Autor Wątek: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu  (Przeczytany 53799 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online michał81

Odp: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu
« Odpowiedź #255 dnia: So, 22 Kwiecień 2023, 11:55:08 »
Lepiej bym tego nie ujął. :)
Niby "Będzie git"  ale zabrakło mi informacji, że pani Martyna lubi komiksy bo co jak co ale zastępuje na stanowisku wiernego fana i czytacza opowieści graficznych i wydaje mi się że to byłby istotny i czytelny przekaz że zostawia stanowisko w dobrych rękach.

Jakieś Q&A z nowym i starym szefem by się przydało  :)
Był wyraźny przekaz że Egmont zostaje w dobrych rękach. Chyba mało uważnie oglądałeś najnowszy filmik.

Było też wyraźne potwierdzenie że plany wydawnicze są ułożone od dawna, na co wiele osob juz wskazywało. Cała dyskusja jaka odbyła się przez tydzień w tym wątku okazała całkowicie jalowa.

Offline komiks

« Odpowiedź #256 dnia: So, 22 Kwiecień 2023, 13:01:27 »
Ja zrozumiałem z najnowszego sobotniego filmu przede wszystkim to, że plany są potężne i na długo do przodu. Według mnie, pan Tomasz w ramach przekazania wiedzy i tematów, przepracował z panią Martyną i całym zespołem Egmontu najbliższą przyszłość. Dlatego mimo iż pana Tomasza już nie będzie, to przez jakiś czas, Egmont będzie jechał na wiedzy i doświadczeniu pana Tomasza. Według mnie to jest bardzo dobra wiadomość i właśnie tak to powinno wyglądać. Bardzo profesjonalne i odpowiedzialne zachowanie ze strony pana Tomasza.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Piterrini

« Odpowiedź #257 dnia: So, 22 Kwiecień 2023, 13:25:15 »
Ile czasu można z Egmontu odchodzić... Temat na forum przedyskutowany i przedawniony, a TK jeszcze filmiki będzie publikował... :P

A tak serio, to po co Wam przedstawienie/pogadanki/q&a/spotkania z nowym "szefem"? Z filmiku dzisiejszego zrozumiałem, że nowa szefowa skupiona jest/była raczej na książkach, a wtrącenie zagranicznej osoby (ze Szwecji jeśli dobrze pamiętam, nie będę oglądał drugi raz...) jak dla mnie sugeruje, że decyzje będą gdzieś stamtąd napływać (gdzie zakładam, że dotychczas też tak było, ale jako że TK 'typowy' komiksiarz, to miał znaczący wpływ na strategię 'narzucaną'). Jeśli dla E będzie zasadne kontynuowanie spotkań na konwentach itp., to będą jeździły osoby w komiksach 'siedzące' (p. Sidorkiewicz czy kto tam jest z takich 'rozpoznawalnych'), a szefowa jak raz na jakiś czas udzieli wywiadu w stylu Muchowym to powinno być wystarczające (czy nie?).

Offline PJP

« Odpowiedź #258 dnia: So, 22 Kwiecień 2023, 13:45:38 »
Tak szczerze mówiąc popełniono lekki błąd, ale rozumiem kontekst. Pojawiła się dyskusja, trzeba było (?) jakoś zareagować. Czasem milczenie jest lepsze niż błędny przekaz. Sam fakt tłumaczenia, że ktoś jest specem i że po odejściu TK nie będzie spektakularnego upadku czy wielkiej smuty pokazuje, że jednak nie jest tak wesoło i nie musi być lepiej ;) To co mówi TK to trochę takie zaklinanie rzeczywistości. Nie napiszę, że czuję się zaniepokojony :>Ale ten filmik przypomina strategię gaszenia pożaru i uspokojenia komiksowa lub jednocześnie jest pewną próbą pokazania wpływu TK na polski rynek - kwestią do dyskusji pozostaje, czy jest to na użytek wewnętrzny czy już na przyszłość (w zależności od planów TK)... Jako obserwatora ciekawi mnie czy nowa szefowa będzie w cieniu czy spróbuje nawiązać kontakt z fandomem komiksowym. Nowa miotła powinna zaproponować coś swojego - pytanie czy i na ile zarząd pozwoli na takie fanaberie.
« Ostatnia zmiana: So, 22 Kwiecień 2023, 13:48:46 wysłana przez PJP »

Offline Warpath

« Odpowiedź #259 dnia: So, 22 Kwiecień 2023, 14:21:22 »
Będzie szansa o wszystko zapytać na Komiksowej Warszawie. Przygotujcie wszystkie palące pytania i zróbcie Tomaszowi pożegnalny roast ; ) Przyniosę popcorn.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #260 dnia: So, 22 Kwiecień 2023, 18:32:02 »
Był wyraźny przekaz że Egmont zostaje w dobrych rękach. Chyba mało uważnie oglądałeś najnowszy filmik.

Było też wyraźne potwierdzenie że plany wydawnicze są ułożone od dawna, na co wiele osob juz wskazywało. Cała dyskusja jaka odbyła się przez tydzień w tym wątku okazała całkowicie jalowa.

Chyba mało uważnie przeczytałeś co napisałem.
Zabrakło mi słów w stylu "pani Martyna jest fanem i lubi komiksy" a nie ,że Egmont jest w dobrych rękach ". Dla mnie to nie znaczy to samo, tym bardziej że ta kobieta, w przeciwieństwie do pana Tomka, nie jest mi wogóle znana z komiksowego świata i chciałbym usłyszeć na przykład że czyta i  lubi Tintina, Corto Maltese i Fantastyczną Czwórkę i że też ma jakieś ulubione niewydane serie które postara się popchnąć w Egmoncie, a dowiedziałem się tylko w zasadzie że robiła konkretną robotę przy książkach i że będzie dobrze. Niby wszystko ok ale póki co tak trochę zagadkowo jest, ale pożyjemy zobaczymy, trzeba wierzyć że będzie dobrze i tyle.

Offline starcek

« Odpowiedź #261 dnia: So, 22 Kwiecień 2023, 22:18:44 »
Robiła konkretną robotą w książkach, czyli segmencie, którego Egmont się pozbył? Szanuję to.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Kadet

« Odpowiedź #262 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 00:03:15 »
Pozbył się, bo tak kazali z góry, nie dlatego, że w segmencie doszło do jakiejś katastrofy.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online michał81

« Odpowiedź #263 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 08:00:00 »
Chyba mało uważnie przeczytałeś co napisałem.
Zabrakło mi słów w stylu "pani Martyna jest fanem i lubi komiksy" a nie ,że Egmont jest w dobrych rękach ". Dla mnie to nie znaczy to samo, tym bardziej że ta kobieta, w przeciwieństwie do pana Tomka, nie jest mi wogóle znana z komiksowego świata i chciałbym usłyszeć na przykład że czyta i  lubi Tintina, Corto Maltese i Fantastyczną Czwórkę i że też ma jakieś ulubione niewydane serie które postara się popchnąć w Egmoncie, a dowiedziałem się tylko w zasadzie że robiła konkretną robotę przy książkach i że będzie dobrze. Niby wszystko ok ale póki co tak trochę zagadkowo jest, ale pożyjemy zobaczymy, trzeba wierzyć że będzie dobrze i tyle.
Ale czy ma znaczenie, że wcześniej zajmowała się działem książki? To działa tylko na plus, bo zna rynek.

Jakie ma znaczenie jakie komiksy czyta? Nie przestanie wydawać, tych co dobrze się sprzedają.

Nie ma znaczenia, że będzie chciała wydać coś co jej się podoba, każdy wydawca tak robi.

Co z tego, że ty jej nie znasz? Przestaniesz kupować z tego powodu komiksy od Egmontu? No chyba jednak nie. Zresztą taki Bartłomiej Rabij też nie był znany w środowisku, kiedy zaczynał wydawać komiksy, nawet był kojarzony całkowicie z innymi rzeczami niż komiksy. A jednak teraz jest wśród komiksiarzy dobrze kojarzony.

Jak czytam takie posty, to widzę że chodzi, żeby się tylko przyczepić i podważyć czyjeś kompetencje. Nawet jeszcze oficjalnie nie przejęła stanowiska, a została zmieszana w błotem. Gratuluje podejścia.
« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Kwiecień 2023, 08:16:19 wysłana przez michał81 »

Offline PabloWu

« Odpowiedź #264 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 09:39:33 »
Ale czy ma znaczenie, że wcześniej zajmowała się działem książki? To działa tylko na plus, bo zna rynek.

Jakie ma znaczenie jakie komiksy czyta? Nie przestanie wydawać, tych co dobrze się sprzedają.

Nie ma znaczenia, że będzie chciała wydać coś co jej się podoba, każdy wydawca tak robi.

Co z tego, że ty jej nie znasz? Przestaniesz kupować z tego powodu komiksy od Egmontu? No chyba jednak nie. Zresztą taki Bartłomiej Rabij też nie był znany w środowisku, kiedy zaczynał wydawać komiksy, nawet był kojarzony całkowicie z innymi rzeczami niż komiksy. A jednak teraz jest wśród komiksiarzy dobrze kojarzony.

Jak czytam takie posty, to widzę że chodzi, żeby się tylko przyczepić i podważyć czyjeś kompetencje. Nawet jeszcze oficjalnie nie przejęła stanowiska, a została zmieszana w błotem. Gratuluje podejścia.

Człowieku po co się napinasz wyraziłem swoją opinię i tyle .

Rynek książkowy a komiksowy to są dwa różne światy, każdy wydawca Ci to powie.

Szef-Fan został zastąpiony Szefową , Ty tu nie widzisz zamiany, ja widzę. Co nie znaczy że nie życzę Jej dobrze, wręcz przeciwnie trzymam mocno kciuki. I dlatego napisałem że fajnie by było zorganizować jakieś spotkanie nowy-stary szef. A wiem że pan Tomasz to czyta bo nawet zaczął nagranie od odpowiedzi na moje pytanie apropo zdrowia także może rozważą takie wspólne nagranie.

Bartłomiej Rabij nie zastąpił na stanowisku Szefa -Fana tylko od podstaw buduje swoją pozycję w świecie komiksowym a Szefowa wchodzi w "rozpędzony wózek" także przykład chybiony.

Czytaj ze zrozumieniem i nie dodawaj sobie ataku, czepialstwa ani mieszania z błotem bo nic takiego nie napisałem i sobie tego nie życzę.

Offline donT

« Odpowiedź #265 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 10:10:18 »
Dokladnie.
Mnie tez troche ciekawi czy nowa szefowa ma w sobie jakis pierwiastek fana czy to "tylko" dobra business woman. Roznica subtelna, ale jednak jest. Pozyjemy, zobaczymy.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Online michał81

« Odpowiedź #266 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 10:12:47 »
Człowieku po co się napinasz wyraziłem swoją opinię i tyle .napisałem i sobie tego nie życzę.
Jak każdy na tym forum. Nadal jednak większość tego co piszesz nie ma racjonalnych podstaw np. poniższa:

Bo zapominasz, że od roku zajmuje się Działem Handlowym, czyli wie co się sprzedaje z komiksów. A doświadczenie na rynku książkowym nadal jest na jej korzyść, po mimo że to inny rynek.

Szef-Fan został zastąpiony Szefową , Ty tu nie widzisz zamiany, ja widzę. Co nie znaczy że nie życzę Jej dobrze, wręcz przeciwnie trzymam mocno kciuki. I dlatego napisałem że fajnie by było zorganizować jakieś spotkanie nowy-stary szef. A wiem że pan Tomasz to czyta bo nawet zaczął nagranie od odpowiedzi na moje pytanie apropo zdrowia także może rozważą takie wspólne nagranie.
Ale co takie spotkanie ma ci dać? Zapewnienia, które już dostałeś z opublikowanego filmiku tylko z ust nowej redaktor? Zachowujesz się jak niewierny Tomasz:
«Jeżeli na rękach Jego nie zobaczę śladu gwoździ i nie włożę palca mego w miejsce gwoździ, i ręki mojej nie włożę w bok Jego, nie uwierzę».

Bartłomiej Rabij nie zastąpił na stanowisku Szefa -Fana tylko od podstaw buduje swoją pozycję w świecie komiksowym a Szefowa wchodzi w "rozpędzony wózek" także przykład chybiony.
I co nagle się stanie z tym "rozpędzonym wózkiem"? Przestanie wydawać komiksy? Sugerujesz, że się wywróci? Co takiego jest, że nowa redaktor jest złym wyborem?
Padają konkretne zapewnienia, ze strony wydawcy, że będzie więcej komiksów, a ty je podważasz, bo rozumiem, że wiesz lepiej jak wydawnictwo powinno funkcjonować i masz z tym większe doświadczenie? Bo takie wrażenie odnoszę. I chyba nie wiesz jak ciężko jest zaczynać coś od podstaw i budować rynek odbiorców na swoje komiksy. Gratuluje umniejszenia sukcesu Mandioce i tym samym Bartkowi.
Tak samo będziesz dyskredytował osobę Ulafa Lundin Nilssona i umniejszał jego wiedzy i doświadczeniu?

Czytaj ze zrozumieniem i nie dodawaj sobie ataku, czepialstwa ani mieszania z błotem bo nic takiego nie napisałem i sobie tego nie życzę.
Czepialstwo jest zdecydowanie u ciebie w kwestii związanej ze zmianą redaktora.

Offline radef

« Odpowiedź #267 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 10:18:33 »
No właśnie o to chodzi, że nie do końca.
Tzn. na poziomie pozostałych wydawnictw - to są dwa zupełnie inne światy.
Ale Egmont większością swoich tytułów celuje w ten sam target, co wydawcy książkowi. Osoby kupujące komiksy dziecięce, młodzieżowe, a także tańsze Marvele czy DC i inne największe marki, to są podobni konsumenci, co kupują książki dziecięce, młodzieżowe czy tytuły fantasy.  I Egmont, jako gigantyczna korporacja, która ma swoje koszty, musi celować w to grono, a nie w bagienko komiksowe. A nawet jeżeli coś jest bardziej skierowanego do komiksiarzy, to maksymalnie próbować poszerzyć potencjalną grupę docelową.
Poza tym w 2:04 Kołodziejczak wyraźnie mówi, że Martyna Chrzanowska zna się na rynku książki ORAZ na rynku komiksu. I to jest właśnie sedno działania Egmontu. Egmont nie może ograniczać się do fanów komiksów oraz do kanałów dystrybucji pozostałych wydawców, bo po prostu są na za duzi. Ale jednocześnie nie może zapomnieć o fanach komiksów, ponieważ jest to ich najłatwiejszy target, który już na starcie finansuje wiele publikacji. Tu chodzi o właściwe wyważenie tego. Co w ciągu ostatnich 20-25 lat nie zawsze wychodziło, Egmont też bardzo późno zaczął się reklamować porządnie w sieci, ale widać, że w ostatnich latach sporo się naprawiło i nie zdziwiłbym się, jeżeli kilka pomysłów, jak dotrzeć do szerszego grona czytelników, było dziełem Martyny Chrzanowskiej.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline misiokles

« Odpowiedź #268 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 10:51:09 »
Dokladnie.
Mnie tez troche ciekawi czy nowa szefowa ma w sobie jakis pierwiastek fana czy to "tylko" dobra business woman. Roznica subtelna, ale jednak jest. Pozyjemy, zobaczymy.
Praktycznie do każdego postu można dodać przykład jak to wygląda u Muchy i jej szefowej. Kobieta, nie czyta superhero, nie Polka, typ handlowca - jak to się mogło udać?

Offline PabloWu

« Odpowiedź #269 dnia: Nd, 23 Kwiecień 2023, 10:54:08 »
Michał81 ja uważam, że moje podejście jest racjonalne i nie wiem po co chcesz mi  za wszelką cenę udowadniać że jest inaczej ale okej zrobię to :
 MASZ RACJĘ, jesteś najmądrzejszy i najbardziej racjonalny na tym forum , ja się nie znam, wogóle nie wiem jak śmiałem mieć swoje zdanie, pogląd i jakiekolwiek oczekiwania względem wydawcy, wybacz mi.  ::)

A pisanie że co cokolwiek umniejszam panu Bartłomiejowi Rabijowi to jakiś absurd, naucz się czytać ze zrozumieniem.

Radef, dziękuję za informację. Faktycznie jeszcze nie tak dawno temu komiksowy Egmont nie istniał w przestrzeni internetowej, jeżeli to zasługa nowej szefowej to brzmi to dobrze. 

« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Kwiecień 2023, 10:59:24 wysłana przez PabloWu »