Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 443782 razy)

Offline Cringer

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2745 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 11:08:18 »
Jakby nie było komiksy cyfrowe w USA mają się dobrze, ale rynku papierowego nie zastąpiły.
Nie znam się za bardzo na rynku cyfrowym. Jedynie co jakiś czas coś przeczytam albo usłyszę o comixology. I tam chyba sytuacja nie wygląda za różowo. Nie dawno zwolnili sporą liczbę pracowników i chodzą pogłoski o kolejnych zwolnieniach. Gdzieś pojawiają się pytania czy usługa dotrwa do przyszłego roku. Ale na ile to prawda a nie szykanie sensacji to nie wiem.

Dla nas są to komiksy. Przez regularne kupowanie mam dużą Kolekcję, zawsze mogę po nią sięgnąć i nuda mi nie grozi. Niestety inflacja zaczyna mnie zmuszać do refleksji. Bo jeśli cena okładkowa tej samej serii np. Kaczogordu rośnie chociaż tomy wyglądają dokładnie tak samo jak 5 lat temu, to moja podświadomość burzy się przeciwko wydawaniu na te komiksy większej ilości pieniędzy. Bo moja pensja o tyle nie wzrosła. Plus dochodzą inne wydatki i rachunki, obowiązki domowe. Ogólnie w tym roku jest cięższa sytuacja dla komiksiarzy niż w latach poprzednich. A będzie gorzej, jeśli kurs złotówki jeszcze bardziej spadnie.
Dziękuję za to pouczające wyjaśnienie sytuacji w Polsce.

Offline plast

« Odpowiedź #2746 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 11:15:35 »
Zastanawiam się nad kupieniem słuchawek za kilkaset złotych, które będę użytkował kilka lat, a to jest przecież koszt dosłownie trzech komiksów.

Tak, ALE :)

Słuchawki kupisz, poużywasz i docelowo zużyte/popsute wyrzucisz -> zasadniczo w momencie wydania pieniędzy już ich nie ma.

Komiks kupisz, przeczytasz, przechowasz -> w każdej chwili możesz go odsprzedać z niewielką stratą, a jego wartość w czasie powinna wręcz rosnąć.

To trochę z tego wynika to podświadome myślenie i poczucie straty w przypadku słuchawek, którego nie ma w przypadku komiksów. I jest ono poniekąd słuszne - zamiana gotówki na komiksy to właśnie zamiana, niby permanentna, ale nie do końca.

Paradoksalnie wszyscy zbieracze komiksów raczej powinni się modlić by żadne e-wersje i abonamenty nie weszły pod strzechy, bo wtedy z fizycznymi kolekcjami stanie się to co z fizycznymi kolekcjami filmów i seriali na płytach cd, dvd, br.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2747 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 11:29:47 »
Tak, ALE :)

Słuchawki kupisz, poużywasz i docelowo zużyte/popsute wyrzucisz -> zasadniczo w momencie wydania pieniędzy już ich nie ma.

Komiks kupisz, przeczytasz, przechowasz -> w każdej chwili możesz go odsprzedać z niewielką stratą, a jego wartość w czasie powinna wręcz rosnąć.

Jedzenie zjesz a później wysrasz, czyli też jakby go nie było, chyba, że liczymy to co zostało.
Po co takie wyliczenia?
Kupiłem kanapę 7 lat temu, dziś oddałem ją za darmo, ale spałem na niej codziennie przez 7 lat. Elektronikę da się sprzedać, zawsze coś zostaje w kieszeni.

Podobnie jak kolega wyżej, stałem niedawno przed dylematem kupienia bardzo drogich słuchawek bezprzewodowych i uległem - nie dość, że moje się rozwaliły, to jeszcze miałem fanaberię sięgnąć po lepszy model. Niestety, na żadną promocję się nie załapałem. Z tego co widzę model dalej trzyma cenę. Używam ich codziennie 3-4 godziny.

Kiedyś tych wszystkich dóbr było mniej, jak za dzieciaka dostałem jeden komiks/grę/film/książkę to męczyłem ten materiał kilka miesięcy, do dziś świetnie pamiętam te produkcje tak, jakbym oglądał je wczoraj.
Dziś w tym pędzie nie mam czasu wracać do tych samych produkcji, czasem zdarzy mi się jakiś maraton Star Wars kiedy wracam do znanych już filmów, ale będąc po lekturze całej serii Ultimate Spider-Man raczej nie wyobrażam sobie, abym prędko chciał sobie zaserwować powtórkę 13 tomów. Tak naprawdę to stoi i się kurzy.
Pewnie, gdzieś na regale są tomy, które chętnie przeczytam ponownie (może Monsters?), ale kiedy, skoro kupka rośnie, a lista niezrealizowanych zakupów czeka.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #2748 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 11:30:51 »
Nie znam się za bardzo na rynku cyfrowym. Jedynie co jakiś czas coś przeczytam albo usłyszę o comixology. I tam chyba sytuacja nie wygląda za różowo. Nie dawno zwolnili sporą liczbę pracowników i chodzą pogłoski o kolejnych zwolnieniach. Gdzieś pojawiają się pytania czy usługa dotrwa do przyszłego roku. Ale na ile to prawda a nie szykanie sensacji to nie wiem.

Przecież Comixology zostało zamknięte w tamtym roku, a całość została przeniesiona do amazona.

Jeśli chodzi o rynek cyfrowy, zawsze możecie spojrzeć jak to wygląda z mangami. Weźmy takie Jujutsu Kaisen od Waneko, w google play 11.99 zł, wersja papierowa  na gildi 17.40 zł. Dodatkowo rozwijany jest yattareader, więc rynek mangi idzie z duchem czasu.

Offline LukCook

« Odpowiedź #2749 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 11:31:46 »
Komiksy też często do biblioteki oddaje. Jak nie mam miejsca i wiem, że do nich nie wrócę to przynajmniej w bibliotece, ktoś będzie miał przyjemność jak pożyczy.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2750 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 11:37:24 »
chyba zrobie podobnie...
bo nie chce mi sie bawic w sprzedawanie
a mam tego super hero i innych mang na zbyciu ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Cringer

« Odpowiedź #2751 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 11:38:00 »
Przecież Comixology zostało zamknięte w tamtym roku, a całość została przeniesiona do amazona.
Amazon w tym roku zwolnił i planuje dalej zwalniać pracowników z tego działu.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2752 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 11:38:40 »
Komiksy też często do biblioteki oddaje. Jak nie mam miejsca i wiem, że do nich nie wrócę to przynajmniej w bibliotece, ktoś będzie miał przyjemność jak pożyczy.

kto bogatemu zabroni? ;)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2753 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 11:40:27 »
nikt poza korea nie zarabia sensownych pieniedzy na cyfrze
bylo mase prob
owszem widze ze japonia radzi sobie coraz lepiej z cyfra
ale rynki jak brytyjski czy frankofonski nie specjalnie
ich glowny dochod to papier
myslcie ze gdyby komiksy szly w cyfrze to bawili by sie w sprzedaz licencji?
sami by tlumaczyli i puszczali w roznych wersjach jezykowych
u nas z cyfra probuja wydawnictwa mangowe - tez szalu nie ma
wciaz lubimy miec poczucie z cos mamy w rekach
to cyfrowe wydaje sie nam ulotne
« Ostatnia zmiana: Pn, 25 Wrzesień 2023, 11:51:47 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Online _Paweł

« Odpowiedź #2754 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 11:46:24 »

Bo jest ulotne. Pracuję w IT, to wiem. :) Zdjęcia jak wydrukuję na papierze to mam. Z jednej z sesji w lawendzie ocalały nam tylko papierowe, bo gdzieś się walnąłem przy robieniu backupu (skasowaniem nie zgrane).

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2755 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 11:46:41 »
nikt poza korea nie zarabia sensownych pieniedzy na cyfrze
bylo mase prob
owzem widze ze japonia radzi sobie coraz lepiej z cyfra
ale rynki jak brytyjski czy frankofonski nie specjalnie
ich glowny dochod to papier
myslcie ze gdyby komiksy szly w cyfrze to bawili by sie w sprzedaz licencji?
sami by tlumaczyli i puszczali w roznych wersjach jezykowych
u nas z cyfra probuja wydawnictwa mangowe - tez szalu nie ma
wciaz lubimy miec poczucie z cos mamy w rekach

Powiedz to Gabowi Newellowi, jak zaczynali to też nikt nie wyobrażał sobie że można kupować gry na PC i nie mieć dysku i dużego pudełka. To samo jeśli chodzi o muzykę. Zdaje się, że rynek RPG też nieźle się wkomponował w pdfy.

Cała reszta to kwestia przyzwyczajenia, wielu ludzi 30/40+ lubi się masturbować posiadaniem dużej ilości książek/komiksów, a żeby to miało sens, musi stać na półkach. Za kilka pokoleń nikt poza kolekcjonerami nie będzie do tego wracać.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2756 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 11:54:41 »
nie twierdze ze to sie nie zmieni
ksiazki radza sobie lepiej od komiksu w wersjach cyfrowych
ale nie wiem tez jaka jest skala/stosunek do papierowych
pewnie mozna znalezc jakies dane - jak bede mial chwile poszukam

ale poki co mamy jasny obraz - nie ma z cyfry kasy

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline LukCook

« Odpowiedź #2757 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 11:56:45 »
chyba zrobie podobnie...
bo nie chce mi sie bawic w sprzedawanie
a mam tego super hero i innych mang na zbyciu ;)

Dokładnie to oddaje - SH i mangi  :)

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2758 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 11:59:40 »
ale nie wiem tez jaka jest skala/stosunek do papierowych

Z tego co kojarzę to w PL stosunek cyfry do papieru to jakieś 1 do 10 na korzyść papieru. Audiobooki radzą sobie lepiej.

Offline stachel

« Odpowiedź #2759 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 12:12:03 »

ksiazki radza sobie lepiej od komiksu w wersjach cyfrowych
(...)
ale poki co mamy jasny obraz - nie ma z cyfry kasy

Ja osobiście czekam na sensowny czytnik do kolorowych treści. Kindle sprawdza się świetne do książek, ale do komiksów jest za mały i brak mu kolorów. Tablet dla mnie osobiście odpada, za dużo ekranu w pracy/innych hobby.

Jak taki czytnik się pojawi to dajcie mi sensowny abonament (tj. w cenie dzisiejszych VOD) i biorę bez zastanowienia. Do komiksów wracam rzadko, bo i tak kupka wstydu rośnie, a obecnie wydaje sporo więcej niż 30-40 złotych miesięcznie na komiksy. I tak, wiem że w takim modelu nie mam nic na stałe, nie mogę tego sprzedać itd - dla mnie to jednak wygodniejsze i prostsze niż wożenie za sobą obecnie już niemałej kolekcji papieru.