Autor Wątek: Timof Comics  (Przeczytany 720388 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline parsom

Odp: Timof Comics
« Odpowiedź #2625 dnia: So, 29 Marzec 2025, 20:50:46 »
Jakoś mnie ta Gęś nie przekonuje, nawet pomimo uwielbienia dla Gałczyńskiego.

Offline Konrad

« Odpowiedź #2626 dnia: Nd, 30 Marzec 2025, 03:42:59 »
Czwarta kwietniowa premiera to będzie Małe Miasteczko
https://www.goodreads.com/book/show/59137815-cidade-pequenina

Małe Miasteczko
Scenariusz: Aldo Solano
Rysunki: Camilo Solano
Tłumaczenie: Jakub Jankowski
Cena: 150 zł
ISBN: 978-83-68259-18-6
Format: 205x270
Oprawa: twarda
Liczba stron: 248
Druk/barwność: kolor
Data wydania:  14 kwietnia 2024

Bracia Solano przedstawiają nam historie i opowiastki z małego miasteczka w głębi Brazylii. Małe miasteczko to kronika prostego życia, którego autorzy byli świadkami lub o których słyszeli i przynoszą nam, aby zachować je od zapomnienia. To zapis zwyczajów oraz odmiennych sposobów myślenia i widzenia świata. Te 19 historii porusza różne tematy, momenty i niezwykłe sytuacje, które przydarzyły się mieszkańcom São Manuel. Jednak pomimo ciekawych i wyrazistych postaci zamieszkujących te strony, prawdziwym bohaterem książki jest samo miasto, które dzięki zupełnie niezwykłej atmosferze i specyfice przepełnione jest humorem i wdziękiem.

Przedmowę do komiksu napisał Robert Crumb, ojciec undergroundowego komiksu – podkreśla on w niej, że: „Chłopaki kochają swoje miasteczko, tutaj się urodzili i dorastali, ale też potrafią spojrzeć na nie krytycznie. […] Zrobili komiks o dylematach egzystencjalnych, wychodzący od wiecznie powracającej wątpliwości: jak ocalić to, co dawniej było dobre i pozytywne, w świecie, w którym gonimy za zdobyczami nowej technologii?”.

A piąta to Lunatycy

Lunatycy
Autor: Jerzy Żuławski
Scenariusz: Adam Fyda i Marek Ospalski
Rysunki: Adam Fyda
Cena: 99 zł
ISBN: 978-83-68259-14-8
Format: 210x295
Oprawa: twarda
Liczba stron: 144
Druk/barwność: kolor
Data wydania:  14 kwietnia 2024

W 1913 roku z Ziemi wyrusza pierwsza ekspedycja księżycowa. Pięcioro śmiałków zmierza ku ciemnej stronie srebrnego globu, gdzie – jak przypuszczają – istnieje atmosfera. Wkrótce kontakt z nimi zostaje utracony. Nikt nie wie, co odkryli ani czy jeszcze żyją.

Oto opowieść o śmierci, miłości, tęsknocie i nadziei.

Na początku XX wieku, Jerzy Żuławski napisał Na srebrnym globie. Ponad 120 lat później jego tropem na Srebrny glob podążają Adam Fyda i Marek Ospalski, prezentując nam współczesną interpretację powieści.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #2627 dnia: Pn, 31 Marzec 2025, 12:59:45 »
"Małe Miasteczko" wygląda ciekawie. Średnia ocen dobra na goodreads, opis zachęcający. Akurat to co lubię przy nieznanych mi wcześniej twórcach komiksów lub książek czyli zbiór opowiadań, a dodatkowo poruszające tematy codziennego życia. Czasami trzeba odpocząć od ratowania świata czy walki ze złoczyńcami przez superbohaterów, kryminalnych lub szpiegowskich intryg czy historii osadzonych w konkretnych okresach historycznych. Współczesność też jest okresem historycznym lecz z obecnej perspektywy nie to jest celem tylko życie, ludzie i ich relacje.
Inne premiery, cóż, "Matteo" brzmi jak kolejny klon postaci walczącej o "jedynie słuszne" ideały, śmiało podśpiewując "Bella Ciao" podczas machania czerwoną flagą. Pas.
"Zielona Gęś" chyba jednak by chwytała w formie teatralnej, tu mnie i humor i rysunki nie przekonują.
Gipi-ego mam 'Ziemia Swoich Synów', w miarę się podobała więc w kolekcji jest, ten komiks jednak nie zachwyca opisem. Nad "Lunatykami" się zastanowię, wygląda interesująco ta pozycja.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline parsom

« Odpowiedź #2628 dnia: Pn, 31 Marzec 2025, 13:07:40 »
Tak, Miasteczko u mnie też wpada. W przeciwieństwie do Andrzeja Bursy - lubię małe miasteczka.
A co do Gęsi - sporo traci bez didaskaliów i pełnego brzmienia nazw własnych.
« Ostatnia zmiana: Pn, 31 Marzec 2025, 13:09:43 wysłana przez parsom »

Offline LukCook

« Odpowiedź #2629 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 11:11:54 »
W kwietniu wznowimy też 2 tomy Donżona:
1 (cena okładkowa 250 zł)
i 3 (cena okładkowa 240 zł)!

https://www.gildia.pl/komiksy/409317-donzon-wyd-zbiorcze-1

https://www.gildia.pl/komiksy/519773-donzon-wyd-zbiorcze-3

Offline burberry

« Odpowiedź #2630 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 11:33:24 »
"Małe Miasteczko" wygląda ciekawie. Średnia ocen dobra na goodreads, opis zachęcający. Akurat to co lubię przy nieznanych mi wcześniej twórcach komiksów lub książek czyli zbiór opowiadań, a dodatkowo poruszające tematy codziennego życia. Czasami trzeba odpocząć od ratowania świata czy walki ze złoczyńcami przez superbohaterów, kryminalnych lub szpiegowskich intryg czy historii osadzonych w konkretnych okresach historycznych. Współczesność też jest okresem historycznym lecz z obecnej perspektywy nie to jest celem tylko życie, ludzie i ich relacje.
Inne premiery, cóż, "Matteo" brzmi jak kolejny klon postaci walczącej o "jedynie słuszne" ideały, śmiało podśpiewując "Bella Ciao" podczas machania czerwoną flagą. Pas.
"Zielona Gęś" chyba jednak by chwytała w formie teatralnej, tu mnie i humor i rysunki nie przekonują.
Gipi-ego mam 'Ziemia Swoich Synów', w miarę się podobała więc w kolekcji jest, ten komiks jednak nie zachwyca opisem. Nad "Lunatykami" się zastanowię, wygląda interesująco ta pozycja.

U mnie podobnie. Co do Gipi'ego, nie czytałem ani jednego jego komiksu. Kompletna tabula rasa. Czy zmieniać ten stan rzeczy, dlaczego i czego się spodziewać?  :)

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2631 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 13:46:23 »
U mnie podobnie. Co do Gipi'ego, nie czytałem ani jednego jego komiksu. Kompletna tabula rasa. Czy zmieniać ten stan rzeczy, dlaczego i czego się spodziewać?  :)

Czytałem tylko Ziemia swoich synów (dwa razy) i jest to świetny komiks, niestety nakład wyprzedany. Świetnie poprowadzona narracja, rewelacyjny klimat postapokalipsy, ale na zasadzie pokazania jej od poważniejszej strony (degeneracji moralnej i intelektualnej jednostek i jak takie jednostki będą sobie radzić), nie żadne Mad Maxy.

Byłem o milimetry od tego, by go sobie zostawić. Ale czasem wracam do niego myślami nawet wiele miesięcy po lekturze i nie wiem czy w przyszłości, jeśli będzie wznowienie, to czy jednak ostatecznie na półce nie wyląduje. Bardzo polecam.

Offline neo789

« Odpowiedź #2632 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 13:52:50 »
który to już dodruk donżona? 3? 4? a tyle było strachu i obaw że dodruk się nie sprzeda

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2633 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 14:00:08 »
który to już dodruk donżona? 3? 4? a tyle było strachu i obaw że dodruk się nie sprzeda

Jedynki trzeci. Tomu 3 pierwszy.

Offline Konrad

« Odpowiedź #2634 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 16:19:05 »
W Taniej Książce wskoczyło 45% rabatu na:

- Art of Diplodocus - 167,01zł/300zł (w preorderze na KS było za 210zł, a w Gildii jest obecnie za 225zł)
https://www.taniaksiazka.pl/art-of-diplodocus-p-2217943.html?abpid=8507&abpcid=11&bb_id=21324&bb_coid=208738429&bbclid=3d052ca0-d899-4fed-b236-442ca830876b&utm_source=komiksopedia&utm_medium=cps&utm_campaign=ads4books

i

- Storyboard Diplodocus - 139,18zł/250zł (w preorderze na KS było za 168zł, a w Gildii jest obecnie za 187,50zł)
https://www.taniaksiazka.pl/storyboard-diplodocus-p-2217942.html?abpid=8507&abpcid=11&bb_id=21324&bb_coid=208738424&bbclid=ea57521d-1a3e-4506-9077-7c421b1e7425&utm_source=komiksopedia&utm_medium=cps&utm_campaign=ads4books

Za artbook ze zniżką lojalnościową 7% i kuponem z InpostPay zapłaciłem finalnie 145,32zł. W cenie Kickstarterowej pewnie bym nie kupił, ale za tyle ciężko było się nie skusić

A tutaj taka ciekawostka:

Offline NuoLab

« Odpowiedź #2635 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 18:46:46 »
Ciekawią mnie ci "Lunatycy", może być fajnie graficznie. Z drugiej strony drażni mnie ten nowomodny Konstantin Ciołkowski, który od zawsze funkcjonował u nas w literaturze przedmiotu jako Konstanty. No i niekonsekwencja bo jeśli upierać się przy oryginalnym brzmieniu imienia to Oberth powinien być Hermann a nie Herman. Drobiazgi ale mnie uwierają.

Offline PJP

« Odpowiedź #2636 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 16:17:07 »
Czy ktoś już dostał swoje Diplodoki i ma ochotę się podzielić wrażeniami?

Offline roble

« Odpowiedź #2637 dnia: Wt, 08 Kwiecień 2025, 16:55:56 »
Czy ktoś już dostał swoje Diplodoki i ma ochotę się podzielić wrażeniami?

Wrzucam parę fotek dla zainteresowanych..  :)

Offline TheRzezbiarz

« Odpowiedź #2638 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 12:43:38 »
Czy ktoś wie dlaczego Matteo jest opóźniony? Nie wydrukowali czy tak źle wydrukowali, że jeszcze raz będą?

Offline Konrad

« Odpowiedź #2639 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 12:51:20 »