Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 445220 razy)

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2535 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 21:07:40 »
Dzięki za plan biznesowy, rano idę się przejść po osiedlu, będę pukał do każdego mieszkania z pytaniem, ile komiksów kupili w tym roku. Jeszcze jakaś dobra rada?

Raz to nie jest żaden plan biznesowy, bo nie o tym dyskusja. Dwa oczywiście i to bardzo uniwersalną "piłeś nie jedź".

Offline turucorp

« Odpowiedź #2536 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 21:09:28 »
Powinien teraz ktoś polecieć klasykiem, że zaraz nam tu wszystko wypisze i wymaluje 8) Co do poglądów, jak dla mnie TK robi to dość łopatologicznie a nie delikatnie, ale porównując z innymi jest niczym aksamitna rękawica itd. ^^

Przekaz (podprogowy ;) ) jest skrojony pod konkretnego odbiorcę, zbyt subtelny byłby nieczytelny, zbyt łopatologiczny raziłby. Dlatego ja doceniam.

Dwa oczywiście i to bardzo uniwersalną "piłeś nie jedź".

A tego nie rozumiem :O
Jakoś forma samokrytyki z twojej strony?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

« Odpowiedź #2537 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 21:10:49 »
   Chciałeś radę to masz.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2538 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 21:13:56 »
   Chciałeś radę to masz.

Co to za „rada”, skoro ja praktycznie nie piję.  :-\
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

« Odpowiedź #2539 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 21:16:48 »
  No to w takim razie wychodzi na to, że Tobie praktycznie niepotrzebna.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #2540 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 21:18:06 »
Może ustalmy jedno, dla uspokojenia dyskusji, ja nie „węszę” tylko mam pewność. ;)

Jakieś konkretne dane przedstawisz? Czy tylko będziesz tak rzucać myślami?

Offline turucorp

« Odpowiedź #2541 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 21:40:58 »
Jakieś konkretne dane przedstawisz? Czy tylko będziesz tak rzucać myślami?

A jakich „danych” na temat przemycania własnych poglądów i manipulacji w ramach publicznych wypowiedzi oczekujesz?
Bo ja jakoś nie przypominam sobie, żebym wprowadzał podczas oficjalnych spotkań, wątki o zagrożeniu ze strony skrajnej prawicy czy propagował jakieś „lewackie” inicjatywy.
A przecież mógłbym, bo próba podpalenia siedziby wydawnictwa Dwie siostry czy indeks „autorów nieporządanych” rozsyłany przez Ordo Iuris do bibliotek, nie są żadną konfabulacją. Podobnie jak upolitycznione „zadymy” związane z komiksami Leśniaka i Skarzyckiego, Dąbrowskiego czy „chopingate”.
W odróżnieniu np. od opowieści o „lewackim zagrożeniu” na oficjalnym spotkaniu z TK podczas MFKiG.
„Dane” na temat specyficznej manipulacji? W co ty chcesz się tutaj bawić?
« Ostatnia zmiana: Nd, 05 Marzec 2023, 21:45:56 wysłana przez turucorp »

Offline Moreroms

« Odpowiedź #2542 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 22:12:50 »
Nie wiem jakie dane, ale myslalem ze skoro wymagasz od innych zeby swoje mysli popierali danymi, to sam tez takowymi dysponujesz do kazdej swojej wypowiedzi.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2543 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 22:47:18 »
Nie wiem jakie dane, ale myslalem ze skoro wymagasz od innych zeby swoje mysli popierali danymi, to sam tez takowymi dysponujesz do kazdej swojej wypowiedzi.

Wymagam od innych, żeby byli wiarygodni, kiedy wypowiadają się oficjalnie.
Wydawało mi się to jasne, szczególnie, że odniosłem się do moich oficjalnych i formalnych wypowiedzi.
Nie wiem czego ty, jako anonimowy użytkownik forum, oczekujesz tutaj ode mnie? Ja tu jestem prywatnie, nawet nie za bardzo wiadomo, czy ja to ja, bo może to wcale nie ja, tylko ktoś się podszywa? Albo dziecko mi wlazło i klepie w klawiaturę? Domagasz się „danych” od zwykłego użytkownika forum, a nie potrzebujesz takich danych od szefa największego wydawnictwa komiksowego w kraju? Ciekawe jest te twoje „obiektywne” podejście. XD

Offline Moreroms

« Odpowiedź #2544 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 23:06:06 »
Wymagam od innych, żeby byli wiarygodni, kiedy wypowiadają się oficjalnie.
Wydawało mi się to jasne, szczególnie, że odniosłem się do moich oficjalnych i formalnych wypowiedzi.
Nie wiem czego ty, jako anonimowy użytkownik forum, oczekujesz tutaj ode mnie? Ja tu jestem prywatnie, nawet nie za bardzo wiadomo, czy ja to ja, bo może to wcale nie ja, tylko ktoś się podszywa? Albo dziecko mi wlazło i klepie w klawiaturę? Domagasz się „danych” od zwykłego użytkownika forum, a nie potrzebujesz takich danych od szefa największego wydawnictwa komiksowego w kraju? Ciekawe jest te twoje „obiektywne” podejście. XD
Wsiadłeś na chłopa, bo powiedział dwa zdania zbieżne z poglądami partii której nie lubisz. Oczekujesz, że udostępni Ci badania lub dane, na podstawie których sklecił te dwa zdania udostępni Ci, bo potrzebujesz je „do celów zawodowych”. A teraz nagle jesteś zwykłym użytkownikiem forum…
Nie zauważyłem, żebyś np. przy wcześniejszych dyskusjach o cenach komiksów ochoczo przedstawiał dane, które jako autor wydawanych komiksów zapewne w jakimś stopniu znasz. A jeśli ich nie znasz, to może uderz w pierwszej kolejności do wydawców z którymi współpracujesz.
Z drugiej strony, nie rozumiem dlaczego zarzucasz w tym przypadku niewiarygodność? TK jako „szef największego wydawnictwa komiksowego” ma wgląd chociażby w miesięczne przychody firmy, na podstawie których mógł wysnuć takie wnioski. Nie rozumiem tylko skąd u Ciebie takie roszczeniowe podejście, że powinien pokazać Ci te dane.
I jak już kiedyś wspomniałem. Ja nie domagam się ani nie oczekuję od Ciebie czy od kogokolwiek innego badań lub danych. To co napisałem wyżej, to jakbyś nie zauważył była forma sarkazmu…

Offline turucorp

« Odpowiedź #2545 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 23:28:15 »
Wsiadłeś na chłopa, bo powiedział dwa zdania zbieżne z poglądami partii której nie lubisz. Oczekujesz, że udostępni Ci badania lub dane, na podstawie których sklecił te dwa zdania udostępni Ci, bo potrzebujesz je „do celów zawodowych”. A teraz nagle jesteś zwykłym użytkownikiem forum…
Nie zauważyłem, żebyś np. przy wcześniejszych dyskusjach o cenach komiksów ochoczo przedstawiał dane, które jako autor wydawanych komiksów zapewne w jakimś stopniu znasz. A jeśli ich nie znasz, to może uderz w pierwszej kolejności do wydawców z którymi współpracujesz.
Z drugiej strony, nie rozumiem dlaczego zarzucasz w tym przypadku niewiarygodność? TK jako „szef największego wydawnictwa komiksowego” ma wgląd chociażby w miesięczne przychody firmy, na podstawie których mógł wysnuć takie wnioski. Nie rozumiem tylko skąd u Ciebie takie roszczeniowe podejście, że powinien pokazać Ci te dane.
I jak już kiedyś wspomniałem. Ja nie domagam się ani nie oczekuję od Ciebie czy od kogokolwiek innego badań lub danych. To co napisałem wyżej, to jakbyś nie zauważył była forma sarkazmu…

Sarkazm to moje drugie imię, więc wiesz…
Nie „wsiadłem na chłopa” (meh…) tylko odniosłem się do wypowiedzi innych użytkowników forum (nie ja to wyciągnąłem czy zauważyłem), ba, znając poglądy i formę w jakiej TK je przemycał dotychczas, skłaniam się ku tezie, ze tym razem też zrobił to świadomie i z premedytacją. Dostałeś tego przykłady od kilku użytkowników forum.

Czy znam nakłady i poziom sprzedaży komiksów? Tak, mam takie szacunkowe dane z kilku wydawnictw, ale NIE MAM OFICJALNEJ ZGODY na ich udostępnianie. Ty, jak rozumiem, chodzisz po internecie i paplasz o wszystkim, co ci twoi znajomi ujawnili w prywatnej rozmowie? Grubo, ale nie oczekuj takich patologicznych akcji z mojej strony.

A teraz pozwolisz, że ci zaproponuję pewien eksperyment myślowy. Powiedzmy, że inny wydawca robi taką akcję. Wyobraź sobie, że np. Ongrys odpala wideobloga, na którym opowiada, że dzięki 500+ i zlikwidowaniu podatku dla jednej grupy wiekowej, sprzedaż np. Żbika jest rewelacyjna, chwała partii! (sarkazm). Czy potraktowałbyś taką wypowiedź poważnie?
« Ostatnia zmiana: Nd, 05 Marzec 2023, 23:30:30 wysłana przez turucorp »

Offline Moreroms

« Odpowiedź #2546 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 23:41:42 »

Czy znam nakłady i poziom sprzedaży komiksów? Tak, mam takie szacunkowe dane z kilku wydawnictw, ale NIE MAM OFICJALNEJ ZGODY na ich udostępnianie. Ty, jak rozumiem, chodzisz po internecie i paplasz o wszystkim, co ci twoi znajomi ujawnili w prywatnej rozmowie? Grubo, ale nie oczekuj takich patologicznych akcji z mojej strony.

A teraz pozwolisz, że ci zaproponuję pewien eksperyment myślowy. Powiedzmy, że inny wydawca robi taką akcję. Wyobraź sobie, że np. Ongrys odpala wideobloga, na którym opowiada, że dzięki 500+ i zlikwidowaniu podatku dla jednej grupy wiekowej, sprzedaż np. Żbika jest rewelacyjna, chwała partii! (sarkazm). Czy potraktowałbyś taką wypowiedź poważnie?
Widocznie TK też nie ma oficjalnej zgody na udostępnianie takich danych, a Ty tego oczekujesz (do celów zawodowych) xD

Nie potraktowałbym jej w żaden sposób, bo nie oglądałbym wideobloga prowadzonego przez Ongrys. Ewentualnie Mucha lub NSC. Od innych kupuję na tyle mało, że szkoda by mi było tych 20 minut raz w tygodniu.
Ale nie widziałbym problemu jakby pani Meyer stwierdziła, że w latach 15-20 sprzedaż rosła m.in. Dlatego, że pojawił się nowy socjal. Nie mam problemu z tym, że ktoś może mieć inne poglądy niż ja.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2547 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 23:53:25 »
Widocznie TK też nie ma oficjalnej zgody na udostępnianie takich danych, a Ty tego oczekujesz (do celów zawodowych) xD
Sam sobie zgody nie udzielił?
Nieźle naciągasz te swoje „obiektywne argumenty”  ::)
BTW nikt się nie domaga precyzyjnych danych, wystarczyłoby podanie źródła takiego „gdybania”.

Nie potraktowałbym jej w żaden sposób, bo nie oglądałbym wideobloga prowadzonego przez Ongrys. Ewentualnie Mucha lub NSC. Od innych kupuję na tyle mało, że szkoda by mi było tych 20 minut raz w tygodniu.
Ale nie widziałbym problemu jakby pani Meyer stwierdziła, że w latach 15-20 sprzedaż rosła m.in. Dlatego, że pojawił się nowy socjal. Nie mam problemu z tym, że ktoś może mieć inne poglądy niż ja.

Czyli nie masz zielonego pojęcia o całościowym rynku w kraju, ba, masz wywalone na sporą jego część, ale akurat tutaj „przypadkiem przechodziłeś z tragarzami” i postanowiłeś zabrać głos w kwestii wydawcy, z którego poglądami podobno się nie zgadzasz? Ostatnio bardzo dużo tutaj takich „przypadkowych przechodniów”.  :o

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2548 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 00:07:19 »
cały ten filmik jest taki - zamożność wzrosła od 500 plus, omnibusy z USA to 4ty żywot kotleta a kolekcje z kiosku to nie są komiksy, więc nie można ich porównywać z egmontem. dla mnie żenujące jest ze tyle osób zachwyca się tym video. tk miał dużo dobrych wystąpień ale ten jubileuszowy filmik to jest na prawdę coś niskiego.

« Odpowiedź #2549 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 00:24:22 »
  Cały ten filmik ma tłumaczyć wzrost cen komiksów. Nikt tu się nie zachwycił tą wrzutą bo Ameryki tam nie odkryto, za to kilka osób wyraźnie złamane serduszka jednym zdaniem. Żenujące jest to, że to tak bardzo się kłóci z czyjąś wizją świata, że w sumie nie jestem pewien, ale jak na mnie to wychodzi na to, że zarzucają TK kłamstwa?