Autor Wątek: Tore Oficyna Wydawnicza  (Przeczytany 94105 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline srogin

Odp: Tore Oficyna Wydawnicza
« Odpowiedź #465 dnia: Wt, 11 Czerwiec 2024, 10:04:20 »
"Przygody kryminolożki" "Wieczny odpoczynek", rasowy kryminał (tylko rysunki ma kiepskie).

Tak to jest, jak się tworzy komiksy "taśmowo" - trzeba brać rysownika, który aktualnie ma wolny termin. Tym razem padło na łachudrę Toppiego :D

Offline Mruk

« Odpowiedź #466 dnia: Wt, 11 Czerwiec 2024, 14:04:40 »
Tak czytam te Dylany od Tore i czytam. I co raz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że aż tak
powiększony format nie jest mi do szczęścia potrzebny. Idealny dla mnie, byłby trochę większy niż
wydań Egmontu, czyli taki jak ma Julia.

Dla mnie jest idealny, znacznie lepszy niż Julia czy Nathan.

« Odpowiedź #467 dnia: Wt, 11 Czerwiec 2024, 18:20:27 »
  Kupuję te ich komiksy i w sumie z wyjątkiem Zagora nic nie przeczytałem jeszcze, ale kupować nie przestanę, wiem mniej więcej czego się spodziewać, zresztą to nie pierwszy raz pojawiają się fumetti na naszym rynku z wyjątkiem wcześniejszych Dylanów, był jeszcze 100 lat temu Rekin w ramach którego wydano 4 kieszonkowe komiksy z których najlepiej pamiętam Wallesteina z oczywistych powodów :) i Black Jacka, bo go kiedyś znalazłem na dnie pufy i przeczytałem, więc zdaję sobie sprawę, co tam w środku można znaleźć a czego się lepiej nie spodziewać.
   Tak sobie myślę, że fajnie jakby weszli na rynek z nową serią, kiedyś tu się pojawiali na forum, poradziłem że mogliby spróbować z czymś bardziej pieprznym, przecież włoska scena komiksowa z tego słynie, odpowiedzieli że nad czymś myślą i to było na tyle w temacie. Wydają w sumie tylko tomiki z oficyny Sergio Bonelli Editore i w sumie nie mam pojęcia czy on ma takie tytuły w portfolio. Wszystkie cztery serie wydawane przez Tore są seriami cały czas trwającymi i będącymi na rynku już od dłuższego (czasem bardzo długiego) czasu. Bonelli posiada też naprawdę dużo serii już zakończonych więc może tam takie są (może nie erotyka aczkolwiek lekko frywolny Jonathan Steele fajnie wygląda, takie coś na kształt Shadowrun z humorem i lekko trącące mangą). Każdy z czterech naszych tytułów jest z innej parafii pewnie po to aby sobie samemu nie zjadać sprzedaży. Dziwi mnie cały czas wybór Zagora a nie Texa - kompletnie klasycznego westernu, który u nas ma zdaje się stosunkowo spore grono fanów, skoro praktycznie każde wydawnictwo ma chociaż jeden tytuł tego typu. Z takich weteranów jeszcze zostały Martin Mystere (odpowiednik DD?), Dampyr (też horror), Le Storie (pojedyncze tytuły historyczne, teraz westerny kiedyś również inne epoki inne części świata) oraz Dragonero i tutaj chyba widziałbym największe szanse, fantasy a takiego komiksu jeszcze nie mają na dodatek główny bohater w bardzo podejrzany sposób kojarzy się z Geraltem z Rivii :). Oprócz tego Sergio Bonelli cały czas wprowadza nowe komiksy na rynek, niektóre to standardowa pulpa - kieszonkowy format, czarno-białe, sporo tekstu, podobny styl rysowania, ale i zdarzają się również i serie o których powiedziałbym prędzej, że to jakieś Image lub Dark Horse na dodatek sporych formatów i o ostrych kolorach (więc możliwe, że i papier kredowy), ale te już są sporo droższe więc szanse raczej żadne.
  Z ciekawostek, nie tylko Batman/Dylan Dog ale i Flash/Zagor, Nathan Never/Justice League oraz Dragonero/Conan.
« Ostatnia zmiana: Wt, 11 Czerwiec 2024, 19:32:53 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

Offline Itachi

« Odpowiedź #468 dnia: Śr, 21 Sierpień 2024, 18:21:08 »
Po klasycznym Dylanie takie szaleństwo formy... Premiera podczas 35. MFKiG w Łodzi!

https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline 79ers

« Odpowiedź #469 dnia: Śr, 21 Sierpień 2024, 18:41:55 »
1 tom 666  ;D

Offline Castiglione

« Odpowiedź #470 dnia: Śr, 21 Sierpień 2024, 18:49:22 »

Czasem trochę podczytuję Dylana, ale jakoś nie mogę się mocniej wkręcić, aczkolwiek to wygląda naprawdę bardzo fajnie.

Offline Death

« Odpowiedź #471 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 08:05:29 »

Dylan wygląda w tym komiksie jak główny bohater gry Vampyr. :)

Offline Klima

« Odpowiedź #472 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 18:25:15 »

Offline Itachi

« Odpowiedź #473 dnia: Śr, 28 Sierpień 2024, 22:23:41 »
A wśród planów na 2025...
Ostatnie dzieło Magnusa!

https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #474 dnia: Śr, 28 Sierpień 2024, 22:35:31 »
To jet dobry kierunek, nie tylko seria, ale przede wszystkim rysownik. Jedna z legend włoskiego komiksu.
People are like the sea, sometimes gentle and friendly, sometimes stormy and treacherous. First of all, it's just water.

Offline deFranco

« Odpowiedź #475 dnia: Śr, 28 Sierpień 2024, 23:03:05 »
Nie dla mnie. Liczyłem na Martina Mystere.
Problem w tym że Tore zwiększa liczbę serii ale
nie zwiększa liczby komiksów.
Wydają jeden kosztem drugiego. Jak wszedł Nathan
to wypadła jedna Julia, o Zagorze nie wspomnę,  bo on
w ogóle słabo idzie.
To nie jest dobry trend. Oby w 2025 nie nastąpiło
kolejne spowolnienie. Bo jak będziemy dostawać
po jednym numerze z każdej serii w rok to kicha.
Tylko Dylan w miarę trzyma fason no ale to ich flagowy projekt.

Offline Archelon

« Odpowiedź #476 dnia: Śr, 28 Sierpień 2024, 23:33:20 »
Myślę, że Tore ma zamiar wydać pojedynczą pozycję Texa. Być może w przyszłości jakieś inne pojedyncze tytuły z przygodami Texa. Obecnie Tex liczy 3056 pozycji (część to duble różnych wydań).

Odnośnie zapowiadanego Texa. To jest to:
https://en.sergiobonelli.it/tex/2020/12/09/book/tex-la-valle-del-terrore-limited-edition-1008954/

Jak ktoś nie ma ochoty zajrzeć (pod podany link). Przykładowe plansze:

W opisach pojawia się określenie komiksu jako arcydzieło.  (Ile w tym prawdy?)

Magnus tworzył Texa przez 7 lat:
https://www.lospaziobianco.it/testamento-magnus-valle-terrore/
Całkiem ciekawy artykuł.

Prace Magnusa można kupić:
https://www.finarte.it/auction/original-comic-arts-illustrations-rome-2023-05-19/magnus-roberto-raviola-tex-la-valle-del-terrore-99069?lang=en

Ten pasek sprzedano za 4 800 euro: https://www.finarte.it/auction/original-comic-arts-illustrations-rome-2022-05-07/magnus-roberto-raviola-tex-la-valle-del-terrore-78536?lang=en

Offline Archelon

« Odpowiedź #477 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 18:12:54 »
W Łodzi będzie można zakupić Julię i Dylana. Polska wersja okładki DD.

Odnośnie DD i cyklu 666 (translacja z włoskiego):

Wraz z zakończeniem cyklu meteorów, od n. 401  (DD) rozpoczyna nową fazę serii z pierwszą historią w sześciu książkach napisanych przez redaktora magazynu Roberto Recchioniego . Logo Dylan Dog na okładce zostało nieco zmodyfikowane i otoczone jest sformułowaniem 666 , sam Dylan Dog jest przedstawiony w nowej wersji i jest otoczony przez nowego pomocnika, Gnaghi, postać stworzoną przez Sclaviego na potrzeby powieści Dellamorte Dellamore i która pojawia się ponownie tutaj w zastępstwie Groucho ,
Spoiler: PokażUkryj
zabitego w numerze nr. 400.
Modyfikacji ulegają także relacje między bohaterami: Dylan Dog zostaje adoptowanym synem Blocha, który przeszedł drogę od inspektora do superintendenta, a także byłym mężem sierżant Rani Rakim, którą zdradził, a następnie opuścił. Dylan nawiąże współpracę z inspektorem Tyronem Carpenterem. Od nr. 407, po zakończeniu cyklu napisanego przez Roberto Recchioniego, znajdujący się obok logo napis 666 zostaje usunięty , a Groucho powraca do roli asystenta.

Rozumiem, że jest to swoisty restart DD (?)

Offline 79ers

« Odpowiedź #478 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 19:46:32 »
I to jest restart, a nie to co Marvel - w kółko Macieju to samo i tylko produkują coraz więcej wariatów okładek przy jednoczesnym pozbawianiu  komiksów z jakiejkolwiek sensownej treści.