Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 388969 razy)

Offline Piterrini

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2940 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 12:24:03 »
Na razie byłem tylko na Kołobrzeskiej, a tam nie ma. Stąd się zastanawiam czy to tylko lokalna akcja.
Wywiało komiksy z tego sklepu już dłuższy czas temu, była kiedyś (kilka lat temu) promo na DC, nie pamiętam czy miękkie czy twarde (chociaż kojarzę coś z New52, ale może to w Carrefourze?) i w kraju w wielu sklepach było taniej, a w Gdańsku - nie. Wtedy ostatni raz widziałem komiksy w Auchan, dosłownie kilka kolumn miękkookładkowych między książkami a książeczkami dziecięcymi, jakieś wejściowe promo było (chyba 28 z 40, co wtedy było ceną wysoką, bo i rabaty większe w internecie były powszechniejsze itp.), ale zainteresowanie zdawało się być żadne (przynajmniej na Przymorzu).

Wpisując w google Auchan Kartuska od razu namierzyło mi Auchan Gdańsk Szczęśliwa. Pewnie oba określenia/adresy funkcjonują zamiennie.
Jakby co, to zdecydowanie nie funkcjonują zamiennie, nie ma Auchana na Kartuskiej (ani fizycznie, ani "nikt" tak nie mówi), ALE po co się czepiać, nie jest to używane odniesienie, ale jakby ktoś tak określił ten sklep to wiedziałbym o który chodzi, a w tym przecież sens skracania informacji (inna sprawa jeśli ktoś celowo nadaje nazwy "na przekór" tym przyjętym, ale jw. jak ktoś nie wie to i takie przybliżenie lokalizacji jest dobre).

Przy okazji - na jednej z grup FB admin nieraz pokazywał jak w jego LeClercu (Wwa) zaopatrzony był dział z komiksami, chyba kiedyś na forum wrzucałem foto ze standem, takim z połączonych stołów ("wyspa") a na nim np. Batmany Noir, normalnie w markecie obok bułek i pieluch :) No ale to ewenement, podobno tam był (może jeszcze jest?) kierownik zainteresowany właśnie komiksami w jakiś sposób, nie znam szczegółów, ani czy to "pomogło" w propagowaniu medium, ale jako ciekawostka...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2941 dnia: Nd, 18 Sierpień 2024, 10:22:11 »
@UP
Po prostu Auchan na obwodnicy Gdańska był (gdy tam mieszkałem) dobrze zaopatrzony i czasem zdarzały się tam dobre promki. Lubiłem tam jeździć na zakupy, tyle, że to była wyprawa, bo to było daleko.
Później już w Warszawie, Auchan potrafił sprzedawać w dobrych, promocyjnych cenach Giganty.

O Leclercu w Warszawie z komiksami wspominałem tutaj już w 2021.
https://www.instagram.com/p/CKya3Uwh7BL/
https://www.instagram.com/p/CKybEgYhCMf/

Jak ktoś potrzebuje, to przy Cmentarzu wawrzyszewskim są te komiksy i to sporo tytułów. Byłem z miesiąc temu i dalej jestem pod wrażeniem. Tyle że sprzedają je po cenach okładkowych, więc to nie jest żadna okazja. Taką sprzedaż stacjonarną, jak teraz w Auchanie, że od razu za Marvela i DC są rabaty 30%, to widzę pierwszy raz, Kiedyś były Star warsy z obniżką, ale wtedy nie byłem zainteresowany i nie kupiłem.

https://www.instagram.com/p/CRyP-M8qWNT/

Offline Necr09

« Odpowiedź #2942 dnia: Nd, 18 Sierpień 2024, 11:00:21 »
(...) Taką sprzedaż stacjonarną, jak teraz w Auchanie, że od razu za Marvela i DC są rabaty 30%, to widzę pierwszy raz(...)

Na 100 % nie jest to pierwszy raz, bo kiedyś w Auchanach można było dostać twardo okładkowe DC za 20-30 złotych sztuka. Pamiętam, że na pewno była dostępna Wonder Woman z New52 i pierwszy tom Amerykańskiego Wampira, którego zresztą sam kupiłem wtedy.
FGO: 758,469,198

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2943 dnia: Wt, 20 Sierpień 2024, 18:38:05 »
W Auchanie przy Okęciu są trochę inne tytuły.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2944 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 19:23:14 »
Wybaczcie Nekromancję ale dopiero nadrabiam zaległości wakacyjne na forum.
Bazyliszek widzę, że obieżyświat z Ciebie, w której dzielnicy mieszkasz, że skrajne rejony Warszawy odwiedzasz.
Każde  Auchan ma inny asortyment jak widać, sprawdzilem przy okazji zakupów  w Jankach, na Okeciu bliżej Alei Krakowskiej, w Piasecznie i w Łomiankach.
Kojarze tego Leclera na Wawrzyszewie, mieszkam w Magdalence stąd Auchan Janki i Piaseczno ale czesto odwiedzam rodzinny dom w Łomiankach a tam Auchan oraz Leclerc na Wawrzyszewie.

Offline keram2

« Odpowiedź #2945 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 17:53:43 »
Najlepsze rabaty u Garuli na festiwalu w Łodzi.
Nowego Jakuba Wędrowycza kupiłem za 79 zł, tymczasem cena okładkowa to 79,99 !
Zaoszczędziłem 99 groszy.
To się nazywa promocja.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2946 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 23:17:01 »
Ja nie znalazłem ani jednego Marvela w Auchan na Jubilerskiej.

Offline vision2001

« Odpowiedź #2947 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2024, 09:23:14 »
Najlepsze rabaty u Garuli na festiwalu w Łodzi.
Nowego Jakuba Wędrowycza kupiłem za 79 zł, tymczasem cena okładkowa to 79,99 !
Zaoszczędziłem 99 groszy.
To się nazywa promocja.
Jak chciałeś u niego zaoszczędzić więcej, to było trzeba wziąć Legendy Polskie, bo miał za 150, a nie 159,00 ;)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2948 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2024, 12:56:42 »
Ja nie znalazłem ani jednego Marvela w Auchan na Jubilerskiej.

Patrz pan. A na Płaskowickiej są. Była mała zniżka, więc wziąłem jeszcze "Drapieżne Ptaki".

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2949 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2024, 13:29:04 »
Patrz pan. A na Płaskowickiej są. Była mała zniżka, więc wziąłem jeszcze "Drapieżne Ptaki".

Co to za pozycja w prawym dolnym rogu za 24.99, jakaś manga? Masz możliwość zrobić zoom? u mnie Google nie pomaga odnaleźć tej okładki.

Offline Crono

« Odpowiedź #2950 dnia: Wt, 17 Wrzesień 2024, 13:34:28 »

Offline Saruman

« Odpowiedź #2951 dnia: Nd, 06 Październik 2024, 21:21:25 »

Jestem trochę zaskoczony, że tak wiele osób kupiło (patrząc po ilości opinii w innym temacie) nowe Transformersy, Void Rivals od wydawnictwa Nagle, bez większego zwrócenia uwagi na ich... cenę.

Przypomnę, że przy ~140 stronach, miękkiej okładce i takim samym formacie (różnica 3 do 5 mm) jak wydawane u nas Marvele/DC ich cena okładkowa wynosi 84,90 zł.

84,90 zł to o ~70% więcej niż 49,99 zł, które liczy sobie Egmont za podobne komiksy. Różnica wynosi nie 10 czy 20%, ale 70...

Popatrzmy więc na zniżki, bo nikt przecież nie kupuje po cenie okładkowej. Standardowy rabat na gildii - 30%, cena spada więc do 59,40 zł. Czyli nadal więcej o ~20% niż okładkowa u konkurencji.

Za małe nakłady? Inflacja? Chciwość? A może portfel polskiego komiksiarza wytrzyma.

Offline Megatron

« Odpowiedź #2952 dnia: Nd, 06 Październik 2024, 21:24:01 »
Nie był bym Megatronem gdybym nie kupił nowych nagradzanych za fabułę  :o Transformerów.

Offline misiokles

« Odpowiedź #2953 dnia: Nd, 06 Październik 2024, 21:42:30 »
Za małe nakłady? Inflacja? Chciwość? A może portfel polskiego komiksiarza wytrzyma.
A może bardziej poczytnym tytułem nadrabiają straty po tych mniej chodliwych?

Offline xanar

« Odpowiedź #2954 dnia: Nd, 06 Październik 2024, 21:57:03 »
To po amerykańsku można taniej kupić.
Twój komiks jest lepszy niż mój