Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 442337 razy)

Offline amsterdream

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2715 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 17:40:21 »
250 zł, dość sporo ale chyba powoli już normą stają się takie ceny  :(

Bez przesady. Egmont (jeszcze) podobne objętościowo komiksy drukuje po około 200zł okładkowej co z większymi podstawowymi rabatami daje 60zł różnicy w cenie (180zł vs 120zł). Za to można kupić kolejny komiks. Z tym, że komiksy Muchy są w większym formacie, ale co z tego jak są drukowane w BZG i po jednokrotnej lekturze takiego grubasa grzbiet chodzi na wszystkie strony. Nie chcę przekładać tak po prostu ceny na czas użytkowania bo to trochę uproszczony przelicznik, ale za 180zł to można kupić jakąś grę na dziesiątki godzin albo wykupić jakiś VOD czy Game Passa na parę miesięcy i użytkować go przez setki godzin. Jak tak dalej ceny będą rosnąć to w końcu to wszystko jebnie i komiksy wydawane w nadkładach 500 egzemplarzy będzie kupować tylko garstka największych maniaków. I pisze to jako osoba która ma dużo tzw. wolnej gotówki do wydawania na hobby i pierdoły, ale moim zdaniem ceny tego medium już doszły do granicy gdzie zaczynam zastanawiać się nad sensem tego wszystkiego, powoli domykam serie, które zbieram i już prawie w nic nowego nie wchodzę.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Online studio_lain

« Odpowiedź #2716 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 17:51:46 »
Druk, kurs euro, inflacja, koszta pracy. Ale najbardziej druk.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline komiks

« Odpowiedź #2717 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 18:28:22 »
Chodzi mi bardziej o taką zachętę - np niech do biedronki/lidla trafią pierwsze tomy jakiejś serii. Cokolwiek, nawet niech to będzie polski komiks. I niech będzie tańszy. Jak mi się spodoba, to na pewno zainteresuje się nabyciem kolejnych z innego źródła.
Serio chcesz zbierać komiksy w jakości z biedry?

Też odczuwam drożyznę, dlatego jestem za tym, żeby polscy wydawcy zaczęli wydawać wersje elektroniczne. Nadal kupowałbym komiksy fizyczne, ale tylko te wybrane, a resztę mógł przeczytać w dużo tańszej opcji elektronicznej. Obniżanie jakości komiksów fizycznych, to według mnie nie jest żadne rozwiązanie, tylko półśrodek.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline kostuch

« Odpowiedź #2718 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 19:08:40 »
Komiksy w biedrze nie maja racji bytu. Skonczyloby sie to jak swego czasu z grami - pierwsze rzuty dobrych pozycji w dobrych/bardzo dobrych cenach rozchodzily sie blyskawicznie niejednokrotnie nie docierajac nawet na regał do sprzedazy. Kiedy poszly kolejne partie w cenach okladkowych/retailowych lezalo to tygodniami, nikt nie chcial tego kupic i wracalo pewnie do centralnego magazynu.
Mnie z kolei dziwi troche inna kwestia a mianowicie ze emefka odbywa się w tym samym czasie co PGA co zamyka wydawcom mozliwosc pokazania sie szerszej grupie odbiorcow ktora co by nie mowic jest podatna na zainteresowanie tym medium(chyba ze bylo to przerabiane w poprzednich latach i nie zdalo egazaminu)

Offline 79ers

« Odpowiedź #2719 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 19:31:22 »
Też odczuwam drożyznę, dlatego jestem za tym, żeby polscy wydawcy zaczęli wydawać wersje elektroniczne.
Przejście wydawców na wersje elektroniczne to idealny powód żeby porzucić komiksy.

Offline keram2

« Odpowiedź #2720 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 19:36:11 »
Nie mówię tu o sytacji, w której np planuję kupić Knightfalla albo jakiegoś Epica i mówię sobie: "dobra, za dwa lata trafi do Biedry". Chodzi mi bardziej o taką zachętę - np niech do biedronki/lidla trafią pierwsze tomy jakiejś serii. Cokolwiek, nawet niech to będzie polski komiks. I niech będzie tańszy. Jak mi się spodoba, to na pewno zainteresuje się nabyciem kolejnych z innego źródła.
[/quote]

Przecież jakiś czas temu była informacja o niektórych komiksach dziecięcych Egmontu w Biedronce.
Z tego co pamiętam niektóre serie (np. Sisters) miały pomniejszony format i niższą cenę.
Nie wiem jakie były efekty tej akcji, może warto zapytać Egmont o to, a także czy w przyszłości planują coś podobnego.

Przepraszam, coś tam schrzaniłem przy cytowaniu.
W każdym razie pierwszy akapit to fragment wypowiedzi kolegi HugoL3.
« Ostatnia zmiana: Nd, 24 Wrzesień 2023, 19:39:26 wysłana przez keram2 »

Offline komiks

« Odpowiedź #2721 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 19:49:13 »
Przejście wydawców na wersje elektroniczne to idealny powód żeby porzucić komiksy.

Wyrwałeś z kontekstu. @HugoL3 zaproponował:
"zachętę - np niech do biedronki/lidla trafią pierwsze tomy jakiejś serii."

Gdybym miał kupić wersje z biedry i mi się spodobało, to co dalej? Dokupuję kolejne tomy już w normalnym wydaniu i nie mam kompletnej kolekcji? Czy może dokupuje również ten pierwszy tom i wtedy całość w sumie wychodzi jeszcze drożej? No i co z pozostałymi komiksami, które nie są serią, albo mają 2 tomy?

Ja na to, że lepiej wydać taki komiks w wersji elektronicznej, bo wtedy naprawdę może być tani, bo odchodzi papier, druk i transport.

Online Sędzia

« Odpowiedź #2722 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 20:21:04 »

Ja bym dużą część komiksów czytał w wersjach elektronicznych. Zwłaszcza, gdyby promocje były takie jak na zachodzie, np. na Humble Bundle. Często wychodzi 60 zł za komiksy z okładkową ceną ponad 1000 zł.

Offline greg0

« Odpowiedź #2723 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 20:56:57 »
A dokładniej - porzucić kupowanie komiksów.
Będę czytał to co mam na pólkach.
A jak już wszystko przeczytam to zacznę od nowa.
Już to kiedyś przerabiałem. 8)
Ważne żeby narzekać...

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #2724 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 21:06:41 »
E-komiks, to dodatkowy VAT, problem z zabezpieczeniem (bo dajemy pdf i latają po necie, albo dostęp do wykupionej biblioteki, ale co wtedy po wygaśnięciu licencji), utrzymanie infrastruktury przechowywania danych... Jakby kto chciał potem przeczytać na papierze co lepsze pozycję, to dubel licencji i od początku DTP. A przecież klientela już mniejsza. Dopiero by ceny wyje***ło w kosmos  :'(

Offline chch

« Odpowiedź #2725 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 21:12:15 »
bo dajemy pdf
jeśli ktoś, kiedyś, zdecyduje się na wydawanie komiksów w wersji elektronicznej w naszym kraju, to byle nie w pdfach. cbz/cbr.
Nie polemizuję z Twoją argumentacją, chcialem tylko wypowoedzieć się w kwestii formatu.
ps. a vat na ebooki jest chyba 5 procent. tyle co na papier.

Offline komiks

« Odpowiedź #2726 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 21:31:32 »
Dopiero by ceny wyje***ło w kosmos  :'(
Czyli wydanie taniej wersji elektronicznej, podniesie cenę komiksów papierowych?  No to wyobraź sobie, że książki są w formatach elektronicznych EPUB, MOBI, a nawet AUDIO i jakoś ceny nie wyje****.

Nie kumam tego strachu przed wersją elektroniczną. Według mnie, ludzie nadal będą chcieli kupować komiksy dla dzieciaków w formie papierowej i nadal papierowe wersję kolekcjonerskie, będą kupowali komiksiarze.

Offline chch

« Odpowiedź #2727 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 21:35:10 »
No to wyobraź sobie, że książki są w formatach elektronicznych EPUB, MOBI, a nawet AUDIO i jakoś ceny nie wyje****.
Ceny ebookow nie wyje****, ale po zmniejszeniu VATU z (chyba) 23% na 5%, ceny nie spadły, a nawet trochę wzrosły. Pisali o tym na swiatczytnikow.

Online Sędzia

« Odpowiedź #2728 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 21:35:37 »
E-komiks, to dodatkowy VAT, problem z zabezpieczeniem (bo dajemy pdf i latają po necie, albo dostęp do wykupionej biblioteki, ale co wtedy po wygaśnięciu licencji), utrzymanie infrastruktury przechowywania danych... Jakby kto chciał potem przeczytać na papierze co lepsze pozycję, to dubel licencji i od początku DTP. A przecież klientela już mniejsza. Dopiero by ceny wyje***ło w kosmos  :'(

vat to żaden problem, oczywiście bez zabezpieczeń (tylko watermark), w PL nikt nie kupuje z DRM. Korzystasz ze sklepów, więc nic nie musisz przechowywać. Nikt też takich rzeczy nie wydaje osobno (bez druku), no chyba że starocie (w książkach Saga Egmont i kilku małych wydawców). Szukacie dziury w całym.

Ceny ebookow nie wyje****, ale po zmniejszeniu VATU z (chyba) 23% na 5%, ceny nie spadły, a nawet trochę wzrosły. Pisali o tym na swiatczytnikow.

Ale promocje są istotnie lepsze niż dla papieru, wierz mi wychodzi znacznie taniej.
« Ostatnia zmiana: Nd, 24 Wrzesień 2023, 21:39:17 wysłana przez Sędzia »

Offline komiks

« Odpowiedź #2729 dnia: Nd, 24 Wrzesień 2023, 21:55:36 »
Jest jeszcze jedna rzecz, e-komiksu nie odsprzedaż, a wersję papierową ja sprzedaję regularnie, bo nie mam miejsca na bibliotekę. Zasilam rynek wtórny, ktoś kto kupi ode mnie, nie kupi od wydawcy. Gdybym miał wersję elektroniczną, to kupiłbym pewnie więcej komiksów i nie byłoby opcji ich odsprzedania. Nie bolałoby mnie, że je gromadzę, a wręcz przeciwnie, mógłbym sobie trzymać na koncie, czy pobrać, czy cokolwiek, tak samo jak teraz mam kolekcję audiobooków na audiotece, albo muzyki na bandcamp.