Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 444875 razy)

Offline HugoL3

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2565 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 12:17:01 »
A wprowadzenie pisowskiego ładu sprawiło, że ludzie zaczęli kupować więcej komiksów, czy mniej? To mnie ciekawi, bo straty były większe niż dodatkowe 500 zł w miesiącu.

« Odpowiedź #2566 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 12:30:18 »
Wiem, że podwyżka płacy minimalnej wpływa na ilość pieniędzy w obiegu.

Nawet gdybym wiedział ile osób kupujących komiksy żyje z minimalnej, to w dalszym ciągu nie miałbym 100% pewności, że nadwyżkę w jakiejś części przeznaczą na komiksy. Na podstawie czego miałbym to wnioskować bez żadnych danych poza słupkami sprzedaży? Że kolega Stasio kupił wtedy jeden komiks więcej?

To dobrze, że wiesz. Osoby, które zarabiają płacę minimalną nie muszą wydawać jej na komiksy, mogą zrobić to ich dzieci co dostały 30 złotych więcej kieszonkowego. Wogóle nie muszą ich dzieci też komiksów kupować, bo mogą wydać to co zarobili u tych co kupują. Kolega gdzieś tam wcześniej zaprezentował bardzo prosty przykład, przy którym raczej trudniej się przyznać, że jest oczywisty bo trudny do zrozumienia raczej nie jest, bez sensu powtarzać to piętnaście razy. Wzrost konsumpcji, jest wzrostem konsumpcji, idee nie zakłamią liczb.

Sprzedaż może wzrosnąć wśród ludzi, którzy są beneficjentami tej podwyżki, sprzedaż może spaść wśród ludzi, którzy finansują tę podwyżkę (przedsiębiorcy i ludzie zarabiający powyżej minimalnej, których siła nabywcza spada ze względu na wzrost cen, które muszą pokryć wzrost płacy minimalnej). Jaki to ma ogólny skutek dla rynku? To zależy od tego, w której grupie więcej ludzi czyta komiksy i w której z nich jest więcej ludzi ilościowo. Więc równie dobrze może sprzedaż komiksów wzrosnąć, spaść albo się nie zmienić, bo nie sądzę żebyśmy mieli takie dane.

Ale o czym Ty znowu tutaj opowiadasz? Twierdzisz, że sprzedaż komiksów spadła?

Offline starcek

« Odpowiedź #2567 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 12:50:16 »
  [...] Wogóle nie muszą ich dzieci też komiksów kupować, bo mogą wydać to co zarobili u tych co kupują. Kolega gdzieś tam wcześniej zaprezentował bardzo prosty przykład, przy którym raczej trudniej się przyznać, że jest oczywisty bo trudny do zrozumienia raczej nie jest, bez sensu powtarzać to piętnaście razy. Wzrost konsumpcji, jest wzrostem konsumpcji, idee nie zakłamią liczb.
I na tej podstawie jesteś w stanie ocenić, że teza, o tym że 500+ zwiększyło sprzedaż komiksów jest prawdziwa? Litości.

A ciekawe jest, czy te słupki nie rosły też dzięki inflacji. Egmont robił podwyżki w zeszłym roku, czy nie? 

« Ostatnia zmiana: Pn, 06 Marzec 2023, 12:57:05 wysłana przez starcek »
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

« Odpowiedź #2568 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 13:00:10 »
  Czyli w/g Ciebie 500+ nie spowodowało wzrostu sprzedaży komiksów?

Offline starcek

« Odpowiedź #2569 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 13:19:36 »
Nie mam żadnych danych na poparcie ani na odrzucenie tej śmiałej tezy TK. Jeśli masz takie badania (zapewne od TK) z chęcią je zobaczę.

Tak jak napisałem wcześniej: a może to podwyżki płacowe w służbach mundurowych sprawiły, a może 13. i 14. emerytury? :)

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline death_bird

« Odpowiedź #2570 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 13:23:35 »
To ta sprzedaż komiksów w końcu wzrosła, spadła czy utrzymuje się bez zmian?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline starcek

« Odpowiedź #2571 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 13:31:23 »
A jak jest z liczbą tytułów na rynku - ktoś już robił zestawienia 2021 vs. 2022?

« Odpowiedź #2572 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 13:37:59 »
Nie mam żadnych danych na poparcie ani na odrzucenie tej śmiałej tezy TK. Jeśli masz takie badania (zapewne od TK) z chęcią je zobaczę.

Tak jak napisałem wcześniej: a może to podwyżki płacowe w służbach mundurowych sprawiły, a może 13. i 14. emerytury? :)

Czyli twierdzisz, że nie wiesz. Wzrost sprzedaży komiksów nie jest żadnym dowodem, wzrostu PKB też się nie da w żaden sposób powiązać ze sprawą. Panowie no bez jaj, do odważnych świat należy "nie bądźcie letni" czy jakoś tak, to słowa jednego dosyć znanego faceta. Ktoś, się znajdzie na tyle zdecydowany żeby wprost powiedzieć, że Kołodziejczak pierxxxx od rzeczy, czy tak będziecie ślepakami strzelać zza winkla? Nie trzeba się obawiać, że nie macie żadnych danych, przecież on też ich nie ma.

Offline LukCook

« Odpowiedź #2573 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 13:44:33 »
Poza wrzucaniem info o wcześniej niezapowiedzianych tytułach to TK przez większość swojego czasu youtubowego pierxxxdoli od rzeczy. Może się to podobać tak jak niektórych podoba się telewizja śniadaniowa.

« Odpowiedź #2574 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 13:50:21 »
  O, ale to jak tak/nie/nie wiem/mam to w dupie?

Offline Gazza

« Odpowiedź #2575 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 13:53:29 »
Poza wrzucaniem info o wcześniej niezapowiedzianych tytułach to TK przez większość swojego czasu youtubowego pierxxxdoli od rzeczy.
O, to dokładnie tak jak z wieloma piszącymi tutaj. ;)

Offline LukCook

« Odpowiedź #2576 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 13:54:37 »
O, to dokładnie tak jak z wieloma piszącymi tutaj. ;)

+1  ;D

Offline Gazza

« Odpowiedź #2577 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 13:56:30 »
Dodam tylko, że nie podzielam opinii o wygadywaniu od rzeczy przez TK.

Online Teli

« Odpowiedź #2578 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 14:22:24 »
Ja tam bardzo "TK-ranki" lubię.
Miło się słucha, czasem padnie coś ciekawego i jakoś nie czuję że pan Tomasz gada od rzeczy... w przeciwieństwie do toksycznego pitolenia niektórych użytkowników forum.

I tak analizując część wypowiedzi w tym temacie chciałbym złożyć samokrytykę i przyznać się bez bicia:

Tak posiadam dwoje dzieci. Tak wziąłem to całe 500+. Tak od samego początku przepalam to na komiksy i wino. Nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia. Jestem wyrodnym i patologicznym rodzicem/komiksiarzem :)

Pewnie zostałem ujęty w statystyce.

Więcej grzechów nie pamiętam.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2579 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 14:24:46 »
Mnie się podobają te filmiki, nie uważam żeby gadał na nich od rzeczy. Oczywiście, przedstawia stanowisko firmy, którą reprezentuje. To i tak dobrze, że mówi wprost, że to był bardzo dobry rok - kiedy czytelnicy narzekają na podwyżki, firma notuje lepsze wyniki. Czyli wybrzmiewa z tego, że te podwyżki wcale nie miały pokryć strat wynikających z rosnących cen surowca, robocizny itd bo inaczej na czysto mieliby tyle samo albo niewiele więcej - świetnie trafili z Knightfallem, nie wiem jak reszta serii bo nie śledzę, ale wydaje mi sie, że Epiki Pająka, kolejna reinkarnacja Marveli w miekkiej ze skrzydełkami - te pozycje raczej będą dołować ze względu na spadek jakości fabuł.
Szkoda, że wciąż jest tu dużo tajemnic - badania rynku, sprzedaż tytułów, koszty licencji. Trudno, trzeba z tym żyć, że już nigdy się tego nie dowiemy bo panuje strach albo nie wiem co jeszcze. Ale kiedy TK powiedział o najlepiej sprzedających się pozycjach no to faktycznie przyznaje, nie ma się czym chwalić więc może lepiej spuścić kurtynę milczenia.
Piszę z pamieci - pod koniec filmiku mówił, że komiksy superbohaterskie dalej bedą się ukazywać na fali popularności tego nurtu w mediach.
A to nie było X-men oraz Spider-mana w latach 2001-2010? Bo nie uświadczyłem za dużo komiksów z tymi postaciami dzięki wydawnictwu Egmont, a filmy pojawiały się średnio co dwa lata i nie były wcale klapami finansowymi. Poza filmami wychodziły gry, emitowano wiecej bajek w TV (A wtedy dzieci naprawdę oglądały kanały dla dzieci, a nie jak dziś youtube i streaming), więcej było gazetek które dawały namiastkę historyjek z superbohaterami czy innego komiksu dla dzieci (Zona, Mix Komiks).
No szkoda, czasem odnoszę wrażenie, że mówi to co wygodne, ale tak jak już wspomnieliście - to jest kanał i pracownik Egmontu, a nie videoblog niezależnego wydawcy/eksperta. Może za 20-30 lat dowiemy się czegoś więcej, ale nie wyobrażam sobie, żeby wtedy nagle zaczał źle mówić o ręce, która go tyle lat karmiła.

Tak jak pisałem wcześniej (do czego nikt się nie ustosunkował), kompletnie nie zrozumiałem czemu na stoisku Egmontu podczas targów nie może być taniej. Podałem konkretny przykład gdy komiks na egmont.pl był tańszy niż na targach na ich stoisku. Wiem, że inne pozycje też był wtedy tańsze online (Daredevil Waida tom 2 oraz Wielkie Wyprawy).