Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 505480 razy)

celtic i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline Koalar

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #1920 dnia: Pn, 16 Grudzień 2024, 13:37:58 »
Na mój nos ktoś to w końcu wyda. Stawiam na Egmont w wersji kolorowej, jak pojawią się kolorowe zbiorcze w Stanach (a pojawią się pewnie jakiś czas po zakończeniu wersji zeszytowej, orientacyjnie u nas start 2029-2030).
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1921 dnia: Pn, 16 Grudzień 2024, 14:08:20 »
Pytanie czy E nie zniechęcił się do Skybound. A mi tak to wygląda.

Nagle mają Energon Universe, to może oni. Ale raczej za ładnych parę lat, jak nie później.

Firma Kirkmana znana jest z dużych cen i gwiazdorzenia...

Offline Koalar

« Odpowiedź #1922 dnia: Pn, 16 Grudzień 2024, 15:33:15 »
Coś tam E. dodrukował Invincible, więc chyba tragedii nie ma. Są pewne problemy (większość wydał Taurus, trudny licencjodawca, serial chyba zakończony), ale to jest taka marka, że jak będzie pieniądz do zarobienia (a będzie), to się po to raczej Egmont schyli. Może tez za te parę lat łatwiej będzie to wydać niż w ostatnich latach.

Offline kostuch

« Odpowiedź #1923 dnia: Pn, 27 Styczeń 2025, 16:34:47 »
https://www.gildia.pl/komiksy/634480-rashomon

Tymczasem na gildii taki oto preorder sie pojawil...

Offline Dalthon

« Odpowiedź #1924 dnia: Pn, 27 Styczeń 2025, 16:44:59 »
Gdyby to wydawało inne wydawnictwo, może bym się zainteresował ale że to niesłowne k*rwy znaczy się Taurus Media - to sobie odpuszczam.

Cytat: Taurus Media
6 lutego do sprzedaży wprowadzimy komiks Victora Santosa "Rashomon", który ukaże się w dwóch wersjach:
- standardowa, kolorowa
- limitowana, czarno-biała (nakład 350 egz., sprzedawana tylko w Gildii, Centrum Komiksu, Best Comics internetowo i w naszym sklepie na Allegro)
Obie wersje różnią się między sobą (oprócz wersji kolorystycznej) okładką oraz dodatkami (różne w B&W i w kolorze).
Poniżej przedstawiamy okładkę i przykładowe plansze z wersji standardowej, a z wersji limitowanej zaprezentujemy w osobnym wpisie.
W czasach feudalnej Japonii w podliżu bramy Rashomon zostaje znalezione ciało zamordowanego znanego i wpływowego samuraja. Komisarz Heigo Kobayashi musi rozwikłać zagadkę zbrodni opierając się na sprzecznych zeznaniach świadków a nawet "przesłuchać" zamordowanego...
Komiks Victora Santosa (seria "Polar") powstał w oparciu o opowiadania wybitnego pisarza japońskiego Ryunosuke Akutagawy. Na kanwie tytułowego opowiadania Akira Kurosawa nakręcił film "Rashomon" należący obecnie do kanonu współczesnego kina.
Scenariusz i rysunki: Victor Santos
Tłumaczenie: Jakub Jankowski
Wydawca: Taurus Media
Data wydania: luty 2025
Oprawa: twarda
Papier: offsetowy
Druk: kolor
Liczba stron: 176
Format: 170x260 mm
ISBN: 978-83-65465-88-7
Wydanie: I
Cena okładkowa: 105 zł

Offline Death

« Odpowiedź #1925 dnia: Pn, 27 Styczeń 2025, 17:40:53 »
Strasznie nie lubię jak komiks ma wyższą cenę (lub inny rabat) tylko dlatego, że ma inną okładkę. Zawsze uważałem, że to słabe. Interesująca pozycja, ekranizację Kurosawy uwielbiam. Komiks też zamierzam kupić. Ale powinni skończyć też parę serii.

Offline Brvk

« Odpowiedź #1926 dnia: Pn, 27 Styczeń 2025, 17:42:08 »
Gdyby to wydawało inne wydawnictwo, może bym się zainteresował ale że to niesłowne k*rwy znaczy się Taurus Media - to sobie odpuszczam.

Przepraszam, ale uważam że to jest gruba przesada z takimi określeniami. Rozumiem, że kogoś zawiedli, ale chyba gdyby interes dobrze szedł to by te wszystkie historie dokończyli.

Poza tym ten Rashomon to zdaje się zamknięta rzecz, nie początek serii, więc kupując go tylko pomagasz wydawcy, a sam niczym nie ryzykujesz.

Strasznie nie lubię jak komiks ma wyższą cenę (lub inny rabat) tylko dlatego, że ma inną okładkę. Zawsze uważałem, że to słabe. Interesująca pozycja, ekranizację Kurosawy uwielbiam. Komiks też zamierzam kupić. Ale powinni skończyć też parę serii.
Cena jest ta sama, rabaty są inne 🙃 No i w tym przypadku różnic jest więcej, niż sama okładka  (dodatki, kolor, inny nakład), co jest jakimś tam usprawiedliwieniem dla innej ceny.
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Styczeń 2025, 17:47:21 wysłana przez Brvk »

Offline Szekak

« Odpowiedź #1927 dnia: Pn, 27 Styczeń 2025, 17:48:35 »
Moze interes by szedł lepiej, gdyby Taurus stosował się do prosb czytelników i wydawał integrale? Albo gdyby zgapił od konkurencji i wydawał integrale? Ewentualnie jakby posluchal sam własnych rad których udzielał Mandioce i wydawał integrale?

Taurus mając swoj sklep wpadł w kryzys podczas okresu boomu komiksowego. To naprawdę trzeba mieć smykałkę do interesów by coś takiego odjaniepawlic.
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Styczeń 2025, 17:50:42 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Dracos

« Odpowiedź #1928 dnia: Pn, 27 Styczeń 2025, 17:55:13 »
Ewentualnie jakby posluchal sam własnych rad których udzielał Mandioce i wydawał integrale?

O aż tak? Przegapiłem takie złoto :)

Offline Leyek

« Odpowiedź #1929 dnia: Pn, 27 Styczeń 2025, 17:55:21 »
Dobrzy są. Z 10 rozgrzebanych serii, a ci sobie po roku ciszy na luzie wydają komiksik w dwóch wersjach, żeby golić "frajerów" co się jeszcze ostali jako ich klienci.

Offline Koalar

« Odpowiedź #1930 dnia: Pn, 27 Styczeń 2025, 18:03:46 »
Strasznie nie lubię jak komiks ma wyższą cenę (lub inny rabat) tylko dlatego, że ma inną okładkę. Zawsze uważałem, że to słabe.

Zależy. Jeśli 2 okładki podnoszą cenę, to według mnie właśnie dobrze, jak to idzie na okładkę dodatkową. Przykładowo jest komiks, który z jedną okładką kosztowałby okładkowo 100 zł, ale dwie podnoszą cenę. Wtedy wolę, jak ten koszt idzie na okładkę dodatkową (np. 100 zł - standard i 110 zł - limitka), a nie jest rozkładany (np. po 105 zł). Bo tak to muszę płacić dodatkowo w zasadzie tylko za możliwość wyboru, a wolę, żeby płacił ten, kto woli mieć coś trochę bardziej wyjątkowego (rzadszego, innego, limitowanego).

Offline Klint

« Odpowiedź #1931 dnia: Pn, 27 Styczeń 2025, 18:03:56 »
Najlepiej zagłosować portfelem i nie kupować. Jak się wywalą na tym tytule może się ogarną. Jak nie to upadną i zwolnią wszystkie licencję. Sytuacja win-win.

Offline JanJ

« Odpowiedź #1932 dnia: Pn, 27 Styczeń 2025, 18:45:45 »
Ja niestety średnio wierzę, że ktoś przejmie te rozgrzebane serie. Poza E, który wszedł na nowo w duże tytuły jak Marini czy XIII, nikt z mniejszych wydawców nie będzie się bawił w kończenie tej drobnicy. Dla mnie to bardziej sytuacja lost-lost. Przegrywa wydawca i czytelnik.

Dobrze, że chociaż puszczają zamknięta historię.
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Styczeń 2025, 18:49:28 wysłana przez JanJ »

Offline Enceladus

« Odpowiedź #1933 dnia: Pn, 27 Styczeń 2025, 19:03:21 »

Czy tylko różnica w okładkach? W opisie na Gildii jest różnica w druku (kolor/cz-b) oraz w prezentowanych screenach stron w poszczególnych wydaniach.

Rashomon.
Druk:kolor

Rashomon (edycja limitowana).
Druk:cz-b
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline Death

« Odpowiedź #1934 dnia: Pn, 27 Styczeń 2025, 19:05:27 »
Tak, jest więcej różnic. Już doczytałem. Okładki, kolor i inne dodatki. Ewidentnie poszli w kup dwie wersje, bo kcem twój hajs. Bardzo fajnie, że zamknięta historia. Ale teraz powinni jeszcze dokończyć kilka, jeśli nie kilkanaście serii.