Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 447356 razy)

Motyl

• Gość
Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #630 dnia: Pn, 26 Październik 2020, 11:40:32 »
To Ty masz problem z 5% rabatem - narzekasz jakie to SL złe, że nie sprzedaje swoich komiksów taniej. Pisz więc do Gildii i rób co tam jeszcze tylko chcesz ;)

Nie mam żadnego problemu. Przestałem kupować komiksy SL, bo uznałem, że są niewarte proponowanej przez wydawcę ceny, obojętnie czy będą miały, 5, 20 czy 50% rabatu. Z chęcią pozbyłbym się też bubli przez nich wydanych, które nieopatrznie kupiłem, bo czytać się tych komiksów nie dało - patrz: tłumaczenie niczym z google translatora, babole. Więc spoko, ale problemu nie widzę :) Problem jest inny, jeśli ktoś wydaje komiksy chałupniczo i nieprofesjonalnie, nie powinien za nie żądać wygórowanej ceny, a już na pewno nie robić cyrków z okładkami limitowanymi, które są tylko po to, aby wypchnąć więcej niespecjalnie udanego towaru. Cieszę się twoim szczęściem, że możesz nabywać ich produkty z 20% rabatem. Odmówię 10 zdrowasiek w ten intencji, abyś mógł za jakiś czas kupić i z 30% rabatem :)

Offline Gazza

« Odpowiedź #631 dnia: Pn, 26 Październik 2020, 11:47:27 »
Nie mam żadnego problemu. Przestałem kupować komiksy SL, bo uznałem, że są niewarte proponowanej przez wydawcę ceny, obojętnie czy będą miały, 5, 20 czy 50% rabatu. Z chęcią pozbyłbym się też bubli przez nich wydanych, które nieopatrznie kupiłem, bo czytać się tych komiksów nie dało - patrz: tłumaczenie niczym z google translatora, babole. Więc spoko, ale problemu nie widzę :) Problem jest inny, jeśli ktoś wydaje komiksy chałupniczo i nieprofesjonalnie, nie powinien za nie żądać wygórowanej ceny, a już na pewno nie robić cyrków z okładkami limitowanymi, które są tylko po to, aby wypchnąć więcej niespecjalnie udanego towaru. (...)
Mocne słowa. Zechciałbyś podać, pytam z ciekawości, które tytuły konkretnie to te buble?

Offline komiksowe_warianty

« Odpowiedź #632 dnia: Pn, 26 Październik 2020, 12:10:57 »
No jak tak mówi użytkownik Motyl, to tak powinno być. Zapewne zna się na wydawaniu komiksów, wie co jest "pięć" i właśnie wyjaśnił amatorów chałupniczo wydających komiksy. Jak dla mnie temat wyczerpany.

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #633 dnia: Pn, 26 Październik 2020, 12:26:43 »
No jak tak mówi użytkownik Motyl, to tak powinno być. Zapewne zna się na wydawaniu komiksów, wie co jest "pięć" i właśnie wyjaśnił amatorów chałupniczo wydających komiksy. Jak dla mnie temat wyczerpany.

Wydałeś jakiś komiks? Nie? Patrz, bo ja aż dwa. I zrobiłem je chałupniczo i po tym doświadczeniu wiem, że tak się tego nie robi. W twoim przypadku temat był wyczerpany, zanim napisałeś, że wiesz, że nic nie wiesz.

Mocne słowa. Zechciałbyś podać, pytam z ciekawości, które tytuły konkretnie to te buble?

Sędzia Dredd: Heavy Metal Dredd, sieczka, której nie udało mi się skończyć, Stickleback - rozczarowanie, Solo - ładnie narysowana wydmuszka, Boże działo - przy czytaniu męczarnie nad tzw. językiem polskim, Ballada o Halo Jones wyd. cz-b, komiks bardzo lubię, mam oryginalne wydanie i przy nim zostanę, w polskim klejenie jest kiepskie, widać jak strona tytułowa odsuwa się od okładki, w dodatku powiększony format, w którym paskudne górne i dolne białe marginesy są jeszcze większe niż w oryginale. No i błędy pokroju Mik Mignola, Tom i Jerre, science-fiction, brakujące przecinki, nie wspomnę już o błędach, które podkreśla WORD jak Fanastyczna Armia - i nie wiem, czy tu chodzi o Fantastyczną Armię, Fanatyczną Armię czy Fantasmagoryczną Armię.

Offline starcek

« Odpowiedź #634 dnia: Pn, 26 Październik 2020, 12:38:38 »
Rynek jest na tyle nasycony, że drugorzędne komiksy wydawane przez trzeciorzędne wydawnictwo (pod względem kunsztu edytorskiego) będą zalegać i nie ma co ronić łez. Aż wszyscy, którzy mają inne kryteria oceny wykupią nakład. I chyba o to chodzi - ten kto oceni inaczej, kupi.
Rynek komiksowy dogonił już rynek książki, gdzie raczej rzadko mamy do czynienia ze znikaniem tytułu ze sprzedaży w błyskawicznym tempie.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Online freshmaker

« Odpowiedź #635 dnia: Pn, 26 Październik 2020, 13:37:29 »
do listy bubli proszę dodać wysokie klejenie stron tytułowych brygady i ciężki w odbiorze język polski.

no i to czego nie mogę przeżyć że studio lain wydaje mojego ulubionego bohatera z 2000ad. niedoróby np.
lustrzane odbicie okładki slaine zabójca demonów w limitce, świt wojownika - kupa bubli, które wrzucałem w topiku slaine. slaine król - zero korekty.

Offline Gazza

« Odpowiedź #636 dnia: Pn, 26 Październik 2020, 14:12:32 »
Sorry, ale oprócz stękania Motyla o kiepskim klejeniu i większych (w powiększonej (sic!) wersji komiksu) marginesach nie widzę. Literówki i inne tego typu błędy zdarzają się każdemu wydawnictwu.
Nie bronię SL (sam od raptem 2 lat kupuję tytuły tego wydawcy) - pytałem jako potencjalny nabywca jakiegoś "bubla", ale nic merytorycznego nie przeczytałem. Tak to można sobie o każdym wydawcy napisać. Ba - buble pojawiają się i u największych i w najekskluzywniejszych tytułach. Ale ok - nie ma tematu.

Offline michał81

« Odpowiedź #637 dnia: Pn, 26 Październik 2020, 14:29:12 »
Ja się mogę zgodzić z @motylem, że pierwsze komiksy, które nie były drukowane w BZG, jakościowo odstawały pod względem klejenia. Odkąd SL zmieniło drukarnie tego problemu nie ma.
W przypadku tłumaczenia/korekty/składu jest też dużo lepiej, co nie znaczy, że nie zdarzają się błędy, ale też jest poprawa znaczna, nie tak jak w przypadku komiksów Scream, gdzie wg mnie jest to na poziomie takim jakim zaczynali (np. czytałem ostatnio Alieny rocznicowe i tam z przecinkami to jest jakieś szaleństwo).

Offline xanar

« Odpowiedź #638 dnia: Pn, 26 Październik 2020, 14:31:46 »
Podejrzewam, że jest mniej błędów niż w profesjonalnej firmie Hachette, która wydaje kolekcję Superbohaterowie Marvela  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #639 dnia: Pn, 26 Październik 2020, 14:52:47 »
Ale pamiętaj, że Hachette dostaje gotowce od Panini! Haha

Offline starcek

« Odpowiedź #640 dnia: Pn, 26 Październik 2020, 15:56:05 »
Wracając do meritum wątku - ktoś wie, co to za licho, że blank Walizki Żbika już jest niedostępny na Gildii, a nawet nie tylko tam?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

« Odpowiedź #641 dnia: Pn, 26 Październik 2020, 17:35:58 »
Nie mam żadnego problemu. Przestałem kupować komiksy SL, bo uznałem, że są niewarte proponowanej przez wydawcę ceny, obojętnie czy będą miały, 5, 20 czy 50% rabatu. Z chęcią pozbyłbym się też bubli przez nich wydanych, które nieopatrznie kupiłem, bo czytać się tych komiksów nie dało - patrz: tłumaczenie niczym z google translatora, babole. Więc spoko, ale problemu nie widzę :) Problem jest inny, jeśli ktoś wydaje komiksy chałupniczo i nieprofesjonalnie, nie powinien za nie żądać wygórowanej ceny, a już na pewno nie robić cyrków z okładkami limitowanymi, które są tylko po to, aby wypchnąć więcej niespecjalnie udanego towaru. Cieszę się twoim szczęściem, że możesz nabywać ich produkty z 20% rabatem. Odmówię 10 zdrowasiek w ten intencji, abyś mógł za jakiś czas kupić i z 30% rabatem :)

Większych bzdur dawno nie czytałem.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #642 dnia: Pn, 26 Październik 2020, 18:38:31 »
Proponuję zmienić nazwę forum na KlakierSpec.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #643 dnia: Pn, 26 Październik 2020, 18:50:05 »
Nie możemy dopóki jesteś tu i na wszystko narzekasz :(

Offline xanar

« Odpowiedź #644 dnia: Pn, 26 Październik 2020, 18:52:45 »
Proponuję zmienić nazwę forum na KlakierSpec.

Przecież możesz sobie założyć forum.
Twój komiks jest lepszy niż mój