Autor Wątek: Timof Comics  (Przeczytany 720219 razy)

Offline wojtast

Odp: Timof Comics
« Odpowiedź #2355 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 09:27:53 »
A ten artbook to w ogóle wydaje Timof czy po prostu sprowadza ileś egzemplarzy od wydawnictwa Superani? Bo tak wysoka cena by na to wskazywała.

Jeśli sprowadzają a nie sami drukują, to może jest szansa, że przynajmniej będzie foliowany i nie będzie trzeszczał i śmierdział jak to bywa od BZGrafu.
No chyba że 300zł za 176str zwykłego formatu to i tak wariant ekonomiczny i cena promocyjna uzyskana dzięki oszczędności na folii :)

Offline Dracos

« Odpowiedź #2356 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 12:38:04 »
Jeśli sprowadzają a nie sami drukują, to może jest szansa, że przynajmniej będzie foliowany

Ale wtedy to chyba każdy egzemplarz z folii rozpakują, żeby samemu oddać na PSZOK. Chyba nie myśli ktoś że taki świadomy ekologicznie wydawca zostawi los folii w rękach przypadkowego komiksiarza.

Offline Konrad

« Odpowiedź #2357 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 17:11:29 »
I szczegóły drugiej kwietniowej premiery:
Tymczasem w kwietniu po raz 2:
Wilkołak Jones i synowie. Czary zjary 6
Autorzy: Simon Hanselamann i Josh Pettinger
Tłumaczenie: Michał Toński
Cena: 69 zł
ISBN: 978-83-67440-81-3
Format: 165x230
Oprawa: twarda
Liczba stron: 104
Druk/barwność: kolorowy
Zalecane dla odbiorcy: Tylko dorośli!
Komiks nr 442
Wydanie: I
Data wydania: 24 kwietnia 2024
Lawina zabawy i komedii rodzinnej z Wilkołakiem Jonesem i jego synami: Dieselem i Jaxonem, i wszystkimi/większością jego znajomych! Współautorzy: gorący nabytek tej franczyzy – Josh Pettinger, sprawdzony stary wyga – Htmlflowers + dodatkowe kolory od świeżaka – Nate’a Garcii!
Uwaga na chwilę obecną to ostatni dostępny tom!

Offline donT

« Odpowiedź #2358 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 17:46:04 »
Nie polecam. Perypetie wilkolaka sa wyjatkowo niesmaczne, malo zabawne i wtorne na maksa.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline burberry

« Odpowiedź #2359 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 18:10:03 »
Nie, coś Ty, po planszach widać, że świetny komiks.

Offline Deg

« Odpowiedź #2360 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 18:38:54 »
Nie wiem dla kogo jest ten komiks. Dla mnie Czary Zjary to drugi najbardziej chybiony zakup w życiu. Pierwszy to Kosmata pułapka, co ciekawe, też od Timofa.
This is my truth, tell me yours.

Offline parsom

« Odpowiedź #2361 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 19:03:17 »
Ale ta konkretna część czy Czary Zjary w ogóle?

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2362 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 19:09:34 »
Nie wiem dla kogo jest ten komiks. Dla mnie Czary Zjary to drugi najbardziej chybiony zakup w życiu. Pierwszy to Kosmata pułapka, co ciekawe, też od Timofa.

heh, u mnie Czary Zjary to najlepsza rzecz, jaką czytałem (tomy 1-3), a Kosmata pułapka to straszne guano.

Offline Deg

« Odpowiedź #2363 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 19:19:57 »
@parsom Pierwszy tom, później już tego nie dotykałem.

@Sędzia Pułapka to koszmar, ale wg. mnie w tym samym klimacie, tylko bardziej chora.

Offline parsom

« Odpowiedź #2364 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 19:42:44 »
Czary to świetna rzecz, ale niepokoją mnie opinie o zjeździe po 4 części. Rzeczywiście robi się potem wtórnie itp.?

Offline donT

« Odpowiedź #2365 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 19:53:46 »
Niestety, ale tak. Below Ambitions oraz Werewolf sa zalosnie slabe. Pisze to jako ktos, kto czytal wszystko z tego "universum".

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2366 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 21:00:24 »
@Sędzia Pułapka to koszmar, ale wg. mnie w tym samym klimacie, tylko bardziej chora.

Czary Zjary to jest wspaniały komiks (seria) o depresji i beznadziei. Jest koszmarnie dołujący. Natomiast spotkałem się w sieci (i po polsku i po angielsku) z określeniem, że to komiksy humorystyczne. Gdybym oceniał z tej perspektywy, to być może miałbym inną ocenę.
Spotkałem się też z twierdzeniem, że Czary Zjary nie ma sensu czytać przed 40-tką i może coś w tym być.

Offline donT

« Odpowiedź #2367 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 21:28:25 »
Ja sie z ta opinia zgadzam. To faktycznie jest komiks o depresji, beznadzieji, braku pomyslu na zycie i stagnacji. Cpanie, sranie i wypelnianie miloscia w kakao jest tylko przykrywka. Pierwsze kilka czesci czytalem wielokrotnie i bardzo je lubie. Niestety, w pewnym momencia Hanselmann zaczal zjadac wlasny ogon i ewidentnie zaczelo mu brakowac pomyslow. Ostatnie 3 albumy to rownia pochyla.

A przy okazji - Below Ambition w oryginale ma taki fajny bonus - winyl z "utworem" zespolu Horse Mania.

Timof tez dorzucil?

Offline Deg

« Odpowiedź #2368 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 21:34:16 »
Czytałem zdecydowanie po 40 :) Komiks natomiast jest wg. mnie napisany bardzo z osobistej perspektywy, więc nie do każdego dotrze. Rysunki nie pomagają.

Offline Smok

« Odpowiedź #2369 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2024, 16:19:31 »

Poza tytułami wcześniej wymienionymi w kwietniu Timof wspólnie z Fundacją Instytut Kultury Popularnej wyda także monografię o powieściach graficznych pod redakcją Jerzego Szyłaka i Sebastiana Jakuba Konefała.

„Powieść graficzna. Wprowadzenie”

Monografia zatytułowana Powieść graficzna. Wprowadzenie jest zbiorem artykułów akademickich, który poświęcono fenomenowi graphic novels. Czytelnicy i czytelniczki znajdą tutaj teksty porządkujące sposoby definiowania i badania tej popularnej odmiany komiksu, pogłębione analizy jej gatunków i konwencji oraz praktyk wydawniczych, a także relacje i podsumowania badań związanych z historią i ewolucją wykorzystywanych w powieściach graficznych form narracyjnych. Autorzy i autorki artykułów eksplorują między innymi takie obszary badawcze jak: kontrowersje związane z używaniem terminu graphic novels, archeologia opowieści obrazkowych czy ewolucja powieści graficznych w Japonii; przybliżają również strategie publikacyjne związane z tak zwanymi komiksowymi runami, scenariuszowe i wizualne inspiracje konwencją czarnego kryminału, analizy filmowych adaptacji nurtów indie i underground oraz wydawniczy wieloświat z fabuł wydawanych przez DC Comics.

Źródło: https://filmozercy.com/wpis/monografia-o-powiesciach-graficznych-oraz-inne-kwietniowe-premiery-od-timof-comics