Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 444966 razy)

Offline turucorp

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2550 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 00:38:49 »
  Żenujące jest to, że to tak bardzo się kłóci z czyjąś wizją świata, że w sumie nie jestem pewien, ale jak na mnie to wychodzi na to, że zarzucają TK kłamstwa?

Widzisz, problem polega na tym, że nikt nie zarzuca mu kłamstw, najwyżej manipulację. Nikt, oprócz takich takich manipulantów jak ty, nie użył takiego określenia. Żenujące jest to, że kolejny raz pojawiasz się w takiej dyskusji i próbujesz budować swoją narrację.  ::)
BTW „złamane serduszka”, serio, nic bardziej pogardliwego ci nie przyszło do głowy?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Online xanar

« Odpowiedź #2551 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 00:43:14 »
cały ten filmik jest taki - zamożność wzrosła od 500 plus, omnibusy z USA to 4ty żywot kotleta a kolekcje z kiosku to nie są komiksy, więc nie można ich porównywać z egmontem. dla mnie żenujące jest ze tyle osób zachwyca się tym video. tk miał dużo dobrych wystąpień ale ten jubileuszowy filmik to jest na prawdę coś niskiego.

Gdzie tam się zachwycają, wystraszy poczytać komentarze pod filmem.

Tylko co mnie interesują ceny bezwzględne jak zarabiam w zł. Jak mam kupić dwa Egmonty na twardo po 150 a "supermarketowy kurczak" kosztuje 300, no to chyba oczywiste jest co kupie.
« Ostatnia zmiana: Pn, 06 Marzec 2023, 00:52:13 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline plast

« Odpowiedź #2552 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 02:09:13 »
Przyczepiliście się tego 500+ jak rzep psiego wiadomo czego.

Fakty są takie:

* W 2016 r. te 500 faktycznie było coś warte - średnia krajowa wynosiła wówczas jakieś 3k na rękę, a mediana wiadomo że góra 70% tego. Zatem 15-20% zwiększonego dochodu musiało zrobić jakąś różnicę w każdym aspekcie życia, również w komiksowie.

* Dziś jest to mniej niż 10% dochodu średniego, a uwzględniając inflację to w zasadzie staje się takim dodatkiem śmieszno-niskim. Za chwilę nic nie będzie warte. Plus ludzie mają masę innych nowych (lub dawno nie widzianych) problemów na głowie.

Obie te kwestie to zasługa dokładnie tej samej partii - nie sztuka dać na kredyt, sztuka zrobić to tak, by miało to sens w długim terminie. Jak widać, znowu nie pykło. Cóż, może następnym razem.

Natomiast ja absolutnie nie wątpię, że można było w latach 2016-2020 zauważyć wzrost konsumpcji wszelakiej, również komiksów, spowodowanej m.in. 500+. Ale to już było, i nie wróci więcej, cytując klasyka. Mamy co prawda rok wyborczy, czyli cudów, ale koniunktura drukowaniu kasy raczej nie sprzyja. Chociaż o rękę bym się nie założył.

We Francji, jak ktoś parę pagin wcześniej zauważył, dali np. taki bonus, i on sporo pomógł:
https://rynek-ksiazki.pl/aktualnosci/francuskie-nastolatki-dostaly-300-euro-na-kulture/

Więc to działa, na różnych poziomach, ale działa.

W każdym razie - AD2023 bez sensu jest dyskusja akurat o tym elemencie i przemycaniu przez TK do swoich wypowiedzi takich czy innych podtekstów politycznych. Przyjmijmy do wiadomości, że pomoc podatnika (nie partii czy "państwa", tylko nasza własna, z naszych podatków) w postaci 500+ czy bonów turystycznych tfu wróć bonów komiksowych ;) jest w stanie pomóc. Ale czy znacząco? Czy będzie tym oczekiwanym świętym graaaaalem, gamechangerem, czy SL zamiast 800 egzemplarzy będzie drukowało 8 tysięcy z czego sprzeda 7 tysięcy przedpremierowo, a Egmont wypuści integrala Thorgala i Asteriksa w ilości miliona sztuk a i tak go zabraknie w wydaniu pierwszym? No życzyłbym tego, ale nie sądzę, niestety. Praca u podstaw, najpierw.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #2553 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 02:23:56 »
Sam sobie zgody nie udzielił?

O ile mi wiadomo to on nie jest ani właścicielem ani prezesem Egmontu. Więc CHYBA, ale pewnie wiesz lepiej, powinien się co najmniej z kimś skonsultować, czy może podzielić się tajemnicami handlowymi firmy.

Czyli nie masz zielonego pojęcia o całościowym rynku w kraju, ba, masz wywalone na sporą jego część, ale akurat tutaj „przypadkiem przechodziłeś z tragarzami” i postanowiłeś zabrać głos w kwestii wydawcy, z którego poglądami podobno się nie zgadzasz? Ostatnio bardzo dużo tutaj takich „przypadkowych przechodniów”.  :o
Nie mam zielonego pojęcia o całościowym rynku w kraju, bo tak, jak słusznie zauważyłeś mam wywalone na sporą jego część. Nie kupuję kolekcji kiosokowych, marketowych, komiksów polskich czy frankofońskich. Ale jestem zainteresowany tym fragmentem, który akurat kupuję, czyli komiksami amerykańskimi i japońskimi.

A postanowiłem zabrać głos, bo jak już wspomniałem, nie mam problemu z tym, że ktoś ma inne poglądy niż ja.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2554 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 04:21:04 »
O ile mi wiadomo to on nie jest ani właścicielem ani prezesem Egmontu. Więc CHYBA, ale pewnie wiesz lepiej, powinien się co najmniej z kimś skonsultować, czy może podzielić się tajemnicami handlowymi firmy.

Ale kto i kiedy ci zasugerował, że to jest jakaś „tajemnica handlowa”?
Tajemnicą handlową od biedy można nazwać nakłady, poziom sprzedaży, sposób pozyskiwania licencji itp.
Ale badania rynkowe na temat źródeł finansowych osób kupujących komiksy?
Jaką niby przewagę, względem innych wydawców, miałby zyskać Egmont, poznając „tajemnicę”, skąd ludzie biorą kasę na komiksy?
I pytanie dodatkowe, jak sobie wyobrażasz przeprowadzenie takiego badania?
Kuźwa, normalnie tajemnica szyfru marabuta.  ::)
« Ostatnia zmiana: Pn, 06 Marzec 2023, 06:05:28 wysłana przez turucorp »
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #2555 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 06:25:21 »
TK jako „szef największego wydawnictwa komiksowego” ma wgląd chociażby w miesięczne przychody firmy, na podstawie których mógł wysnuć takie wnioski. Nie rozumiem tylko skąd u Ciebie takie roszczeniowe podejście, że powinien pokazać Ci te dane.

Ale kto i kiedy ci zasugerował, że to jest jakaś „tajemnica handlowa”?
Tajemnicą handlową od biedy można nazwać nakłady, poziom sprzedaży, sposób pozyskiwania licencji itp.
Ale badania rynkowe na temat źródeł finansowych osób kupujących komiksy?

Wielokrotnie pouczałeś innych o dokładnym czytaniu i czytaniu ze zrozumieniem.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2556 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 07:41:58 »
Wielokrotnie pouczałeś innych o dokładnym czytaniu i czytaniu ze zrozumieniem.

Ja przeczytałem ze zrozumieniem i dlatego jestem przerażony. Bo jeśli mam potraktować poważnie to co napisałeś, to potwierdziłeś jedynie to, co kilka osób (w tym również ja) porusza od początku tego wątku, czyli TK wziął wyniki sprzedaży i wymyślił sobie, że ma to związek z 500+ i zlikwidowaniem podatku dla najmłodszej grupy pracujących, czyli GDYBIE tak jak mu jest wygodnie.
Dobrze zrozumiałem twój wpis?

Offline Moreroms

« Odpowiedź #2557 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 08:06:04 »
Ja przeczytałem ze zrozumieniem i dlatego jestem przerażony. Bo jeśli mam potraktować poważnie to co napisałeś, to potwierdziłeś jedynie to, co kilka osób (w tym również ja) porusza od początku tego wątku, czyli TK wziął wyniki sprzedaży i wymyślił sobie, że ma to związek z 500+ i zlikwidowaniem podatku dla najmłodszej grupy pracujących, czyli GDYBIE tak jak mu jest wygodnie.
Dobrze zrozumiałem twój wpis?
Tak, dobrze zrozumiałeś. Nie wiem czemu to przeraża. Bo jest zbieżne z innymi poglądami niż twoje?

Offline starcek

« Odpowiedź #2558 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 09:41:59 »
Ciekawe, czy w następnym videoblogu TK powie, że to podwyżki płacy minimalnej wpłynęły na sprzedaż komiksów.

Jak kampania to kampania.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #2559 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 09:42:07 »
Przeraża mnie, bo jeszcze kilka godzin temu domagałeś się ode mnie, żebym przedstawił jakieś „dowody”, że TK gdybie, a teraz sam to piszesz i nie potrzebujesz żadnych dowodów. Więc właściwie o co ci chodzi?  ::)

I jak już kiedyś wspomniałem. Ja nie domagam się ani nie oczekuję od Ciebie czy od kogokolwiek innego badań lub danych. To co napisałem wyżej, to jakbyś nie zauważył była forma sarkazmu…

« Odpowiedź #2560 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 09:57:08 »
Ciekawe, czy w następnym videoblogu TK powie, że to podwyżki płacy minimalnej wpłynęły na sprzedaż komiksów.

Jak kampania to kampania.

I to też będzie nieprawda?

Offline starcek

« Odpowiedź #2561 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 11:45:18 »
Taka sama prawda jak stwierdzenie, że dzięki odprawom w spółkach Skarbu Państwa lub podwyżkom dla służb mundurowych wzrasta sprzedaż komiksów.

Jeśli jego wypowiedzi są poparte jedynie słupkami sprzedaży, to równie dobrze mógłby też powiedzieć, że sprzedaż urosła dzięki wzorowej tarczy anty-inflacyjnej lub wsparciem anty-COVIDowym (idąc tropem jego ciągot ideologicznych).
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

« Odpowiedź #2562 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 11:52:08 »
 Ale to ja teraz nie wiem, czy Ty chcesz teraz odpowiedzieć na pytanie czy wbijać dalej szpile jednocześnie powiedzieć nie i tak żeby nie wyjść na kompletnie odklejonego od rzeczywistości, tzn. wiem i wszyscy co to przeczytają też wiedzą, ale zachowajmy choćby pozory kurtuazji. Pytanie było bardzo proste. W/g Ciebie podwyżka płacy minimalnej wpływa na sprzedaż komiksów czy też nie?

Offline starcek

« Odpowiedź #2563 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 12:09:37 »
Wiem, że podwyżka płacy minimalnej wpływa na ilość pieniędzy w obiegu.

Nawet gdybym wiedział ile osób kupujących komiksy żyje z minimalnej, to w dalszym ciągu nie miałbym 100% pewności, że nadwyżkę w jakiejś części przeznaczą na komiksy. Na podstawie czego miałbym to wnioskować bez żadnych danych poza słupkami sprzedaży? Że kolega Stasio kupił wtedy jeden komiks więcej?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2564 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 12:11:41 »
Sprzedaż może wzrosnąć wśród ludzi, którzy są beneficjentami tej podwyżki, sprzedaż może spaść wśród ludzi, którzy finansują tę podwyżkę (przedsiębiorcy i ludzie zarabiający powyżej minimalnej, których siła nabywcza spada ze względu na wzrost cen, które muszą pokryć wzrost płacy minimalnej). Jaki to ma ogólny skutek dla rynku? To zależy od tego, w której grupie więcej ludzi czyta komiksy i w której z nich jest więcej ludzi ilościowo. Więc równie dobrze może sprzedaż komiksów wzrosnąć, spaść albo się nie zmienić, bo nie sądzę żebyśmy mieli takie dane.