Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 447574 razy)

Offline Moreroms

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2520 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 15:51:21 »
Sprawdzałeś Mój pierwszy komiks 5+ od Egmontu? Tam są raczej komiksy uniwersalne.

Z dzieciakami to nie do końca tak działa. Wystarczy, że np. kolorki będą pastelowe i już się okazuje, że to nie jest uniwersalne tylko „dziewczyńskie”

Offline Midar

« Odpowiedź #2521 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 16:14:35 »
Twierdzenie, że dzięki 500+ zwiększyła się sprzedaż komiksów to świetny argument przeciwko temu programowi.
Potwierdzam, ja skorzystałem na 500+ (x2) i zwiększyłem ilość kupionych komiksów.  W dzieciaki i tak inwestowałem ile trzeba, a brakowało na hobby. 500+ pomogło😄.

Offline LukCook

« Odpowiedź #2522 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 16:33:15 »
Potwierdzam, ja skorzystałem na 500+ (x2) i zwiększyłem ilość kupionych komiksów.  W dzieciaki i tak inwestowałem ile trzeba, a brakowało na hobby. 500+ pomogło😄.

W sumie lepiej jak moje podatki idą na Twoje komiksy niż na Harnasie, anonimowych biorców 500+ :D

Offline turucorp

« Odpowiedź #2523 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 17:52:06 »
  I do czego Ci te konkrety? Zdroworozsądkowo, należałoby założyć że zauważalne w skali przedsiębiorstwa skoro o tym mówi c'nie?

A np. ja potrzebuję konkretów do celów zawodowych.
I uważam, że wzrost musiał być znaczący, skoro TK o nim mówi. A skoro był znaczący, to powinien mieć w zanadrzu  jakieś badania rynkowe, które potwierdzałyby jego tezy. A jakoś nie widzę tych badań. Skoro ich nie ma, to jest to gdybanie, o określonym zabarwieniu politycznym.
Lewackich terrorystów na MFKiG też poszukiwano, na podstawie równie „obiektywnych” przesłanek.
Więc sorry, ale meh…
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline michał81

« Odpowiedź #2524 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 18:15:38 »
Lewackich terrorystów na MFKiG też poszukiwano, na podstawie równie „obiektywnych” przesłanek.
Kogo to nie poszukiwano na MFKiGa, nawet były jakieś listy gończe. ;)

Offline Moreroms

« Odpowiedź #2525 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 18:30:35 »
A np. ja potrzebuję konkretów do celów zawodowych.
I uważam, że wzrost musiał być znaczący, skoro TK o nim mówi. A skoro był znaczący, to powinien mieć w zanadrzu  jakieś badania rynkowe, które potwierdzałyby jego tezy. A jakoś nie widzę tych badań.
Może ma takie badania, na użytek Spółki i nie ma powodu, żeby dzielił się nimi z każdym? A jak potrzeba Ci konkretów do celów zawodowych, to nie widzę przeszkód abyś to Ty sam, na swoje potrzeby, zlecił lub sam przeprowadził takie badania.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2526 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 19:43:42 »
Może ma takie badania, na użytek Spółki i nie ma powodu, żeby dzielił się nimi z każdym? A jak potrzeba Ci konkretów do celów zawodowych, to nie widzę przeszkód abyś to Ty sam, na swoje potrzeby, zlecił lub sam przeprowadził takie badania.

Kolejny cwany inaczej?
Czy to ja prowadzę wideobloga jako szef dużego wydawnictwa?
I w ramach tego przedstawiam swoje teorie, nie odwołując się do żadnych wiarygodnych źródeł czy badań rynkowych?
Każdego, kto oczekuje konkretów, będziesz odsyłał do samodzielnego zlecania badań rynkowych?
I kluczowe, dlaczego ja mam na takie badania wykładać z prywatnej kieszeni, a TK nie musi?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2527 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 19:49:00 »
niech wyłoży z 500 +

Offline LukCook

« Odpowiedź #2528 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 20:01:10 »
niech wyłoży z 500 +

Nie ma. Wydał na komiksy.

Offline martin685

« Odpowiedź #2529 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 20:04:13 »
Miałem się nie udzielać politycznie, ale może coś wtrącę jako osoba z wykształceniem ekonomicznym a jednocześnie człowiek z poglądami absolutnie nieprzystającymi do partii rządzącej.

Moim zdaniem TK ma pełne prawo wiązać 500+, obniżenie podatku dla młodych i inną legislaturę mającą na celu zwiększenie środków pozostających do dyspozycji konkretnych beneficjentów ze wzrostem sprzedaży komiksów. Abstrahuję już od tego, że jest szefem dużego wydawnictwa, pewnie jednego z niewielu, które może sobie pozwolić na jakiekolwiek badania rynku, bo nie wierzę, że mają takie pokazujące związek rynku książki z 500+, ale pewnie są w stanie wyłowić wzrost sprzedaży w 2015 i powiązać go pośrednio z tym programem. 500+ niezależnie od tego jak je oceniać w perspektywie długofalowej i tej socjalnej, niewątpliwie przyczyniło się do wzrostu PKB poprzez składnik tego wzrostu jakim jest KONSUMPCJA. I teraz tak, nawet jeśli pieniądze z 500+ nie wylądowały w kieszeni bezpośrednio osoby kupującej komiksy, to ta osoba kupiła za to powiedzmy skrajnie: butelkę wódki, 5 piw i słodką bułę w piekarni, to sprawiło, że piekarz, browar i gorzelnia ma więcej kasy bo sprzedaż jego wyrobu się zwiększa. To jest niedostrzegalne w skali jednej bułki w jednej piekarni ale w skali Polski robi duży impakt. Ten oto lokalny piekarz który sprzedał dodatkową bułę ma więcej kasy na swoje hobby którym mogą być komiksy, browar ma więcej środków, żeby zwiększyć płace swoim pracownikom, którzy też mogą np. kupować komiksy itd. To jest prosta prawda, i tak jak mówię zgodzić się powinna zarówno osoba z prawostronnymi jak i lewostronnymi poglądami politycznymi, bo za tym że konsumpcja została pobudzona stoją twarde dane. Jest to wynik, tego, że co do zasady główni beneficjenci 500+ to osoby o niższych dochodach, a one konsumują agresywniej od osób o wyższych dochodach, które mają wyższą stopę oszczędności. I można się kłócić o skalę tego wpływu, ale naprawdę trudno byłoby obronić tezę, iż programy socjalne obecnej władzy nie przełożyły się na wzrost konsumpcji.

Inna u tych osób może być oczywiście ocena wdrożenia tego programu, i jego długofalowych skutków np. czy w dalszej perspektywie nie sprawi że dojdzie do inflacji bo np. matka 5 dzieci stwierdzi że nie musi pracować i jej pracodawca będzie musiał poszukać kogoś na jej miejsce za wyższą pensje, ale może z drugiej strony społeczne benefity zmniejszające ubóstwo są w ocenie wyborcy więcej warte? To są spory bez jednoznacznego rozwiązania i ich poruszanie na forum komiksowym nie ma wg mnie dużego sensu więc nie będę się odnosił.

Dla zainteresowanych można zobaczyć podsumowanie przykładowego artykułu naukowego badającego to zagadnienie: https://pressto.amu.edu.pl/index.php/rpeis/article/view/22919

Sorry za słabe ustrukturyzowanie tej wypowiedzi, ale jestem po całym dniu pracy i nie mam na to sił.

Offline Moreroms

« Odpowiedź #2530 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 20:10:46 »
Kolejny cwany inaczej?
Czy to ja prowadzę wideobloga jako szef dużego wydawnictwa?
I w ramach tego przedstawiam swoje teorie, nie odwołując się do żadnych wiarygodnych źródeł czy badań rynkowych?
Każdego, kto oczekuje konkretów, będziesz odsyłał do samodzielnego zlecania badań rynkowych?
I kluczowe, dlaczego ja mam na takie badania wykładać z prywatnej kieszeni, a TK nie musi?
Bo jak TK potrzebuje takie badania do celów zawodowych, to może je zlecić jako Spółka, bo to w zasadzie coś nie na użytek samego TK a Egmontu.
I nie jestem cwany, tylko nie rozumiem skąd u Ciebie taka postawa roszczeniowa. Ma? To niech da bo ja potrzebuje!
TK może mieć taką wiedzę po prostu z danych finansowych spółki. Są one tajemnicą przedsiębiorstwa. Nie rozumiem skąd u Ciebie cwane zapytanie o te dane.

A każdy kto chce konkretów, nie ma skąd ich otrzymać. (Chyba) Nie są prowadzone badania rynku komiksowego czy to GUSu czy innych podmiotów, które byłyby ogólnodostępne.

A jak już zostało kilkukrotnie wspomniane, sobotnie vlogi Egmontu należy traktować raczej jako formę reklamy i ewentualnych ciekawostek, a nie jak wykłady z tajemnicy przedsiębiorstwa.

Rozumiem, że nie pokrywasz się poglądowo z TK (ja również nie pokrywam się), ale nie trzeba wszędzie od razu węszyć spisku czy agitacji.

« Odpowiedź #2531 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 20:34:15 »
  No w takim razie powinien to zachować dla siebie skoro "twardych danych" nie przedstawia. Takie słowa to wielka drzazga w dupie dla niektórych osób, więc lepiej spuścić na to zasłonę milczenia. Jakoś dotychczas myślałem, że dla każdego nawet średnio rozgarniętego jest oczywiste, że te pieniądze mają wpływ na konsumpcję dóbr kultury jeżeli nawet nie bezpośrednio to pośrednio a już kwestią dyskusyjną jest to czy ten wpływ jest duży, średni czy tak marginalny że szkoda o nim mówić, ale jak widzę znowu nie doceniłem ludzi. Ja tam dyskutować o tym nie zamierzam, bo ani to temat dla mnie ciekawy, ani mnie nie boli. Tomasz Kołodziejczak jeżeli ma podstawy a ma to tak samo jak pani w monopolowym sprzedająca wódkę i pani w biurze podróży sprzedająca wycieczki do Grecji, ma prawo sobie gadać że mu 500+ podniosło sprzedaż i nie jest to żadne pierdolenie. A jak ktoś chce danych to jest na to banalnie prosty sposób, niech stanie przed lustrem i sam sobie odpowie w jaki sposób pobieranie socjalu wpłynęło na poziom jego życia a jak sam nie pobiera, to niech wypyta rodziny, albo znajomych.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2532 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 20:48:34 »
Panie Tomaszu, pan wklei jakiś wykres bo tu stare chłopy spać nie mogą po nocach i  już drugą dobę przeżywają tego pińcetplusa  zamiast komiksy czytać.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2533 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 21:02:34 »
Rozumiem, że nie pokrywasz się poglądowo z TK (ja również nie pokrywam się), ale nie trzeba wszędzie od razu węszyć spisku czy agitacji.

Może ustalmy jedno, dla uspokojenia dyskusji, ja nie „węszę” tylko mam pewność. ;)
TK przemyca to od dawna w swoich publicznych wystąpieniach i robi to na tyle zgrabnie, że ja (co podkreślam przy każdej okazji) bardzo doceniam sposób, w jaki przemyca te swoje poglądy. Ale nie mam zamiaru udawać, że tego nie widzę i roszczę sobie prawo, jak każdy wolny obywatel naszego kraju, do stosownej riposty.
I żeby nie było, oczywiście w sposób cywilizowany, nie mam zamiaru podkładać żadnych bomb na imprezach komiksowych.

Panie Tomaszu, pan wklei jakiś wykres bo tu stare chłopy spać nie mogą po nocach i  już drugą dobę przeżywają tego pińcetplusa  zamiast komiksy czytać.
Jestem w fabryce, w nocy pracuję.
I nie przeżywam, prowadzę swobodną dyskusję na forum. :P

A jak ktoś chce danych to jest na to banalnie prosty sposób, niech stanie przed lustrem i sam sobie odpowie w jaki sposób pobieranie socjalu wpłynęło na poziom jego życia a jak sam nie pobiera, to niech wypyta rodziny, albo znajomych.

Dzięki za plan biznesowy, rano idę się przejść po osiedlu, będę pukał do każdego mieszkania z pytaniem, ile komiksów kupili w tym roku. Jeszcze jakaś dobra rada?

Offline PJP

« Odpowiedź #2534 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 21:03:34 »
Powinien teraz ktoś polecieć klasykiem, że zaraz nam tu wszystko wypisze i wymaluje 8) Co do poglądów, jak dla mnie TK robi to dość łopatologicznie a nie delikatnie, ale porównując z innymi jest niczym aksamitna rękawica itd. ^^
« Ostatnia zmiana: Nd, 05 Marzec 2023, 21:05:12 wysłana przez PJP »