Autor Wątek: Timof Comics  (Przeczytany 720326 razy)

Offline maxim1987

Odp: Timof Comics
« Odpowiedź #2700 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 13:44:45 »
a może chce coś powiedzieć rysując w ten sposób flagę, a może uznała że mieszkają tam mieszkańcy Monako, a może po prostu za bardzo się spinasz widząc flagę w oknie?

Zresztą nieporozumień dotyczących naszych barw narodowych jest na kopę, również w dyplomacji na najwyższym poziomie. Czy może w związku z tym, nie potrzebujesz też jakoś mocno zareagować i skomentować w połączeniu z tym rysunkiem i domniemanym brakiem researchu?
nie przypisywałbym jednak autorce jakiś celowo złych intencji - ot narysowała flagę w oknie. Jestem pewien, że w przypadku takiego sposobu wywieszenia flagi (bez masztu, po prostu przez okno) to 50% osób wywiesiłoby ją w ten sposób a 50% w odwrotny. I nie rozumieliby w czym tkwi problem

Offline dreamer36

« Odpowiedź #2701 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 13:54:26 »
Odnoszę się do tej ilustracji.

Jeśli autorka obcego kraju, która chce kształtować postawy społeczne o moralne, rysuje flagę Monako, bo nie chciało jej się zrobić researchu i sprawdzić jak wyglądają symbole narodowe kraju o którym pisze, to jest dla mnie brak szacunku.

Ale się czepiacie - nie ma nigdzie przepisów regulujących, jak wieszać flagę. Jest etykieta flagowa i przyjęte rozwiązanie, że skoro czytamy od lewej do prawej, to biało - czerwona flaga ma mieć taki układ. A jak flaga jest na maszcie pozioma i nie ma wiatru i wisi tak jak na obrazku to co? Trzeba dmuchać czy wiatrak postawić?
Jakby narysowała łyżkę bliżej talerza od widelca to też byś się czepiał?

Offline Koalar

« Odpowiedź #2702 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 14:34:05 »
Jest odpowiedni zapis w ustawie z dnia 31 stycznia 1980 r. o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej oraz o pieczęciach państwowych:
Art. 4. [...]
2. Przy umieszczaniu barw Rzeczypospolitej Polskiej w układzie pionowym kolor biały umieszcza się po lewej stronie płaszczyzny oglądanej z przodu.

Natomiast też bym jakoś szczególnie się o to nie oburzał, sam bym intuicyjnie tak samo powiesił flagę i ktoś inny też mógłby tak zrobić (bez żadnych złych intencji, wręcz przeciwnie). Choć ten układ traktuję jednak jako rysowniczą wpadkę.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline bocik

« Odpowiedź #2703 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 14:40:00 »
Ale się czepiacie - nie ma nigdzie przepisów regulujących, jak wieszać flagę. Jest etykieta flagowa i przyjęte rozwiązanie, że skoro czytamy od lewej do prawej, to biało - czerwona flaga ma mieć taki układ. A jak flaga jest na maszcie pozioma i nie ma wiatru i wisi tak jak na obrazku to co? Trzeba dmuchać czy wiatrak postawić?
Jakby narysowała łyżkę bliżej talerza od widelca to też byś się czepiał?
mylisz się, są i to dość ścisłe

Offline komiks

« Odpowiedź #2704 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 15:01:52 »
Oczywiście, że jest. Specjalnie daje link do Wiki EN, żeby pokazać, że nie trzeba być narodowcem, żeby to sprawdzić.

Ale dobra, kto zagląda na Wiki? Zwykły człowiek po prostu ogląda zdjęcia w internecie i proszę takich zdjęć jest masa.

Każdy kraj ma podobne zasady, więc nie trzeba być Polakiem, żeby się domyślić, że trzeba takie rzeczy sprawdzać.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline misiokles

« Odpowiedź #2705 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 15:30:57 »
Parę lat temu został u nas wydany komiks, w którym zagraniczny artysta narysował Pałac Kultury i Nauki, którego nie mogło być w czasach, w których działa się fabuła. Zwrócono artyście uwagę, gdyż w kolejnych wydaniach ów budynek został zastąpiony właściwym. Była to zwykła wpadka - nikt nie rozdzierał szat czemu zagraniczniak wziął się na komiks dziejący się w kraju w którym nie mieszkał, ani nikt nie zarzucał mu szargania świętości narodowych.

Offline horror

« Odpowiedź #2706 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 16:06:59 »
Wiedziałem, że zaraz ktoś się przypierdoli i zacznie sugerować, żem narodowiec, nacjonalista, albo inny zista bo śmiałem zwrócić uwagę, że barwy narodowe są odwrócone. Brak słów.

ale ja się nawet słowem nie zająknąłęm żeś narodowiec, a tym bardziej się nie przypierdoliłem o to. jak się wkurzyłeś o tę spinę to sorry.

ja tam widzę tak tę sytuację: w tym mieszkaniu, siedzą goście z Indonezji, którzy wjechali na lewe wizy do Polski i teraz świętują rocznicę urodzin Sukarno. A, że w Indonezji kobiety nie mają za łatwo w tych sprawach też to ta flaga jest po to, żeby zwrócić na to uwagę. 

chyba tyle ode mnie.

Offline komiks

« Odpowiedź #2707 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 16:24:28 »
Była to zwykła wpadka - nikt nie rozdzierał szat czemu zagraniczniak wziął się na komiks dziejący się w kraju w którym nie mieszkał, ani nikt nie zarzucał mu szargania świętości narodowych.
Kto rozdziera szaty? Zwróciłem uwagę i zostałem zaatakowany, więc dalsza dyskusja dotyczyła obrony artystki.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2708 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 17:28:49 »
To wpadka z tą flaga. Kobieta tworzy ważne dzieło, o uciśnionych kobietach, myślicie że ma czas na tak przyziemne sprawy jak sprawdzenie flagi kraju? Ja się nie zdziwię jak ona nawet nie wie gdzie jest polska.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #2709 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 18:12:45 »
Pogląd, że temat aborcji jest w Polsce tabu, to taki sam kaliber jak myślenie, że w Polsce można spotkać niedźwiedzie polarne. Przeciętny Polak i Polka, o aborcji wiedzą więcej, niż o symbolach narodowych. Ba, pewnie nie jeden potrafiłby taką aborcję przeprowadzić, w końcu wiemy jak wyglądają narzędzia, jakie wykonuje się zastrzyki, konkretnie w co no i jak wyglądają płody po aborcji, które można było oglądać na bilbordach. Temat grzany od lat w mediach do znudzenia.

Offline Konrad

« Odpowiedź #2710 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 18:46:49 »
A piąta zapowiedź to Dziadostwo tom 6
Dziadostwo jest wśród nas! Zeszyt 6 zapowiedziany 6 maja:
Dziadostwo 6
Autor: Jakub Topor
Cena: 25 zł
ISBN: 978-83-68259-25-4
Format: 165x230
Oprawa: miękka
Liczba stron: 72
Druk/barwność: czerń i biel
Zalecane dla odbiorcy: Dorośli
Komiks nr 480
Wydanie: I
Data wydania:  19 maja 2025
Dokładnie rok trzeba było czekać na szóstą część serii "Dziadostwo". Warto jednak było, bo nowy tom wprawdzie nie doprowadza dotychczasowych wątków do punktu kulminacyjnego, ale za to dokłada nowe pytania i wątpliwości. Randka w mieszkaniu, gdy ojciec wyjechał na ryby? Kuzyn antyszczepionkowiec zakłada własną domową radiostację? Picie piwa na ławce to przeżytek, więc warto w tym celu wejść na dach nieczynnej hali kolejowej? Jeśli czujesz, że powyższe klimaty z Tobą rezonują, nie przegap najnowszej majowej premiery spod szyldu "Dziadostwo"!

Offline Konrad

« Odpowiedź #2711 dnia: Śr, 07 Maj 2025, 17:14:26 »
Szósta majowa zapowiedź to Syn króla (Le fils du roi)
https://www.bedetheque.com/serie-71132-BD-Fils-du-roi-Mousse.html
Ten tajemniczy autor rzadko opuszcza swoją przystań. Ale odwiedzi nas na Komiksowej Warszawie. W Polsce już ma wydane 2 komiksy, ten będzie trzecim:
Syn króla
Scenariusz i rysunki:  Stanislas Moussé
Cena: 69 zł
ISBN: 978-83-68259-18-6
Format: 205x270
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Liczba stron: 124
Zalecane dla odbiorcy: Młodzież i dorośli
Komiks nr 482
W Synu króla Stanislas Moussé postanawia opowiedzieć nam historię potomka, syna króla z Długiego żywota. W opowieści objawia się nowy bohater, rozgrywa się nowe przeznaczenie, a linie, styl Stanislasa Moussé'a, uwydatnia się, wzmacnia, rzuca się wyraźnie w oczy.

« Ostatnia zmiana: Śr, 07 Maj 2025, 17:24:31 wysłana przez Konrad »

Offline Szekak

« Odpowiedź #2712 dnia: Śr, 07 Maj 2025, 17:55:18 »
Długi żywot byl ok, Pelnia duzo bardziej mi sie podobała. Bardzo fajny autor, cieszy przyjazd i kolejny komiks.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Konrad

« Odpowiedź #2713 dnia: Cz, 08 Maj 2025, 17:14:10 »
Siódma zapowiedź to Wdówka tom 3
i tym razem mamy autora zagranicznego, którego będziecie mogli spotkać na Komiksowej Warszawie. Oto nowy tom serii Igora Barańko:
Wdówka 3
Autor: Igor Barańko
Tłumaczenie: Paweł Timofiejuk
Cena: 42 zł
ISBN: 978-83-68259-24-7
Format: 160x235
Oprawa: miękka
Liczba stron: 60
Zalecane dla odbiorcy: Młodzież i dorośli
Komiks nr 484
Wędrowny kozak i filozof Ignacy Rybokoń, zatrzymał się w cichym i spokojnym Wczorajszym Chutorze. Jednak wioska, otoczona tajemnicą i czarami, wcale nie okazała się tak spokojna, jak wydawałoby się na pierwszy rzut oka.
„Wdówka” to nowa seria Igora Barańko, autora „Maksyma Osy”, „Mahabharaty” i „Dżihadu”. To kozacki thriller mistyczny i erotyczny, lekko zakręcony, z mnóstwem szalonych bójek i zostającym w pamięci poczuciem humoru.

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #2714 dnia: Cz, 08 Maj 2025, 17:45:38 »
@up w końcu coś dla mnie
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything