Na razie byłem tylko na Kołobrzeskiej, a tam nie ma. Stąd się zastanawiam czy to tylko lokalna akcja.
Wywiało komiksy z tego sklepu już dłuższy czas temu, była kiedyś (kilka lat temu) promo na DC, nie pamiętam czy miękkie czy twarde (chociaż kojarzę coś z New52, ale może to w Carrefourze?) i w kraju w wielu sklepach było taniej, a w Gdańsku - nie. Wtedy ostatni raz widziałem komiksy w Auchan, dosłownie kilka kolumn miękkookładkowych między książkami a książeczkami dziecięcymi, jakieś wejściowe promo było (chyba 28 z 40, co wtedy było ceną wysoką, bo i rabaty większe w internecie były powszechniejsze itp.), ale zainteresowanie zdawało się być żadne (przynajmniej na Przymorzu).
Wpisując w google Auchan Kartuska od razu namierzyło mi Auchan Gdańsk Szczęśliwa. Pewnie oba określenia/adresy funkcjonują zamiennie.
Jakby co, to zdecydowanie nie funkcjonują zamiennie, nie ma Auchana na Kartuskiej (ani fizycznie, ani "nikt" tak nie mówi), ALE po co się czepiać, nie jest to używane odniesienie, ale jakby ktoś tak określił ten sklep to wiedziałbym o który chodzi, a w tym przecież sens skracania informacji (inna sprawa jeśli ktoś celowo nadaje nazwy "na przekór" tym przyjętym, ale jw. jak ktoś nie wie to i takie przybliżenie lokalizacji jest dobre).
Przy okazji - na jednej z grup FB admin nieraz pokazywał jak w jego LeClercu (Wwa) zaopatrzony był dział z komiksami, chyba kiedyś na forum wrzucałem foto ze standem, takim z połączonych stołów ("wyspa") a na nim np. Batmany Noir, normalnie w markecie obok bułek i pieluch
No ale to ewenement, podobno tam był (może jeszcze jest?) kierownik zainteresowany właśnie komiksami w jakiś sposób, nie znam szczegółów, ani czy to "pomogło" w propagowaniu medium, ale jako ciekawostka...