Autor Wątek: TM-Semic  (Przeczytany 113778 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline thecrow21

Odp: TM-Semic
« Odpowiedź #525 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 21:04:35 »
Od tego to wszystko się zaczęło, czerwiec 1990r:
Czerwiec,1990.. To fakt ale..
U mnie w mieście ( nie wiem jakim cudem ) pierwsze w tym mcu wyszły nry 2/90 - Punisher, ten gdzie udawał belfra w High Schoolu i Spidey z Juggernautem))) Taka ciekawostka, zawsze byłem ciekaw czy reszta Polski tak miała))))

Offline Pestak

« Odpowiedź #526 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 22:25:48 »
Ten gdzie Punisher udawał belfra to na pewno nie był 2/90. To był bodajże 5/90 lub 4/90

Offline deFranco

« Odpowiedź #527 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 22:46:10 »
4/90
To był kapitalny epizod. Klimat jak z "Klasa 1999". Przez jakiś czas nie miałem 3/90 i 5/90 więc
byłem przekonany, że to jakaś dłuższa historia. Jakie było moje rozczarowanie, że wątek szkoły tak
chamsko ucięto. Podejrzewałem nawet, że TM-System (bo jeszcze nie TM-Semic) coś pociął.

Offline thecrow21

« Odpowiedź #528 dnia: Pt, 06 Czerwiec 2025, 10:14:45 »
Mój błąd, tyle czasu minęło))) Ten zdaje się był z jakimś nawiedzonym gangsterem kaznodzieją czy tam satanistą, na pustyni (poprawcie jeśli znowu pamięć mnie myli). Mam prawie wszystkie w kartonach u rodziców na strychu, to po weekendzie sam sprawdzę))

Offline HugoDumont

« Odpowiedź #529 dnia: Pt, 06 Czerwiec 2025, 12:36:58 »
Czerwiec,1990.. To fakt ale..
U mnie w mieście ( nie wiem jakim cudem ) pierwsze w tym mcu wyszły nry 2/90 - Punisher, ten gdzie udawał belfra w High Schoolu i Spidey z Juggernautem))) Taka ciekawostka, zawsze byłem ciekaw czy reszta Polski tak miała))))
U mnie też tak było(wtedy mieszkałem w Radomsku). Najpierw przeczytałem numery 2/90 :)

Offline Pabloff

« Odpowiedź #530 dnia: Pt, 06 Czerwiec 2025, 20:25:27 »
Moje pierwsze komiksowe lektury miały miejsce w 1994 roku. Regularne czytanie to z kolei początek roku 1996. Przegapiłem więc pierwsze lata TM-Semic. I generalnie raczej ominęło mnie to wydawnictwo, czego po latach trochę żałuję – byłoby co wspominać z łezką w oku. ;) Posiadałem raptem kilkanaście semicowych zeszytów. Najgorsze jest to, że skończyły one na jakimś wysypisku śmieci, i nawet nie za bardzo pamiętam, co to było. :( Na 100% miałem G.I. Joe 4/94, na 99% X-Men 12/96...

Taka dygresja, mały off-top (wspomnienie, które wyszło od TM-Semic): niecałe 10 lat temu funkcjonował w Katowicach bar (nie jestem pewien jego nazwy... Alboom?), serwujący piwo rzemieślnicze, którego obaj właściciele (Panowie, jeśli to czytacie, to Was pozdrawiam ;)) byli miłośnikami komiksów. Wystrój tego miejsca stanowiły wobec tego... komiksy. Pośród przeróżnych pozycji znajdowała się tam także obszerna kolekcja tytułów od TM-Semic. Co ciekawe, pożyczyłem wówczas Zabójczy żart (nie będę ściemniał: wydanie Egmontu). Szacunek dla chłopaków, widzieli mnie chyba po raz drugi w życiu i nie bali się powierzyć mnie i mojemu kumplowi swoich komiksów (bez żadnych "zabezpieczeń"). To była fajna miejscówka, która niestety podzieliła losy TM-Semic...

Offline Pinto

« Odpowiedź #531 dnia: Nd, 08 Czerwiec 2025, 14:55:23 »
Cena tragedia - 9500 zł.
Jeszcze nigdy tak niewiele, nie kosztowało tak wiele.

Offline Eragon

« Odpowiedź #532 dnia: Nd, 08 Czerwiec 2025, 21:02:24 »
Dla mnie TM-Semic to przede wszystkim Superman(nie tylko,ale głównie, inne tytuły pożyczane raczej od kolegów). Od 1992 zacząłem kupować, ale aż do 1995 roku mam jakieś pojedyncze luki w kolekcji, starsze numery(sprzed 1992) w większości nadrobiłem później(w tym numer 1/90, mam całość Man of Steel Byrna by TM). Braków nie mam od numeru o Kismet czyli numer przed ,,Death of Superman''. Zapewne dlatego do dziś uwielbiam całą trylogię o śmierci i powrocie Supka. Do końca Supka(czy potem ,,Batman i Superman'') zostałem z tym bohaterem, pamiętam jak mnie zasmuciło zakończenie wydawania...nawet jeśli Supek miał na koniec nawet mniej niż standardowe 22(wtedy)strony i co numer kilka stron z oryginalnego zeszytu usuwali...Piękne czasy;)
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Czerwiec 2025, 21:04:06 wysłana przez Eragon »
Fan ,,majtek na głowie'' ;)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #533 dnia: Pn, 09 Czerwiec 2025, 23:40:39 »
Jak dla mnie najlepszą okładką serii o Supermanie, jest ta 10/1995, bo to moja pierwsza. ;)