Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 447571 razy)

Offline Szekak

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2490 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 11:54:11 »
  No właśnie chodzi o to, że nie ma. Tzn. ma, ale nie ten co ma.

Nikt nie robi afery, ani nie odbiera mu prawa do pogladu, po prostu jego ocena zostala poddana ocenie i widze, ze niektorzy maja problem z zaakceptowaniem tego. Byc moze dlatego, ze podobnie jak TK uznaja, ze Komorowski bedzie wisiec, nie wnikam.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2491 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 12:00:52 »
a wybory kiedy? dobry moment na propsowanie 500+. dadzą więcej to będzie więcej na komiksy.

Offline misiokles

« Odpowiedź #2492 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 12:02:40 »
czyli tak książka powinna być tańsza niż ta gdzie te koszty się nie zwróciły a nie jest.

Właśnie - czemu powinna? Czemu marże handlowe bądź zyski powinno się traktować w sposób liniowy?

« Odpowiedź #2493 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 12:06:40 »
Proszę, chociaż czytaj ze zrozumieniem, bo to naprawdę zniechęca do dyskusji. Napisałem, cytuję:

Więc nie stawiam tezy, że on się myli. Jedyne co twierdzę to to, że ja nie wiem, a z jego wypowiedzi nie wynika, że wie, a tylko, że się domyśla, bo nie przedstawił dowodu na poparcie swojej tezy. To tak jakbym ja napisał, że sprzedaż komiksów w Polsce wzrosła ze względu na niższy poziom wody w rzekach, Ty byś mnie zapytał jaki mam dowód na to, a ja bym Ci odpowiedział żebyś przedstawił dowód, że tak nie jest. No, nie tak to działa. Oczywiście, przykład celowo przerysowany, intuicyjnie 500+ może mieć wpływ na sprzedaż komiksów, ale nadal jest to tylko intuicja, nic więcej.

A i żeby nie było, nie odczuwam żadnej niechęci do TK, nie wiem skąd to wziąłeś. Mam o nim bardzo pozytywną opinię.

Nie musisz nic tu cytować,  doskonale wiem co napisałeś. Sugerujesz, że on nie wie o czym mówi a gada bo mu to dyktują jego poglądy. Chcesz jakieś dane, ale nie wiesz jakie i nikt inny tutaj też nie wie jakie.

Nikt nie robi afery, ani nie odbiera mu prawa do pogladu, po prostu jego ocena zostala poddana ocenie i widze, ze niektorzy maja problem z zaakceptowaniem tego. Byc moze dlatego, ze podobnie jak TK uznaja, ze Komorowski bedzie wisiec, nie wnikam.

Ocenie na podstawie czego?

Online xanar

« Odpowiedź #2494 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 12:09:49 »
Właśnie - czemu powinna? Czemu marże handlowe bądź zyski powinno się traktować w sposób liniowy?

Mnie nie pytaj, to był tok rozumowana TK, gdzie mówił o omnibusach "czwarte życie supermarketowego kurczaka"
Czyli u nas tacy Strażnicy to taki kurczak miał dwa życia czy nawet trzy.
Twój komiks jest lepszy niż mój

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2495 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 12:16:33 »
  Nie musisz nic tu cytować,  doskonale wiem co napisałeś. Sugerujesz, że on nie wie o czym mówi a gada bo mu to dyktują jego poglądy. Chcesz jakieś dane, ale nie wiesz jakie i nikt inny tutaj też nie wie jakie.

Ocenie na podstawie czego?

Dobra, spróbuję ostatni raz i kończę bo to nie ma sensu, nic nie mówiłem o jego poglądach. Nie wiem czy celowo czy nieświadomie mieszasz moje wypowiedzi z wypowiedziami innych. Nie sugeruję, że nie wie o czym mówi. Mówię wprost, że ja nie wiem czy to, co on mówi jest prawdą, bo nie przedstawił na to ani żadnego dowodu, ani nawet poszlaki.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2496 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 12:17:41 »
tak z omnibusami to kolejne zagranie - przecież nie trzeba ich tłumaczyć bo są od razu po angielsku. egmont przecież tez nie płaci rysownikowi bo te komiksy są już dawno narysowane itd. laurka dla egmontu i potwierdzenie ich supremacji. akurat w zeszłym roku ja pierwszy raz od wielu lat kupiłem więcej komiksów kurca niż egmontu, wiec z mojego punktu widzenia ryski ma fasadzie się pojawiają i ten najlepszy katalog na świecie tez brzmi śmiesznie.

« Odpowiedź #2497 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 12:27:05 »
Dobra, spróbuję ostatni raz i kończę bo to nie ma sensu, nic nie mówiłem o jego poglądach. Nie wiem czy celowo czy nieświadomie mieszasz moje wypowiedzi z wypowiedziami innych. Nie sugeruję, że nie wie o czym mówi. Mówię wprost, że ja nie wiem czy to, co on mówi jest prawdą, bo nie przedstawił na to ani żadnego dowodu, ani nawet poszlaki.

No nie ma sensu czegoś mówić, skoro nie ma się odwagi do końca żeby powiedzieć, albo nie wie o czym mówi. Szukasz nie wiadomo po co czegoś co zawiera się w samej istocie tematu. Skok sprzedaży jest sam w sobie conajmniej poszlaką jeżeli nie chcesz uznać tego za dowód.

Offline michał81

« Odpowiedź #2498 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 12:27:31 »
tak z omnibusami to kolejne zagranie - przecież nie trzeba ich tłumaczyć bo są od razu po angielsku. egmont przecież tez nie płaci rysownikowi bo te komiksy są już dawno narysowane itd. laurka dla egmontu i potwierdzenie ich supremacji. akurat w zeszłym roku ja pierwszy raz od wielu lat kupiłem więcej komiksów kurca niż egmontu, wiec z mojego punktu widzenia ryski ma fasadzie się pojawiają i ten najlepszy katalog na świecie tez brzmi śmiesznie.
Może to rozliczenie nie jest pomiędzy Egmontem a autorem, ale kwota tantiemów jest zwarta już w licencji jaką Egmont nabywa od Marvela lub Panini (które jest w tym wypadku licencjodawcą na Europę). Więc ze stwierdzeniem, że nie płaci rysownikom to bym się wstrzymał, bo nie znamy wszystkich zapisów tych umów.

No nie ma sensu czegoś mówić, skoro nie ma się odwagi do końca żeby powiedzieć, albo nie wie o czym mówi. Szukasz nie wiadomo po co czegoś co zawiera się w samej istocie tematu. Skok sprzedaży jest sam w sobie conajmniej poszlaką jeżeli nie chcesz uznać tego za dowód.
Którego to skoku ani Egmont, ani inny wydawca nie przedstawi publicznie.
« Ostatnia zmiana: Nd, 05 Marzec 2023, 12:30:11 wysłana przez michał81 »

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2499 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 12:30:39 »
o serio? są tantiemy? niesamowite. odnoszę się do wypowiedzi tk ze omnibusy to kiełbasa odnawiana w markecie. autorzy maja tantiemy tak samo z omnibusa jak z pierwszego wydania. po prostu tk dyskredytuje omni - z reguły tańsze i lepiej wydane - na rzecz komiksów egmont. laurka.

Offline michał81

« Odpowiedź #2500 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 12:45:10 »
o serio? są tantiemy? niesamowite. odnoszę się do wypowiedzi tk ze omnibusy to kiełbasa odnawiana w markecie. autorzy maja tantiemy tak samo z omnibusa jak z pierwszego wydania. po prostu tk dyskredytuje omni - z reguły tańsze i lepiej wydane - na rzecz komiksów egmont. laurka.
Sam napisałeś, że nie płaci.  :P
A to że promuje komiksy Egmontu to robi to za każdym razem. Czego wy się spodziewacie po tych nagraniach. TO MA BYĆ REKLAMA WYDAWCY. To nie jest niezależny vlog jakiegoś streamera.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2501 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 13:00:06 »
wracamy do punktu wyjścia - skoro nie jest to niezależny vlog streamera to dlaczego promuje 500 plus? profesjonalnie to by było wskazać plusy wydań egmontu a nie zjechać omnibusy jako coś nieświeżego.

Offline michał81

« Odpowiedź #2502 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 13:04:12 »
wracamy do punktu wyjścia - skoro nie jest to niezależny vlog streamera to dlaczego promuje 500 plus?
Bo pan Kołodziejczak miał zawsze określone poglądy polityczne. Jeśli ktoś to dopiero teraz odkrył to jestem zaskoczony.

profesjonalnie to by było wskazać plusy wydań egmontu a nie zjechać omnibusy jako coś nieświeżego.
Ale wtedy musiałby powiedzieć że KiK Złota kolekcja tak jak Omnibusy też jest czymś nieświeżym. Bo to taki polski odpowiednik omnibusów o których wspomina.

Offline misiokles

« Odpowiedź #2503 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 13:05:11 »
skoro nie jest to niezależny vlog streamera to dlaczego promuje 500 plus?
Może to część długofalowej strategii Egmontu coraz większej chęci zajęcia komiksowego rynku dziecięcego i marketingowa sugestia dla rodziców na co powinni mogą przeznaczać dodatkowe pieniądze? :)

Online xanar

« Odpowiedź #2504 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 13:06:20 »
Trochę Bazylem polecę, ale śmiechy mnie jak on robi z Egmontu męczennika, jak on to utrzymywał cenę tyle lat, no utrzymywał kunsztem jakości (cieńszy papier, konstrukcyjnie te książki też jakoś lepiej rozkładały się na płasko), ale to raczej wszyscy tak robią, więc może sądzą, że nikt nie zauważy.
Twój komiks jest lepszy niż mój