Autor Wątek: Timof Comics  (Przeczytany 720331 razy)

Offline Death

Odp: Timof Comics
« Odpowiedź #2655 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 09:24:53 »
No do czego to doprowadziły dekady kryminalizacji kradzieży... Idę sobie ulicą i przypadkiem chciałbym sobie zajumać nowiutkiego Nintendo Switcha ze sklepu z grami, ale niestety dekady kryminalizacji kradzieży sprawiły, że zamknięty w takim wstydzie, będę bezsilny wobec przemocy państwa.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2656 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 10:29:40 »
Jakiej kryminalizacji? Zna ktoś przypadek, że za usunięcie ciąży kobieta miała konsekwencje prawne? To mit, kazdy moze przerwać ciążę w Polsce, wystarczy kilka minut szukania. Ta kwestia jest podnoszona tylko po to by ludzie mieli kolejny powód do walki, tymczasem jedna i druga strona polityczna jest zadowolona z obecnego stanu, czyli oficjalnie nielegalnej aborcji, a nieoficjalnie legalnej.
« Ostatnia zmiana: Pn, 05 Maj 2025, 10:32:05 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2657 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 10:48:15 »
Racja. A gdyby nie, to w Czechach robią to jeszcze mniej problemowo.
A czy to właściwe, że każda która jest gościnna w kroczu może usunąć, to już każdy sam musi sobie odpowiedzieć.
Nie mówię o takich trudnych tematach jak gwałt, czy zagrożone ciąże.
Może komiks zaskoczy rozważaniami i punktami widzenia.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #2658 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 11:26:30 »
Ha, ale tam uczciwie jest opisane całe sedno sprawy:

Do czego prowadzą dekady kryminalizacji aborcji? Magda nie tylko nie może bezpiecznie usunąć ciąży – jest przekonana, że sama myśl o zabiegu czyni z niej złą osobę. Zamknięte w takim wstydzie, jesteśmy bezsilne wobec przemocy państwa.

Chodzi o samą moralną ocenę zjawiska - narracja przesuwa się z "aborcja nie jest dobra ale powinna być dopuszczalna" na "aborcja jest dobra a co najmniej neutralna"

Offline Tomczi

« Odpowiedź #2659 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 13:22:11 »
Ha, ale tam uczciwie jest opisane całe sedno sprawy:

Do czego prowadzą dekady kryminalizacji aborcji? Magda nie tylko nie może bezpiecznie usunąć ciąży – jest przekonana, że sama myśl o zabiegu czyni z niej złą osobę. Zamknięte w takim wstydzie, jesteśmy bezsilne wobec przemocy państwa.

Chodzi o samą moralną ocenę zjawiska - narracja przesuwa się z "aborcja nie jest dobra ale powinna być dopuszczalna" na "aborcja jest dobra a co najmniej neutralna"

Aż tak bym tej kwestii znowu nie bagatelizował, ocena moralna różnych rzeczy to często pole na szerokie polemiki, autorka stwierdziła że napisze sobie o tym komiks to i napisała, z tej a nie innej perspektywy a czy ktoś się z jej podejściem zgadza czy nie zgadza czy ogólnie uważa temat za mało ważny, no to jest taki sam dylemat jak z każdym silnie poglądowym dziełem kultury ¯\_(ツ)_/¯ Ten komiks ma wyraźnie swój ideologiczny target i tyle
Tylko koszerne komiksy ;)
Fan weird fiction, hard sci-fi i surrealizmu po polsku i angielsku
"Chciałbym umić włoski coby więcej Dylana Doga poczytać"

Offline Death

« Odpowiedź #2660 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 14:05:15 »
Na razie jeszcze nie czytaliśmy tego komiksu i oceniamy go na podstawie opisu i komentarzy trzech autorek innych komiksów. Pogadamy jak przeczytamy, może akurat jest zrobiony rzetelnie. :)
Jak na razie mam przeświadczenie, że być może te teksty robią Wyjściu krzywdę.
Kryminalizują ten komiks. :D

Offline nayroth

« Odpowiedź #2661 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 14:29:04 »
Na stronie autorki podkreślają wagę "praw kobiet oraz ludzi w ciąży: "...in these turbulent times the rights of women and pregnant people should be embraced, fought for, and not forgotten"

Mnie już kupili tą zapowiedzią!!

Offline bocik

« Odpowiedź #2662 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 16:10:53 »
Jakiej kryminalizacji? Zna ktoś przypadek, że za usunięcie ciąży kobieta miała konsekwencje prawne? To mit, kazdy moze przerwać ciążę w Polsce, wystarczy kilka minut szukania. Ta kwestia jest podnoszona tylko po to by ludzie mieli kolejny powód do walki, tymczasem jedna i druga strona polityczna jest zadowolona z obecnego stanu, czyli oficjalnie nielegalnej aborcji, a nieoficjalnie legalnej.

Coś w tym jest
Żyłem w czasach kiedy aborcja była legalna i żyje w czasach kiedy nie jest.
Różnic brak. Zapłakane usuwały wcześniej, teraz bez płaczu. Może to ta różnica.

Offline TheRzezbiarz

« Odpowiedź #2663 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 16:24:20 »
Ja już nawet przeczytałem i bardzo mi się podobało. Matteo polecam :)

IMHO Matteo to kawał dobrej komiksowej roboty. Warto.
Czy ktoś wie czy Timof lub ktoś inny planuje wydać

Le sursis?

Offline Xmen

« Odpowiedź #2664 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 16:27:31 »
Coś w tym jest
Żyłem w czasach kiedy aborcja była legalna i żyje w czasach kiedy nie jest.
Różnic brak. Zapłakane usuwały wcześniej, teraz bez płaczu. Może to ta różnica.
Teraz są "świadome", wtedy nie były.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Saruman

« Odpowiedź #2665 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 16:33:24 »
Zwykle nie komentuję takich tematów, ale usprawiedliwianie morderstw dzieci to poziom dna który ciężko pobić. Przykre czasy.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2666 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 17:09:04 »
Może się tu zagotuje, ale trudno - ciekawe czy jakby twoją siostrę/żonę/córkę zgwałcił nie daj boże jakiś ciemnoskóry imigrant to miałbyś takie samo zdanie, czy może nastąpiła by wtedy u ciebie jakaś refleksja.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Konrad

« Odpowiedź #2667 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 17:12:33 »
Czwarta zapowiedź - Kroniki ze Stambułu tom 2
https://www.dargaud.com/bd/journal-inquiet-distanbul/journal-inquiet-distanbul-journal-inquiet-distanbul-tome-2-2007-2017
W ubiegłym roku miał nominację do Nagrody Kapuścińskiego. W tym roku powraca z kolejnym tomem:
Kroniki ze Stambułu 2
Scenariusz i rysunki: Ersin Karabulut
Tłumaczenie: Ada Wapniarska
Cena: 110 zł
ISBN: 978-83-68259-20-9
Format: 195x260
Oprawa: twarda
Liczba stron: 184
Druk/barwność: kolorowy
Zalecane dla odbiorcy: Wszyscy
Komiks nr 483
Wydanie: I
Data wydania:  19 maja 2025
Prawdziwa historia rysownika i redaktora najpopularniejszej gazety satyrycznej w kraju, walczącego z autorytarnym reżimem tureckim.
Daleki od bycia aktywistą czy intelektualistą Ersin Karabulut jest przede wszystkim karykaturzystą, którego motywacją jest pasja tworzenia. Ze swoimi kompleksami i wątpliwościami, pragnie robić tylko to, co kocha: rysować. Wraz z przyjaciółmi zakłada więc „Uykusuz” – satyryczne czasopismo, które natychmiast odnosi sukces, zwłaszcza wśród młodych. Jednakże w pełnej przemian Turcji, realia polityczne zaczynają wywracać jego codzienne życie do góry nogami.
Poprzez zabawne, wzruszające, a czasem bolesne momenty, książka ta pozwala nam zanurzyć się w codziennym życiu twórcy, którego wbrew sobie unoszą zawirowania swoich czasów – w kraju, w którym społeczeństwo staje się coraz bardziej konserwatywne, a prawa są ograniczane.
Pierwszy tom serii nominowany był do Nagrody Kapuścińskiego w 2024 roku.

Offline parsom

« Odpowiedź #2668 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 17:13:12 »
Ale Magdy, młodej polskiej nauczycielki nie zgwałcił ciemnoskóry imigrant. B. Carrot przewidziała dla niej inny los - opresyjny kraj na dzikim wschodzie. 

Offline Saruman

« Odpowiedź #2669 dnia: Pn, 05 Maj 2025, 17:26:28 »
Może się tu zagotuje, ale trudno - ciekawe czy jakby twoją siostrę/żonę/córkę zgwałcił nie daj boże jakiś ciemnoskóry imigrant to miałbyś takie samo zdanie, czy może nastąpiła by wtedy u ciebie jakaś refleksja.

To samo. Wolałbym żeby oddała dziecko do domu dziecka, albo zostawiła "pod kościołem", ono nie jest niczemu winne i ma takie samo prawo do życia jak ja. Może w afekcie zmieniłbym zdanie, ale mam nadzieję że nie. Za to ciemnoskóremu najchętniej uciąłbym to i owo.

Tego typu tematy to oczywiście wielkie tragedie i dbanie o bezpieczeństwo w kraju to osobny temat.