Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 442928 razy)

Online Xmen

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2700 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 16:45:50 »
Taa, albo za Pato plusa dla dzieciaków kupują komiksy i później piszą że 300 za komiks to spoko cena, udzielają rad mniej jedz, więcej pracuj, autem przestań jeździć, wakacje odpuść. Miałem na myśli że nie każdy może pozwolić sobie żeby kupić komiks. Pomyśl o ludziach zarabiających minimalna pensje? Ich na bank nie stać na 6pak mocnego fulla a co dopiero na komiks.
Edit a to już pewne że po nowym roku będzie tak drogo? Trochę to dziwne bo wzrost cen trochę przychamował, tylko pytam, masz większą wiedzę.
« Ostatnia zmiana: So, 26 Sierpień 2023, 16:48:28 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Motyl

« Odpowiedź #2701 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 16:48:45 »
Masz mocno nieaktualne dane. Po nowym roku nasz dobrodziej, z łaski nam panujący suweren, sprawi, że większa część społeczeństwa będzie zarabiała najniższą krajową. Także wszyscy będą równi w kolejce po drogie komiksy.

Edit a to już pewne że po nowym roku będzie tak drogo? Trochę to dziwne bo wzrost cen trochę przychamował, tylko pytam, masz większą wiedzę.

Najniższa krajowa idzie w górę o ponad sześć stów. Także na proces wydawniczy będzie to miało wpływ, bo ludziom obecnie pracującym za najniższe wynagrodzenie (księgarze, dystrybutorzy, pracownicy drukarni, magazynów i cała rzesza ludzi, którzy w tym procesie uczestniczą), będzie trzeba podnieść wynagrodzenie.  Podejrzewam, że osoby pracujące "bliżej komiksu" tzn. tłumacze, składacze również będą oczekiwać wzrostu wynagrodzenia. To że inflacja hamuje nie znaczy, że towary tanieją. Jakoś woda, którą zawsze kupuję, nie drgnęła w dół nawet o grosik. Wprost przeciwnie, cały czas idzie w górę.
« Ostatnia zmiana: So, 26 Sierpień 2023, 16:55:48 wysłana przez Motyl »

Offline Takesh

« Odpowiedź #2702 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 16:58:37 »
Bo to, że inflancja hamuje nie znaczy, że ceny spadają. Po prostu dalej drożeje, tylko trochę mniej.

Online Xmen

« Odpowiedź #2703 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 17:01:15 »
Tak? Jak mają tego dokonać? Właśnie zapomniałem też że po nowym roku będzie podwyżka patologicznego świadczenia, to może wpłynąć niekorzystnie na ceny wszystkiego. Czyli przez co mają podrożeć komiksy? Bo już się zgubiłem, według ciebie po nowym roku większa część społeczeństwa będzie miała ucięte pensje? Bo póki co większość zarabia troszeczkę więcej niż płaca minimalna.
Edit @takesh tak rozumiem, ale inflacja spada a ceny trzeba co rok podnosić o 50% ? Chodzi mi o to że podwyżki rozumiem, bo wszystko drożeje ale w komiksowe podwyżka to tylko 50%? Gdzie 5%, 10% ?
« Ostatnia zmiana: So, 26 Sierpień 2023, 17:03:51 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline PJP

« Odpowiedź #2704 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 17:05:37 »
Już nie jest tak łatwo z mocnym fullem. Klienci wolą lepsze piwo z lokalnych browarów, ewentualnie inne napitki, mniejsze z lepszym kopnięciem ;) https://www.portalspozywczy.pl/alkohole-uzywki/wiadomosci/spada-sprzedaz-rosna-ceny-rynek-piwa-w-kryzysie,220424.html To oczywiście nie oznacza, że dbamy o zdrowie. Są i inne używki.
https://wgospodarce.pl/informacje/128404-polacy-pala-coraz-wiecej
Odnośnie akcji uświadamiających "z komiksem pod strzechy" w dyskontach jest to nieopłacalne dla wydawców. Tak! Ci kochani pasjonaci, dobrodzieje, fani nie chcą szerzyć kaganka oświaty 8) Przyczyn jest wiele, biorąc pod uwagę różne nisze i polityki obawiam się, że uda się jeszcze kilka lat pociągnąć na sentymencie. Co do mang, było już parę fal, boomów, hajpów i trendów. Podobnie zresztą jak w trykotach. Tu też można pisać już doktoraty.
Komiksy podrożeją przez to, że mogą. Nie będzie lepszej okazji! Napiszę więcej - wraz ze wzrostem ceny jeszcze bardziej spadnie jakość wydania. Ale fani wezmą wszystko (albo prawie i do pewnego momentu, co już widać).
« Ostatnia zmiana: So, 26 Sierpień 2023, 17:08:58 wysłana przez PJP »

Offline Motyl

« Odpowiedź #2705 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 17:10:29 »
Tak? Jak mają tego dokonać? Właśnie zapomniałem też że po nowym roku będzie podwyżka patologicznego świadczenia, to może wpłynąć niekorzystnie na ceny wszystkiego. Czyli przez co mają podrożeć komiksy? Bo już się zgubiłem, według ciebie po nowym roku większa część społeczeństwa będzie miała ucięte pensje? Bo póki co większość zarabia troszeczkę więcej niż płaca minimalna.
Edit @takesh tak rozumiem, ale inflacja spada a ceny trzeba co rok podnosić o 50% ?

Nie, część społeczeństwa nie będzie miała uciętych pensji. Po prostu nie dostanie podwyżek i ich obecne wynagrodzenie osiągnie lub mocno zbliży się do najniższej krajowej. Już teraz (może poza Warszawą, Poznaniem, Krakowem), stanowiska pracy niewymagające wiedzy specjalistycznej, zazwyczaj są proponowane z najniższą krajową jako pensją na start. Mali przedsiębiorcy będą plajtować, wzmoże się płacenie części wynagrodzeń pod stołem. Komiksy nie drożeją o 50%, stale drożeją, bo jakieś elementy tej machiny produkcyjnej ciągle idą do góry. Nie ma stabilizacji. Tak się kończy zabawa z nadmiernym rozdawnictwem, drukowaniem pieniędzy i innymi wałkami władzy.

Online Xmen

« Odpowiedź #2706 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 17:10:37 »
@PJP amen bracie.
@motyl jak widać zabawa z drukowaniem dopiero się zaczyna, czytaj pato plus. Skutki tego są jakie są. PeŁo chociaż sprzyjało przedsiębiorca, 5zl na godzinę na czarno.
Najgorsze że w naszym kraju nie ma nawet alternatywy żeby powierzyć komuś ster.
« Ostatnia zmiana: So, 26 Sierpień 2023, 17:14:03 wysłana przez Xmen »

Offline Kandor

« Odpowiedź #2707 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 17:10:57 »
Dobra, panie Motyl, o dwóch ważnych sprawach mi przypomniałeś. Muszę moją wodę wyciągnąć z zamrażalnika. Poza tym: powinniśmy się ghost Ridera spodziewać w listopadzie czy tak już bliżej października? :-)

Offline Motyl

« Odpowiedź #2708 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 17:12:23 »
Poza tym: powinniśmy się ghost Ridera spodziewać w listopadzie czy tak już bliżej października? :-)

To pytanie do wydawcy. Jest FB, jest mail, pisz, może dostaniesz odpowiedź :)

Offline Kandor

« Odpowiedź #2709 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 17:14:35 »
To pytanie do wydawcy. Jest FB, jest mail, pisz, może dostaniesz odpowiedź :)
No wiem, ale jak ktoś się nosi tak, a nie inaczej to prowokuje pewne pytania ;-) Jakbyś miał zgadywać?

Offline Motyl

« Odpowiedź #2710 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 17:22:41 »
No wiem, ale jak ktoś się nosi tak, a nie inaczej to prowokuje pewne pytania ;-) Jakbyś miał zgadywać?

Nie lubię zgadywać, wolę konkrety :) Myślę, że dwa tygodnie przed premierą wydawca ujawni fakt premiery na swoim profilu.

Widzę, że już zadałeś pytanie na profilu :)
« Ostatnia zmiana: So, 26 Sierpień 2023, 17:25:14 wysłana przez Motyl »

Offline Kandor

« Odpowiedź #2711 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 17:29:41 »
Tak, Motylu, dali mi "lajka", a ja "dzięki za "lajka", a jaka jest odpowiedź?" (czy coś w tym stylu) ;-D
Acha, czyli na razie wiemy: "nie w pierwszej połowie września" ;-)
« Ostatnia zmiana: So, 26 Sierpień 2023, 17:32:29 wysłana przez Kandor »

Offline Motyl

« Odpowiedź #2712 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 17:31:17 »
Tak, Motylu, dali mi "lajka", a ja "dzięki za "lajka", a jaka jest odpowiedź?" (czy coś w tym stylu) ;-D

Od razu ci dali, to ja ci dałem :) Na odpowiedź jeszcze musisz poczekać, bo nie ma ustalonej daty.

Offline Kandor

« Odpowiedź #2713 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 17:34:01 »
Od razu ci dali, to ja ci dałem :) Na odpowiedź jeszcze musisz poczekać, bo nie ma ustalonej daty.
No, domyśliłem się że Ty. Napisałeś:  pytaj się na Facebooku, to zapytałem. W dodatku "lajk" był od Mucha Comics :-)

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2714 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 22:58:24 »
To jest psucie rynku. Jak ktoś ma nakłady kilku lub kilkunastotysięczne i sprzedał większość nakładu, to może sobie pozwolić na takie akcje, ale nie jest to dobre dla rynku. Jakieś resztki nakładu niesprzedane po wielu latach można tak upłynniać, aby zluzować magazyn. Gdyby wydawcy swoje tytuły dawali po niewielkim czasie w olbrzymich upustach, to nikt nie kupowałby komiksów tuż po premierze. Nie dość, że jest inflacja, papier drogi, usługi drogie, ułomny system dystrybucji to kolejny gwóźdź do wydawniczej trumny nie jest potrzebny. Wątpię, aby wydawcy mający nakłady w okolicach tysiąca sztuk z chęcią przyklasnęli takiemu rozwiązaniu.

OK tylko dla mnie jako klienta liczy się cena za jaką mogę kupić, a nie konsekwencje dla wydawcy. Ostatnio i tak kupuje mniej, czytam mniej więc dla mnie komiksy mogą być drukowane w większej ilości i trafiać do biedry, nie trzeba się na nie rzucać na premierę. Ale piszę ze swojej perspektywy, wiadomo każdy podchodzi inaczej.

Nie mówię tu o sytacji, w której np planuję kupić Knightfalla albo jakiegoś Epica i mówię sobie: "dobra, za dwa lata trafi do Biedry". Chodzi mi bardziej o taką zachętę - np niech do biedronki/lidla trafią pierwsze tomy jakiejś serii. Cokolwiek, nawet niech to będzie polski komiks. I niech będzie tańszy. Jak mi się spodoba, to na pewno zainteresuje się nabyciem kolejnych z innego źródła.