Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 738541 razy)

Offline Castiglione

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #3120 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 19:35:27 »
TK rzuca tu samymi oczywistościami, ale po dyskusjach dotyczących poprzedniego zestawienia Nielsena mam wrażenie, że jest to potrzebne, bo znowu ktoś wyskoczy z wielkim odkryciem, że ilość nie równa się obrót ;D Generalnie sporo z tego, co tym razem dodał od siebie pokrywa się założeniami, które poczyniłem przy okazji poprzedniej topki, także obyło się u mnie bez zaskoczeń.

Co do samych danych, to nasunęły mi się dwie myśli. Po pierwsze jeżeli dwudziesty dziewiąty tom Barksa wydany w lipcu potrafi wejść do top 100 roku (plus pojawiają się w nim inne tomy i "Nasz wielki Donald"), to cała kolekcja musi być sporym sukcesem, co cieszy, bo kolejny raz potwierdza, że odbiorcy na kacze komiksy są - pytanie, jak wykorzysta to Egmont.

Dwa - obecność na liście DC Compact robi wrażenie. Na rynku od połowy października, a zajęło kilka miejsc, więc musi schodzić rewelacyjnie.

Offline 79ers

« Odpowiedź #3121 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 19:49:46 »
Stary, ale czytaj sobie co chcesz. ....
Dzięki za pozwolenie. To my jesteśmy jakąś jedną wielką komuną z misją zbawiania świata? Dlaczego nie ma miejsca dla sobków, którzy chcą mieć kawałek własnego ogródka z kwiatami zamiast śmietnika?

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #3122 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 20:16:44 »
Dobra, widzę, że intencja użycia przeze mnie Twojego posta jest nadal niejasna, mimo, że próbowałem to dosyć obszernie wyjaśnić. Najwyraźniej poległem. Więc już pasuję, przepraszam Cię za ten cytat, pokój i miłego wieczoru.

Offline PJP

« Odpowiedź #3123 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 20:25:26 »
Mógłbyś wyjaśnić w jaki sposób dobra sprzedaż komiksów dziecięcych nie sprzyja fandomowi komiksowemu?
To zdanie odnosiło się do wyżej. Komiksy są porzucane, zresztą jak i książki. Niektórzy wrócą po szkole średniej, inni na studiach itd. Niektórzy (czuję, że większość) - już nigdy. Tak to wygląda i nie ma co się oburzać. Czytam nowe komiksy dziecięce i jest mi z tym dobrze, też staram się dzieciaki zachęcać, raz lepiej, raz gorzej. Zawsze byłem zwolennikiem różnorodności, stąd moja opinia o komiksie dziecięcym czy kolekcjonerskim. Dobrze, że są wydania tanie, mangi, twarde, slipkejsy, z dodatkami, dla dzieci. Każdy sobie coś z tego wybierze. Gorzej jeśli skupimy się TYLKO na dziecięcym czy TYLKO na wersjach kolekcjonerskich itd. I o to mi chodziło :)
Z drugiej strony trochę mnie dziwiło (i nadal dziwi) dość swobodne podejście niektórych współczesnych twórców do tych klasyków. Odnoszę wrażenie pogardliwego podejścia - jacy to artyści, mistrzowie, ile można jechać na nostalgii, uuu, panie, to kseroboje i kopiarze. Osobiście staram się nie wypowiadać o niektórych współczesnych twórcach, owszem, napiszę, że mi się nie podoba kreska, ideologia czy coś tam ale nie brnę dalej, bo jednak każdy z tych twórców dorzuca swoją cegiełkę, nawet jeśli mnie z nim nie jest po drodze. Nie wierzę też w opinie i recenzje, bo często są przesycone niechęcią - wolę sam sprawdzić czy twórca jest skandalizujący :D
Nawet jeśli większość tych dzieciaków nie zostanie hardkorowymi fanami komiksu z legitymacjami członków fandomu, to dlaczego wydawanie komiksów dla nich ma niby nie służyć fandomowi?
Patrz wyżej.
Wnioski o nabywcach wziąłem z doświadczeń zawodowych (także bibliotecznych), rozmów z ludźmi, dziećmi, młodzieżą i rodzicami, a także nauczycielami. Z życia ;) Nie mam problemu z mangami, bo przeżyłem już kilka "fal" i zawsze kończyły się podobnie. Wiem, że ktoś złośliwy powie - z mangami jest jak kiedyś z komiksami czy grami - straszyli, zakazywali i to jeszcze bardziej podkręcało atmosferę zakazanego owocu i buntu.
Oczywiście możemy też iść głębiej, nie tylko o skutkach, ale i przyczynach - niedopasowane kanony lektur, nudni poloniści itd. Jak mawia mój kolega, bibliotekarze, wydawcy, twórcy zanęcają, a poloniści zniechęcają do czytania.
« Ostatnia zmiana: So, 03 Styczeń 2026, 20:38:59 wysłana przez PJP »

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #3124 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 21:05:08 »
Dobrze, że są wydania tanie, mangi, twarde, slipkejsy, z dodatkami, dla dzieci. Każdy sobie coś z tego wybierze. Gorzej jeśli skupimy się TYLKO na dziecięcym czy TYLKO na wersjach kolekcjonerskich itd. I o to mi chodziło :)

OK, dzięki za wyjaśnienie. To, że najlepiej sprzedają się mangi i komiksy dziecięce nie jest chyba wynikiem tego, że się na nich TYLKO ktoś skupia, tylko to jest chyba naturalna sytuacja i pewnie tak jest na większości rynków. Wydaje mi się, że aktualnie mamy na tyle różnorodny rynek, że nikt nie może czuć się na nim niedopieszczony - ani hardkorowi fani klasycznych komiksów czy to frankofońskich, czy amerykańskich, ani dzieciaki i ich rodzice, ani fani mangi. Nigdy nie było lepiej.

Offline PJP

« Odpowiedź #3125 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 21:45:07 »
To racja. Jest naprawdę duży wybór komiksów. Taka klęska urodzaju, bo nie da się wszystkiego, czy nawet większości rzeczy, które cię interesują, kupić i przeczytać. W zestawieniach nie pojawił się rynek niezależny. Wiem, że to promil promila w niszy, ale z każdym rokiem "samizdat" czy inny "self" jest coraz mocniejszy. Ci twórcy się przebijają, wydają coraz więcej, zdobywają fanów, śledzą trendy.

Offline michał81

« Odpowiedź #3126 dnia: Wt, 20 Styczeń 2026, 19:41:08 »
co do rynku mang - tam niektore pozycje maja naklady po kilkadziesiat tysiecy
nie wiem czy jakikolwiek komiks sie zbliza do takich poziomow

Offline bocik

« Odpowiedź #3127 dnia: Wt, 20 Styczeń 2026, 20:33:25 »
najpierw trzeba by się zbliżyć cenami ...

Offline keram2

« Odpowiedź #3128 dnia: Śr, 21 Styczeń 2026, 16:07:57 »
najpierw trzeba by się zbliżyć cenami ...

Był czas (ok. roku 2000), że tomik mangi i album frankofoński miały zbliżoną cenę (15-16 zł), jeżeli potem ceny się "rozjechały" to dlatego, że nakłady mang rosły podczas gdy komiksów niestety spadały.

Offline Saruto

« Odpowiedź #3129 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 07:25:18 »
https://www.money.pl/gospodarka/problemy-duzej-hurtowni-ksiazek-ostatnia-deska-ratunku-przed-upadkiem-7248063500925216a.html
Ciekawe, bo z tego co pamiętam sporo firm z niego korzysta. Chyba nawet Egmont miał od nich naklejki na paczkach.

Offline eyesore

« Odpowiedź #3130 dnia: Cz, 29 Styczeń 2026, 13:14:07 »
https://www.money.pl/gospodarka/problemy-duzej-hurtowni-ksiazek-ostatnia-deska-ratunku-przed-upadkiem-7248063500925216a.html
Ciekawe, bo z tego co pamiętam sporo firm z niego korzysta. Chyba nawet Egmont miał od nich naklejki na paczkach.
bardzo dużo, znajomy ma wydawnictwo podręczników, głownie z nimi współpracował i przez to wydarzenia, szczególnie że dopiero we wrześniu wrócili do, powiedzmy, normalnej działalności (a wiadomo, lipiec-październik to najważniejszy okres na sprzedaż podręczników) musiał całkowicie przemodelować swój model sprzedaży

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3131 dnia: Pt, 06 Luty 2026, 14:14:40 »
polski rynek dostal wlasnie po dupie, zwlaszcza wydawcy bo nie dostali kasy
padla duza hurtowania Azymut

post NAGLE

❗️📢❗️ Drodzy! Niestety ziścił się najgorszy z możliwych scenariuszy! Jedna z największych hurtowni na rynku książki, OSDW AZYMUT, wpadła w ogromne tarapaty. Różne źródła podają, że jej obecny dług sięgać może nawet ponad 100 milionów złotych! 🫣
Wiecie kto straci na tym najwięcej? 💔 Oczywiście: wydawcy! Rynek książki w Polsce jest jednym z najdziwniejszych w Europie. Wojny cenowe, wyśrubowane do granic możliwości rabaty hurtowe a przy tym nadpodaż i niski poziom czytelnictwa. To trochę taki bieg z przeszkodami albo ciągły poligon. Jeśli skala jest tak olbrzymia w przypadku tradycyjnej książki, to wyobraźcie sobie jak wygląda to w komiksowej niszy!
Obecnie trwa postępowanie restrukturyzacyjne AZYMUTU. Co to oznacza? Pewnie wg najlepszego scenariusza ujrzymy tylko 50% kwoty, jaką dłużna jest nam hurtownia. Najgorsza z opcji? Nic! ☠️
Przez najbliższy weekend wprowadzamy akcję „U WYDAWCY NAJLEPIEJ!". Zwracamy się z apelem o zakupy w naszym sklepie internetowym, abyśmy mogli chociaż w minimalnym stopniu pokryć straty spowodowane sytuacją AZYMUTU. Z tej okazji przygotowaliśmy kod na darmową wysyłkę „UWYDAWCYNAJLEPIEJ", kod pozostaje ważny do 10.02.26 r. godz. 23:59.
Będziemy wdzięczni za każde dokonane zakupy jak i udostępnienie tego posta! 🙏
Z komiksowym pozdrowieniem!
NAGLE!
« Ostatnia zmiana: Pt, 06 Luty 2026, 14:18:12 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

ABC Warriors - w sprzedaży
Spawn Dark Ages - druk
Magdalena - druk
Oko Odyna - w akceptacji
Barbara - skład i korekty

Offline bocik

« Odpowiedź #3132 dnia: Pt, 06 Luty 2026, 14:45:34 »
Tak tak biedni wydawcy

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3133 dnia: Pt, 06 Luty 2026, 14:46:02 »
No to niezłe jaja. To w Polsce można ogłosić upadłość i już nie trzeba płacić kontrahentom?

Chyba najwięcej z nimi współpracował Egmont. Ciekawe jak sobie to odbiją?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3134 dnia: Pt, 06 Luty 2026, 14:47:45 »
wiekszosc wydawcow z nimi wspolpracowala
brak kasy na pewno wplynie na tempo i kolejne komiksy
Plany Studia Lain - orientacyjne

ABC Warriors - w sprzedaży
Spawn Dark Ages - druk
Magdalena - druk
Oko Odyna - w akceptacji
Barbara - skład i korekty