Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 401152 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online PabloWu

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2895 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 17:23:18 »
Największym grzechem Studia Lain jest fakt, że foliuje swoje komiksy. Jak tak można? :)

Nie dość że folie dajo,
 to jeszcze rabatów nie majo,
komiksowy rynek psujo,
 a gupie ludzie i tak kupujo.

Offline kv

« Odpowiedź #2896 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 17:58:16 »
...z perspektywy rynku i klienta dobrze by było, żeby komiks był dostępny dłużej.
Tylko to robi się dodrukami.
...Żeby klienci, którzy nie słyszeli wcześniej o komiksie mieli szansę w ogóle go kupić. Nawet jeśli zaczną przygodę z komiksem rok po jego wydaniu.
Proszę, myślisz, że zaczną przygodę od komiksu za 150 zeta? albo 260? Tytusopedią za 600 pln?
Nie sądzę, ale mogę się mylić  ;)

Offline komiks

« Odpowiedź #2897 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 18:18:02 »
To jest akademicka dyskusja. Podobnie jakby powiedzieć - pracownik w PL powinien pracować 6 dni w tygodniu i po 10 godzin. Ponieważ to podniesie PKB, a pracownicy będą mieli więcej pieniędzy.

Jeśli weźmie się pod uwagę wszystkie czynniki to:
- SL nie ma magazynów (z tego co mówił Arek magazynem jest mieszkanie i piwnica). Więc nie może nadrukować na zapas. Chyba nie muszę dodawać, że wynajęcie magazynu to będzie dodatkowy stały koszt? Ten sam problem ma zdaje się sklep Róbmy Dobrze, którego magazynem jest poddasze.
- Dodruku nie da się zrobić w tej samej cenie dla 300 sztuk, a kolejne 800 sztuk, będzie schodziło długimi latami i potrzebny jest magazyn.

Nie chcę być adwokatem, ale ignorancja ludzi mnie smuci, wydaje im się, że znają odpowiedzi i rozwiązania, a z reguły gówno wiedzą. Pewna pani na FB tłumaczyła SL, że założenie własnego sklepu to jest chwila, no tak, tylko o obsłudze sklepu i składowaniu komiksów już nie pomyślała. Ludzie nie potrafią dodać 2 do 2. Wiecie, że chociażby masa sprzedawców takich jak na Allegro, ma swoje magazyny w mieszkaniach? Nie mają nawet miejsca na wagę, do ważenia paczek, bo z reguły potrzebna jest towarowa, która zajmuje dużo miejsca.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online michał81

« Odpowiedź #2898 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 18:19:25 »
To są jakieś małe grzeszki. Grzechem Studia Lain jest to, że nie dają EGZEMPLARZY RECENZENCKICH. No jak ci wszyscy co kupują w przedsprzedaży mają dowiedzieć się czy jest to dobry komiks czy nie. Jak te biedne kanały, blogi czy instagramy mają informować czy warto te ich komiksy kupować?

Egmont potrafi dawać darmowe komiksy. Mucha potrafi dawać darmowe komiksy. Kultura Gniewu potrafi dawać darmowe komiksy. A SL nie, no jak tak można. To jest dopiero niszczenie rynku komiksowego.

Offline kv

« Odpowiedź #2899 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 18:21:28 »
Dodam jeszcze, że patologiczny i zepsuty to jest rynek wtórny - komiks wyprzedany to od razu 5x cena okładkowa  >:( (oczywiście wyolbrzymiam)  ;)
Co tylko, wg mnie, potwierdza moją tezę o kolekcjonerskim kształcie rynku komiksowego.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #2900 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 18:23:14 »
Mroczne Miasta Wieża jest cz-b
Zasadniczo tak, ale nie do końca. :)

Online Sędzia

« Odpowiedź #2901 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 18:37:34 »
No ale jeśli ktoś jest kolekcjonerem, czy to nie wymusza na nim zakupów w przedsprzedaży?
Okładka limitowana jest w małym nakładzie, nie będzie leżała roku.

Mieszasz dwie kwestie. Wymuszanie zakupów w przedsprzedaży to - jak mam wrażenie - zarzut konkurencji wobec SL. Moje uwagi zaś dotyczą czego innego - że komiks nie jest dostępny w dłuższej perspektywie. To rzecz jasna są kwestie ściśle ze sobą związane, ale z innej perspektywy. Dlatego zupełnie nie interesuje mnie wymuszenie zakupu w przedsprzedaży okładek limitowanych, jeśli ktoś jako kolekcjoner czuje potrzebę posiadania limitowanej okładki, natomiast uważam, że jest problem z brakiem dostępności komiksu w dłuższej perspektywie.

Tylko to robi się dodrukami.

Albo dodrukami, albo większym nakładem, to w sumie decyzja wydawcy. Przy czym ja sam uważałem, że SL powinno dodrukować Button Mana.

Proszę, myślisz, że zaczną przygodę od komiksu za 150 zeta? albo 260? Tytusopedią za 600 pln?
Nie sądzę, ale mogę się mylić  ;)

Zacząć nie, ale po kilku miesiącach czytania, jak się ktoś wciągnie, czemu nie, 150 zł to dzisiaj niezbyt dużo. Tytusopedia za 600 zł nie, ale tu akurat będzie dodruk i to chyba nawet wersja budżetowa.

Wiecie, że chociażby masa sprzedawców takich jak na Allegro, ma swoje magazyny w mieszkaniach? Nie mają nawet miejsca na wagę, do ważenia paczek, bo z reguły potrzebna jest towarowa, która zajmuje dużo miejsca.

heh, spora część sprzedawców (profesjonalnych) nie ma w ogóle magazynu ani towaru, który sprzedaje. Jak dostają zamówienie, to zlecają wysyłkę hurtowni, więc nawet tego sprzedanego towaru na oczy nie widzą.
« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Czerwiec 2024, 18:41:11 wysłana przez Sędzia »

Offline 79ers

« Odpowiedź #2902 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 18:50:08 »
spora część sprzedawców (profesjonalnych) nie ma w ogóle magazynu ani towaru, który sprzedaje

Sam wolę czasami oddać coś za darmo niż tracić przestrzeń. Tutaj inny przypadek, ale sens podobny - lepiej magazynować na zewnątrz albo dać rabat niż ponosić koszty zalegania towaru.

Offline komiks

« Odpowiedź #2903 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 19:34:24 »
Moje uwagi zaś dotyczą czego innego - że komiks nie jest dostępny w dłuższej perspektywie.
I nadal ignorujesz fakt, że potrzebny jest magazyn.

Sam wolę czasami oddać coś za darmo niż tracić przestrzeń. Tutaj inny przypadek, ale sens podobny - lepiej magazynować na zewnątrz albo dać rabat niż ponosić koszty zalegania towaru.
Przecież gdyby jakiekolwiek wydawnictwo, drukowało więcej egzemplarzy jak sobie tutaj niektórzy życzą, a następnie pozbywało się leżaków, to mało kto kupiłby ten komiks w normalnej sprzedaży, większość czekałaby na wyprzedaż.

Offline kaczogród

« Odpowiedź #2904 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 19:38:05 »
Może inny efekt byłby jak wydawcy podawali ilości nakładów. Bo wiele osób żyje w błogiej nieświadomości myśląc że nakłady komiksów są takie jak w latach 80 czy 90.
W okresie prlu wydawcy podawali nakłady komiksów czy książek bo chyba musieli to robić a nie bo chcieli.
Obecnie nie muszą to i większość wydawców tego nie robi.
,,le monde est absurde"

Offline starcek

« Odpowiedź #2905 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 19:41:58 »
To wrzucanie do jednego worka dużych i małych wydawców jest po prostu zabawne.

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline PJP

« Odpowiedź #2906 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 19:48:39 »
W okresie prlu wydawcy podawali nakłady komiksów czy książek bo chyba musieli to robić a nie bo chcieli
Z tymi nakładami to też złożona kwestia. Bywało, że były większe niż deklarowane plus np. pirackie dodruki, ale bywało, że były mniejsze albo pewna część szła na stracenie... Te peerelowskie nakłady to trochę mityczne były. Pisał o tym m.in. Kapral na blogu.

Offline 79ers

« Odpowiedź #2907 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 19:59:41 »
większość czekałaby na wyprzedaż.
niektórzy oczekują prawie dopłaty za rzeczy podarowane za darmo...

Online Sędzia

« Odpowiedź #2908 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 20:43:28 »
I nadal ignorujesz fakt, że potrzebny jest magazyn.

Nie ignoruję, zdaję sobie z tego sprawę, że to nie jest prosta kwestia. Niemniej inne małe wydawnictwa jakoś ten temat ogarniają a ich komiksy są dostępne przez dłuższy czas.

Offline komiks

« Odpowiedź #2909 dnia: Nd, 23 Czerwiec 2024, 20:53:58 »
Nie ignoruję, zdaję sobie z tego sprawę, że to nie jest prosta kwestia. Niemniej inne małe wydawnictwa jakoś ten temat ogarniają a ich komiksy są dostępne przez dłuższy czas.
No właśnie jak to jest, pytam serio, jak oni to ogarniają?
Bo może określenie "małe wydawnictwo" nie jest precyzyjne i są średni, mali, bardzo mali i najmniejsi? Nie wiem, ale chętnie się dowiem, bo mnie to ciekawi. Wiem tylko, że najmniejsze wydawnictwa to kiedy autor wydaje komiks własnym sumptem, tak zrobił chociażby Łukasz Godlewski z Malarzem, tak robią chyba chłopaki z Bazgrolle, tak robi Jakub Martewicz ze swoim Kaydanem.