Autor Wątek: Non Stop Comics  (Przeczytany 496924 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Blind

Odp: Non Stop Comics
« Odpowiedź #2145 dnia: Śr, 13 Listopad 2024, 11:49:28 »
Czytał ktoś już Nie puszczaj mojej dłoni? Jak opinie?

Bardzo ciekawie poprowadzona intryga, która z początku wydaje się banalna, jednak szybko nabiera głębi. Problemem jest szybko poprowadzony finał, który przez to cierpi na uproszczenie. Ale ogólnie była to ciekawa lektura z bardzo ładnymi rysunkami. Warto.

Czy te komiksy z Massive verse (Radiant Black, Rogue Sun) są warte uwagi? Z jednej strony, po EU od Nagle! nie mam chyba parcia na kolejne zamknięte uniwersum, ale jeżeli byłoby dobre to cóż - miejsce w łazience pod wanną jeszcze znajdę :)

Mi się podoba. Początek przywodzący na myśl Spider-Mana, jednak później robi się ciekawiej i im dalej tym lepiej w tej serii. Zdecydowanie polecam.
« Ostatnia zmiana: Śr, 13 Listopad 2024, 11:51:22 wysłana przez Blind »
Piszę recenzje komiksów na INSTAGRAMIE

https://instagram.com/marcin.blind?igshid=NzZlODBkYWE4Ng==

Offline Konrad

« Odpowiedź #2146 dnia: Śr, 13 Listopad 2024, 16:08:00 »
Wydawnictwo zrobiło niedawno dodruk Pacjenta. W porównaniu do wydania z 2021 roku cena wzrasta z 79,99zł na 149,90zł
https://www.empik.com/pacjent-le-boucher-timothe,p1550254178,ksiazka-p

Offline Death

« Odpowiedź #2147 dnia: Śr, 13 Listopad 2024, 20:31:37 »
To jest totalnie powalone.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #2148 dnia: Śr, 13 Listopad 2024, 20:59:14 »
No powalone. Dlatego ja już praktycznie w żadne nowe serie nie wchodzę (poza mangami). Zbieram to co zacząłem i adios.
Czas nas zmienił, chłopaki.

Ratujmy wilki!
https://dzialaj.greenpeace.pl/wilki

Offline Blind

« Odpowiedź #2149 dnia: Śr, 13 Listopad 2024, 21:58:10 »
Dziś na tapet biorę "Pożeracze nocy" od scenarzystki Marjorie M. Liuserii, którą na naszym rynku znamy za sprawą serii "Monstress". Komiks reklamowany jest jako horror.

Powiem szczerze, że tego horroru to w tym tytule tyle, co matczynego ciepła w głównej bohaterce historii... Cały mrok tej historii opiera sie jedynie na wykorzystanych paletach barw. Jednak sama historia nie dostarcza żadnych emocji. Od początku prowadzone jest tu wszystko w przedziwny sposób. Niby jest jakiś nawiedzony dom, jednak jego grozę opisuje nam traktowanie go jako popielniczki przez główną bohaterkę... Są dzieci, które wymagają pomocy rodziców, ale ich relacje z matką, są jeszcze gorsze, niż stan konta za sprawą prowadzonej przez nich w szczycie epidemii kawiarni... Jest też ojciec, któremu kibicujemy najmocniej, a raczej temu, żeby w końcu odpuścił sobie ten toksyczny układ w jakim tkwi. Cała rodzinna tajemnica kompletnie nas nie angażuje, bo tych bohaterów zwyczajnie nie chce się lubić. Nie czujemy żadnego ciężaru, jaki kryje się za skrywanym dziedzictwem rodzinnym. Nie ma żadnej stawki dotykającej opuszczonego domostwa, bo jedyny jego problem, to niechęć kupujących do zainwestowania w niego.

Pierwszy tom jest fatalny. Najmocniejszy element tej lektury, to okładka, która jest przepiękna. W środku, już jednak nie jest tak fajnie. Wielokrotnie nie mogłem się nadziwić, jak kiepsko potraktowane są tła. Zresztą ta charakterystyczna "szkicowa" kreska Sany Takedy, nie jest w stanie wywołać obiecanej grozy i mroku w najważniejszych momentach. Mam nadzieję, że kolejne tomy będą lepsze. Jestem rozczarowany tym, co tu dostaliśmy.

MOJA OCENA 3️⃣/🔟

Offline Popiel

« Odpowiedź #2150 dnia: Śr, 13 Listopad 2024, 22:19:46 »
No powalone. Dlatego ja już praktycznie w żadne nowe serie nie wchodzę (poza mangami). Zbieram to co zacząłem i adios.
"Pacjent" to one-shot, nie seria.

Offline Pwlmzdl

« Odpowiedź #2151 dnia: Nd, 17 Listopad 2024, 17:09:49 »
Wiecie może czym się różni tom 1 Maski z 2021 od tego z 2024? Czy to tylko przedwczesny dodruk po wyższej cenie?

Offline Blind

« Odpowiedź #2152 dnia: Wt, 19 Listopad 2024, 13:52:04 »
Wiecie może czym się różni tom 1 Maski z 2021 od tego z 2024? Czy to tylko przedwczesny dodruk po wyższej cenie?

Dodruk bez żadnych zmian w środku.

Offline Blind

« Odpowiedź #2153 dnia: Pt, 06 Grudzień 2024, 22:16:46 »
MassiveVerse w natarciu! "Radiant Black" był udany i moje oczekiwania względem kolejnych elementów tego świata podskoczyły.

Za opisywany dziś komiks odpowiada Ryan Parrott. "Rogue Sun" zaczyna się niezwykle oryginalnie - nasz bohater ginie. Hitchcock byłby dumny Panie Ryan! Dalej jest jedynie ciekawiej! Na swego następcę mianuje najstarszego syna, którego nie widział od kilkunastu lat. Chłopak jest wniebowzięty nominacją! Najchętniej by ojczulka jeszcze dobił i upewnił się, czy na pewno nie oddycha. Jednak szybko rozumie, że właśnie wygrał los na loterii "bądź podziwianym". Bierze magiczny kamień w kieszeń i już oczyma wyobraźni widzi kult swojej osoby. Ojciec, poza noszeniem miana superbohatera, w codziennym życiu nie próżnował. Dorobił się nowej żony i dwójki dzieci. Każde z nich jest oczywiście przeszczęśliwe, słysząc ostatnią wolę nieboszczyka. Łapią się za ręce i tańczą! No dobra, tańczyć nikt nie zamierza, a wszechobecne pretensje i niezrozumienie logiki zmarłego nakręca spiralę niedomówień i oskarżeń. Mało tego! Ten, co to miał umrzeć, okazuje się całkiem rozmowny! Gdy jego syn zakłada kostium superbohatera, duch ojca z chęcią opowiada mu o swych dokonaniach i służy radą, istny Ojciec Roku. Nie będę Wam streszczać fabuły, jednak zapewniam, że wątków jest tu sporo i każdy jest świetnie rozpisany. Ten komiks stoi dialogami i poza mordobiciem, dostajemy tu wiele obyczajówki z gatunku rodzinnych tragedii. Czyta się to wybornie. Każdy ma swój czas kadrowy i działa w logiczny, z własnego punktu widzenia, sposób. Zapewniam Was, że każda strona będzie przez Was przekładana z wypiekami na twarzy. Dzieje się tu wiele i chcemy poznać więcej faktów.

Wizualnie komiks jest WYBORNY. Simone Ragazzoni (który odpowiada za większość rysunków) ma świetny styl, przywodzący na myśl Seana Murphy'ego. Nie jest tak kanciasto, jak u twórcy Murphyverse, jednak cieniowanie oraz cienkie kontury od razu skojarzyły mi się ze znanym scenarzystą. Świetnym posunięciem było oddanie plansz retrospekcyjnych oraz przedstawiających wydarzenia, niebędące główną osią fabularną, innym rysownikom. Dzięki temu nie mamy żadnego problemu z odnalezieniu się w prezentowanych wydarzeniach.

OCENA 9️⃣/🔟

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #2154 dnia: Pn, 09 Grudzień 2024, 15:07:33 »
Wiecie może, czy wydawnictwo potwierdzało gdzieś datę wydania nowego tomu Departamentu Prawdy ?

Offline am666

« Odpowiedź #2155 dnia: Pn, 09 Grudzień 2024, 15:59:16 »
Wydawnictwo na Facebooku informuje że Dzikie fikcje mają się ukazać w styczniu