Autor Wątek: Timof Comics  (Przeczytany 720221 razy)

Online rapr

Odp: Timof Comics
« Odpowiedź #2790 dnia: Pn, 03 Listopad 2025, 17:17:36 »
Wiadomo może (z jakichś zakulisowych rozmów z wydawcą czy coś), czy w tym miesiącu powinniśmy się spodziewać nowego tomu Donżonu?

Offline pszemcio

« Odpowiedź #2791 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 09:15:13 »
Wiadomo może (z jakichś zakulisowych rozmów z wydawcą czy coś), czy w tym miesiącu powinniśmy się spodziewać nowego tomu Donżonu?

gdzieś czytałem, że w tym roku już nie, ale nie przypomną sobie skąd to info

Offline Konrad

« Odpowiedź #2792 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 20:00:48 »
- Donżon 8 - niestety jak zwykle się trochę przesunie i raczej nie wyjdzie w tym roku. Jest dopiero w obróbce, części materiałów brakowało, więc dotłumaczają
Odnośnie kilku innych komiksów:
- Jimmy Corrigan - Marceli Szpak po roku zrezygnował z tłumaczenia i oddał to Piotrowi Czarnocie, który teraz nad tym pracuje. Jak skład się wyrobi to premiera będzie we wrześniu na MFKiG
- Souffler sur le feu Joe Sacco - zatwierdzanie plików i będzie na dniach w druku
- Prosto z piekła - czekają na brakujące materiały do kolorowej wersji. To co już dostali ma dużo braków
- Fortezza volante Miguel Vila - może jeszcze wyrobią się w tym roku. Ale tutaj też brakuje paru plików od Włochów
- Ralph Azham pewnie dopiero w 2027 na podstawie tego nowego dwutomowego wydania zbiorczego (304 i 296 stron):
https://www.dupuis.com/ralph-azham-integrale/bd/ralph-azham-integrale-tome-1-ralph-azham-integrale-t1-2/121543
https://www.dupuis.com/ralph-azham-integrale/bd/ralph-azham-integrale-tome-2-ralph-azham-integrale-t2-2/121544
« Ostatnia zmiana: Wt, 04 Listopad 2025, 20:02:55 wysłana przez Konrad »

Offline komiks

« Odpowiedź #2793 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 20:24:50 »
Ralph Azham - to będzie pierwsze wydanie zbiorcze u nas?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online zerodwatrzy

« Odpowiedź #2794 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 20:52:34 »
O, w końcu coś o Prosto z piekła. Ostatnio mi się przypomniało, że miało być w maju, ale nie mogłem znaleźć rozmowy, w której to padło. Czyli jednak nic mi się nie przyśniło xD Super, integrale Ralpha również cieszą.

Offline Rork

« Odpowiedź #2795 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 21:22:20 »
Ralph Azham - to będzie pierwsze wydanie zbiorcze u nas?

Tak. Wcześniej było wydane w pojedynczych albumach w miękkich okładkach.

Offline Murazor

« Odpowiedź #2796 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 21:26:51 »
- Ralph Azham pewnie dopiero w 2027 na podstawie tego nowego dwutomowego wydania zbiorczego (304 i 296 stron)
Długo trzeba czekać, ale będzie warto :)

Offline Szekak

« Odpowiedź #2797 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 21:30:38 »
Tak, zajebisty komiks, z chęcią wymienie sobie na twardziochy.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline pszemcio

« Odpowiedź #2798 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 09:10:31 »
Jeszcze jeden Vila w tym roku - byłoby super.
a nowy Tommi Parrish? Jakieś plany?

Offline khomaniac

« Odpowiedź #2799 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 09:35:20 »
Ciekawe co tam słychać z Zaginionymi Dziewczynami ;D Mam nadzieję, że zdążą przed kolejną zmianą rządów :P

Online rapr

« Odpowiedź #2800 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 10:12:04 »
Nie wyrobiłem się na miękkiego Ralpha, czekam z niecierpliwością na integrale!

Szkoda Donżonu, zawsze też oczekuję tego komiksu.

Czekam też na Jimmy Corrigan, a czy był zapowiadany Building Stories?

Offline Death

« Odpowiedź #2801 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 10:42:54 »
Ciekawe co tam słychać z Zaginionymi Dziewczynami ;D Mam nadzieję, że zdążą przed kolejną zmianą rządów :P
A to nie jest jeden z tych komiksów (jeszcze Profesora Bella pamiętam), który był na zepsutym dysku i Timof już nie ma materiałów? Co do zmiany rządów, tam jednak wątki pedofilskie są, także no...ja mam i czytałem, ale Alan z żoną nieźle pojechali. :) To jest bardzo, bardzo dobry komiks, ale bardzo, bardzo dla dorosłych. Już to chyba kiedyś pisałem, ale jak wyszły Zagubione dziewczęta, to na wiosnę przed komuniami leżały na półce z dużymi ładnymi ilustrowanymi książkami dla dzieci. Ja już byłem po lekturze i ten jeden jedyny raz w swoim życiu zwróciłem uwagę paniom z księgarni, że ten album absolutnie nie może leżeć na tej półce. Był zafoliowany, więc panie nie wiedziały co jest w środku, a był różowy, z trzema ładnymi dziewczętami na okładce, prezent w sam raz dla 8-letniej dziewczynki. Także sobie nie wyobrażacie jakiej uniknęliśmy afery. :D

Offline pszemcio

« Odpowiedź #2802 dnia: Śr, 05 Listopad 2025, 10:51:43 »

Pierwsze słyszę i szczerze mówiąc nie wierzę, że ktoś się podejmie. Nie chce mi się wierzyć, że to się komuś opłaci. Bardzo chcę się mylić, bo ten komiks to przebłysk geniuszu
« Ostatnia zmiana: Śr, 05 Listopad 2025, 11:16:44 wysłana przez pszemcio »

Offline tuco

« Odpowiedź #2803 dnia: Cz, 06 Listopad 2025, 15:31:44 »
też czekam i czekam i czekam, nie wiem, czy dożyję i przeczytam.
Pierwsze słyszę i szczerze mówiąc nie wierzę, że ktoś się podejmie. Nie chce mi się wierzyć, że to się komuś opłaci. Bardzo chcę się mylić, bo ten komiks to przebłysk geniuszu
ćśśś, na pewno komuś się uda! :)
Szkoda Donżonu, zawsze też oczekuję tego komiksu.
kiedyś też tak miałem, niestety po siódemce już chyba mi się to danie całkiem przejadło, albo być może samo to wskrzeszenie serii było zbyt niestrawne (może nie wszystko, ale większość). ta seria, która na początku w zasadzie trochę bazowała na tym, żeby podśmiewać się lekko z generyczności fantasy, w rezultacie kilka razy już pożarła swój dragonistyczny ogon. Sfar wydaje się nie mieć żadnych oporów w wyeksploatowywaniu własnych pomysłów. jak to mówili kiedyś: "kończ waść, wstydu oszczędź".

Online rapr

« Odpowiedź #2804 dnia: Cz, 06 Listopad 2025, 16:18:23 »
kiedyś też tak miałem, niestety po siódemce już chyba mi się to danie całkiem przejadło, albo być może samo to wskrzeszenie serii było zbyt niestrawne (może nie wszystko, ale większość). ta seria, która na początku w zasadzie trochę bazowała na tym, żeby podśmiewać się lekko z generyczności fantasy, w rezultacie kilka razy już pożarła swój dragonistyczny ogon. Sfar wydaje się nie mieć żadnych oporów w wyeksploatowywaniu własnych pomysłów. jak to mówili kiedyś: "kończ waść, wstydu oszczędź".

Ha! Ja mam kompletnie odwrotnie. Z siódmego tomu w głowie została historia o szkieletach (ostatni tom), ale też z dużą ciekawością śledziłem dalsze losy Marvina i Herberta. Jak dla mnie, seria może trwać jeszcze bardzo długo! :)   
Dodatkowo wygląda też coraz lepiej rysunkowo. Ja jestem akurat fanem cartoonowej kreski, a ta z ostatniego tomu trafia w strunę i gra!