naTHAN NEVER"!

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #351 dnia: Pt, 04 Listopad 2022, 09:57:44 »
Zapowiadamy, "Żywą lub martwą", nową Julię. Tymczasem zaczyna brakować pierwszego tomu "Oczy Otchłani". Nie pozostaje nam nic innego, jak zapowiedzieć DODRUK!

Offline Klima

« Odpowiedź #352 dnia: Śr, 16 Listopad 2022, 15:32:28 »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #353 dnia: Śr, 16 Listopad 2022, 15:40:21 »
Tore najlepsze wydawnictwo na rynku. Żeby tylko wydawali 3 razy częściej i dwa razy więcej ;)

Offline Arne

« Odpowiedź #354 dnia: Cz, 17 Listopad 2022, 07:44:52 »
Gdyby wydawali  3 razy więcej i 2 razy częściej, być może część czytelników, którzy kupują ich komiksy, ale nie są one ich pierwszym wyborem, byłoby zmuszonych odpuścić i przestać kupować ich komiksy. Jeśli takich czytelników byłaby znacząca ilość, mogłoby to odbić się na sytuacji finansowej wydawnictwa, a tym samym komiksów od Tore mogłoby być jeszcze mniej niż wcześniej, lub nawet wydawnictwo mogłoby przestać wydawać w ogóle. Pozwólmy jednak wydawcom samemu ustalać jaka częstotliwość wydawania jest bezpieczna dla utrzymania się na rynku.
Sam kupuję wszystkie ich komiksy zaraz po premierze ( choć jeszcze żadnego nie zdążyłem przeczytać), ale jeśli ceny wszystkiego będą tak szybować w górę jak do tej pory, będę zmuszony odpuścić dużą część komiksów, które do tej pory kupowałem - i wtedy komiksy Tore mogą "pójść pod nóż"...
W czasach gdy "Dylana Doga" i "Nathan Nevera" wydawał Egmont  miałem podobny problem finansowy i z żalem, ale odpuściłem kupowanie tych serii gdzieś po 5 tomie. Takich osób jak ja musiało być wtedy więcej, bo serie przestały być wydawane jakieś s czas później.
Wolę więc, aby było mniej i rzadziej, niż ma nie być wcale. Komiksiarzy w Polsce nie ma chyba aż tak wielu, a szacując nakłady komiksów od małych wydawców, to ci komiksiarze, którzy kupują dużo komiksów i z różnych segmentów mogą być znaczącym procentem kupujących, który może decydować, czy dana seria utrzyma się na rynku, czy nie. Jeśli ten odłam komiksiarzy będzie zmuszony przeprowadzać drastyczna selekcję zakupową, rynek, a w szczególności małe wydawnictwa, jak Tore, mogą to znacząco odczuć. A jeśli będą mieli wtedy duża ilość środków finansowych ulokowanych w komiksach już wydanych, ale nie sprzedanych, to może być nieciekawie...
« Ostatnia zmiana: Cz, 17 Listopad 2022, 07:51:42 wysłana przez Arne »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #355 dnia: Cz, 17 Listopad 2022, 12:17:09 »
Pozwólmy jednak wydawcom samemu ustalać jaka częstotliwość wydawania jest bezpieczna dla utrzymania się na rynku

Ależ ja im pozwalam, nawet wydaje mi się, że nie mógłbym im nie pozwolić. Mówię jedynie o swoich życzeniach, bo chciałbym więcej tak wydanych, tak tanich i tak dobrych rzeczy.

Offline Arne

« Odpowiedź #356 dnia: Cz, 17 Listopad 2022, 12:32:36 »
Ależ ja im pozwalam, nawet wydaje mi się, że nie mógłbym im nie pozwolić. Mówię jedynie o swoich życzeniach, bo chciałbym więcej tak wydanych, tak tanich i tak dobrych rzeczy.
W takim razie cały sens mojej poprzedniej wypowiedzi postaram się zawrzeć w jednym zdaniu: "uważaj na to, czego sobie życzysz, bo jeszcze się spełni"😉

Offline Mruk

« Odpowiedź #357 dnia: Nd, 20 Listopad 2022, 16:01:29 »
Ciekawe czy będą dublować wydane już komiksy z tej serii, czyli nr 9 i 10. Potem to dopiero 26.

Ale po co mieliby je zdublować?

Wiadomo, że kolejne wydanie to większe ryzyko. W przypadku Nathana kolejność chyba nie ma znaczenia. Więc zupełnie oczywiste jest, że wznowienie już publikowanych części lepiej odłożyć na później... Choć jeśli wydawca chce ryzykować, kto mu zabroni?

Offline keram2

« Odpowiedź #358 dnia: Nd, 20 Listopad 2022, 16:36:09 »

Jak napisał Mruk.
W serii o Nathanie wyszło ponad 350 tomików, plus jakieś wydania specjalne, mając taki wybór, po co robić reedycje?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #359 dnia: Nd, 20 Listopad 2022, 17:43:39 »
Bo skoro zaczęli od pierwszego to może będą wydawać po kolei. To, co wydał Egmont to już nie jest żaden dubel, podobnie jak obecne reedycje TM-Semiców.