Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 505859 razy)

Offline komiks

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #2295 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 18:49:44 »
To było do przewidzenia, że po ogłoszeniu przez TM dodruków, ludzie rzucą się na to co jest w starych cenach i chyba o to chodziło. Swego czasu tyle tego leżakowało po magazynach, że Taurus wystawiał małe pakiety tutaj i tutaj. Widocznie zbliża się termin utylizacji i uznali, że opłaca się dodrukować, żeby wznowić zainteresowanie. Oby to nie był jedyny powód wskrzeszenia tytułu i naprawdę zamierzają utrzymać go na rynku.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Saruto

« Odpowiedź #2296 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 19:03:05 »
Ja tak samo, od razu po wiadomości na FB wziąłem 13 dostępny tomów z Tantisa i Taniej Książki (wychodziło w okolicach 24zł za tom). Uwielbiam całą serię (nawet gdy jeszcze nie siedziałem w komiksach to oryginał czytałem na bieżąco zachęcony serialem) i myślałem, że nie doczekam tego powrotu po polsku.

Dokładnie mam tak samo ;) Do komiksów wróciłem akurat w 2017.
Mam podobny pakiet. Nie wyrwałem tylko #19.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2297 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 19:50:09 »
Oby się udało i wszyscy byli szczęśliwi ale @komiks może mieć rację, kiedyś też prawie zaufałem taurusowi i dzisiaj nie miałbym ręki.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Adolf

« Odpowiedź #2298 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 20:43:53 »

Patrzę na to zdjęcie i zastanawiam się co takiego się wydarzyło, że ludzie po 18 tomie przestali kupować?

Offline Xmen

« Odpowiedź #2299 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 21:30:52 »
Może seria traci pazur?
Serial też był dobry do jakiegoś mementu. Jakiś poziom trzymał do momentu gdy zwyciężyli z neganem. Później było gorzej i gorzej.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline starcek

« Odpowiedź #2300 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 23:19:40 »
Nie mów hop... dokończyć te 5 tomów pewnie się uda, ale. TM w wywiadzie powiedział, że dodruki będą limitowane, to może oznaczać, że cześć ludzi "zapakuje" się w Żywe Trupy i dla nich nie starczy. I to mogą być takie braki ze środka serii.
I wtedy te braki szybciorem trafią na allegro od szyldem Enklawy. Prosty model biznesowy.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Midar

« Odpowiedź #2301 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 02:37:41 »
To było do przewidzenia, że po ogłoszeniu przez TM dodruków, ludzie rzucą się na to co jest w starych cenach i chyba o to chodziło.
Pewnie tak. Podobna akcja była kiedy ściemnili, że dokończą „Za Królową i Ojczyznę”. Złodzieje i oszuści (bo inaczej ich nie nazwę), przekonali mnie, żebym kupił w ich złodziejskim sklepie, bo za chwilę nie będzie, a oni dokończą serię. Nabrałem się i przestrzegam wszystkich, że kupowanie kolejnych tomów ŻT ma sens, dla tych, którzy mozolnie brną do końca, mając 27 wydanych wcześniej części. Wszyscy inni, nie dajcie się nabrać i od tych oszustów jak najdalej.

Offline Death

« Odpowiedź #2302 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 11:39:14 »

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2303 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 18:13:32 »
Wywiad generalnie bardzo fajny (choć jeszcze nie przesłuchałem całości), ale jedna rzecz mnie rozbawiła. Pan Pietrasik narzeka na twarde okładki, wylicza ile to milimetrów one zajmują na półkach i mówi, że marzą mu się budżetowe komiksy na miękko… podczas gdy sam wydaje pojedyncze tomy w twardej oprawie. Szkoda że w tej pogoni za marzeniami nie zaczyna od siebie.

Offline starcek

« Odpowiedź #2304 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 18:38:12 »
Jeszcze nie widziano drogowskazu, który by szedł drogą, którą wskazuje.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2305 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 18:54:05 »
Asgard od taurusa 100zł za 128 stron, twarda oprawa.
Żywe trupy tom 1 69zł za 144 strony, okładka miękka.
Szkoda, że tylko mu się marzą budżetowe wydania.
« Ostatnia zmiana: So, 26 Lipiec 2025, 18:59:01 wysłana przez Xmen »

Offline Szekak

« Odpowiedź #2306 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 19:05:51 »
Wywiad generalnie bardzo fajny (choć jeszcze nie przesłuchałem całości), ale jedna rzecz mnie rozbawiła. Pan Pietrasik narzeka na twarde okładki, wylicza ile to milimetrów one zajmują na półkach i mówi, że marzą mu się budżetowe komiksy na miękko… podczas gdy sam wydaje pojedyncze tomy w twardej oprawie. Szkoda że w tej pogoni za marzeniami nie zaczyna od siebie.
Domyślam się, że z perspektywy czasu te decyzje wydawnictwa Taurus (bo słyszałem, że to tata jest osobą decyzyjną) traktuje jako błąd, skoro teraz w wywiadzie przyznaje, że ludzie chcą integrali i limitowanych okładek, a on z rynkiem nie będzie walczył...
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline komiks

« Odpowiedź #2307 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 19:11:37 »
Na dodatek uważa, że wydawca powinien zarabiać na komiksie najwięcej, a nie pośrednicy i jest za tym, żeby wymusić to regulacjami systemowymi ;) Tymczasem ideały sobie, a żyć z czegoś - KomiksEnklawa - trzeba.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Dracos

« Odpowiedź #2308 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 20:09:53 »
@PabloWu Jednak trzeba przyznać że oni tą politykę pojedyncze tomy na miękko długo próbowali utrzymać. Ale rynek ma inne zapatrywania i obecni klienci w większości nie chcą ani na miękko ani pojedynczo. Pan z Taurusa jak już koniecznie chce liczyć milimetry na półkach to powinien porównywać grubaski od SL albo LiT do swoich pojedynczych na twardo (w wielu wypadkach nie dokończonych).

Offline Xmen

« Odpowiedź #2309 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 22:00:24 »
Pierwsze 30min to cały czas reklama taurusa i centrum komiksu. Tak przez cały wywiad czy faktycznie będzie coś o tym "czy zbliża się kryzys rynku komiksowego w Polsce?"