Autor Wątek: Timof Comics  (Przeczytany 720416 razy)

Offline Death

Odp: Timof Comics
« Odpowiedź #2415 dnia: Pt, 05 Lipiec 2024, 20:43:30 »
Ooooo, w końcu Sandoval będzie miał porządnego scenarzystę. Super!

Offline badday

« Odpowiedź #2416 dnia: So, 06 Lipiec 2024, 11:52:35 »
Ooooo, w końcu Sandoval będzie miał porządnego scenarzystę. Super!
A Sfar porządnego rysownika. :)

Online Alienus66

« Odpowiedź #2417 dnia: So, 06 Lipiec 2024, 12:50:46 »
Warto się tym mutafukazem zainteresować? bo tani ten komiks nie jest

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2418 dnia: Nd, 07 Lipiec 2024, 22:48:22 »
A tak przy okazji to widzę, że we wrześniu wychodzi we Francji komiks Le Paris des Dragons stworzony przez dobrze nam znanych autorów: Joann Sfar i Tony Sandoval. Coś czuję, że Timof będzie u nas wydawał :)

Plan jest ponoć taki, żeby komiks zawitał do Polski wraz z autorami na MFKIG. To sekret, więc piszę małe literki... ciiiiiiii...
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline martin685

« Odpowiedź #2419 dnia: So, 13 Lipiec 2024, 13:12:34 »
Ktoś coś wie o pracach nad kolejnym tomem Iskier Łuczyńskiego? Niesamowicie lekko czyta mi się tę serię, chyba z żadnym polskim komiksem nie miałem takiego flow. W zeszłym roku wyszły dwa tomy (marzec, październik), a w tym póki co nic :/ 

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #2420 dnia: So, 13 Lipiec 2024, 15:34:52 »
Czy Timof coś wspominał ostatnio kiedy można się spodziewać premiery Jimmy'ego ?

Offline rapr

« Odpowiedź #2421 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 11:35:39 »
Wiecie co się dzieje z ostatnimi premierami Timofa? Dlaczego dostępne są tylko w Gildii? Na Pieśni o Renarcie i Mutafukaz różnica rabatu jest już jednak znaczna.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2422 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 19:05:41 »
Bo tylko gildia za nich foliuje komiksy :D

Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline moai

« Odpowiedź #2423 dnia: So, 20 Lipiec 2024, 12:44:51 »
Wiecie co się dzieje z ostatnimi premierami Timofa? Dlaczego dostępne są tylko w Gildii? Na Pieśni o Renarcie i Mutafukaz różnica rabatu jest już jednak znaczna.
To wszystko przez motyle książkowe. Zrobili przeprowadzkę i przez miesiąc nie potrafili ogarnąć towaru. Timofowi obsługują hurt, stąd problem. Gildia ma, bo pewnie sam im osobiście dostarczył.

Offline kostuch

« Odpowiedź #2424 dnia: Wt, 23 Lipiec 2024, 11:49:15 »

Na smaku wczoraj wskoczylo i zamowilem

Offline roble

« Odpowiedź #2425 dnia: So, 27 Lipiec 2024, 07:32:06 »
Mutafukaz - POLECAM! Nie miałem odwagi tego wydać. :)

Mam to teraz w rękach i też kuźwa poleccam..! Timof ma jaja i zszokował mnie pozytywnie tym prawie 600stronicowym, w większości w kolorze tomiszczem w realu za 121pln..  :)
świetne wydanie, super kolory i papier, minus to brak folli tradycyjnie bo obcierki na okładce niestety są..
Byłby stan mint, a tak to wygląda na delikatnie używany..
środek, nie czytałem jeszcze, ale grafika za..biscie dobra..  :)
dobrze żeś SL odpuścił bo by dwie paczki nie starczyły, ciekawi mnie w jakich cenach planujesz puszczać te swoje amerkany..  :D

timof +1

Offline Death

« Odpowiedź #2426 dnia: So, 27 Lipiec 2024, 08:30:59 »
Dajcie znać czy dobre, jak już ktoś przeczyta. Bo się zastanawiam.

Offline rapr

« Odpowiedź #2427 dnia: Nd, 28 Lipiec 2024, 11:58:05 »
Dajcie znać czy dobre, jak już ktoś przeczyta. Bo się zastanawiam.

Właśnie skończyłem.
Po pierwsze - komiks ten jest gigantyczny, robi to wrażenie. Grzbiet jest ok, trochę trzeszczy, ale nie jest to poziom Spectacular Spider-Man od Muchy. Znacznie niżej oceniam brak folii, bo oczywiście okładka jest styrana od pierwszej styczności.
Po drugie - komiks ten ma naprawdę interesujące rysunki,  utrzymane w dość mangowym stylu. Styl rysunków jest spójny przez cały komiks, ale niektóre rozdziały kolorowane są inaczej i to robi świetną robotę wizualnie. Ogólnie mamy tu dość szczegółową kreskę jeśli chodzi o tło, zwykle jest na co patrzeć. Postaci są dość charakterystyczne, głowni bohaterowie to już w ogóle ;) kadry z końcowych części komiksu oglądało mi się już niemal z zachwytem. Natomiast rysunki nie boją się krwi, flaków, sponiewieranych ciał. Ewidentnie nie dla młodych.
Fabularnie jest ciekawie, intryga rozkręca się w raczej powolnym tempie, ale o dużej skali. Trudno mi coś powiedzieć o tym więcej, żeby nie zdradzać elementów fabuły. Powiedziałbym, że ten komiks jest mało subtelną krytyką imperializmu (z naciskiem na ten amerykański).
Podsumowując Mutafukaz mnie nie zawiodło, spędziłem trzy fajne (choć pewnie nie "przyjemne" ;) ) wieczory w Dead Meat City. Rysunki na bardzo interesującym poziomie, fabuła ciekawa.

Offline kostuch

« Odpowiedź #2428 dnia: Nd, 28 Lipiec 2024, 12:24:28 »
Mam to teraz w rękach i też kuźwa poleccam..! Timof ma jaja i zszokował mnie pozytywnie tym prawie 600stronicowym, w większości w kolorze tomiszczem w realu za 121pln..  :)

Gdzie w tej cenie kupiles bo nadepnales mi wlasnie na cebule i widze ze 8 ziko przeplacilem :)

Offline bfg

« Odpowiedź #2429 dnia: Nd, 28 Lipiec 2024, 12:37:23 »
Gdzie w tej cenie kupiles bo nadepnales mi wlasnie na cebule i widze ze 8 ziko przeplacilem :)

...w realu za 121pln..  :)

:)