Autor Wątek: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu  (Przeczytany 53890 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chch

Odp: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu
« Odpowiedź #60 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 21:11:07 »
Tak mi się skojarzyło z Władcą Pierścieni (pozwoliłem sobie na drobne modyfikacje):
Spoiler: PokażUkryj
Nie każde złoto blask okrywa,
Nie musi egmont stracić drogi,
Starość dojrzałą siłą bywa,
korzeni mróz nie sięga srogi.
Największe drzewo można zwalić,
i w mroku kiedyś skra zapłonie.
Zerwane więzi można scalić,
TK zasiądzie znów na tronie.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #61 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 21:41:28 »
Nie wiem czy nie przeceniacie obecnej (od kilku lat przynajmniej) roli TK w wydawnictwie (przynajmniej względem samego układania planów wydawniczych), nie chcę co prawda jego roli umniejszać, ale jak już wskazano w innym temacie - kurs udało się obrać dłuższy czas temu, przynajmniej odnośnie komiksów amerykańskich - Marvel NOW, szerokie wejście w Vertigo itd., E 'zalał' wręcz ten segment swoimi wydaniami, przy tym ostatnie wykresy wskazywały na rosnącą ilość tytułów europejskich (w tym dziecięcych), a amerykańskie przestały 'rosnąć', co jest zwiastunem 'spadków'...
Zmierzam do tego, że cokolwiek w ciągu następnych lat zmieni się w zakresie wydawania komiksów przez Egmont to będziemy przypisywać odejściu TK (sam pewnie też będę to robił), a nie wydaje mi się to w ogólnym ujęciu racjonalne.

Fakt, TK miał wpływ decyzyjny względem oferty wydawniczej, ale widać też było, że większość wydawanych tytułów 'zatwierdzał', nie 'wymyślał' samodzielnie, np. widać po odpowiedziach na szczegółowe pytania dotyczące wydań - nie kojarzył liczby tomów czy zawartości serii, bo po prostu są w E ludzie, którzy tą wiedzę mają, a TK 'klepał' lub nie, czasem bazując na swoich preferencjach (Jonah Hex chociażby, albo kontynuacje autorów typu Miller), ale z pewnością częściej dzięki znajomości rynku naszego i danych z zagranicy odnośnie sprzedaży itp., biznes...

Przy zmianie osoby decyzyjnej zakładam, że będzie po prostu jeszcze bardziej zachowawczo układana oferta (zresztą żadne zaskoczenie, przecież obecnie 'leci' sentyment i 'pewniki' sprzedażowe, przynajmniej w amerykańskich/superhero komiksach), a reszta zależeć będzie tylko od sprzedaży, czyli tak jak wszędzie.
Wyniki finansowe za 2022 najlepsze, ale ile z tego to były komiksy dla dzieci (których coraz więcej w ofercie E) czy kolejne wydania KiK? Może właśnie ten kierunek będzie dla E priorytetowy, nie musi takie wydawanie wymagać obeznanego pasjonata u steru (zwłaszcza że, jw., widać było w materiałach ze spotkań jak współpracownicy TK, obeznani w temacie, 'podpowiadają' mu kiedy odpowiada na pytania odnośnie konkretnych tytułów/serii)...

Przez ostatnie lata E wydał dużo "wielkich nieobecnych" u nas komiksów, inne wydawnictwa dobrze uzupełniały ofertę o np. Dark Horse czy Image, nie mówiąc o tych ukierunkowanych na europejskie tytuły, wybór jest więc spory, nawet ktoś pokusił się na forum o stwierdzenia, że nasz rynek komiksowy nie jest już mały. Także nawet jakby kierunek w następnych latach odwrócił się od wcześniej obranego (odnośnie Vertigo, Marveli itp.), to jw. sporo na rynku już jest, a inne wydawnictwa wciąż będą po kolejne rzeczy 'typowo Egmontowe' sięgać, jak widać chociażby po Marvelach u Muchy...
Kwestia z DC+Vertigo pewnie trudniejsza, bo jednak obecnie nikt nie może po tytuły z tego wydawnictwa sięgać poza E... No i ceny, mimo ich wzrostu wciąż E był/jest tańszy od 'konkurencji'...
Nabrałem trochę dystansu względem tzw. nowości wydawniczych, jeszcze czekają zaległości zakupowe itp., więc osobiście daleko mi do obawiania się o ofertę E, ale kwestia dostępności komiksu 'tańszego' (na co zwracam często uwagę w tym co piszę na forum) stoi pod znakiem zapytania, w wielkoskalowe wejście Panini do Polski nie wierzę (wymusiłoby to zmiany profilu też w mniejszych naszych wydawnictwach itp.), a nawet jeśli kiedyś by się 'zdecydowali', to spodziewałbym się od nich niższych cen, na czym najpewniej jednak bym się zawiódł.

Offline michał81

« Odpowiedź #62 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 21:59:21 »
Nabrałem trochę dystansu względem tzw. nowości wydawniczych, jeszcze czekają zaległości zakupowe itp., więc osobiście daleko mi do obawiania się o ofertę E, ale kwestia dostępności komiksu 'tańszego' (na co zwracam często uwagę w tym co piszę na forum) stoi pod znakiem zapytania, w wielkoskalowe wejście Panini do Polski nie wierzę (wymusiłoby to zmiany profilu też w mniejszych naszych wydawnictwach itp.), a nawet jeśli kiedyś by się 'zdecydowali', to spodziewałbym się od nich niższych cen, na czym najpewniej jednak bym się zawiódł.
Przecież Panini weszło do Polski w postaci kolekcji dostępnych w Kerfurach. Kerfur nie jest wydawcą tylko dystrybutorem. To są właśnie komiksy Panini.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #63 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 22:21:20 »
Słowo klucz z mojej poprzedniej wiadomości: wielkoskalowe [wejście Panini] :)
W latach 90 wybiórczo zapoznawałem się z katalogami Marvela czy DC, Wizardy były tak egzotyczne, że nie mam nawet do czego porównać jakie wrażenie na mnie wywierały... Trochę później, gdzieś na przełomie 90/00 mogłem też zapoznać się z katalogami Panini m.in. tymi niemieckimi, oferta nie wydawała się znacząco uboższa od amerykańskiej, a było to przecież max kilkaset kilometrów od nas... Także to co Panini oferuje u nas obecnie to jest nic, i dobrze zdajesz sobie z tego sprawę ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #64 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 22:44:39 »
Także to co Panini oferuje u nas obecnie to jest nic, i dobrze zdajesz sobie z tego sprawę ;)
Być może przyczyną jest, że superbohaterskich pozycji jest tak dużo, że jest w pewnym stopniu przegrzanie rynku i dowalenie jeszcze 5 razy tyle nie spowodowałoby nagle skoku sprzedaży, a raczej większy zastój.

Offline Koalar

« Odpowiedź #65 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 23:31:22 »
Duża szkoda. Dostaliśmy dużo komiksowego dobra dzięki Tomaszowi Kołodziejczakowi. Dziękuję i życzę powodzenia!
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Pan M

« Odpowiedź #66 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 00:58:38 »
Człowiek z autentyczną pasją do komiksu, budził sympatię i wrażenie "swojego komiksowego" chłopa. Na pewno kończy się pewna epoka w Polskim komiksowie. Pytanie jaka będzie pani prezesowa. Byle nie okazała się osobą co ma tylko w głowie słupki sprzedaży wyśrubowane na maksa , bo pożegnamy się z tytułami i wydaniami klasyki zza granicy, które jednak w Polsce nie przynosiły aż takiego dochodu. 

Offline Kvothe

« Odpowiedź #67 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 07:26:11 »
Teraz w wątkach lament na 'prezesową', ale na czele muchy też stoi Pani prezes. A jakoś w tym roku zapowiedzieli dużo fajnych tytułów. A Piterrini i inni tłumaczą, że każdy dział ma swojego redaktora, czy to sh, star wars czy frankofony. I dobór tytułów na pewno jest ustalany wspólnie, to nie partia polityczna aby liczyło się  tylko zdanie 'prezesa'.

Czekam aż zaczniecie pisać, że Egmont skończył się na  ̶K̶i̶l̶l̶ ̶’̶E̶m̶ ̶A̶l̶l̶   TK  ;D

Offline misiokles

« Odpowiedź #68 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 07:37:24 »
A co jeśli seria Facebookowych filmików z TK była pomysłem Chrzanowskiej, która tak wykorzystała swoje doświadczenie w dziale handlowym na podbicie zainteresowania ofertą Egmontu? :)

Online wojtpil

« Odpowiedź #69 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 08:00:10 »
Bardzo szkoda odejścia Pana Tomka. To on odpowiada za obraz dzisiejszego rynku komiksowego.
Człowiek z charyzmą, wiedzą, doświadczeniem i jednocześnie z niesamowitą pasją, którą nas zarażał.
Dziękuję za wszystko. Chociaż z drugiej strony to przez niego tracę majątek na komiksy ;)

Nowa Pani prezes nie jest niczemu winna aby ją atakować, ale będzie miała nie łatwe zadanie wejść w buty TK.
Od razu porównania/patrzenie na ręce. Także nie zazdroszczę.

Tym nie mniej obojgu życzę powodzenia. Z pożytkiem oczywiście dla nas. No i oby nie było gorzej.

Offline nori

« Odpowiedź #70 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 08:13:28 »
Czyli sprawdziły się te dziwne wypowiedzi sprzed paru filmików. Sytuacja nieco kuriozalna, gdyż dla mnie Kołodziejczak to Egmont, Egmont to Kołodziejczak. Trzeba przyznać, że jednak jego wkład w rynek komiksowy w Polsce był przeogromny. Zbudował potęgę Kaczora Donalda, który to niejako wychował nowe pokolenie komiksiarzy, do tego ze swoim projektem Świat Komiksu jest jednak odpowiedzialny za boom komiksowy, niedawno przypominałem sobie pisemko, jak fajnie było powspominać pierwsze premiery albumów, i jak oferta relatywnie szybko się zwiększała. Widać, że eksperymentował z rynkiem, testował zarówno wydania cieńsze, jak i grubsze, stąd też takie fale różnych form wydania. Jego, lub wydawnictwa, ale bardzo bardzo ten projekt promował, czyli komiksy dla najmłodszych także jest niezwykle ciekawą inicjatywą. Widać że obmyślane to było w perspektywie wielu lat naprzód, a nie tu i teraz. Do tego widać było w nim pasję, i boję się, że w wydawnictwie teraz tej pasji zabraknie, choć tutaj przekonamy się jak to będzie wyglądać za jakiś czas.
W sumie to rozważałem rezygnacje ze zbierania tych nowych marvelków i dc, może to znak, że pora najwyższa? ;)

Offline stab

« Odpowiedź #71 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 08:23:01 »
Z drugiej strony, jeśli będzie takie parcie na te niesławne słupki sprzedażowe, możemy dostawać więcej staroci typu epicki, bo mimo zaporowej ceny schodzi to dobrze. Czas pokaże.

Offline hansior

« Odpowiedź #72 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 08:24:05 »
Zabawne by było gdyby to całe rozgorączkowanie na forum i facebooku brało się ze zdjęć, które są tylko pożegnalnym uściskiem z Tomaszem Kołodziejczakiem.

Offline michał81

« Odpowiedź #73 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 08:34:57 »
Odszedł papież komiksowa,
Niech nam żyje nowa papieżowa.
Niech nam żyje,
I to było by na tyle.

Online wojtpil

« Odpowiedź #74 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 08:43:30 »
W sumie to rozważałem rezygnacje ze zbierania tych nowych marvelków i dc, może to znak, że pora najwyższa? ;)

Też o tym myślałem. Może to pora by się w końcu dać sobie z tym spokój z tym zbieractwem.
Co za dużo to nie zdrowo. Może to znak?
« Ostatnia zmiana: Pt, 14 Kwiecień 2023, 08:50:42 wysłana przez wojtpil »